Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Honza pracuje u sedláka, který má hodnou a pracovitou nevlastní dceru Markýtku a vlastní panovačnou a línou Doru. Ta se o Honzu uchází, ale on dává přednost Markýtce. Dora, aby se pomstila, podplatí verbíře a ti vezmou Honzu na vojnu. Markýtku vyžene z domu. Zatímco Honza verbířům uteče a spřátelí se s čerty, kteří mu darují kouzelný plášť neviditelnosti, plátýnko prostírající všemožné dobroty a brašnu, která ukrývá oddíl husarů, Markýtka odejde do města, ke kmotřičce sloužící v zámecké kuchyni. Stane se svědkem toho, jak zlý král Brambas, ucházející se o ruku princezny Eufrozíny, v hrůze prchne před drakem Bucifalem, který žije v podzemí zámku. Protože ují masa, což je v království zakázáno, je odsouzena k smrti na popravišti... (TV Nova)

(více)

Recenze (372)

fiLLthe3DD 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě se zde pár nesmyslů najde, některé scény jsou lehce otravné a střihačské „umění" pana Lipského je přímo otřesné, ale i tak nemohu dát této pohádce (v současné době) méně než čtyři hvězdičky. Výprava, kamera a kostýmy jsou na velmi vysoké úrovni, drak Bucifal ani v dnešní době nevypadá zas až tak mizerně (rozhodně lepší než trailer na "Sharkonado") a těch pár vteřin ve kterých se objevil působily velmi dobře. Sabina Laurinová a Vladimír Brabec jsou skvěle sehraní, Daniel Hůlka jako král Brambas není vůbec k zahození a na moji milovanou Míšu Kuklovou prostě nedám dopustit (jen je škoda, že Markýtka téměř většinu filmu probrečí). Samozřejmě že žádnou hlubokou myšlenku tato pohádka nemá, ale dobře se na to kouká. 75% ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Pohádka to je a své diváky si jistě najde. Ale je to i rozporuplný film, a to ať se týká technicky řemeslné práce, bídného scénáře a podivného režisérského výsledku. Film ani neví, jestli má být vtipný, či dramatický. Ale vtipem jsou především míněny ty lidové hlášky buranského střihu, které režisér bez omrzení stále a znovu opakuje a používá. Dramatická stránka se pak proměňuje v patetičnost a pózovitost, která se k hercům nehodí a mají pak podivné výrazy ve tváři. Ale všechno není úplně špatné, a pak jsou tu krásné záběry z půvabné Telče a z Českého Krumlova, Jindřichova Hradce, hradu Roštejn, či jeskyně u České Lípy. Dvojice prostých lidí Honza (Miroslav Šimůnek s hlasem Filipa Blažka) a velmi naivní Markýtka (půvabná tvářička Michaela Kuklová) překonává nepřízeň a závist svých nejbližších a za pomoci kouzelných darů, ke kterým se chovají velmi nezodpovědně, a přátel překonávají všechna nebezpečenství a překážky. Korunují svoji lásku, prostý lid svrhne zkažené panstvo a začne vládnout samo, když korunují Honzu novým králem. Z dalších rolí: král loupežníků a silných slov Brambas (Daniel Hůlka), toužící po ruce princezny a vládě nad zemí krále Lamprechtuse Úžasného (solidní Vladimír Brabec), zkaženého vládce a chamtivce, jeho rozmazlená dcera princezna Eufrozína (dobrá Sabina Laurinová), rozmarná, vrtošivá a panovačná osůbka, Honzovi kumpáni Kujbaba (Lukáš Vaculík), Valihrach (Karel Liebl s hlasem Vlastimila Zavřela) a Hnipírek (Ivo Theimer), vždy s pomocnou rukou, Markytina kmotřička (Miriam Kantorková), sloužící v zámecké kuchyni, městský šenkýř (Vítězslav Jandák), vypočítavý za každé situace, dvojice čertů (Václav Vydra a Rudolf Kubík), vyzbrojující Honzu kouzelnými věcmi, nevlastní Markytin otec (Radoslav Brzobohatý), prostý sedlák, závistivá Dora (solidní Dana Morávková), vyhánějící svou nevlastní sestru Markýtku z domova, a kapitán čertovských husarů (Ernesto Čekan). Pohádka, kterou nádherným způsobem pokazil její tvůrce. ()

Reklama

IsaacNewton 

všechny recenze uživatele

Sice nemám vůbec ráda Zdeňka Trošku, ale tohle... Jedna z pohádek mého dětství! A tak neoblíbená... A úžasná hudba Svobody! Pohádka, jako každá jiná- o přátelství, lásce a odvaze... Rozdíl je v tom, že si tak trochu sama ze sebe dělá legraci- nesmí se brát vážně. Skvělá i po několika letech, s dobrými herci a "roztomilým" dráčkem :-) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Z pekla smúla, že som dal tejto neo-rozprávke príležitosť. Našťastie to bolo ešte v 90tych rokoch. Zdenek Troška mal skončiť s filmom pri zmene režimu, podobne, ako Michal David s hudbou v rovnakom čase. Troška je bohužial už vyše dvadsať rokov kráľom tej najprimitívnejšej ľudovej zábavy a Z pekla šťastie jedným z jej "najvýraznejších" vzoriek. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejhorších českých pohádek jaká kdy byla natočena.. Příšerně zdlouhavé, nudné a postrádá to takové to pohádkové kouzlo.. A to už nemluvím o příšerných hereckých výkonech, které jsou podle mne největší slabinou celého Troškova "výtvoru". Obsadit do filmu předního českého zpěváka možná zajistí dostatečnou reklamu, ale jak jsme se mohli přesvědčit, výsledek obvykle není dobrý.. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (36)

  • První klapka padla 14. července 1998 v Telči. (M.B)
  • Kůže draka byla vytvořena z obarveného palačinkového těsta. (cmenda)

Související novinky

Zemřel herec Jiří Pomeje

Zemřel herec Jiří Pomeje

26.02.2019

Ve věku 54 let zemřel český herec a producent Jiří Pomeje. Příčinou smrti byla rakovina. Absolvent DAMU, který založil společnost Fronda film, byl asi nejznámější díky své práci na filmech Princezna… (více)

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

26.05.2015

Chcete se zúčastnit natáčení filmu? Poznat osobnosti z oblasti filmového průmyslu ? Chcete strávit tři dny ve „filmovém městě"? Filmový workshop v Telči je tu právě pro vás. Už za pár dní! Máme zde… (více)

Reklama

Reklama