Reklama

Reklama

Počas jednej búrlivej noci prišli na svet dve deti. Každé z nich by malo mať rovnakú šancu na šťastný život a na rodinu, ktorá by ich ľúbila. Ale otcova posadnutosť mať mužského potomka a neľútostný obrat osudu zmení ich životy. Chlapec, ktorý prišiel na svet, bol vychovaný v prepychu a obklopený bohatstvom. Naopak, sladké malé dievčatko urobilo svoje prvé kroky na špinavej podlahe v chudobe. Dva drahé drahokamy, ktoré slúžili ako úplatok na zachovanie strašného tajomstvo, strácajú svoju hodnotu v porovnaní s nespravodlivosťou, ktorá sa stala. Čas, keď by mali byť zahojené všetky rany, sa zmenil na zraňujúcu pieseň lásky... Esmeralda (Leticia Calderón) sa narodila slepá, ale dobrota v srdci naplnila jej život svetlom a šťastím. Žije s túžbou, že raz stretne pravú lásku. Zaľúbi sa do Josého Armanda (Fernando Colunga), syna z bohatej rodiny. Ich láska však bude musieť odolávať mnohým ťažkým skúškam. Posadnutosť, sebecké záujmy rodiny, falošná láska jednej ženy, konšpirácia proti neveste, len aby sa zachovala čistá krv v rodine - to všetko je súčasťou krutého sprisahania proti láske dvoch mladých ľudí. Esmeraldu a Josého Armanda začne od seba deliť rozbúrený oceán, plný nenávisti a pochybností ... (TV Doma)

(více)

Recenze (478)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Esmeralda byla prvním latinskoamerickým romantickým seriálovým produktem, s nímž byl český divák seznámen, právě ona odstartovala obrovskou vlnu zájmu o tento žánr, který je dnes znám pod označením "telenovela". Nutno však upozornit na to, že divácká podpora zmíněného fenoménu byla značně genderově nevyrovnaná. Většinu modrého kousku koláče zkrátka tvořily divačky. Poněvadž Esmeralda na několik let redefinovala podobu odpolední televizní zábavy, považuji za žádoucí věnovat jí alespoň malou pozornost. Za určující můžeme brát již první epizodu, v níž je malá budoucí hrdinka ihned potrestána za to, že se narodila jako slabá žena (přijde o budoucnost dcerky bohatého statkáře). Dosud nezainteresovaná divačka je rázem zainteresována vytvořeným poutem k hlavní hrdince, neboť s ní sdílí tíhu domnělého trestu ženského pokolení. V prvních epizodách je Esmeralda se svým údělem smířená, následně vidí (bez náznaku ironie) naději na lepší budoucnost (zamiluje se do strůjce svého neštěstí - muže). Tato naděje avšak časem mizí. Ke konečnému happy endu může dojít až po prohození rolí (Esmeralda vidí! Chosé Armando oslepne!), kdy mužská postava prohlédne (opět bez nejmenšího náznaku ironie) - pozná, jak to měla Esmeralda těžké. Ženský princip tímto vítězí. Divačka, která se v první epizodě ztotožnila s "téměř mrtvou" hrdinkou, tak prošla celou tuto cestu spolu s ní, čímž na moment pocítila stejný subjektivní posun ze své původní pozici. Pozice cílová však rozhodně nikdy nemůže odpovídat pozici, na níž je divačka nucena se vrátit po skončení seriálu. Následně logicky shledá žádoucím proměnu svého aktuálního stavu (dává se tak an telenovelovíru), inspiraci bude hledat u dalších zástupců rovnakého žánru. S "lepšími věcmi příštími" tak žánr telenovely pracuje podobně chytře jako třeba marxismus nebo křesťanství a není se proto čemu divit, že byl před pár lety tak úspěšný. ()

Marek1991 odpad!

všechny recenze uživatele

Naozaj šialené! Ako keby nestačili dve, či tri takéto telenovely, ich je neúrekom a aj priveľmi dlho trvajú. Toto bola ďalšia snímka, ktorá čerpala z iných predchádzajúcich a znova to naťahovali podobnými príbehmi a zápletkami, ktoré boli o ničom. Herecky katastrofické a nedivím sa, že sa slovo Esmeralda stalo symbolom hroznej kinematografie a hrozných telenoviel. Hrozná romantika, presladená hlúposť. Ťažko hodnotiť inak ako odpad! ()

Reklama

B!shop odpad!

všechny recenze uživatele

Tohle byla asi prvni telenovela co se u nas vysilala, takze za to pridavam na hodnoceni. Na druhou stranu at ste si pustily jakoukoliv cast jakyhokoliv dilu vzdy se tam resilo ze nekdo neco proved, druhymu tim ublizil, tamta chce toho, tamten tamtu, ale ta nemuze pac chce tamto atd..takze s prihlednutim k vyse popsanemu "kladu" muze tento skvost hrde dostat hodnoceni odpad. Btw kdyz jsem omylem zahlid kousek, behem prepinani programu, hned sem videl zelene. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Ale jděte odpaďáci, vždyť jsme se na to dívali všichni a asi nás to bavilo, protože peoplemetry to mohlo ztrhat. A proč? Protože to v té době prostě bylo dobré! Ano, dívali se všichni, děti, rodiče, prarodiče, tetičky, strejčkové, puberťáci, dojičky, doktoři, študovaní a renomovaní. Neopakovatelné. Nikdo nikoho nezblbnul, ani pan ředitel Železný. Prostě jsme se koukat chtěli. Jen si to dneska nikdo nechce přiznat. A já se za to nestydím. Mně se to v té době líbilo a ta pátá * je právě kvůli tomu kdy to bylo vysíláno, to bylo ještě všechno fajn, takže tak trochu z nostalgie.... Esmeralda ze začátku nabízí krásné exteriéry s krásnou hudbu, sympatické a výborně hrající mexické herce (mj. v porovnání s našemi VIP herci v nekonečných seriálech podávájí nesrovnatelně lepší výkony) a zajímavý příběh plný lásky a zklamání. Když se děj přesunul z venkova do města, už to nemělo to kouzlo a spád, prospělo by prostříhat několik dílů, ale stále to byli na ši staří známí. Nebojím se přiznat, že Esmeraldu jsem s velkými počátečními obavami a ve slovenštině shlédnul po x letech znovu v roce 2012, obavy se však rychle rozplynuly, pamatoval jsem si to dobře...vůbec to není takový patos, jak se tady většina snaží ostatním nabulíkovat. Bavilo mě to a prožíval jsem to úplně stejně jako kdysi a smekám klobouk před slovenským dabingem, který je daleko lepší než ten náš český. Na odreagování a zavzpomínání si na staré časy můžu jen doporučit! Tak, a teď mě klidně můžete lynčovat, je mi to vážení, úplně fuk. Esmeralda, José Armando, Graciela a Adrian forever! ()

fars 

všechny recenze uživatele

No tezko hodnotit. Nebo vlastne lehce, je to desnej shit, ale presto.. Esmeralda byla prvni telenovela u nas, a troufam si rict ze z tech sracek co po ni nasledovali byla nejlepsi (i kdyz nemam moc s cim srovnavat, ja tech telenovel vlastne moc nevidel, vetsinou jsem utekl nebo uoadl do komatu). Ale jak byla Esmeralda debilni, stejne se na to vsichni divali, i ja jsem videl dilu vic nez dost. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (16)

  • Přibližně v půlce seriálu byl herec Juan Carlos Serrán, představitel Dionisia Lucera, vystřídán kolegou Rafaelem Amadorem, který postavu Dionisia dohrál až do konce. Důvod této výměny je neznámý. (Agatha)
  • Postava Crisanty byla poslední rolí herečky Diny de Marco. Po 7 měsících od skončení natáčení podlehla vě věku 60 let rakovině. (Agatha)

Reklama

Reklama