Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Antropolog Ethan Powell byl váženým vědcem a uznávaným odborníkem patřícím k nejlepším ve svém oboru. Dlouhou dobu žil v džungli mezi horskými gorilami. Při jejich obraně před lovci dva z nich zabil a tři další zranil. Od té doby je Powell ve vězení a nemluví. Jeho případ zaujme ambiciózního psychiatra Thea Cauldera. Ten zpočátku bere Powellovu záležitost jako příležitost upozornit na sebe v profesních kruzích, ale složitost případu a jeho lidské aspekty nakonec učiní i pro Thea z případu osobní záležitost. Pomáhá Powellovi najít cestu zpět do normálního života a najít jeho smysl v rodině. Antropolog zase otevírá Caulderovi oči zaslepené blahobytem civilizace a po čase ho ve vyprávění zavede do afrického horského pralesa mezi gorily, s nimiž dva roky žil. (TV Nova)

(více)

Recenze (117)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ale nepřišlo mi to zase až tak špatný. Anthony Hopkins sice moc nemluvil, ale už jenom tím, že tam byl, to mělo grády. On jak tím mluvením šetřil, tak už jenom tím já byl napnutej a čekal, co z něj vypadne a když už z něj něco vypadlo, tak to většinou stálo za to. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $80miliónovTržby USA $34,105,207Tržby Celosvetovo $34,252,766║ V niektorých momentoch dosť silná až výstižná dráma zasahujúca do podstaty ľudstva a hlavne jeho umelého žitia, zbytočného utláčania a bezútišného plienenia. /75%/ ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Danny Elfman: 1. Main Title ,2. Into the Wild ,3. Back to the Forest ,4. Everybody Goes ,5. The Killing ,6. The Riot ,7. Escape ,8. End Credits ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Když si vedle sebe postavím ty archetypy postav (nespokojený obhájce, zlí bachaři, mírní pacienti), vychází mi jedno velké klišé. Jenže v této kombinaci mě výsledek nadchnul natolik, že tento nedoceněný snímek musím poslat i na pátou hvězdu. Pravá podstata lidskosti a životních hodnot si ke mně většinou nachází cestu velmi snadno a díky dech beroucím hereckým výkonům a slzopudným pointám to měl Instinkt ještě o něco jednodušší. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Toto nie je obvyklé terapeutické prostredie.“ – „Tak nebuď obvyklý terapeut.“ Fúha, toto bol zlý vtip alebo čo. Horské gorily ma fascinujú, viem, kto bola Dian Fosseyová, čítal som jej knihu „Gorily v hmle“ a ak ten krásny film nevidím aspoň dva razy do roka, nie je to dobrý rok. Ale INŠTINKT babráckeho režiséra Turteltauba (pre istotu krytého bezmocným Wolfgangom Petersenom ako producentom!) je mierne povedané... rozpačitý. Od strašných hereckých výkonov cez afektovane sa správajúce postavy cez nezaujímavý príbeh až po prehnane dobre odvedenú trikovú prácu Stana Winstona („umelé“ gorily sú také dokonalé, až vyzerajú ako skutočné, čo je paradoxne mínus!). Vrcholom je odporne rutinérsky Hopkins alias 174 centimetrový tučný starý chlap, vymlátiaci sám polovicu letiska, vrátane ozbrojenej a špičkovo vycvičenej ochranky. Hollywood by mal robiť menej ekologických agitiek. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No po precteni obsazeni jsem cekal rozhodne vic. Hned pri uvodnich titulich mi to pripomnelo Samana. Tenhle film moh bejt rozhodne slusny drama, protoze herci jsou vicemene skvely, jenze pointa je jasna skoro od zacatku a sceny s gorilama jsou nudny. Dodivat se to da v poho, ale to je tak vse. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jistý, jestli mám něco proti opicím obecně, mnooo, ale asi vůči nim mám hodně velkou averzi na filmovém plátně, protože kdekoliv se nějaká z těhle potvor objeví (už od dob Goril v mlze), nebo se nedejbože stane námětem celého filmu, padám nudou na znak! Opice jsou nudné! ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct. Mě to nadchlo. Myšlenka filmu je mi velice blízká (osobně zastávám názor, že člověk udělal největší chybu, když slezl ze stromu), Hopkins mezi gorilami je skvělý (zajímalo by mě, jestli to točili na dvakrát, nebo oblékli herce do gorilích kostýmů, popř. to točili na ostro a s živejma gorilama), Cuba Gooding Jr. se taktéž skvělý. V životě jsem neviděl film, který by kladl takový důraz na oči. Oči hrajou v tomo filmu velkou roli. Já ty svoje málem nestačil valit. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Instinkt si hraje na nějakej duchaplnej film a snaží se k propagaci nerůznějších rozumů používat Anthonyho Hopkinse. Ty jeho kecy byly fakt až trapný, pořád se snažil Goodinga přesvědčovat o svý pravdě a jinak to býto nemůže, ale já sem na to měl prostě jinej názor a proto mě nějak nedokázal přesvědčit, spíš to u mě vyvolalo úsměv, protože, spousta jeho rozumů byla dost nedomyšlenejch. Taky mi přišlo pěkně nesmyslný , že Gooding celej film nemohl přijít na to, proč vraždil, když by to muselo být jasný snad i tý gorile. A ještě by mě zajímalo, kdepak vzal tu ohromnou sílu, když kolem těch opic jen tak chodil a posedával, žádný šplhání po stromech nebo tak. Podle mě je to naprosto nedomyšlený. Kdyby se to aspoň nesnažilo tvářit strašně vážně, ale tohle fakt ne ()

whack 

všechny recenze uživatele

Vynikajúco spracovaný námet, psychologická sonda do jedného civilizáciou zničeného človeka, ktorý uprednostnil divočinu pred bezhraničným idiotstvom Človeka. Prekliati pytliaci a pomätení rebeli, ktorých zábavkou je vraždiť zvieratá v džungli, by mali všetci do jedného visieť. Viac takýchto filmov! ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Filmařským instinktem nepolíbený snímek o drsném přírodovědci a ambiciózním psychologovi. Drsný výraz Anthony Hopkinse s vlasy a tváří bezdomovce zachraňují celý film i přes mnohé nelogičnosti v jednání jeho postavy. Šíleného vědce, který natolik přirostl ke gorilí smečce, že zanevřel nad lidským rodem, jsem mu bez problémů věřil. Kvalita filmu je však diskutabilní. Obsahuje skvělé scény a silné momenty, které jednoho donutí zamyslet se, dokonce i úsměvný úšklebek vyloudí, to když se smějete bláznům uvnitř žaláře i těm, co to řídí. Přesto jsem měl často pocit, že tvůrci špatně chápou logiku a dost podceňují myšlení diváka. Například nám podsouvají, že Hopkins v semknutí s gorilami strašně zdivočel, proto má až nadlidskou sílu, přitom jen posedával po džungli a snažil se gorilám koukat mezi nohy. Že by takhle rostly svaly? Možné je už asi všechno. Samotná postava Cuby Goodinga vypadá tak, že si herec omylem vzal party určené gorilám, těmto partům nerozuměl a tak jen něco hrál, aby se neřeklo. Nejvíc si to zkazil tím, že tak nějak nemohl pochopit, proč jeho svěřenec s gorilími instinkty vraždil pytláky. (…) Nakonec dojdete k samotnému závěru filmu, ale nebudete vědět, jestli jste sledovali drama o uvězněných bláznech nebo nějaký psychologický duel nebo přírodopisný film o dobrodruhovi, kterému blízký kontakt s přírodou podivně změnil život. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Priblizne pred 10-timi rokmi som videl tento film po prvykrat. Nemal som velke ocakavania, nehladal som ziadne chyby a nechal som sa vniest do pribehu, ktory ma celkom zaujal. Vtedy som ho ohodnotil na 80%, dnes som znizil na 60%, ale to este neznamena, ze by som bol teraz o moc sklamany. Filmu chybal mozno inteligentnejsi scenar, alebo viac akcie a menej kecania. Tvorcovia mohli v pribehu trosku viac rozvinut problem medzi otcom Hopkinsom a jeho dcerou. Urcitu myslienku ten film mal, porovnanie dnesneho blazniveho civilizovaneho sveta a pokoja niekde v dzungli medzi gorilami, co si ziadny clovek, okrem Hopkinsa a Sigourney Weaver vo filme GORILY V HMLE (1988) nevie nikto z nas ani len predstavit. Lenze ten pokoj netrval dlho, pretoze jakmile sa tam ukaze clovek zo zbranami, hned vsetko pokazi. Hopkins a Gooding Jr. zahrali svoje ulohy podla mna velmi dobre, odo mna teda poklona. Reziser Jon Turteltaub natocil napr. sportovu komediu KOKOSY NA SNEHU (1993), romant. komediu so Sandrou Bullock KYM SI SPAL (1995), romant. sci-fi dramu s Johnom Travoltom FENOMEN (1996), rodinnu komediu s Bruceom Willisom KID (2000), obe casti dobrodruzneho akcaku s Nicolasom Cageom LOVCI POKLADOV (2004 a 2007) alebo teraz naposledy akcnu fantasy opät s Cageom CARODEJOV UCEN (2010). ________ Anthony Hopkins - (Ethan Powell) +++ Cuba Gooding Jr. - (Theo Caulder) +++ Donald Sutherland - (Ben Hillard) +++ Maura Tierney - (Lynn Powell) +++ George Dzundza - (Dr. John Murray) +++ John Ashton - (Guard Dacks) +++ John Aylward - (Warden Keefer) +++ Výkonný producent: Wolfgang Petersen +++ ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Pre mňa skvelý herecký koncert Hopkinsa a Goodinga. Filmy z prostredia psychiatrických či iných "ujetých" ústavov ma priťahujú, pretože dovoľujú nahliadnuť do úplne odlišného sveta psychicky naruľených ľudí. Možno to mohlo byť kratšie... ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Tak nízké hodnocení? Tenhle film? No to zas jednou čumím jak lemur 8-O. Lidi, lidi, já vás nechápu - z průměrných "96 hodin" čůráte do textilu, roztříštěný "District 9" taky sbírá kvanta pětihvězdičkových nadílek... a "Instinkt", přes veškerá klišé zajímavý, řemeslně dobře zpracovaný film, od vás dostává po jedné, dvou, maximálně třech hvězdičkách - tedy totéž jako megaultrahypersračka "Doom"... Polibte si elipsy, mně se tenhle kříženec "Přeletu na kukaččím hnízdem" a "Goril v mlze" líbil:-P. Pěkná hudba, vynikající herci, atraktivní prostředí blázince a pralesa, roztomilé gorilky, je to místy napínavé, není to hloupé, trochu to dojme, když se necháte dojmout... Pěkné, dobré drama. Chtěla jsem dát 4*, ale nasrali jste mě, takže plný počet:-P. 85% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zase jednou budu za primitýva (nebo dokonce primáta?), ale mně se to moc líbilo. Už od první chvíle příjezdu Goodinga Jr. do věznice jsem cítil začátek slušného drama. To se mi také potvrdilo při prvních kontaktech s mlčenlivým Hopkinsem (tužka) jenž je zde uvězněn... Pak už bohužel začal snímek jet po koleji jejíž konec se dal tušit (přesto bavil a udržoval v napětí). Bohužel, závěr kvalitní nástup zazdil. I tak ale dávám za 4 hvězdy, mně ty ve filmu podané myšlenky zas tak blbé nepřišly a kdo má rád přírodu, bude chtě nechtě souhlasit. Jedna je však za Dian Foesseyovou jejíž knihu jsem četl a jíž mi snímek připomněl. * * * * ()

Reklama

Reklama