Reklama

Reklama

Alexander Veliký

  • USA Alexander (více)
Trailer

Obsahy(1)

Alexandr se narodil jako prvorozený syn Filipa Makedonského, který sjednotil celé Řecko pod Makedonské království a Olympiady, překrásné potomkyně hrdiny Achilla. Manželství jeho rodičů nebylo vůbec šťastné. Matka jeho otce nenáviděla a doufala, že její syn se za ni jednou pomstí. Vychovávala ho k tomu, aby si podmanil celý svět. Otec se o něho v dětství téměř nezajímal. Poté se ujal jeho výchovy a vzdělání učenec Aristoteles a otec si ho začal všímat, když si Alexandr podmanil nebojácného hřebce. Tráví s ním více času a Alexandr se matce odcizuje. Jenže jeho otec má druhou ženu, která čeká dítě. V Alexandrových dvaceti letech je možnost, že přijde o jeho právo na nástupnictví. Jelikož jeho otec nenávidí jeho matku. Ta neustále našeptává Alexandrovi, že jeho otec se ho bude chtít zbavit, až jeho otci jeho druhá žena porodí syna. Alexandr se na hostině s otcem pohádá a za nějaký čas je jeho otec zavražděn a Alexandr se stává králem. Alexandr plní vůli svého otce a táhne do Persie podrobit si celý národ a zabít krále Darea. Západní Asii si Alexandr podmaní jen s 40 000 vojskem. Jeho přátelé z dětství jsou jeho vojevůdci. Největší bitva s králem Dareem však na Alexandra čeká u Gaugamél nedaleko Babylonu. Alexandr stojí proti 25 000 armádě jen se svojí 40 000 armádou. Jenže to Alexandra nezastaví, aby si nevymyslel plán, který ho přivede až do středu perské armády a samotnému králi Dareovi. Ten když si uvědomí, že může být zabit, tak prchá a svoji armádu nechává napospas. Alexandr ho nemůže pronásledovat, jelikož jeho levé křídlo je zatlačeno perskou armádou a Alexandr a jeho jízda a pěšáci jim musí na pomoc. Přesto Alexandr vyhrál bitvu a obsazuje Babylon. Hlavní město Persie, ale Alexandrovi nestačí a chce dohnat Darea a zabít ho, aby se stal právoplatným králem. Alexandr ho tedy se svojí ztrojnásobenou armádou pronásleduje až na samotný okraj perské říše. Zde nalézá krále mrtvého. Dareovi vojevůdci ho zabili, aby si zachránili život. Jenže Alexandr se rozhodne pronásledovat i je a všechny je zabít a přitom si podrobovat všechny kmeny za hranicí perské říše. Na samotné hranici mezi Persii a Indii je země, kde žijí pouze divoké kmeny. Když přemůže jeden kmen, tak se ožení s dcerou náčelníka tohoto kmene Roxanou. Je velice krásná, ale podle matky Alexandra barbarka. I Alexandrovi vojevůdci a nejvěrnější přátelé jsou proti. Má si prý vzít za ženu Makedonku a s ní mít následníka trůnu. Jenže Alexandr si nedá poradit a ožení se s Roxanou... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (796)

genetique 

všechny recenze uživatele

Možno Stoneova vízia historického veľkofilmu nedosahuje po atraktívnej stránke toľko, čo Scottova, Petersenova a iných, no svojim vecným obsahom ich jednoznačne prevyšuje. Práve možno to je to, čo ma na filme, samozrejme až po hereckom koncerte, tak zaujalo. Len na jemnom náčrte silného príbehu sú dopodrobna popísané historické (a je mi ukradnuté, či pravdivé alebo nie) fakty života tohto velikána. Až na niektoré prehnané vstupy Hopkinsových komentárov a trošku naťahovania sa s minutážou, hlavne k záveru, bol tento učebnicovo-popcornový prierez životom Alexandra veľmi zaujímavým spestrením bájnych filmov. 80%. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

V mojich očiach má Alexander dva veľké klady. Je relatívne historicky presný a má jednu výborne zahranú postavu, ktorou je Olympia Angeliny Jolie, musíte však pominúť ten desný rušivý rruuusskyj prryyyyzvuk. Najväčším problémom Šaňa z Macedónska je to, že nevie čím chce byť, či sondou do Alexandrovho osobného života, suchým dejepisným veľkofilmom, alebo starovekou rezanicou. Pokiaľ by Stone natočil tento príbeh s dôrazom na niektorú z týchto zložiek, asi by hodnotením vyznel lepšie. Takto sa striedajú pasáže bitka, zaľúbené pohľady Hefaistiona (Jared Leto vyzerá pri správnom osvetlení, maske a uhle kamery ako zarastená a zjazvená Avril Lavigne), hádky s matkou a Ptolemaiove preslovy. Akčné sekvencie sú fajn (tomuto filmu vďačím za to, že mi umožnil vidieť využitie kosy na kolesách bojových vozov - to som chcel vedieť už od vtedy ako som prečítal Waltariho Sinuheta), skutočne to museli byť neprehľadné bitky ale načo kua tie červené filtre ? Výprava je úžasná, hlavne s Babylonom sa vyhrali (i keď po tom čo tam spravili Amíci to už tak nikdy vyzerať nebude :-) ) Alexander je o niečo málo lepší než Trója a určite najhorší film Olivera Stonea. P.S. Všetci čo ste kritizovali Hera za komunistický podtext - mám dojem, že Alexandrove preslovy o "oslobodzovaní barbarov, lepšom svete a otroctve" silne pripomínajú prejavy G.W. "Chimpie" Busha. ()

Reklama

Divočák 

všechny recenze uživatele

Dílo, kterým si Stone získal mé srdce. Po druhém shlédnutí musím jít s hodnocením nekompromisně ze čtyř na pět a jen ztěží v paměti pátrám po nějakém historickém filmu, který by se Alexandrovi přiblížil aspoň po kotníky. Bohužel, právě tohle Stoneovo mistrovské dílo je příkladem toho, kdy prvních pár kritiků shlédnuvších film div neplive na plakáty a téměř všichni se pak můžou přetrhat v tom, kdo napíše působivější kritiku. Opak je však pravdou. Stone se rozhodnul jít trochu jinou cestou, než většina současné produkce. Zanevřel na klasickou šablonu amerických historických spektáklů a zaměřil se daleko více na vypravěčskou stránku Alexandrova výjimečného života. Jasným důkazem je tomu i to, že v celém téměř trojhodinovém filmu najdete v podstatě jenom jednu, byť fenomenálně natočenou, bitvu. A možná že právě tento fakt byl pro americké popcornové kritiky tím klíčovým impulsem, který je přiměl k nespravedlivé štvavé kampani, která se kolem Alexandra rozpoutala a jenž se projevila i na jeho zdejším neadekvátním hodnocení. Pokud se jí ale nenecháte zaslepit, Alexander vás bohatě odmění. Stoneova mistrná režie vám vyráží dech v každém okamžiku a z obrazovky na vás přímo dýchá úžasná dobová atmosféra, nezávisle na tom, jestli uprostřed bitvy dýcháte spolu s Farrellem prach zbarvený od krve nepřátel, nebo vás suchar Hopkins krmí nudnými stařeckými kecy. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Králi sa nerodia. Vychovávajú sa. Mečom a utrpením.“ Olivera Stonea (ČATA) nemám rád, ale o to nejde. Proti Colinovi Farrellovi nič nemám, ale ani o to nejde. Z ich ALEXANDRA VEĽKÉHO však zrejme nebude uspokojený ako divák, ktorý bude čakať „myšlienku“ á la KRÁĽOVSTVO NEBESKÉ, avšak ani divák, ktorý bude pre zmenu čakať prízemný oddychový výplach typu GLADIÁTORA. Takže na jednu rozkošnú scénku („vojna s opicami“) a jednu veľkolepú akčnú scénu (v sprievode Vangelisovej hudby) pripadá aspoň polhodina rozpačitej nudy alebo len nudy bez rozpakov, no stále nudy. Zaujímavá herecká kombinácia (Leto, Plummer, Kilmer, Hopkins, Jolieová), ale to je asi tak všetko. Prvú hodinu si hovoríte, že je odvážne TAKTO robiť historický veľkofilm. "Zvyšok" minutáže sa už len nudíte. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Zřejmě jsem udělal chybu , že jsem šel na film očekávajíce další " tróju" . Tento film je uplně jiný, nepůsobil na mě jako film o dobývání postavený na velkolepých bitvách, ale spíše na poznávání osobnosti Alexandra Velikého . Bohužel pro mě příliš dlouhé a zdlouhavé poznávání . Je to škoda Oliver Stone už přeci dokázal , že dlouhý film stopaží nemusí být zdlouhavý svým kouskem JFK . Rozhodně si cením toho že vzniknul tak trochu " jiný " historický film v tomto časovém období,akorát že tolik času prostě příště mít nebudu. Angelina se mě opět líbila , překvapil Val Kilmer, nerad to říkám ale postava Anthonyho Hopkinse byla zbytečná.Co mě zklamalo byla kamera!!Možná toto byl uzel celého filmu . ()

Galerie (132)

Zajímavosti (40)

  • Konkurenční projekty se svého času rojily jako houby po dešti: mezi potenciální režiséry patřili např. George Lucas, Steven Spielberg, Ridley Scott či Mel Gibson. Díky finančnímu neúspěchu Stoneova Alexandera jsme se ale dalšího zpracování osudů slavného vladaře zatím nedočkali. (imro)
  • Pamätná bitka pri Arbéle/Gaugaméle v roku 331 p.n.l. patrí v oblasti vojenstva medzi symboly taktickej dokonalosti. Pre vojenských teoretikov je jedným zo štyroch majstrovských príkladov geniálneho vojenského myslenia, kde jej spoločnosť robia Kanny (216 p.n.l.), Leuthen (1757) a Slávkov (1805). (marlon)
  • V marocké poušti vyrostl tábor, v němž s herci sdílela tvrdou disciplínu i tisícovka skutečných marockých vojáků. Trénovali s meči a štíty, luky a šípy, oštěpy, praky a s dalšími starými zbraněmi. Výcvik doplňovaly i lekce v jízdě na koni, kočírování lehkých válečných bryček, starověkém náboženství a hygieně. (HappySmile)

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Anthony Hopkins a Transformers 5

Anthony Hopkins a Transformers 5

04.06.2016

Sir Anthony Hopkins si v blockbusterech zrovna nelibuje. Nikdo se sice nedivil tomu, když ho Oliver Stone ukecal do Alexandera Velikého a Kenneth Branagh do Thora, kdyby vám ale někdo řekl, že bude… (více)

Reklama

Reklama