Petrovi přátelé
Peter's Friends
Komedie / Drama
Velká Británie, 1992, 101 min
Kenneth BranaghObsah
Absolutní britská herecká špička v trpké konverzační komedii o spolužácích, kteří se setkávají
po deseti letech, aby zjistili, jak mocný je čas čaroděj...
Čas letí jako voda, hlavní hrdinové britského komediálního dramatu z roku 1992 se ani nestačili rozkoukat, a už je to deset let od chvíle, kdy společně ukončili studium na univerzitě v Cambridgi a jejich cesty se rozešly různým směrem. A protože si po uplynulé dekádě určitě mají co vyprávět, svolává Peter Morton, který nedávno zdědil honosnou vilu, šest bývalých spolužáků do sídla na sraz, který by se měl odehrát v době oslav nového roku. Přestože je všem příchozím oněch deset let jasně čitelných ve tvářích, neznamená to, že ochladly emoce, které mezi nimi vládly před rozchodem do světa. A to jak v dobrém, tak špatném smyslu slova. Pořád zůstává ještě mnoho nevyřčeného, a jak se zdá, právě na to nyní musí zákonitě dojít. Otázka jen zní, jak moc ničivým způsobem vzpomínky zaúřadují. A také jak mnoho se kdo vlastně změnil. Odpovědi přicházejí společně s výtečnými výkony elitní britské herecké sestavy, které vévodí Stephen Fry, Emma Thompsonová, Imelda Stauntonová a Kenneth Branagh, jenž je zároveň režisérem snímku. Vynikající ostrovní odpověď na Kasdanovo klasické Velké rozčarování nyní uvede kanál Cinemax. (oficiální text distributora) -
Sedm přátel přivydělávajících si jako herci ukončilo roku 1982 úspěšně studium na Cambridge. Jejich cesty se na dlouhou dobu rozešly. O deset let později svolává Peter, který mezitím zdědil obrovské sídlo po svém otci, zbylou šestici, aby s ním oslavila Nový rok. Setkání ale neprobíhá tak klidně, jak by si Peter přál, a brzy se ukazuje, že nikdo není takový, jakého si ho ostatní pamatují. (StarsFan)
KevSpa
Snímek, který řadím ke svým "srdcovkám". Partička kolem Kennetha Branagha na začátku devadesátých let natočila film, do nějž dala hodně ze sebe. Jde o úchvatný herecký koncert s výbornými dialogy, který by si neměl nechat ujít žádný fanda britského filmu. Kdysi jsem právě tady objevila skvělého Hugha Laurieho.(12.3.2007)
Enšpígl
Nejlepší na celým filmu jsou dialogy v tom jsou Britové fakt mástři. Ovšem samotný děj se až přílši často zadrhával a rozjel se pořádně až ke konci. To, že jsou lidi jiní ve dvaceti a jiní v padesáti není zase až tak šokující jak si tvůrci myslej i odpadkový koše se za tu dobou změnej. Kvalitní herci v dialogově výborném, ale obsahově prázdném snímku, samozřejmě až na Petra a jeho slova u krbu v tu chvíli přestala kapat i voda z rozbitýho kohoutku v kuchyni.(21.1.2011)
║Rozpočet $5miliónov║Tržby USA $4,058,564║Tržby Celosvetovo $4,300,000║(24.1.2010)
KarelR
Jeden víkend, jeden dům a jedna patra excelentních herců ve výborné Branaghově režii. Další důkaz toho, že na dobrý film vážně nepotřebujete hory peněz. Stačí vám vykreslit zajímavé vztahy, přidat skvělé dialogy a nechat Hugha Laurieho hrát na kytaru a na klavír :-)(23.11.2008)
StarsFan
Jeden z mála nepředvídatelných filmů. U tradiční filmové produkce, která se ke mně valí přes všechna média, přátele a rodinu, jsem si nějak zvykla, že za deset minut otipuju prostředí a uhodnu, kdo s kým skončí a jak se děj bude vyvíjet. U Petrových přátel to nejde. Postavy se chovají lidsky, nesou si své hříchy minulosti a snaží se s nimi vyrovnat. Mezi sebou vtipkují a předstírají, že je vše ve stejném pořádku jako před deseti lety, když je ale kamera zastihne samotné, ukazuje se, že nic není úplně tak fajn. Někdo trpí smrtí dítěte, jiný pocitem, že zústal sám, další řeší manželskou krizi složitější o to, že ONA je pořád pryč a ON ji vlastně nikdy úplně nemiloval. Celkem by mě zajímalo, jestli Petrovi přátelé nemají předlohu v nějakém divadelním představení, protože přesně tam bych si tento příběh odehrávající se v jednom domě dokázala představit. Dejte tomu stejně schopného režiséra a herecké obsazení jako je tady a máte jednu z nejlepších her roku. Dodatek 11. května 2010: Napodruhé zvyšuji hodnocení. Tak upřímný, realistický, pohodový film říznutý sarkasmem aby člověk pohledal. Petrovy přátele si asi nebudu pouštět dennodenně, ale věřím, že když se k nim jednou ročně vrátím, uchvátí mě ta jejich atmosféra přesně tak jako dnes. Dodatek 27. prosince 2011 Čím častěji tento film vidím, tím komplexnější a lepší mi přijde. Tihle "Kenovi přátelé" se mi zkrátka zaryli pěkně hluboko pod kůži.(1.11.2009)
Marci
Film jsem viděla po několika letech a vůbec nic neztratil ze své působivosti. Chvíli nevíte, jestli se máte smát nebo brečet. Skvělé je herecké obsazení počínaje Stephenem Fryem, Emmou Thompson, Kennethem Branaghem. Skvěle si manželskou dvojici střihli Hugh Laurie a Imelda Staunton (později manželský pár zopakovali ve filmu Rozum a cit, kde ztělesnili manžele Palmerovi). Za zmínku též stojí role hospodyně Very, kterou si zahrála Phyllida Law, matka Emmy Thompson.(26.3.2007)
ReneeS
Smutné, vtipné, kouzelné.(16.9.2009)
Sheldra
Už nějakou dobu si myslím, že jedny z nejlepších komedií točí Angláni se svým proklatě suchým humorem, kterýmu není nic svatý. Vzhledem k tomuhle faktu a k obsazení jsem si mnula ruce, že Petrovi přátelé musí být tutovka. No a ono ne. Jednak jsem tu nenašla moc inteligantního humoru (to spíš tak mírně jedovatý poznámky), pak tu nebyl v podstatě žádný nosný děj, což by nevadilo, kdyby to bylo zábavně šáhlé, a ne placama až trapně uječené, čili zbývá v podstatě jediný klad: herci, tedy to, co z jejich výkonů nechal příšerný dabing (Rösnera z toho vyjímám). Což v tomhle případě není zase tak moc. Proč? Protože neměli moc co hrát... "Šokující" odhalení u krbu funguje spíš jako smutná rezonance, protože i tohle dneska působí spíš jako klišé. Holt nemůže bejt každej den kaviár.(31.1.2011)
Cushing
Bohužel to nějak zestárlo -- můj osobní pocit. Tři hvězdy pro mě znamenají "stojí za vidění" -- ale s čistým svědomím bych to o Peter´s Friends říci nemohl. Motiv AIDS je zvetšelý -- budiž, kdysi nás však strašil víc než Freddy Kruger. Divím se ale tomu, kolik lidí zde oceňuje herecké výkony. Ti herci jsou jistě dobří (až na jednu výjimku), jenomže zde hrají ne jako ve filmu, ale jako v divadle. Divadelní hra, kterou přepsali pro film a obsadili původními herci -- takhle to působí. Branagh a Laurie ještě balancují na hraně civilního a expresivního projevu, ale třeba Emma Thompson nebo Imelda Staunton občas spadnou do vyloženě divadelních šarží. Ovšem Alphonsia Emmanuel je skutečně špatná -- špatná by byla i na divadle, to přehrávání rve divákovi oči z hlavy a kroutí mu uši do elfovita. Brrr. Jediný, kdo tu herectví skutečně zachraňuje, je Stephen Fry. Civilní, dojemný, nenápadný, ostýchavý, přesný a brilantní. Roli nešťastného šlechtice s obrovským zámkem a ještě větším problémem mu nelze než věřit. A velmi dobrá je i Phyllida Law v roli jeho hospodyně. Takže přece jen tři hvězdy, kvůli Fryovi? Možná.(10.12.2009)
snaked
Nádherně smutný a zároveň vtipný film, ve kterém se sešli kolegové a kamarádi z Cambridge Footlights. Částečně autobiografický a komorní (Branaghův alkoholismus, Fryova orientace, atd.). Phyllida Law je zde opět úžasná (ačkoli jen v malé roli), stejně jako v Zimním hostovi.(20.10.2008)
D.U.K.E
Nostalgické jako prase ! Hořká komedie o stárnutí s vynikajícími britskými herci a konverzačním humorem.(14.10.2011)
nascendi
Divadelne poňatý príbeh stretnutia dávnych priateľov prešiel akosi povedľa mňa. Sem tam ma zaujali dialógy inokedy som sa mrvil v kresle, keď vtipnosť nahradili trápnosti. Druhý krát si tento film nepozriem, ani keby ho dávali na všetkých televíznych kanáloch súčasne. To ale nijako neznižuje mierne nadpriemerné hodnotenie a nevyjadruje ľútosť nad tým, že som ho vôbec videl.(28.11.2010)
Pecival
Při společného seanci přátel můžete bilancovat s nostalgickou slzou léta minulá a nebo hromadně pořešit všechny kostlivce co máte ve skříni. Branagh zvolil druhou variantu a nutno říci, že osazenstvo jeho malého setkání má kostlivců na rozdávání. Každý si příváži svoji sadu problému, kterou bude muset rozlousknout, někdo větší, někdo menší - ikdyž největší průšvih má na krku samotný Stephen Fry. A zde snad ční moje jediná výtka filmu, přišlo mi to trochu HC - prostě mi to nesedělo. Jistě, celý film se řeší různé problémy všedního dne, ale s mírným usměvem a nadhledem, se samozřejmým (a povedeným) střídáním dramatu a komedie. Co se týče herců, někteří se mi líbili více (Fry, Branagh, Thompson (té to tady na rozdíl od historického opusu Ang Leeho sluší)), někteří méně (Alphonsia Emmanuel). Lepší 4.(24.4.2010)
slunicko2
Velmi britská hořká komedie aneb Any news on the boyfriend front? 1) Spousta typicky anglického humoru nedá chvílemi vydechnout a místy ponouká až k smíchu. Adults are just children who owe money. Nicméně jenom komedií film není. Divák to pozná pár minut po začátku a postupně vážné tóny stále více převažují. 2) Scénář připomíná divadelní hru. Trochu mi nesedne nadměrná stylizace postav i děje (zvláště u pointy). Zřejmě je to daň za hutný děj a svižný průběh (až na asi 15 nudných minut uprostřed). 3) Dvaatřicetiletý režisér Kenneth Branagh si i zahrál jednu z rolí - Andrewa z Hollywoodu. Při přípravě dříví do krbu: Do you have wood in Los Angeles? Well, we have Hollywood! 4) A ještě malý citát pro studenty angličtiny: I've never fallen in love. I've stepped in it a few times.(7.11.2010)
dr.fish
Setkání po letech může být pro mnohé překvapením. Známe to všichni, jen někteří o tom přemýšlí víc a jiní to berou prostě jak to je. Tento film je pro ty přemýšlivé. Čas každému z nás obrousí hrany a život nás naučí. Co se z nás stane nikdo z nás ve dvaceti neví a neví to ani hrdinové tohoto snímku. Malý reunion přátel ze školy se změní v přehlídku "charakterů" a případů pro psychologa. Tragikomedie. Rozhřešení nakonec dostane každý. Jen si stačí vybrat. Výkony i kvalita vyprávění jsou neoddiskutovtelné, přesto příliš hlubokou jizvu to ve mně nezanechalo...75%(10.7.2011)
shabazza
Tak na tenhle film asi musí mít člověk tu správnou náladu a já měl to štěstí, že moje nálada byla naladěna přesně pro tento film. Miluju britský humor, miluju jak umí dát ta správná slova na papír a vložit je do úst těm správným hercům, miluju duo Fry & Laurie. Na světě je jen málo věcí, které jsou důležitější než mít ty správné lidi za přátele. A že to vše vyjeví až čas, to je snad jasné :-) Resumé: Pokud se chcete kouknout na příjemný, pomalý a brilantními dialogy našlapaný snímek, tak tohle je to pravé pro vás.(20.10.2011)
Mamie
Kenneth Branagh, přesně ten Kenneth Branagh , jehož filmová tvorba mi snad nikdy moc neseděla, dokázal natočit něco tak krásného a tak britského, že až lituji, že jsem zhlédnutí tohohle filmu odkládala asi dva měsíce. I přesto, že film staví především na skvělých hereckých výkonech, neboť příběh se na první pohled zdá býti o ničem, tak mě ve finále překvapivě bavilo, pozorovat to, jak se lidé a jejich životy během pár let změnily. Není to film, na který bych se dívala nějak často, ale jasno mám v tom, že ještě jednou ho chci v nejbližší době vidět, ale v originále. Britský přízvuk je přeci jen britský přízvuk.(31.12.2011)
S.Dedalus
ne tak úplně komedie i když úsměvných momentů by se taky našlo dost jde především o partu skvělých herců kteří představují skupinu tak neuvěřitelně lidských charakterů že si nepamatuju kdy jsem naposled něco podobného viděl každý má své přednosti i nedostatky a každého musím za něco mít rád a za něco jiného se mi musí zase protivit ono zase nejde o nic extra objevného ale když se člověk kouká pořád na americké filmy a seriály plné bezduchých a vyumělkovaných charakterů něco tak přízemně lidského mě prostě příjemně překvapilo(29.8.2009)
toi-toi
Branghovo panoptikum vzťahov, ktoré si elegantne pláva medzi komédiou a drámou. Krásny film s bandou skvelých hercov občas síce veľmi tlačí na pílu, no dokáže i skvele popustiť uzdu. Výborná kamera a šarmantný Stephen Fry ťahajú film do nadpriemeru.(26.4.2011)
markotter
Hustý. Začátek, asi tak 10 minut jsem si říkal, jestli to nevypnu, protože mi všichni připadli nějací z jiného světa, ale jakmile začne mejdan na zámku, tak už to sviští. Je zajímavý, jak dokážou bejt i nejlepší přátelé na sebe hnusný, pokud to přátelství trochu opotřebuje čas a objeví se nějaké nové elementy, které do idylky nezapadají. Dost mi to připomínalo vývoj některých mých vztahů a docela mě u toho mrazilo. Nakonec, jestli by člověk neměl žít úplně sám někde v jeskyni...:-). Divadelní herectví některých protagonistů mi tak moc nevadilo, ono by to klidně jako divadelní hra mohlo fungovat a Kenneth Branagh je natolik šikovný režisér, že to podle mě dokázal uhlídat.(24.12.2010)