Reklama

Reklama

Křižáci

  • Polsko Krzyżacy (více)
Polsko, 1960, 166 min

Režie:

Aleksander Ford

Předloha:

Henryk Sienkiewicz (kniha)

Hrají:

Urszula Modrzyńska, Grażyna Staniszewska, Andrzej Szalawski, Henryk Borowski, Aleksander Fogiel, Mieczysław Kalenik, Emil Karewicz, Tadeusz Kosudarski (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Děj filmu se odehrává v 15. stol. Zachycuje obranné bitvy Polských rytířů proti křižákům. Sledujeme vlastně boj dvou odlišných kultur: proti polské společnost, která přísně dodržuje rytířské zákony i humánní zásady křesťanství, stojí křižáci, kteří užívají kříže jen k maskování svých válečnických výbojů… Původní záměr, totiž šíření křesťanství mezi pohanskými slovanskými kmeny na východě Evropy, je v době děje slavného románu a filmu jen zástěrkou surové dobyvačné politiky řádu německých rytířů. Film vrcholí slavnou bitvou u Grünwaldu v roce 1410, kdy spojená slovanská vojska přivodila křižákům zdrcující porážku. Bitvy se zúčastnily vedle polských, ukrajinských a litevských vojsk i české bojové houfy vedené Janem Žižkou z Trocnova. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (80)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Tento velkofilm je mnohem lepší než Vávrovy husitské opusy nejen proto, že se v něm historie nevykládá tak tendenčně s jasným nátěrem bolševické ideologie (je to spíš love story), ale také proto, že autor literární předlohy, Nobelovou cenou ověnčený H.Sienkiewicz, je lepší spisovatel než náš pan středoškolský profesor Jirásek. Ale kdo to posoudí, resp. kdo dnes ještě čte Sienkiewicze, potažmo Jiráska? ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Keďže som tento film nevidel aj vyše 10 rokov a jedná sa o snímku o ktorú sa naše televízne spoločnosti akosi nebijú, vydanie tohoto filmu na DVD som uvítal a ani chvíľu som neváhal a kúpil som si ho. Ako to mnohí užívatelia uvádzajú obraz je v absolútne otrasnom stave, ešte horšie je to však s dabingom, ktorý nielenže v češtine nijak ľúbezne neznie, navyše je do neho počuť aj poľský originál. Okrem aj samotný zvuk je nahratý tak, že sa sústreďuje hlavne na dialógy, čím okolité zvuky úplne zanikajú, rovnako ako hudobná zložka. Ak by som mal hodnotiť teda kvalitu DVD, tak by odomňa poťažko dostal 1*. So samotným filmom je to aspoň zato omnoho lepšie. Sienkiewicz napísal Križiakov v roku 1910, k 500. výročiu bitky pri Grunwalde a keď sa Poliaci o 50 rokov neskôr pustili do filmovej verzie tohto impozantného diela stvorili film, ktorý má aj dnes čo ponúknuť. I keď po mnohých stránkach už dnes nie je úplne dokonalý, v dobe svojho vzniku to musela byť paráda. Filmu trocha trvá kým pridá na tempe, výhodou však je že Alexander Ford vedel rovnako dobre nakrútiť dialógy ako aj bojové scény. Poliaci sa v posledných rokoch celkom predviedli v adaptáciach Sienkiewicza a myslím si, že znovu nakrútenie Križiakov by mohlo byť veľmi zaujímavou udalosťou. ()

Reklama

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Až se ti otevře rána po medvědím sádle, musíš si tam dát bobří tuk. Křižáci byli kdysi asi epickým filmem, ale v současnosti jsem z toho smíchy nemohl. Navíc to v první půli vypadá jako slovanská fantasy pohádka (lovení bobrů) plná nesmyslnejch výjevů (zaplutí do močálu) a repulzivní kultury (kat v červenejch legínách). Pak se udatní rytíři začnou tolčokovat jako když zbraně drží poprvé a sebestředná režie točí scény s extradimensionálním pití piva a bojů s hadrovými panáky... To už jsem byl zlomenej a musel jsem se smát i výrokům typu: "Ze Štítného jdete? Nešukali jste tam děcka?" ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Sienkiewiczove knihy sú veľmi dlhé, majú mnoho postáv a dejových línií. Preto chápem, že je ťažké natočiť po ňom priamočiary film. A tiež že ten film musí byť i dosť dlhý. I napriek tomu som pri Križiakoch mal dojem, že sa dá kľudne odseknú i hodina. Mnoho dialógov je tu prepálených a nikam dej neposúvajú. Chýba tu razancia, nejaký ťah na bránku. Pre neznalcov poľskej histórie môže byť príbeh navyše veľkou neznámou, budú sa v ňom hľadať ()

July 

všechny recenze uživatele

Značně zidealizovaný pohled na historii, poněkud prkenní herci a laciné souboje dělají z proklamovaného velkofilmu jen průměrný "historický film". Nebylo to špatné, vlastně se mi film celkem líbil (a postava hlavního intrikána z křižáckých řad by chtěla rozvést) a román by mohl být hodně dobrý, ale slavný snímek mě přímo neoslnil. Husitská trilogie mi přišla i trochu lepší. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (3)

  • Premiéra filmu byla v den 550. výročí bitvy u Grunwaldu. (Kulmon)
  • Rozpočet filmu byl 33 milionů polských zlotých. (Kulmon)
  • Kniha i film zmiňují v bitvě u Grunwaldu Janu Žižku. V bitvě u Grunwaldu roku 1410 jej historické anály zaznamenaly vůbec poprvé. (Kulmon)

Reklama

Reklama