Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zlou Eufrozínu i s králem odnesli čerti do pekla, a tak se zdá, že Markýtce a Honzovi nic nebrání ve štěstí. Jenže v pekle se vychytralá princezna vlichotí do přízně Luciperovi, a když ho oblouzní, uteče i s králem pomocí sedmimílových bot. Spojí se s Brambasem, odhodlaná zbavit Honzu trůnu. Markýtce a Honzovi se v té době narodí synáček, radost mladých rodičů však netrvá dlouho. Honza odjede s kamarády na pomoc sousednímu králi, napadenému Brambasem, a do zámku se vloudí zlá Dora. Markýtce ukradne miminko, pustí je v košíku po vodě a sestru shodí ze skály. Dítě najdou dva čerti a vezmou ho s sebou do pekla, kde se brzy stane miláčkem všech, dokonce i samotného Lucipera. Štěstí v neštěstí přeje i Markýtce. Zachrání se pádem do vody a v odlehlé jeskyni na břehu se skamarádí s dráčkem, kterého tu drží Eufrozína s Brambasem, aby z něj mohli vychovat mocnou zbraň proti nepřátelům. S jeho pomocí a pomocí dračice unikne ze spárů Eufrozíny a spěchá zachránit Honzu, kterého Dora omámila nápojem zapomnění a snaží se za něj provdat. (TV Nova)

(více)

Recenze (353)

mira007 

všechny recenze uživatele

Opakovaný vtip přestává být ... ne nejsem za každou cenu zaujatý vůči mistrovi Troškovi, ikdyž jsem alergický na jeho poznávací atributy jeho pohádek ( numero uno hysterická upištěnost jakože humor ), ale tahle pohádka žádný zázrak není - nejtragičtější je výkon Hůlky. Dám dvě hvězdy za bohaté obsazení, kameru a kostýmy. ()

Rocky62 odpad!

všechny recenze uživatele

Nejprve musím konstatovat, že jsem odpůrcem pohádek. Nicméně i tak mi nedělá problém prohlásit, že naše pohádky (Byl jednou jeden král, Tři oříšky pro popelku, S čerty nejsou žerty) patří mezi národní filmové poklady. Nevím zda tyto snímky pan Troška viděl, ale rozhodl se nám divákům ukázat, že to jde i jinak. Dal tomuto žánru zcela nový rozměr a ukázal, že i z pohádky lze krásně vytvořit zcela nestravitelnou idiotskou sračku. Skvělá práce pane Troška. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Je to odvaha, to se musí uznat, po příšerné jedničce se ještě pustit do dvojky. Na druhé straně, film od diváků nějaké ceny posbíral, stejně jako první, takže proč by do stejné řeky Zdeněk Troška nevstoupil víckrát. V první řadě je zvláštní shrnutí prvního dílu. To spíš připomíná nějaký seriál. Taky první díl měl skončit odnesením krále s princeznou do pekla a ne, aby tím začínala dvojka. Zdeněk Troška navíc opět dal najevo, že mu zkrátka opisování svých vlastních motivů není cizí. Stejně jako v Princezně ze mlejna 2 i zde stojí Honza na prahu války. Pokud mám srovnávat se Z pekla štěstí, pak zde je hudba podstatně lepší, co je ale špatné stejně je kamera. A opět tu máme míchání několika pohádek dohromady, to si po. Troška odpustit nemohl, zde máme pro změnu zlatou rybku. A aby toho míchání páté přes deváté a opakování toho, co už bylo vymyšleno nebylo málo, objevuje se opět drak. Dora pro změnu běží za čarodějnicí, ovšem jak na ni přišla to jasné úplně není. Navíc tak krátká stopáž Heleny Růžičkové a její postavy je spíše zarážející. Jako by chtěl režisér slavné herečce prostě jen dopřát roli a čarodějnici vymyslel jen kvůli ní. A ještě jedna zvláštnost. Čarodějnice dává Doře lektvar, ale zároveň jí říká, že láska se nedá koupit...trochu nelogické, ne? Závěr pak připomíná jiný Troškův film a to konkrétně Slunce, seno a pár facek. A tak lze pozitivně hodnotit jen hudbu, která udělala pokrok. V prvním díle nebyla ani jedna píseň, tady jsou rovnou tři. A ta závěrečná je navíc jedna z nejlepších pohádkových písní všech dob - docela protiklad ke kvalitě filmu. Ale nemůže za to jen Karel Gott, který mimochodem své role zvládl a je pozitivním oživením a taky tím jediným, co se dá na filmu najít kvalitního. ()

ic 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu je patrný dost divný trend zaměstnávat "celebrity" místo herců. Když se ve filmu na pár sekund objeví známá osobnost, pro někoho je to možná přínosem, ale mě to připadá jako pěkná blbost. Někteří herci jsou prostě dělaní na určité role a nikdy se moc neodkloní od svého hlavního zaměření. Kdežto některí se pro určité role prostě nehodí a nikdy ani hodit nemůžou, protože jsou prostě známí z jiného filmu, a člověk se spíše zasměje, když uvidí svého oblíbeného komediálního herce v hororu, i když byl záměr režiséra úplně opačný. Proto prostě tyhle profláknutý xichty ve filmech vidět nechci. Hodí se tak leda do trapných talkshow s Novotným, nebo tak něco. Stejný trend je vidět i třeba u Kameňáku 2, a kdopak nám ho režíroval? Taky Troška, no to je ale náhoda... ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Slabé a velmi nepovedené pokračování lidové pohádky s ještě naivnějším námětem, scénářem a podivným režisérským výsledkem. Své diváky si snad najde, protože se přeci jedná hlavně o pohádku pro děti, byť o její kvalitě můžeme dlouho a zaníceně diskutovat a ohrnovat nad tím nos. Zápletka a průběh filmu je ještě naivnější, hloupější a méně logičtější než jsme doufali a uvěří mu snad jedině bezelstné děti. Ale snad přeci není vše jen špatně a jsou tu krásné záběry z půvabné Telče, hradu Gutštejn, Adršpašsko-Teplických skal, skansenu v Přerově nad Labem a kostela sv. Jana Křtitele v Kočově. Lidoví a populární vládci země Honza (Miroslav Šimůnek s hlasem Filipa Blažka) a velmi naivní Markýtka (půvabná tvářička Michaela Kuklová) musí překonávat další překážky a nástrahy, které jim připraví Markýtina nevlastní sestra Dora (solidní Dana Morávková), závistivá a žárlivá osoba. Dora přichází na královský zámek a hned začíná rozkazovat a vládnout a překvapivě jí všichni poslouchají. Kumuluje ve svých rukách nebývalou moc a takřka na dosah má splnění všech svých snů a přání, osud byl ale proti. Z dalších postav: dvojrole a zlomyslná hříčka Lucifer/Pánbůh (Karel Gott), dobrák od kosti v jakékoliv podobě, loupeživý král Brambas (Daniel Hůlka), ve spolupráci s rozmarnou princeznou Eufrozínou (solidní Sabina Laurinová) a jejím otcem (Vladimír Brabec), kteří chtějí dosáhnout svých dřívějších statků a postavení, Honzovi neúnavní společníci Kujbaba (Lukáš Vaculík), Hnipírek (Ivo Theimer) a Valihrach (Karel Liebl s hlasem Vlastimilem Zavřela), s problémy tří přání zlaté rybky, dvojice čertů (Václav Vydra a Rudolf Kubík), nahánějící hříšníky do pekla, Markýtina kmotřička (Miriam Kantorková), snažící se poučovat, a čarodějnice (Helena Růžičková). Být dítětem, tak se snad bavím. Takhle nastává pouze otázka: proč, proboha, toto muselo vzniknout? A nestydí se, alespoň trochu, pan režisér? ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Na 1. MFF pro dětské filmy NADĚJE v Petrohradě (2003) získal snímek obě hlavní ceny festivalu - Grand prix a 1. cenu dětské poroty. (hippyman)
  • Na natáčení jezdili za Karlem Gottem němečtí fanoušci i v několika autobusech. (M.B)
  • Dana Morávková (Dora) má ve skutečnosti z koní strach. Během natáčení dokonce z koně spadla. Dnes již s úsměvem vzpomíná, že když film viděla poprvé, byla naštvaná, jelikož záběr s koňmi se točil poměrně dlouho, avšak ve filmu z něj vidíme jen několik málo sekund. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Zemřel zpěvák Karel Gott

Zemřel zpěvák Karel Gott

02.10.2019

Ve věku 80 let zemřel nejznámější a nejúspěšnější český zpěvák Karel Gott. Gott se na hudební scéně pohyboval od roku 1958, kdy se přihlásil do soutěže amatérských zpěváků. Právě tady započala jeho… (více)

Reklama

Reklama