Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zdánlivě nenápadný pan Poulíček (P. Liška). Ve skutečnosti válečný hrdina, odborník na výbušniny, pak neúspěšný vynálezce, a nakonec písař na stroji v písárně, patřící jeho příteli z války. Ten přítel mu ovšem spí se ženou (T. Hofová). Už je toho moc, toho nepochopení, zrady, ponížení, toho životního pádu. Pan Poulíček se rozhodne konat. Mstít se za svůj zmarněný život a trestat. První to odnese zrádný přítel, co mu spí se ženou. Je zastřelen. Vraždu vyšetřuje vrchní inspektor Budík (J. Plesl) a jeho muži (J. Langmajer a D. Šafařík). Tentokrát však nemají vraha na konci příběhu, ale na jeho samém začátku. Je tu ovšem problém, ten vrah se zavře ve svém bytě spolu se ženou, revolverem a bednou dynamitu. To je ovšem zcela nová hra, kterou kriminalista Budík nezná, které nerozumí. Vražda je vlastně nicotná proti tomu, čím pan Poulíček vyhrožuje. Stačí malý pohyb jeho prstu a dům vyletí do vzduchu. Možná i kus ulice. Ale proč to ten člověk dělá? Je to blázen, nebo je za tím něco jiného? Co vlastně chce? Budík musí mnohé pochopit, aby ten šílený případ nějak zvládl, aby porozuměl. Nakonec se mu to samozřejmě podaří – ale ne tak úplně… (Česká televize)

(více)

Recenze (40)

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V našich končinách spíše neobvyklý případ. Navíc jsem se těšil na Lišku. Jeho "idiotské" herectví mám rád a vizuálně nezklamal. Jenže zklamal zvukař, Liškovi nebylo téměř vůbec rozumět. Nováček s falešným knírem a snad nefalešným fotoaparátem začal krizi případu, který skončil tragicky. Bohužel scénáristicky tragicky, ale pokud je kriminalista tak hloupý, nic jiného si nezaslouží. Svatba asi nebude. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět vše napsáno hodně lehkou rukou, výrazně převažuje snaha diváka bavit všelijakými vtípky nad pečlivým vystavěním věrohodného kriminálního případu. Čím dál víc mi také nesedí Plesl i Šafařík do rolí policistů, oběma chybí jakákoliv přirozená autorita, aby z nich okolí mohlo mít alespoň jakýs takýs respekt. Tohle není ani pořádná kriminálka, ani snad komedie, ale podivný kočkopes, z něhož už začínají bolet oči. Nepomáhá ani odfláknutý zvuk, kdy řadě důležitých replik není vůbec rozumět, i když výsledný dojem by ani kvalitní zvuk asi moc nevylepšil. ()

Reklama

quixote odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Budík s korunní svědkyní Poulíčkovou se na hotelu sblížili tak, jak by to od vrchního inspektora té doby asi nikdo nečekal, zvlášť když to nebylo nezbytné kvůli vyřešení případu. Hm. Asi chtěli ukázat, že inspektor není žádný suchar. Jinak policisté, vojsko i hasiči si dávali vzhledem k vypjaté situaci hodně načas, napětí, které naopak mělo gradovat, postupně vyprchalo a děj se dovlekl až k závěrečnému – dost neuvěřitelnému, vzhledem k tomu, jaká fatální chyba mu předcházela – výbuchu (přeneseně se tak dá označit i scénář nejen toho dílu). Nechápu, proč je skupinka nejvyšších šéfů podána jako banda kašparů. Rozvalující se kocour je sice pěkný, ale tyhle rádobyvtipné "ornamenty" působí ve finále přinejmenším trapné. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tentokrát tvůrci zvolili hodně netradiční kriminalistický námět a musím jim pogratulovat, moc se jim to povedlo. Příběh, reálie, řešení, to vše dopadlo na jedničku. Samozřejmě - tempo je pomalé, hodně času trávíme budováním atmosféry, osobní události hlavních hrdinů tentokrát také nepřekvapivé, ale celkové vyznění včetně konce u mně zabodovalo. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pavel Liška jako bombový McGyver první republiky byl celkem dobrý nápad, ale to provedení ... normálně ztrácím trpělivost s touto seriálovou dobovou nadějí. Takové drama ve scénáři a něco tak nudného výsledkem, normálně jsem vůbec nevěřil tomu, že se tam i s armádní jednotkou řeší nějvětší teroristický atak ( bez politických požadavků ) Prahy. Korunu tomu nasadil řetězec nevěrohodných drobností jakože Hofová by měla být femme fatale, z který jsou vyplácaní všichni hlavní hrdinové do pěti sekund a ten závěr, kdy Liška jde nekonečně dlouhou dobu nakonec otevřít skříň a Langmajer mu v tom asistuje jako kdyby přijel do Prahy ten den poprvé na babetě. Hodně smutný pohled na českou tvorbu, která dle bulváru bude asi jedním ne-li nejdražší projekt ever - 170 mega, přičemž tento díl patřil mezi nejdražší takže 20-25 milionů? Nemyslel jsem si, že někdy napíšu o dílu, kde hraje Langmajer a Plesl, ale škoda peněz. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (4)

  • Vojáky si zahrála rota Nazdar z Klubu vojenské historie a členové klubů historických hasičů. Přes zajištění za pomoci pyrotechniků byly neplánovaně zničeny pouliční lampy. (Česká televize)
  • Premiéru zhlédlo 1,8 milionu diváků starších 15 let, čímž se seriál stal nejsledovanějším pořadem večera i celého dne. (rublik05)
  • Písárnu vybudovanou ve Dvoře Králové pro účely natáčení tohoto dílu vybavili filmaři osmnácti historickými psacími stroji. (Česká televize)

Reklama

Reklama