Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Honza pracuje u sedláka, který má hodnou a pracovitou nevlastní dceru Markýtku a vlastní panovačnou a línou Doru. Ta se o Honzu uchází, ale on dává přednost Markýtce. Dora, aby se pomstila, podplatí verbíře a ti vezmou Honzu na vojnu. Markýtku vyžene z domu. Zatímco Honza verbířům uteče a spřátelí se s čerty, kteří mu darují kouzelný plášť neviditelnosti, plátýnko prostírající všemožné dobroty a brašnu, která ukrývá oddíl husarů, Markýtka odejde do města, ke kmotřičce sloužící v zámecké kuchyni. Stane se svědkem toho, jak zlý král Brambas, ucházející se o ruku princezny Eufrozíny, v hrůze prchne před drakem Bucifalem, který žije v podzemí zámku. Protože ují masa, což je v království zakázáno, je odsouzena k smrti na popravišti... (TV Nova)

(více)

Recenze (372)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Střílela bych, když vidím zdejší stádo ovcí ("bééé, Troška nééé"), ale co se dá dělat, blbec zůstane blbcem.;-) Pravdou však je, že pan Troška má na svém kontě jak pohádku s nejlepší výpravou od roku nebreč ("Z pekla štěstí"), tak film s nejlepší výpravou od roku nebreč ("Andělská tvář"). Jen kdyby ta Kuklová trošičku ubrala ze svého nepříjemného ječení.;-) ()

fiLLthe3DD 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě se zde pár nesmyslů najde, některé scény jsou lehce otravné a střihačské „umění" pana Lipského je přímo otřesné, ale i tak nemohu dát této pohádce (v současné době) méně než čtyři hvězdičky. Výprava, kamera a kostýmy jsou na velmi vysoké úrovni, drak Bucifal ani v dnešní době nevypadá zas až tak mizerně (rozhodně lepší než trailer na "Sharkonado") a těch pár vteřin ve kterých se objevil působily velmi dobře. Sabina Laurinová a Vladimír Brabec jsou skvěle sehraní, Daniel Hůlka jako král Brambas není vůbec k zahození a na moji milovanou Míšu Kuklovou prostě nedám dopustit (jen je škoda, že Markýtka téměř většinu filmu probrečí). Samozřejmě že žádnou hlubokou myšlenku tato pohádka nemá, ale dobře se na to kouká. 75% ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Nebreč. Budeš to mít slaný.“ Zdeněk Troška má rozprávky rád a vie ich rozprávať (PRINCEZNÁ Z MLYNA 1 – 2). Tentokrát si ako predlohu vybral dielo Jana Drdy. Je to príbeh odvahy, lásky, cti, Zle a zbabelosti, zasadený do vizuálne podmanivých kulís (do tmy blikajúcimi sviecami vysvietená voňavá chalúpka na samote v lese, po nociach obývaná dvoma dobrými čertmi). Množstvo postavičiek obsadil začiatočníkmi, profesionálmi (najviac sa mi páčil dôveryhodne mužný kamarát do dažďa Vaculík, najmenej afektovaná Sabina Laurinová) i ľudmi, ktorých by ste tu nečakali (Hůlka). No, čo sa trikov týka (drak!), JURSKÝ PARK to práve nie je a len čo dôjde na masové scény či nebodaj akciu, je to stále bohužiaľ sto rokov za opicami. Bohatá výprava, vtipné hlášky („Co tě vede!“, „Od čertů? Zaplať pánbu.“) a príjemný scenár sa ale v mojich očiach postarali o 80% ()

IsaacNewton 

všechny recenze uživatele

Sice nemám vůbec ráda Zdeňka Trošku, ale tohle... Jedna z pohádek mého dětství! A tak neoblíbená... A úžasná hudba Svobody! Pohádka, jako každá jiná- o přátelství, lásce a odvaze... Rozdíl je v tom, že si tak trochu sama ze sebe dělá legraci- nesmí se brát vážně. Skvělá i po několika letech, s dobrými herci a "roztomilým" dráčkem :-) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Z pekla smúla, že som dal tejto neo-rozprávke príležitosť. Našťastie to bolo ešte v 90tych rokoch. Zdenek Troška mal skončiť s filmom pri zmene režimu, podobne, ako Michal David s hudbou v rovnakom čase. Troška je bohužial už vyše dvadsať rokov kráľom tej najprimitívnejšej ľudovej zábavy a Z pekla šťastie jedným z jej "najvýraznejších" vzoriek. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (38)

  • Před natáčením shořely dekorace za 10 milionů. (M.B)
  • Sabina Laurinová se velmi těšila na scénu, ve které políbí draka. K jejímu velkému zklamání však herečka líbala jen zelenou krabici od bot, která byla pověšena na tyči. Drak byl poté dopracován na počítači. (fiLLthe3DD)
  • V roce 1999 získal Zdeněk Troška za režii cenu Emila Radoka na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. (Stocki)

Související novinky

Zemřel herec Jiří Pomeje

Zemřel herec Jiří Pomeje

26.02.2019

Ve věku 54 let zemřel český herec a producent Jiří Pomeje. Příčinou smrti byla rakovina. Absolvent DAMU, který založil společnost Fronda film, byl asi nejznámější díky své práci na filmech Princezna… (více)

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

26.05.2015

Chcete se zúčastnit natáčení filmu? Poznat osobnosti z oblasti filmového průmyslu ? Chcete strávit tři dny ve „filmovém městě"? Filmový workshop v Telči je tu právě pro vás. Už za pár dní! Máme zde… (více)

Reklama

Reklama