Americká noc
Drama / Komedie
Francie / Itálie, 1973, 115 min
François TruffautHudba:
Georges DeleruePlakáty
Americká noc (1972), film ve filmu a film o filmu, je Truffautovým vyznáním lásky k vlastnímu řemeslu. S lehkou ironií s příslovečným francouzským šarmem jsou tu vykresleny poněkud spletité vztahy mezi herci se štábem, evokovány příhody z filmařského zákulisí, postižena vzrušující atmosféra natáčení, posedlost lidí, propadlých kouzlu celuloidového pásku. Truffaut nepopírá, že raději než hotové filmy má proces jejich vzniku, vytváření umělého světa. Ukázal jsem natáčení v poněkud luxusnějších podmínkách než v jakých obvykle pracuji (mimo 451° Fahrenheita, který vznikl v londýnském studiu). Většinou natáčím v reálu, tady jsem ukázal práci ve studiu, chtěl jsem udělat kompromis mezi Evropou a Amerikou a jestliže to Američanům připadá jako skromné natáčení, tak pro Francouze je tomu naopak. Americká noc je vynikajícím příkladem dobrého zábavného filmu, dokonale napsaného, dokonale režírovaného i dokonale zahraného. Nic méně, ale také nic víc. A nezdá se, že by si Truffaut dělal větší ambice: Věřím, že v oblasti filmu je cosi frivolního, trochu narcistního nebo egoistického, a ten, kdo pro toto nemá pochopení, musí film opustit. Ten, kdo chce skutečně něco lidem sdělit, najde nejlepší prostředek v literatuře, eventuálně při televizní přednášce. (oficiální text distributora)
golfista
Skvělý pohled režiséra Truffauta do vlastních řad. Film o natáčení filmu natočený jako pocta všem lidem kolem filmu. Vřele doporučuji !(5.2.2003)
POMO
Film, ktorý ma zohrial viacej, než celotýždňový pobyt na filmovom festivale.(5.7.2004)
Cival
Rozhodně ne dokonalý film. Tempo místy drhne a i Truffaut občas šlápne trochu vedle, ale co naplat, když je tahle filigránská pocta kinematografii natočená s takovou láskou, že jí žádný filmový fanoušek nemůže odolat. Když Truffaut vyskládává na stůl knížky se jmény svých vzorů nebo krade fotosky z Občana Kanea, jako by mluvil za všechny osůbky na světě, které omámily roztodivné příběhy a zhmotněné sny na celuloidu.(11.7.2004)
Houdini
Oscar 1 : Cizojazyčný film (1974) + 3 nominace (1975): Režie, Herečka VR - Valentina Cortese, Scénář(26.3.2004)
Douglas
Psát střízlivě o snímku, který představuje jednu z mých největších osobních filmových lásek, pro mě není jednoduché. Rozhodně jde o překrásný „film o filmu“, ve kterém Truffaut vzdal poctu nejen filmařům, hercům a všem lidem ve štábu, ale i filmovému umění samotnému. Jeho snímek je dechberoucí sondou do života během natáčení, kde se příběhy filmových postav prolínají s reálnými hrdiny. Sám Truffaut si zahrál režiséra a některé scény mají takřka autobiografický nádech (například nádherná sekvence, kdy za hudby Georgese Delerua vytahuje z poštovního balíku knihy o filmu, nebo když přesvědčuje Alphonse, že film je víc než život). Říká se, že Truffaut je ve svých filmech přítomen a reflektoval do nich všechno to, co o sobě nebyl schopen říci ve skutečnosti (byl plachý, bavil se jen o filmu a knihách). Americká noc možná není jeho nejosobnější film, ale dokáže být lyricky zamilovaná (vážnou hudbou podkreslené scény natáčení), hořce posmutnělá (Severinina nekonečná scéna), poeticky zábavná (kočka a mléko), romanticky bláznivá (Alphonsova milostná vzplanutí), ale hlavně až do morku celuloidu lidská, uhrančivá a skutečná.(18.10.2004)
Tosim
Pokud někdo u filmu Bio ráj napsal, že s ním začala jeho fascinace filmem, já to můžu napsat u tohoto snímku. Samozřejmě, že to při prvním zhlédnutí (kdysi na základce) nešlo s tím mým nadšením tak strmě, bylo postupné (možná o to intenzivnější), každopádně jistojistě vrcholí "mou érou CSFD." Jsem rád, že jsem v roce 2006 Americkou noc podruhé viděl, definitivně získal a směle prohlásil: nic se nezměnilo! :-)(5.6.2006)
Matty
Nenapadá mě přesnější výraz než „hemžení“. Neustálé hemžení lidí, kteří žijí filmem, lidí, kteří žijí ve filmu. Scházejí se a rozcházejí, domlouvají a dohadují, pomlouvají a chválí. Jsou roztomilí, směšní i nešikovní. Jsou obyčejní a přesto je na nich něco zvláštního, něco, co jim dodává punc jedinečnosti. Jsou jací jsou, žádná z jejich chyb mi nevzala touhu být členem stejné rodiny, dělat stejně marnivou práci. Milovat film. ___ Americká noc se léty vychvalování mezi cinefily propracovala do pozice „opovažte se ho nemilovat“ filmu, přitom k oslovení diváka sama používá nanejvýš nenucených prostředků. Truffaut si svých diváků, hýčká, nikdy se nesníží k vykonstruované hře na city. Proto všechny ty mikropříběhy mohou na někoho působit neučesaně, některé dokonce zbytečně. Mě svou pestrostí bavily a po dlouhé době jsem si u nějakého filmu přál, aby trval déle. Otázkou je, jste-li nutně odsouzeni do role zachmuřeného pozorovatele, když vás bavit nebudou (jako manželka produkčního, pletoucí uprostřed všeho vzruchu nevzrušeně svetry)? Ukojí vaši touhu po vyšším umění scénář, protkaný v druhém plánu nádhernými odkazy na slavné tvůrce? ___ Muset si v rámci filmů o filmu vybrat mezi propracovanějším, cyničtějším, ale hůře stravitelným Hráčem Roberta Altmana a Americkou nocí, už jen za vizualizací Ferrandovy vzpomínky na promyšlenou krádež fotosek Občana Kanea (který údajně změnil Truffautův život) dám přednost filmu, u nějž jsem ani okamžik nezapochyboval, že vnikal s radostí a pro radost. 90% Zajímavé komentáře: Douglas, Jeanne(18.12.2008)
Renton
Scénář: François Truffaut, Jean-Louis Richard, Suzanne Schiffman .. Tvůrčí i herecký zápal François Truffauta je obdivuhodný. Stejně jako upřimná láska k filmu a jeho komplexní a mnohdy náročné výrobě.(1.7.2009)
Adrian
Tornatoreho Bio Raj je poctou a odou na instituciu kina a priatelstvo, Truffautova La Nuit Américaine zase jeho velkym vyznanim lasky k fillmu a procese jeho tvorby. Nadherne!!!(9.8.2004)
AngelAngie
Francouzská preciznost... TRUFFAUT je král. Tenhle film je něco nepopsatelného!(8.4.2009)
TheMaker
I přes moudré a vtipné hlášky mě film nebavil, a to tak moc miluji filmy o filmu. Škoda.(13.7.2009)
DaViD´82
Je Americká noc magická? Některé pasáže ano. Jiné ne.(17.5.2009)
hirnlego
Veskrze sympatické přiblížení zákulisí natáčení jednoho filmu, složitých vztahů mezi herci a jejich rozmanitě se proplétající životní osudy. Až jsem dostala chuť také si vyzkoušet jaké to je, stresovat se, že zapomenu text, hemžit se spolu s ostatními na place, být součástí té "velké filmové rodiny" - no třeba někdy, jednou, možná...(22.12.2006)
Shadwell
Truffaut je milenec. A film (a především jeho realizace) jeho dívkou. Americká noc je potěšením z řemesla povzneseného nad umění (režisér je nucen řešit všední maličkosti). Samotný film ve filmu (Je vous présente Pamela) je tlačen do pozadí (Truffaut často stříhá trochu moc brzy, jako by chtěl působit dojmem, že scéna je nepodstatná) a skutečná dramata se odehrávají v životě, což je v souladu s tím, že pro Truffauta byla samotná natáčení minimálně tak důležitá jako výsledné filmy a především s hlavní otázkou Americké noci: Je filmování nadřazeno skutečnému životu? Truffaut je přesvědčen, že ano (ze snů ho neprobouzejí ženy, ani strašidla, ale vzpomínky na dětství, kdy strhal vývěsky na film Občan Kane). Teoretizování v Americké noci je prosté, Truffaut hovoří podle všeho srozumitelným jazykem, přesto je zde spousta skrytých detailů, jen je očesat ze stromu. Na to je ovšem třeba vysokého žebříku protkaného stupínky bezuzdné cinefilie. Ostatním (rozbalování zásilky knih s monografiemi filmových tvůrců - Buňuel, Bresson, Welles, Rossellini, Hawks aj. - je klíčem ke stromu poznání) nezbývá než vrátit hlavu a sledovat plody filmového ovoce ze země a jejich chuť si spíše jen domýšlet.(7.8.2007)
Boss321
Víte, popravdě ani nevím co k tomuhle napsat. François Truffaut byl naprostý génius, z každého jehož snímku je cítit nekonečná láska k filmu. Americkou nocí vzdal hold všem lidem, kteří mají s natáčením co dočinění. Nápad natočit film o natáčení filmu je sám o sobě výborný, ale jeho zrealizování Françoisem Truffautem je zkrátka geniální. Naprosto všichni zúčastnění zaslouží velké uznání. Ani jeden herec mě nezaujal více či méně, ze všech Truffaut vyždímal maximum. Tohle je naprostý základ pro každého filmového fanouška..........."Lidé jako my mohou být štastní pouze při práci na filmu.".........(19.6.2008)
EdaS
Scéna, kdy režisér divákovi vyskládá na stůl své oblíbené knížky o filmu, vás prostě musí dojmout, stejně jako celá Americká noc. Těžko totiž věřit tomu, že měl někdo někdy film radši než právě Truffaut.(21.1.2008)
Ingrid
"Mohl jsem být lepší, tam šlo přidat, na záchranu teď zbývá druhá půlka. A od tohoto okamžiku se snažím dát do filmu maximum života. Film je na správných kolejích, herci se cítí dobře v postavách, štáb je stmelený. Osobní problémy zapomenuty, film vládne." A po těchto slovech režiséra přijde sekvence, která každému opravdovému filmovému nadšenci musí vnést slzy do očí dojetím..za doprovodu omamné hudby režisér piluje i ty nejjemnější detaily, kamera je všude, celý štáb dělá co může, aby dílo bylo dokonáno. Tenhle film jsem dlouho přehlížela, pak první zkouknutí bylo víceméně odfláklé, ale dneska jsem mu věnovala celý den jako omluvu:-) Jinak tady se něco těžko vyjadřuje slovy, co může být božtějšího, než sledovat vytváření něčeho, co milujem....FILM VLÁDNE(14.6.2009)
choze
Truffaut se kouzelně, hravě a vtipně vyznává z lásky k filmu. Film vládne.(27.5.2011)
Jeanne
Moc milý kousek z Truffautovy filmografie, samozřejmě takové konstatování se mi k mému milovanému režisérovi vůbec nehodí, ale všechno to zoufalství a bezvýchodnost, které jsme od něj zvyklí dostávat, tu nijak výrazněji nevystupuje. Je to oslava půvabů filmu, hodně jiná, než třeba Bio Ráj s Noiretem, ale je stejně (i když úplně jinak) okouzlující a hodně propracovaná. Scéna, kdy Truffaut na podkladě DOKONALÉ hudby Georgese Deleruea vysypává knihy o ostatních režisérech nové vlny, kdy padají jména jako Hitchcock nebo Godard, ...člověk by málem zamáčknul slzu. Teď, když jsem ho viděla vícekrát, stále víc mám dojem, že je to další Truffautův osobní film (původně se mi zdál trochu trochu jím nezúčastněný). Režisér v jeho podání je tak nenápadný a ostýchavý, jak by sotva mohl být kdokoli jiný... a ty kradené filmové plakátky..., postava v podání Nathalie Baye - tak jiná než v Zeleném pokoji, člověka hned musí napadnout, že tak nějak mohla vypadat ta zajímavá spolupráce Truffauta se Suzanne Schieffman.(26.9.2004)
viperblade
Kdo miluje filmy, musí milovat i tento "film o filmu." Scény, kdy pochopíte, kolik práce, úsilí a námahy stojí zrealizovat něco, co pak lidi buď shodí, nebo vynášejí do nebes. Pak jsou zde i takové scény, kdy opravdu pochopíte, proč jedno ze základních pravidel zní "Nikdy netoč s dětmi nebo zvířaty!" Dokonalá pocta filmovému řemeslu a film, který si Oscara odnesl zcela oprávněně.(1.7.2009)
| Na DVD od: | 01.03.2003 Warner |
|---|---|