Reklama

Reklama

Nález mrtvoly v duisburském přístavu spouští první televizní vyšetřování dnes již legendárního komisaře Horsta Schimanského. Lodník Heinz Petschek byl zmlácen a ubodán. Šéf kriminálky Königsberg nasadí na případ právě Schimanského, který má s prostředím přístaviště a tamními existencemi letité zkušenosti. První stopy vedou Schimanského a jeho kolegu Christiana Thannera k domněnce, že se jednalo o vraždu z vášně, neboť se ukáže, že Petschek měl milostné poměry s ženami dvou přístavních dělníků. Nález další mrtvoly, tentokráte tureckého gastarbajtra, naznačuje, že by vraždy mohly mít spojitost s místním organizovaným zločinem a jeho buňkou překupníků zbraní. (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jelikož je takové těžké období, během kterého se nedá dělat nic moc jiného, než jíst, spát a pracovat, tak jsem si udělal radost a rozhodl se, že se vrátím ke kriminálkám s Hostem Schimanskim. První díl s názvem Vražda v přístavu je taková správně úvodní. Schimi se ráno probouzí ve svém bytě plném bordelu a lahváčů, které se rozhodne uklízet. Na diváka to působí, že Horst včera asi zapařil. Po úklidu se převalí do místní nalejvárny, kde mu výčepák rovnou před stůl dá lístek a napíše mu na něj čtyři čárky, aniž by mu cokoliv načepoval. Včera odešel bez placení, tak aby na to náhodou nezapomněl. V tu chvíli jsem byl ve svým a bylo mi krásně. Už první díl se nese v takovém pozvolném duchu. Vyšetřovačka je sice taková nevýrazná, ale zažijete u ní špinavej a ponurej Duisburg s postavičkami, jako je třeba křivej Karel…a to za tu hodinu a půl jednoznačně stojí. ()

MrEddie 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moc hezký komentář od Enšpígla. Také jsem na seriálu vyrostl, nicméně tato epizoda patří k těm slabším. Z dnešního hlediska je ale zajímavá tím, že se zabývá emigrací čmoudů z Turecka a jejich nelegální činností. Komunisté nám na seriálu chtěli ukázat, jak je Západní Německo strašné, plné zločinu, prostituce a hnusných Němek. Nicméně jsem si seriál oblíbil a postava Schimiho a Tannera patří mezí nejlepší policejní parťáky. Skvělý dabing pana Švehlíka a Moravce zvedá kvalitu seriálu. ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál "Místo činu" s dvojicí Schimanski - Thanner je čistokrevná televizní produkce a jako takovou je jí třeba i hodnotit. Herectví zúčastněných není "veliké", ale je velmi civilní a věrohodné. Opilcům v přístavu věříte jejich opilost se vším všudy, stejně jako Schimanskému jeho výbuchy vzteku, impulsivnost a nekonformní vyšetřovací metody. Také notně ošklivé, špinavé, industriální prostředí přístavu je skvěle podané. I samotné příběhy jsou napsány velmi slušně a zpravidla daleko věrohodněji než je v žánru obvyklé. Kromě toho je Tatort také skvělým mixem komična a relativně drsné detektivky, přičemž ovšem jedno nesnižuje druhé, ale dobře se doplňuje. Ta drsnost ovšem není klasickou akčností s přestřelkami a honičkami v autech (jak to často předvádí třeba Profesionálové), ale spíš velikou syrovostí s níž je popsán svět "malých" lidí, dělníků, povalečů, příslušníků různých menšin (v tomto díle konkrétně Turků) atp. Tenhle zájem o lidi na okraji má samozřejmě nezanedbatelný sociální rozměr a pokud se dá mluvit o nějakém "poselství divákům", tak je to právě tahle rovina. Pokud jde o hodnocení samotného prvního dílu, rozhodně v něm není nouze o překvapení a zvraty. Puzzle nepřehledného případu s skládá postupně a poslední dílek zapadne na chybějící místo až ve chvíli, kdy už se zdá, že je případ v podstatě vyřešený a uzavřený, což je rozhodně překvapivý režijní tah. Skvělé jsou také drobné komické etudky a všednodenní postřehy, kterých je v tomto dílu opravdu požehnaně. Tvůrci evidentně věnovali hodně prostoru charakterovému prokreslení jednotlivých postav a asi si i do jisté míry zkoušeli možnosti postav i prostředí... Celkový dojem: 75% ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvotina, kde se objevil Schimanski a jeho kolega Thanner. Začátek filmu, kdy Schimi kouká z okna panelákového pokoje ven na ocelárnu, si tvůrci nostalgicky zopakují o skoro 30 let později v dílu Schimanski: Šichta v šachtě (2008). Schimiho charakter se tu hezky rozvine, nechybí malá přestřelka, hospodská rvačka, Schimiho vocas pronásleduje piglice z hospody, jak jinak. Ranní kocoviny a honičky v autech a další přinesou až další díly. Pro mě velká nostalgie, protože jsem na to mohl koukat jen u babičky večer v osmdesátkách jako malé děcko. 70% ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nerad to řikám, ale tenhle první díl se Shimim a Thannerem mě zrovna dvakrát nenadchnul. Shimiho vstup na scénu v jeho zabordelenym bytě, kde se válej hromady špinavýho nádobí a prázdný flašky od piva, je sice epickej, ale jinak je to dál jenom takový poflakování po všemožnejch ošuntělejch zákoutích Duisburgu. A samotnej případ a jeho vyšetřování mi taky nepřišlo zrovna moc zábavný ani zajímavý. Shimi s Thannerem to naplno rozjeli až v pozdějších dílech. Tohle je tak sotva na ty 3 hvězdy. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama