Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Honza pracuje u sedláka, který má hodnou a pracovitou nevlastní dceru Markýtku a vlastní panovačnou a línou Doru. Ta se o Honzu uchází, ale on dává přednost Markýtce. Dora, aby se pomstila, podplatí verbíře a ti vezmou Honzu na vojnu. Markýtku vyžene z domu. Zatímco Honza verbířům uteče a spřátelí se s čerty, kteří mu darují kouzelný plášť neviditelnosti, plátýnko prostírající všemožné dobroty a brašnu, která ukrývá oddíl husarů, Markýtka odejde do města, ke kmotřičce sloužící v zámecké kuchyni. Stane se svědkem toho, jak zlý král Brambas, ucházející se o ruku princezny Eufrozíny, v hrůze prchne před drakem Bucifalem, který žije v podzemí zámku. Protože ují masa, což je v království zakázáno, je odsouzena k smrti na popravišti... (TV Nova)

(více)

Recenze (372)

Lima 

všechny recenze uživatele

Doufám, že to byla poslední filmová role Daniela Hůlky. Jeho zoufalé přehrávání není zrovna to pravé ořechové. Ale i bez Hůlky to je slabota. Nudná pohádka s trapným drakem. Troška by si měl vzpomenout na svůj Poklad hraběte Chamaré, vybodnout se na pohádky a natočit konečně tu Čachtickou paní. I když jeho poslední "díla" mnohé neslibují. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nejlepší "čertovskou" pohádkou už asi zůstane ta klasická S Čerty Nejsou Žerty...a myslím si, že vrcholné úrovně Zdeněk Troška dosáhl s první Princeznou Ze Mlejna, ty další už působí tak nějak překombinovaně, nutno dodat že s klesající úrovní... ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Přehršel motivů spletených do jedné zmatené pohádky nám ještě nedává jednu dokonalou, natož aspoň dobrou pohádku. ()

Isherwood odpad!

všechny recenze uživatele

V době základní školy mi to přišlo docela neškodné, ale po letech se situace poněkud změnila. Nevadí mi blbě usazené postsynchrony, zní to jenom jako blbě nadabované. Nevadí mi ani to, že v záběrech davových scén to kameře utíká a vypadá to potom jak divně oříznutá fotka. Co mi ale vadí, je to, že Troška nutí své hrdiny, aby se chovali jako absolutní idioti, kterýchžto králem bude ten, kdo všechny převříská a bude víc běhat po place a strkat do ostatních. Výsledkem je přehrávání herců, neživotné postavy a neskutečný kýč. Uřvaný, nesympatický a… trapný. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka mě zaujala ještě méně než Princezna ze mlejna. Možná je to i tím, že už jsem starší a pohádky mě netáhnou, protože v dnešní době je vidět jednu pohádku skoro stejné jako vidět všechny. Troška je nepříjemný rutinér a jeho úsměvná tvář(mě se nelíbí a radši bych ho nevídal v žádném pořadu) je už přehnaně vlezlá. ()

Radek99 odpad!

všechny recenze uživatele

Pohádková agitka jak ze začátku 50. let, stavějící na námětu prokomunistcického Jana Drdy, akcentuje Troškovo okázalé plebejství a zároveň také smutné dědictví komunistického režimu, když se 10 let po jeho konci točí pohádky, v nichž ozbrojený lid (vizuálně adorující husitskou tradici) násilně přejímá vládu a vyhání ze země zkaženou šlechtu (a buržoazii). Připočteme-li k tomu Troškovo režijní a především scenáristické diletantství (o hrůzně udělaných postsynchronech raději ani nemluvě) a skutečně šílený casting, kdy samozvaný plebejský režisér staví před kameru neuměly typu Hůlky či Laurinové, protože hrát dneska může už vlastně úplně každý, i když jeho jedinou průpravou je občasná účast ve VIP magazínech, máme tu naprosté umělecké dno a oslavu pokleslosti a úpadku světoznámé česko(slovenské) pohádkové školy, ale i české kinematografie jako takové... ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nebreč. Budeš to mít slaný.“ Zdeněk Troška má rozprávky rád a vie ich rozprávať (PRINCEZNÁ Z MLYNA 1 – 2). Tentokrát si ako predlohu vybral dielo Jana Drdy. Je to príbeh odvahy, lásky, cti, Zle a zbabelosti, zasadený do vizuálne podmanivých kulís (do tmy blikajúcimi sviecami vysvietená voňavá chalúpka na samote v lese, po nociach obývaná dvoma dobrými čertmi). Množstvo postavičiek obsadil začiatočníkmi, profesionálmi (najviac sa mi páčil dôveryhodne mužný kamarát do dažďa Vaculík, najmenej afektovaná Sabina Laurinová) i ľudmi, ktorých by ste tu nečakali (Hůlka). No, čo sa trikov týka (drak!), JURSKÝ PARK to práve nie je a len čo dôjde na masové scény či nebodaj akciu, je to stále bohužiaľ sto rokov za opicami. Bohatá výprava, vtipné hlášky („Co tě vede!“, „Od čertů? Zaplať pánbu.“) a príjemný scenár sa ale v mojich očiach postarali o 80% ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Každý hrdina téhle pohádky mi byl naprosto ukradený. Film bez napětí a téměř bez humoru, jen pohádkové torzo, které to celé jakž takž drží na nohou. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Nerada to říkám, ale pokud bych měla soudit podle téhle a ostatních novějších českých pohádek, z pekla štěstí budou Češi mít, až se u nás pohádky přestanou točit. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli tím chtěl režisér navázat na úspěch Princezny ze mlejna, ale každopádně se mu to moc nepodařilo. Průměrná pohádka ve všech ohledech, žádné výrazné herecké výkony (snad trochu výraznější byl Vydra nejmladší), téměř bez humoru a hlavně bez pohádkového kouzla (a bez toho není pohádka pohádkou). Myslím si, že si měl Troška uvědomit, že tenhle projekt prostě nevyšel a už se k němu neměl vracet druhým dílem. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Tento pokus o velkopohádku je sice takový, jaký je, ale vedle řady dalších polistopadových výtvorů obstojí vlastně ještě docela čestně. A to nehledě na rozplizlý scénář, polykání řady nesporných hereckých osobností a zase naopak ochotníků (nemyšleno zle) toporných k uzoufání včetně Karla Gotta posedlého myšlenkou, že je herec. Kasovní trhák zůstane zkrátka kasovním trhákem a Zdeněk Troška lidovým režisérem. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Jako malému se mi to líbilo, ale to se mi také líbila každá blbost. I tak dávám 40%. Pro děti to docela jde. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Drdovu předlohu mám ráda, filmová verze mě nijak neoslnila, ale pořád lepší dívat se na tohle, než vypadnout z vlaku. Nevím proč, ale tenkrát v tom kině s sebou každé dítě mělo v průměru tak pět dospělých jako doprovod. ()

Související novinky

Zemřel herec Jiří Pomeje

Zemřel herec Jiří Pomeje

26.02.2019

Ve věku 54 let zemřel český herec a producent Jiří Pomeje. Příčinou smrti byla rakovina. Absolvent DAMU, který založil společnost Fronda film, byl asi nejznámější díky své práci na filmech Princezna… (více)

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

26.05.2015

Chcete se zúčastnit natáčení filmu? Poznat osobnosti z oblasti filmového průmyslu ? Chcete strávit tři dny ve „filmovém městě"? Filmový workshop v Telči je tu právě pro vás. Už za pár dní! Máme zde… (více)

Reklama

Reklama