Reklama

Reklama

Alexander Veliký

  • USA Alexander (více)
Trailer

Obsahy(1)

Alexandr se narodil jako prvorozený syn Filipa Makedonského, který sjednotil celé Řecko pod Makedonské království a Olympiady, překrásné potomkyně hrdiny Achilla. Manželství jeho rodičů nebylo vůbec šťastné. Matka jeho otce nenáviděla a doufala, že její syn se za ni jednou pomstí. Vychovávala ho k tomu, aby si podmanil celý svět. Otec se o něho v dětství téměř nezajímal. Poté se ujal jeho výchovy a vzdělání učenec Aristoteles a otec si ho začal všímat, když si Alexandr podmanil nebojácného hřebce. Tráví s ním více času a Alexandr se matce odcizuje. Jenže jeho otec má druhou ženu, která čeká dítě. V Alexandrových dvaceti letech je možnost, že přijde o jeho právo na nástupnictví. Jelikož jeho otec nenávidí jeho matku. Ta neustále našeptává Alexandrovi, že jeho otec se ho bude chtít zbavit, až jeho otci jeho druhá žena porodí syna. Alexandr se na hostině s otcem pohádá a za nějaký čas je jeho otec zavražděn a Alexandr se stává králem. Alexandr plní vůli svého otce a táhne do Persie podrobit si celý národ a zabít krále Darea. Západní Asii si Alexandr podmaní jen s 40 000 vojskem. Jeho přátelé z dětství jsou jeho vojevůdci. Největší bitva s králem Dareem však na Alexandra čeká u Gaugamél nedaleko Babylonu. Alexandr stojí proti 25 000 armádě jen se svojí 40 000 armádou. Jenže to Alexandra nezastaví, aby si nevymyslel plán, který ho přivede až do středu perské armády a samotnému králi Dareovi. Ten když si uvědomí, že může být zabit, tak prchá a svoji armádu nechává napospas. Alexandr ho nemůže pronásledovat, jelikož jeho levé křídlo je zatlačeno perskou armádou a Alexandr a jeho jízda a pěšáci jim musí na pomoc. Přesto Alexandr vyhrál bitvu a obsazuje Babylon. Hlavní město Persie, ale Alexandrovi nestačí a chce dohnat Darea a zabít ho, aby se stal právoplatným králem. Alexandr ho tedy se svojí ztrojnásobenou armádou pronásleduje až na samotný okraj perské říše. Zde nalézá krále mrtvého. Dareovi vojevůdci ho zabili, aby si zachránili život. Jenže Alexandr se rozhodne pronásledovat i je a všechny je zabít a přitom si podrobovat všechny kmeny za hranicí perské říše. Na samotné hranici mezi Persii a Indii je země, kde žijí pouze divoké kmeny. Když přemůže jeden kmen, tak se ožení s dcerou náčelníka tohoto kmene Roxanou. Je velice krásná, ale podle matky Alexandra barbarka. I Alexandrovi vojevůdci a nejvěrnější přátelé jsou proti. Má si prý vzít za ženu Makedonku a s ní mít následníka trůnu. Jenže Alexandr si nedá poradit a ožení se s Roxanou... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (796)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Trója odo mňa dostala 3,5*, ktoré som zdvihla na 4, tak Alexander si zaslúži silné 4*, alebo aj o kúsok viac. Nie je štvorka ako štvorka. Keď si tak spomeniem na tie chladne triezve až kritické recenzie Alexandra Veľkého, zisťujem, že budem patriť do tábora divákov, ktorí jednoznačne ukazujú "palec hore". Film bol zaujímavý, nenudila som sa ani pri jeho rekordnej dĺžke, výkon Colina Farrella na mňa zapôsobil, ostatní herci tiež dobrí, efekty pekné a historické reálie boli slušne dodržiavané (nemyslím teraz pitvanie učebníc dejepisu, ale to aby herci nemali na nohách botasky Nike) a Vangelisova hudba je nádherná. Nemyslím si, že vo filme je málo akcie, ale dôraz na medziľudské vzťahy a intrigy mi aj vyhovoval. Rozhodne mi ukázal viac zo života ľudí a vládcov (o čo asi Stoneovi šlo) než keby len behali z miesta na miesto a mlátili sa. Výsledok - pri triezvych očakávaniach maximálna spokojnosť. ...trochu mi vadil ten silený Angelinin prízvuk. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Olivere, Olivere, proč mi to děláš? Okay, i když miluju historický filmy a i když miluju filmy Olivera Stonea, tahle kombinace mi dohromady jaksi nesedí. Hrozná nuda, bez jakýkoliv špetky ivence, kritiky, kontrastu, bez pokusu nadzvednout diváky ze sedaček a nabídnout jim politicky možná neobjektivní, zato ryze autorský film. Tohle hledám u Stonea. A tohle se mi tentotkrát, pokud nepočítáme homosexualitu za nějak kontroverzní, nedostalo. Taky bych chtěla být nadšená jako někteří lidé kolem, ale prostě nemůžu. Zdá se mi, že pan režisér od nového milénia ztrácí svůj pověstný styl a to mě moc mrzí. ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Oliver Stone, Christopher Kyle, Laeta Kalogridis | Hudba: Vangelis | Produkcia:, Moritz Borman, Thomas Schühly, Jon Kilik, Iain Smith | Distribúcia: Constantin Film, Warner Bros. | Štúdio: Internationale Medien und Film, Warner Bros., Intermedia | Rozpočet: 155 miliónov $ | Tržby: 167,298,192 $ || Až udivujúco neamerický historický film - pripomínajúci veľkofilmy minulého storočia. Prispieva k tomu hlavne konzervatívna réžia a obrazovo-technicky nenápadité remeselníctvo. Trošku tomu hraje ešte do kariet stará dobrá hudba Vangelisa svojím večným syntetizátorovým feelom - no i tak je najsilnejšiou zložkou celého projektu. Hravosť na bisexuálnu strunu hlavného hrdinu nie je podľa mňa najlepší nápad, ani keď je to historicky polovične podložené - je to dnes príliž časté téma, ktoré sa ťažko spracováva i samotné, nie to ešte vo velkofilme, ktorý má problém uniesť základnú dejovú linku. Chcelo to sakra lepší scenár. Škoda, pretože potenciál bol obrovský - titulky na začiatku i na konci úžasné, časť s ukrotením koňa emočne silná, vykreslenie rodinnej krízy nadčasové, démonická Angelina, hrdinský Colin, neodolateľná Rosario, bitky akoby z Pánov Prsteňov bez CGI... Ale to extra plus chýba. Je to "zase" kôli scenáru a lenivosti celku! ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Asi žijeme ve zvláštním světě, když i mnoho seriózních periodik nezapomene v prvních řádcích recenze na Alexandera zmínit jako nejprofláklejší fakta filmu dvě věci - Colin Farrell ukáže své odhalené pozadí a ano, jeho postava má bisexuální charakter. O co větší bylo pak moje překvapení, když tahle bulvarizace dopadne na neúrodnou půdu a z filmu se vyklubala krásná přemýšlivá podívaná. Na vztahu k Hefaistionovi není ani špetka skandálnosti, naopak jde o upřímný vztah a je mi líto, že současná společnost za svojí rádoby tolerantní tváří ve skutečnosti skrývá tolik posměšků. Dokázal bych pochopit stížnosti na to, že Oliver Stone už není jako býval, ale tady spíš jde o to, že už nechce tak okatě pobuřovat nebo píchat do politicko-společenského vosího hnízda za každou cenu. Natočil historický film podle svého měřítka a v mých očích uspěl. Nechal totiž nad vizuální stránkou zvítězit tu příběhově-duševní, dal dostatek prostoru vyhrocenému milostnému trojúhelníku a hlavně osudovému vztahu s matkou. A navíc dokázal napsat rozvláčný, ale přesto výtečně gradující příběh, jehož bitevní finále mě dostalo do kolen. Film, který podrazil v Hollywoodu nohy historickým velkofilmům, patří paradoxně k těm výborným. 85% ()

sud 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl krátce po Petersenově "Tróje" a musím říci, že je lepší. Ale to neznamená, že by se jednalo o nějaké maxidílo. "Alexander Veliký" bohužel značně padá na historických nepřesnostech (počínaje tím, že Makedonec bude asi těžko blonďák). Colin Farrell přesto odehrál svůj standart, ale umí víc. Na Anthonyho Hopkinse jsem se nejvíce těšil, překvapilo mne jak málo se objevil na plátně. Jinak Val Kilmer bez chyby a Angelina Jolie (co se týče herectví) nic moc. Oliver Stone rovněž umí víc, ale dokázal z tématu vytřískat hodně. Ono možná v dnešní komerční trikové filmařině asi víc vytřískat nejde. 60%. ()

Galerie (132)

Zajímavosti (40)

  • O Alexandru Makedonském (356-323 př.n.l.) bylo natočeno překvapivě málo dalších filmů. V roce 1956 si roli střihl Richard Burton (Alexandr Veliký) a o necelou dekádu později ještě vznikl indický snímek Sikandar E Azam (1965). To je víceméně vše. (imro)
  • Alexander Veliký (Colin Farrell) byl ve skutečnosti malý, černovlasý a na jedno ucho hluchý. (Hans.)

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Anthony Hopkins a Transformers 5

Anthony Hopkins a Transformers 5

04.06.2016

Sir Anthony Hopkins si v blockbusterech zrovna nelibuje. Nikdo se sice nedivil tomu, když ho Oliver Stone ukecal do Alexandera Velikého a Kenneth Branagh do Thora, kdyby vám ale někdo řekl, že bude… (více)

Reklama

Reklama