Reklama

Reklama

Křižáci

  • Polsko Krzyżacy (více)
Polsko, 1960, 166 min

Režie:

Aleksander Ford

Předloha:

Henryk Sienkiewicz (kniha)

Hrají:

Urszula Modrzyńska, Grażyna Staniszewska, Andrzej Szalawski, Henryk Borowski, Aleksander Fogiel, Mieczysław Kalenik, Emil Karewicz, Tadeusz Kosudarski (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Děj filmu se odehrává v 15. stol. Zachycuje obranné bitvy Polských rytířů proti křižákům. Sledujeme vlastně boj dvou odlišných kultur: proti polské společnost, která přísně dodržuje rytířské zákony i humánní zásady křesťanství, stojí křižáci, kteří užívají kříže jen k maskování svých válečnických výbojů… Původní záměr, totiž šíření křesťanství mezi pohanskými slovanskými kmeny na východě Evropy, je v době děje slavného románu a filmu jen zástěrkou surové dobyvačné politiky řádu německých rytířů. Film vrcholí slavnou bitvou u Grünwaldu v roce 1410, kdy spojená slovanská vojska přivodila křižákům zdrcující porážku. Bitvy se zúčastnily vedle polských, ukrajinských a litevských vojsk i české bojové houfy vedené Janem Žižkou z Trocnova. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

Jim_Beam 

všechny recenze uživatele

Kdyby to nebylo tak dlouhý, tak dám asi 3*, ale dívat se 180 minut na film, kterej vás nenudí jen proto, že se smějete tomu, jak je to špatný a některejm polskejm slovním hříčkám, který pro Čecha nabírají specifický význam, není žádnej šlágr... Vizuálně hodně špatný, dialogy taky mizerný, skoro každá postava působí aspoň chvíli prostoduše právě kvůli "super" replikám, příběh ucházející... ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Epicky velkofilm zo vsetkym co ktomu patri. Na ploche troch hodin sa odohrava konflikt zacinajuci relativne malou udalostou, ktora vsak postupne vyusti az do ohromneho vojenskeho stretu mnohych narodov. Intrigy, klamstva, boj o moc, boj o cest, boj o spravedlnost a k tomu kus historie. Ked som videl stovky udatnych rytierov cvalajucich do boja, v momente ma napadla ich podobnost s japonskymi samurajmi, sktorymi urcite mali mnoho spolocneho. Myslim, ze nebudem prehanat, ak film zrovnam s Kurosawovou Kagemushou, ktora je sice predsa len o niecom inom, no podobnych prvkov je tu neurekom. Kazdopadne, ak mate slabost pre historicke velkofilmy, nenechajte sa odradit vekom tohto filmu, ani jeho miernou utahanostou. Naozaj to stoji za to. (8.5/10) ()

Reklama

lucascus 

všechny recenze uživatele

Scenáristicky poměrně nudný snímek, ale za podívanou rozhodně stojí závěrečné ztvárnění bitvy u Grunwaldu - která by byla i na dnešní poměry nadprůměrně zpracovaná. Škoda, že s postavami se divák nemůže ztotožnit, plynou si takovým svým životem, divákem nerušeným. Zato výborné jsou kostýmy, které zde dosahují podobné úrovně, jako ve Vávrově husitské trilogii. ()

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Až se ti otevře rána po medvědím sádle, musíš si tam dát bobří tuk. Křižáci byli kdysi asi epickým filmem, ale v současnosti jsem z toho smíchy nemohl. Navíc to v první půli vypadá jako slovanská fantasy pohádka (lovení bobrů) plná nesmyslnejch výjevů (zaplutí do močálu) a repulzivní kultury (kat v červenejch legínách). Pak se udatní rytíři začnou tolčokovat jako když zbraně drží poprvé a sebestředná režie točí scény s extradimensionálním pití piva a bojů s hadrovými panáky... To už jsem byl zlomenej a musel jsem se smát i výrokům typu: "Ze Štítného jdete? Nešukali jste tam děcka?" ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Typický produkt svojej doby realizovaný bez väčšej invencie a nadšenia, ktorý by potreboval aspoň seriál, aby sa doťahoval na svoju predlohu. Kniha je napriek svojej tendenčnosti výborná. Film je nielen pochopiteľne extrémne zhustený a skratkovitý, ale hlavne v prvej polovici pôsobí strašne umelo - ako niekoľko skupín okostýmovaných štatistov, ktorí sa presúvajú medzi dvoma-troma kulisovými lokáciami a vôbec nedokáže postihnúť rozmáchlosť predlohy odohrávajúcej sa v priebehu desaťročia na obrovskom území dnešného Poľska a Pobaltia. Čo by mali byť citové alebo emocionálne vyhrotené scény, sa úplne míňa účinkom. Zaujímavé postavy sú ploché figúrky. Dojem sa zlepšuje v druhej polovici vďaka väčšej časovej, priestorovej aj dejovej zovretosti, ale zdá sa, že všetky sily si tvorcovia šetrili na skutočne megalomanské finále, ktoré prekonáva zvyšok filmu o pekných pár obrnených konských hláv. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (3)

  • Rozpočet filmu byl 33 milionů polských zlotých. (Kulmon)
  • Premiéra filmu byla v den 550. výročí bitvy u Grunwaldu. (Kulmon)
  • Kniha i film zmiňují v bitvě u Grunwaldu Janu Žižku. V bitvě u Grunwaldu roku 1410 jej historické anály zaznamenaly vůbec poprvé. (Kulmon)

Reklama

Reklama