Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Bůh opustil nebesa. Píše se rok 1985, v Bílém domě vládne Reagan a smrt swinguje v rytmu AIDS. Ve společnosti vládne pokrytectví, strach z odlišnosti a zahanbení, výčitky za minulé prohřešky, drogy a především sex.
Muž miluje muže. Mají se ke své sexuální orientaci přiznat, nebo je lépe ji skrývat, jako je tomu v případě právníků Roye Cohna a jeho kolegy Joa Pitta? Roy to dělá z obavy o svou kariéru, Joe proto, že se za ni stydí. Je dokonce ženatý s Harper. Ta se poté, co jí manžel odhalí pravdu, dostává na absolutní dno a začne být závislá na valiu. Léky, coby jediný utěšující prostředek, se stanou nejlepším společníkem i Roye, který má AIDS (okolí ovšem tvrdí, že má rakovinu jater). Umírá i Prior Walter, který se nakazil, když byl nevěrný svému milenci Louisovi. Louis jej proto opouští a setkává se s Joem.
Šestidílná minésrie HBO Andělé v Americe je považována za výjimečnou televizní událost - komorní a zároveň epickou podívanou, jež reflektuje dobovou politiku a morálku na příběhu šesti postav, jejichž osudy se vzájemně prolínají v bouřlivém prostředí New Yorku konce 80. let. Na hranici mezi komedií a tragédií, lásky a zrady, života a smrti sledují diváci jejich cestu krajinou zoufalství i naděje, která byla tak určující pro Ameriku konce 20. století.
„Je v tom vše, co si dovedete představit: láska, smrt, opuštění, zodpovědnost, pokrytectví. Ale díky představivosti Tonyho Kushnera také spousta smíchu a fantazie,“ vysvětluje představitel jedné z postav Jeffrey Wright.
Dramatické poselství příběhu, vynikající režie a účast slavných hereckých hvězd zaručily úspěch seriálu i při uvedení v Evropě, která je otevřena nejen otázkám politickým, společenským a náboženským, ale také problematice spjaté s homosexualitou a šířením nemoci AIDS.
Jedinečné na seriálu kromě jeho námětu a zpracování je i to, že někteří z herců ztělesňují (stejně jako tomu bylo na divadelní scéně) více postav. Zvláště obdivovatelé Emmy Thompson a Meryl Streep si těchto skvělých hereček užijí dosyta. Emma hraje postavy tři, Meryl čtyři: „Byla to opravdu velká legrace a bylo zábavné hrát více postav. Měla jsem původně hrát tři, ale nakonec mi Mike řekl, jestli nechci hrát čtyři. A já: ‘Jo, nemůže jich být pět?‘.“  Další postavy stejně brilantně ztvárnili Mary-Louise Parkerová, Jeffrey Wright, Justin Kirk, Ben Shenkman, Patrick Wilson, James Cromwell, Michael Gambon a Simon Callow. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (192)

golfista 

všechny recenze uživatele

Hodnotím sice v půlce, ale v tomhle případě už si troufnu. ... Pokud bych měl vyjádřit svůj vztah k tématu i kvalitám dohromady, pak asi takhle : Já kávu nepiju, ale tahle mě svou vůní přilákala a tak jsem si ji dal. Musím říct, že je výborná, neslazená ... a hodně, hodně silná (mám co dělat, abych se po každém doušku zvednul z křesla). ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Je to pár dní, co jsem absolvovala tenhle skvost a stále mi nejde z hlavy. I když nejsem přívržencem (a ani nemám ty ambice) dlouhých rozborů filmu od nasvícení až po catering, mám chuť se rozepsat a pořádně vás potrápit, protože jsem toho zkrátka plná. Věděla jsem přibližně, s čím budu mít dočinění (Nichols je se svou Silkwoodovou, Absolventem, Virginií a dalšími skvělými filmy objekt hodný sledování), ale že to bude taková bomba, to jsem ani ve snu nečekala. Jsou nám tu představeni homosexuálové, židé, mormoni, právníci, zdravotníci, andělé, oběti ... politické situace i názory na ně, někdy v nepochopitelných dialozích, ale to se jen může chvilku tak zdát. Za hlavní postavu považuji prohnilého právníka Al Pacina, nejen proto, že jeho výkon je něco tak strhujícího, že vás to v některých místech odvede od čtení titulků a vnímání slov, ale i že se od jeho postavy umírající na "rakovinu jater" všechno odvíjí. Mladý kolega, který k němu vzhlíží, chce udělat všechno správně a tak se osvobozuje ze zajetí heterosexuality, svou manželku nechává napospas osamělosti, valiu a halucinacím a odchází k příteli, který při první zdravotní komplikaci svého AIDS nemocného druha vzdává letitý vztah. Nepodobá se to filmům na téma AIDS, které jsem dosud viděla (takovéto "umírám, léky jsou drahé, plačte sborem a vemte si ze mě odstrašující příklad, ale nediskriminujte mě"). Tady je to jinak: nemocní si nemoc prožívají po svém a sami, protože na nemoc je nakonec každý úplně sám, a "zdraví" si zas srovnávají hodnoty a především vztah k těm prvním. A aby toho nebylo málo, v tom zápase jim pomáhají halucinogenní průvodci a andělé, protože "ON se na nás vykašlal, ON to vzdal a nechal nás v tom samotné". Nakonec, a to řikám, aniž bych chtěla prozrazovat finále, je to o naději. "Chci žít, stejně jako lidi, jejichž těla pokrývá víc ran než kůže, žiju tak rád, třeba s nemocí, chci přesto žít". A takhle bych mohla psát hodně dlouho, ale vážně, nechci vás trápit, a přesto, že to opravdu není film pro každého a netvrdím, že právě já jsem toho pochopení hodna (a jestli mě Nichols svými výrazovými prostředky tahá za nohu, ať klidně tahá, já mu to žeru), je to ohromující záležitost plná otázek, bláznovství, lidství i té naděje, a já vám ji velmi doporučuji. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Jde o seriál určený hodně náročnému divákovi, protože téma v něm zpracovávané rozhodně není k popukání. Tvrdá realita Ameriky 80. let, kdy AIDS číhalo doslova na každém rohu, znázorňovaná v této minisérii, není nic pro slabé povahy. Výtečně natočené dílo s excelentními hereckými výkony. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Strojové střídání slz, zloby a katarzí v divadelně sevřeném příběhu o homosexuálech, mormonských rodičích, šílených manželkách a politické situaci v USA 80. let. Exhibující herecké osazenstvo, deus ex machina na každém kroku a vrzání prken, jež svedlo Nicholse k tomu nejhoršímu a to, že se pokusil přetavit kouzlo okamžiku na filmové okénko. Seriál, který nefunguje ani jako celek, natož aby omračoval vybroušenými detaily. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Banda židovských a mormonských buzíkov a frustrovaných ženských na seba kričí, zdochýna na AIDS, halucinuje, pácha samovraždy a popri tom neustále zdĺhavo drísta o zhubnosti rasizmu a pravicovej politiky. Proste definícia intelektuálneho shitu ;-). Vydržal som sa na to dívať len vďaka tradične excelentnému Al Pacinovi. Každý jeho výstup diváka dokonale uzemní - je v úlohe právnika ("heterosexuála, ktorý zhodou okolností spáva s mladými chlapcami") snáď ešte diabolskejší ako v Diablovom advokátovi. Hodnotiť vlastný zážitok, tak je to za slabšie 3, objektívne dávam 4, pretože niečo s takýmto stupňom náročnosti sa medzi súčasnými televíznymi seriálmi naozaj nevyskytuje. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jsou to teda spíš slabší čtyři hvězdy. Hodně jsem zvažoval, jestli to nakonec nestočím ke třem. Chápu, že Andělé v Americe ve své době šokovali. Museli šokovat jak inteligentně pojatým tématem, tak hereckým obsazením, což v té době standard na mini sérii rozhodně nebyl. HBO ale hned od počátku působení v Evropě vědělo, jak na diváka. Pamatuju si, že tento seriál byl jeden z těch prvních, co zasponzoroval a mně teda hodně dlouho unikal. Herecky, což byl hlavní důvod si jej pustit, je to teda totální pecka. Ještě aby ne, když se jedná o divadelní hru. Nejzajímavější postavy pro mě jednoznačně byly Al Pacino a Jeffrey Wright. Jejich dialogy jsem si jednoznačně užíval, čímž neříkám, že ostatní nebyli zajímaví. Na mě to ale bylo moc do tepla, hodně o AIDS a navíc jsem z toho cítil vliv sionistů a kabalistů, což v seriálu sami vtipně glosovali a naráželi na to. Místy to bylo hodně avantgardní, více než by asi muselo být. Ztrácel jsem se v záplavě abstrakce, což chápu, že mělo snahu zapříčinit onu osudovost a epičnost. Na mě to ale úplně nezafungovalo. To ale neznamená, že jsem si to neužil. Závěr v Central Parku je velká pecka! ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Úžasný miniseriál při jehož sledování mi padala čelist a s vykulenýma očima jsem koukal co se na obrazovce odehrává. Krásná ůvodní písen a úžasné herecké výkony s výborným scénářem. Atmosféra, která se nedá popsat... To se musí vidět !!! ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Pri tejto miniserii som prezila pardon za vyraz, emocionalny orgazmus. Nebudem to viac rozpytvavat, kto nevidel, neuveri. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Obsahuje náznaky spoilerů. Dokonalost. Dílo tak silné, jaké jsem za posledních několik měsíců (možná let) neviděl. Hodně silný příběh plný fantazie a všemožných odkazů asi nezasvěcený člověk nepochopí do detailů (třeba když nezná kauzu manželů Rosenbergových atd...), ale nikterak to nebrání vychutnat si Angels In America v plné síle a působivosti. Všechny stěžejní témata se mě hluboce dotkly, jsou natočené bez příkras, naostro, ale přitom imaginativně, hodně sugestivně. Herecké výkony jsou opravdu takřka dokonalé, a krom tradičně skvělých hereckých veteránů (Streep, Thompson, Pacino) bych chtěl zvlášť pochválit tři další. Mary-Louise Parker (má oblíbená sarkastická vdova Nancy Botwin z Weeds) předvádí v roli labilní Harper nečekaně působivý výkon, zrovna jako Patrick Wilson (kterého jsem znal už z Little Children a Hard Candy, ale právě touto rolí si u mě vydobyl svoje místo v Top 5) v roli jejího strašně zmateného a z hloubi duše dobráckého manžela Joea. Kdo mě ale potěšil a překvapil nejvíc, je Justin Kirk. Ten se mi líbil už jako povalečský švagr Nancy Botwinové Andy (ano, ti dva spolu hrají v Trávě), ovšem v Angels In America se naprosto obnažil (a nemyslím tím jen to, že ukázal svého obřezaného pindíka), a v roli Priora Waltera, žida a homosexuála umírajícího na AIDS, ze sebe vydal maximum, a já mu věřil naprosto každé gesto, pohyb, pohled... Angels In America sice není pro každého, je to hodně silné, náročné, ale stojí to za to. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Pro někoho už pár let po vzniku zastaralé, pro mě, který jsem jeden z nejslavnějších původních počinů HBO nechával ležet ladem trestuhodných patnáct let, stále aktuální, stále živé, stále řešící témata, která nikdy nezestárnou. A je úplně jedno, kdo je u moci, kdo se musí stydět přiznat orientaci či u lékaře slyšet libovolnou osudovou diagnózu. Lidé budou vždycky chladní, nepřístupní, ale jiní zase budou přející, věřící a plni naděje. Snad. Samotný seriál pak je v mých očích neopakovatelným rozsvícením pochodně, kterou nesou zejména můj navždy milovaný Pacino, čarokrásná Mary-Louise a jako kometa zářící a srdnatě hořící Justin Kirk. Je mi smutno za všechny ztracené duše, za všechny zapomenuté anděly, za všechny diváky, kteří Nicholsův (a zejména Kushnerův) opus odsuzují jako nudu nebo jako ostudu a v neposlední řadě je mi smutno z toho, že jakkoli patří Andělé v Americe rokem natočení do tohoto století, mám těžko vysvětlitelný strach z toho, že takové podívané už se dnes netočí. Race, taste and history finally overcome. And you ain't there. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Kdyz pominu fakt, ze pribeh je pouze slepenec vsemoznejch dramat, ktery tu uz byly a neprinasi nic noveho a tudiz i prostor 6 hodin je trochu zbytecne dlouhej a ze vsechny hlavni muzsky postavy jsou teplousove a ani zensky postavy nepusobi kdovijak normalne a do toho vseho tu je misty nejakej naprosto priserne zvladnutej trikovej zaber, tak i pres tohle vsechno se jedna o naprosto famozni drama, ktery tech sest hodin absolutne nenudi, neni tu nouze o silny sceny a je to ozvlastneny tou linii s andelem a prorokem. No a krome perfektniho scenare a paradni rezie se film muze oprit o naprosto dokonaly herecky vykony a pak tu jsou jeste Al Pacino a Meryl Streep, ktery nad ostatnima jeste daleko vynikaj a oboum bych dal z fleku oskara. Celkove fakt fantasticky drama. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Andělé v Americe jsou náročnější podívanou, než bývá zvykem, jsou zahaleny ve snové mlze halucinací a představ, pokládají několik hlubokých témat k zamyšlení a jsou plné inteligentních a metaforických dialogů, u nichž lze navíc i mnohé vyčíst mezi řádky. Angels in America je velice působivý, sugestivní a prostě silný (to je to správné slovo!) seriál, u něhož ani jednostranné zaměření pouze na trpknou stránku homosexuality vůbec nevadí, neboť přesně to je ta pointa díla. Úžasné jsou zde také herecké výkony - Al Pacino, Justin Kirk a další, zkrátka prvotřídní herecký koncert... Jediné co na mě působilo jako pěst na oko, byly závěrečné promluvy do kamery - narušily poetiku celého ukončení. 9/10 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Většina knih, filmů a televizních pořadů je tvořena se záměrem pobavit a neklade si jakékoli vyšší cíle. Tu a tam se ale objeví dílo, které má zjevně vyšší ambice a chce zachytit atmosféru a zásadní pohyby v určité zemi, epoše nebo společenské vrstvě. Andělé v Americe takové ambice nejen mají, ale úspěšně se jim je dokonce daří naplňovat. Prostřednictvím svých hrdinů se vrací do Spojených států poloviny 80. let, kdy vrcholila konzervativní reaganovská revoluce a zároveň propukla naplno epidemie AIDS, která si v první fázi vybírala daň především mezi příslušníky homosexuální menšiny. Ta se soustřeďovala tradičně do velkých liberálně orientovaných měst na východním prostředí. Seriál mapuje osudy několika gayů, kteří se vyrovnávají buď se svou nemocí nebo s nemocí svých přátel a intimních partnerů, zažívají frustrace z radikalizované společenské atmosféry a obavy z budoucího vývoje. Dobře napsané, zrežírované i zahrané, Andělé oprávněně získali několik významných profesních ocenění. Seriál obsahuje i mysteriozní linii, která je ale vedlejší a rozhodně neznamená, že by se tenhle kousek dal zařadit do stejné škatulky jako např. lynchoviny nebo zábavné fantasy série. Andělé jsou ojedinělí i v tom, že zaplať pánbů neměli ostatně logicky takový komerční ohlas, který by tvůrčí tým nutil ze sebe stůj co stůj ždímat další pokračování. Andělé nejsou pro každého, ale kdo má rád kvalitu a provokativnost, ten si tenhle příběh o příchodu andělů na náš svět, který neustále osciluje mezi jemnou ironií a tragikou postupného chátrání a umírání, opravdu vychutná. Celkový dojem: 95 %. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Celý seriál jsem jednou zhlédla na České televizi a pár epizod mě dostalo natolik, že musím prostě udělit plný počet. Některé epizody mi sice přišly slabší, ale těch silných bylo podstatně více a rozhodně vyváží vše ostatní. Emocionální nášup v podobě silných scén a dialogů, i samotného pojetí, stejně jako kontroverzního tématu AIDS. A k tomu samozřejmě ta nádherná úvodní znělka. A Patrick Wilson mě čím dál více utvrzuje v tom, jak výborný herec to je. HBO opět a stále dokazuje, že je něco víc, než jen televize:) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Vyše päť hodín rozprávkovo úžasného, tragického fantasy príbehu, ktorý som zhltol jedným sústom takmer bez mihnutia oka. Krásny epos o homosexuáloch, vzťahoch medzi nimi a ich vzťahoch s 'normálnymi' ľuďmi, nemenej o rodine, priateľstve, láske, skrátka všetkom, čo dokáže poriadne rozpumpovať citové centrá v tele diváka a keď máte voči tejto skupine ľudí skeptický, či odmietavý postoj, tak máte vskutku smolu a prichádzate o fantas(y)tický filmový zážitok. Ku koncu práve prehnaná prevaha anjelských fantasy prvkov trošku uškodila dojmu z filmu, ale záverečný doslov túto medzeru šikovne zaplátal. Navyše ekvilibristické herectvo všetkých zúčastnených je v absolútnej top úrovni počas celého trvania, najspokojnejší a najunesenejší som bol z Pacina a Wrighta. 90%. ()

mysicka 

všechny recenze uživatele

je-li vaše "církev" vstřícná, tolerantní, svobodomyslná a máte-li otevřené oči a srdce na dlani, račte vstoupit dál... ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Něco neuvěřitelného a těžce popsatelného. Andělé v Americe se odehrávají v prostředí, kde se stírají rozdíly mezi realitou a sny, mezi heterosexuály a homosexuály, mezi mormony a židy, mezi nadějí a zoufalstvím, mezi dobrem a zlem. Tři navzájem se protínající dějové osy; pár gayů, z nichž jeden má AIDS, vzorný manžel uvědomující si, že ho přitahují muži, a nelítostný právník, který si odmítá připustit, že by mohl viru HIV podlehnout; to všechno vytváří zvláštní směs, která se vám z hlavy dlouho nedostane. Natolik zvláštní, že docela věřím, že bude pro většinu lidí naprosto nestravitelná, ale já jsem jejímu kouzlu naprosto podlehla. Dialogy možná na první pohled nedávají vždy úplně smysl, ale postupně zjistíte, jak je to všechno tak nějak dokonalé... Stejně jako geniální tah s obsazením některých herců do více rolí zároveň (například Emma Thompson hraje zároveň bezdomovkyni, lékařku i anděla, Meryl Streep zas dávnou odsouzenou, rabína, milující matku a anděla). A to, že jsou herecké výkony všech doslova fenomenální, to snad ani nemusím dodávat. Pro mě tedy vede (zase) Al Pacino, jeho role namyšleného bohatého právníka Roye Cohna, dle jeho slov "heterosexuála, co chrápe chlapama", byla něco, co se moc často nevidí. Svým způsobem neuvěřitelně odporná, ale v tom samém okamžiku i zvláštně lidská. Jako by v jeho postavě přece jen něco dobrého zbylo, ale on se své image odmítal do posledních minut vzdát... Nebudu to protahovat, o Andělech v Americe by se toho dalo říct hodně, ale kdo to neviděl, nemůže mít snad ani představu, o čem to mluvím. "Američani nemocné nepotřebují. Podívej se na Reagana. Je tak zdravý, že to není lidské. Je mu snad 100 let, schytá kulku do prsou a za dva dny jezdí na Západě v pyžamu na ponících. Kdopak to dokáže? Tohle je Amerika. To není země pro nemocné." ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Out of date. Tohle je ovšem cokoli jiného než průměrný televizní projekt, takže mé hodnocení berte jako poměrně osobní. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

6/6 Andělé v Americe jsou seriálová adaptace slavné divadelní hry z roku 1993. Hra Tonyho Kushnera získala Pulitzera (což je cena udělovaná za nová umělecká díla signifikantní pro americkou kulturu, dnes přesahující literární žánry, s tradicí od roku 1917). Což vysvětluje mnohé. Hlavní herecké trio Al Pacino, Meryl Streep a Emma Thompson je skvělé a přesahující jejich typický casting. A i mladí prokázali, že byli dobře zvoleni. Jejich další práce našla plody například na Showtime. Téma je skutečně hutné, propojuje se tu AIDS bijící na poplach napříč celou gay komunitou s otázkou náboženské identity mormonů mimo jejich domovský stát Utah. Skutečně se vyplatí mít přehled v novodobých dějinách USA, protože jinak absolutně nebudete vědět, o čem to celé je. Na druhou stranu je to takový úlet, že si člověk nemůže být jistý vůbec ničím. Ale jedna zásadní vada tu je, prakticky nic neodkazuje na to, že se to celé odehrává v polovině 80. let a teprve závěrečný epilog konkretizuje dobu na pět let poté na rok 1990, což je zkrátka nedůsledné. Diskurz kolem AIDS byl odlišný v každé dekádě a je potřeba vnímat ten posun v čase. ()

Související novinky

Zemřel režisér Mike Nichols

Zemřel režisér Mike Nichols

20.11.2014

Ve věku 83 let nás opustil Mike Nichols, režisér Absolventa, Kdo se bojí Virginie Woolfové? nebo Hlavy 22. Berlínský rodák se dostal do Ameriky v roce 1938 a po čase zjistil, že jej láká dramatické… (více)

Reklama

Reklama