Reklama

Reklama

Tenkrát v Číně 2

  • Hongkong Huang Fei Hong II: Nan er dang zi qiang (více)

Obsahy(1)

V pokračovaní Hark Tsuiovej klasiky hlavný hrdina Wong Fei-Hung čelí fanatickej skupine Biely Lotos, ktorá sa snaží vyhnať Európanov z Číny aj za pomoci násilia, nedbajúc ani na krajanov, ktorí nasledujú západné zvyky. Wong musí pred armádou taktiež chrániť revolucionárku Dr. Sun Yat Sen. V stávke je budúcnosť Číny, preto musí Wong znovu použiť svoje bojové umenie, aby mohol zachrániť nevinných. (Jevo)

(více)

Recenze (38)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Tsui Hark je jednou z nejvýraznějších osobností hongkongské nové vlny, který dokázal (a stále dokáže) natáčet jak zběsilé akční filmy s tepajícím rytmem a nízkou kontinuitou mezi záběry, tak i krásné - barevně i pohybově uchvacující - filmy se stínohrami a rozpustile romantickými motivy. Snímek Once Upon a Time in China 2 patří do druhé kategorie a dal by se označit za historický film s prvky kung-fu. Lékař Wong Fei-hong v podání Jeta Li přijíždí na lékařskou konferenci do malého města se svou vzdálenou příbuznou a učedníkem Foonem, ale stává se svědkem vojenské represe, revolučních aktů a terorizování sektou Bílého lotosu. Ale protože Wong je nejen lékař, ale i skvělý bojovník kung-fu, s nepřáteli si umí poradit (ne tolik už se ženou). Tsui Hark celý film koncipuje především jako střet starého s novým a tradičního s moderním, přičemž bezezbytku neschvaluje ani jedno. Měšťáky odsuzuje za jejich hloupý strach ze všeho západního (a ďábelského), a moderní lékaře ukazuje jako hlupáky, pokud opovrhují tradičním čínským lékařstvím (nakonec ho docení). Moderní je i choreografie Yuen Woo-pinga a koncepce bojových scén (boj na vratké skulptuře složené ze stolu; boj na bambusovém lešení), zasazená do tradičního prostředí kláštera... Střety mezi dvěma různými kulturami jsou ve filmu i zdrojem humoru, když Wong a Foon nevědí, jak jíst západní jídlo příborem, zvracejí v autobuse a západním zvykům navyklá tetička nesnese pomyšlení, že právě jedla psa. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Jet Li zde není jen ultimátní bojovník a respektovaný mistr, ale také znalý lékař, přesto má v praktickém a sociálním životě co dohánět. Film je o malinko chudší na akční scény a snaží se to nahradit dramatickými prvky a špetkou humoru, což se ovšem moc nedaří. Scénář je velice primitivní a děj nezáživný. Nejdřív jsem chtěl dát slabší 4*, ale protože k nim by film horko těžko vytahovaly jen bojové scény, které jsou i tak o něco horší, než v prvním díle (fyzikální zákony jsou zde popírány o poznání méně citlivě), rozhodl jsem se nakonec, že ne. Místy je to opravdu nudné a basta. 7/10 ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Pokračovanie výborného prvého dielu stratilo trocha na dynamickosti a komplexnosti. Čo v konečnom dôsledku nepovažujem za chybu. Stále sa jedná o vysoko kvalitnú akčnú rezanicu, ktorá nešetrí humorom, pôsobivými lokáciami a hlavnou postavou stvárnenou Jet Lim. Ten tu podáva opäť svoj štandard, ktorý ho ruka v ruke stavia do pozície medzi rovnako šikovného a zábavného Jackie Chana. Aj keď ich humor je úplne iný. Film znova ponúka nahliadnutie do histórie Číny, ktorá si pohráva s tým čo je skutočné a čo je fikcia. Tým umocňuje a mystifikuje hlavnú postavu Wong Fei- Hunga a dodáva mu nový rozmer. Tsui Hark je zručný režisér. Akčné scény sú priehľadné a nápadité, jeho snaha vypovedať o politickej a morálnej situácií v Číne na začiatku 20 storočia je takmer bezchybná. Celkovo vizuálna a príbehová zložka je na veľmi vysokej úrovni. Vtip tu má tiež svoje pevné miesto a aj napriek bláznivosti pôsobí inteligentnejšie ako eskapády Jackie Chana. Ale tá komplexnosť, ktorá robila prvý diel tak významovo hodnotný sa tu už tentokrát nenachádza. Je to solídne pokračovanie, ktorému chýba k dokonalosti naozaj málo. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tady jsem se chvíli nemohl do filmu dostat, ale následně mě Jet Li a krásná choreografie celého filmu dostali. No a vrcholem byl samozřejmě finální souboj, který byl choreograficky tak nádherný, s tím krvavým finále, že jsem jenom tupě zíral a nebyl schopen odtrhnout oči. Viděl jsem tenhle druhý díl jako první, ale nemůžu se dočkat, až uvidím další. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Donnie Yen versus Jet Li a prakticky není co dodávat. Sice bych víc uvítal jejich souboj ve stylu pěst na pěst, ale i ta tyčovaná byla dostatečně oku lahodící. Jinak je dvojka téměř imrvére to samý, i když přece jen s povděkem kvituji o ždibec menší míru "filmové číny" a Rosamunde Kwan to zase slušelo. O hvězdu výš. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (4)

  • Kultovní ústřední melodii „A Man Should Better Himself“ nazpíval v čínské mandarínštině Jackie Chan. Kantonskou verzi pak nazpíval George Lam. (Rominator)
  • Počas natáčania poslednej scény zasiahla Donnieho Yena do oblasti oka tyč. Rana musela byť zašitá, a preto je väčšina detailov jeho tváre snímaná iba z jednej strany. (m.a.t.o.)
  • Závěrečnou píseň nazpíval Jackie Chan. (CrypzzXD)

Reklama

Reklama