Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Až do svých sedmatřicátých narozenin byl George docela obyčejným automechanikem v malém kalifornském městečku Harmon. Ovšem do chvíle, kdy si odskočil z oslavy ven před hospodu, aby se nadýchal čerstvého vzduchu, změnila jeho život. Na jasné noční obloze se mezi miliony hvězd objevil zářící bod a blížil se přímo k Georgeovi. Oslepující záře ho na okamžik připravila o vědomí. Když s pak vrátil mezi své přátele, byl jiným člověkem. Dal dvěma tahy mat místnímu lékaři - přeborníkovi v šachu a odešel domů, kde se během noci ze slovníku naučil španělsky. Všechno je najednou tak snadné ! George čte čtyři knihy denně a s mozkem pracujícím na plné obrátky chrlí nápad za nápadem. Sestrojil automobil, který jezdí skoro zadarmo. Objeví princip akumulování sluneční energie. Jeho nový typ organického hnojiva mění úhor v úrodnou černozem a jen tak z legrace rozkóduje složitou armádní šifru a zruší důležité vojenské cvičení na nedaleké letecké základně. Pouze jedna záležitost dělá Georgeovi po jeho zázračné proměně stejné problémy jako dřív. Krásná sousedka, obávající se dalšího milostného zklamání, vytrvale odolává Georgeovým nesmělým pokusům o dvoření. A když se začnou věci i v tomto směru obracet k lepšímu, vtrhnou do Georgeova domu agenti FBI, aby zatkli domnělého špióna, který tak snadno rozlouskl vojenské kódy... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (276)

golfista 

všechny recenze uživatele

Fenomén je drama o strachu před genialitou, vyjímečností a odlišností druhých. Zároveň je také o přátelství a o lásce. Zkrátka romantické drama se vším všudy s výborným Johnem Travoltou navrch. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $32miliónovTržby USA $104,636,382Tržby Celosvetovo $152,036,382║ Pozoruhodný film, ktorý ma obsahovo moc blízko k Zelenej Míli, samozrejme aj tu je krásny príbeh stojaci na malých/ veľkých zázrakoch postupne pretavených k silným emóciám, prenikajúcich hlavne záverom. Film je obohatení príjemne hrajúcimi hercami(Travolta, Duvall, Whitaker,...), plus je i hudba(Thomas Newman) a kamera, stačilo aby sa na projekte zúčastnil ešte o niečo zručnejší režisér a mohlo to byť neskutočne silné dielko. V každom prípade sa režisér Turteltaub prekonáva. /75%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Klidný příjemný filmek se sympatickým Travoltou s trošku zvláštními schopnostmi. BUM BLESK a je ze mě fenomén :o)) ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Na Jona Turteltauba trochu těžší a nečekanější téma zvlášť po zkušenostech s jeho Kokosy čo jinými "bezva-komediemi". Často probírané přání náhlého "zmoudření" z čista jasna není nic nového ať ve filmu, náboženství či filosofii a tady se přes svoji zřejmou odlehčenost film přece jenom snaží o poněkud fundovanější vhled: jak se mu to povedlo, nechť každý posoudí sám. Nicméně na Travoltu to byl slušný výkon. Potěší i zbytek hereckého osazenstva včetně Roberta Duvalla. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Věci nadpřirozena mne přitahují. Rád se dívám Pánu Bohu do oken, chci uvidět světlo. Chtěl bych všemu rozumět, vše by mi bylo okamžitě jasný. Tak jako J.Travoltovi, jehož George mi přirostl k srdci. Vskutku zajímavý příběh o tom, co může potkat člověka poznamenaného anomálií. Baví mě jeho, až dětinsky naivní dobrotivá povaha. Štvou mě ti, kteří jsou proti němu. Držím pěsti jak jen to jde a nakonec se s tím vším smířím. Protože to opravdu může potkat každého. A JAK BY JSTE CHTĚLI UMŘÍT VY? ()

tron 

všechny recenze uživatele

Žánrovo odjakživa roztatárenému Turteltaubovi tento žánrovo neukotvený scenár padol vhod. Primiešal príjemnú muziku s charizmatickým Travoltom v hlavnej úlohe, pridal mu niekoľko solídnych partnerov (Sedwicková, Whitaker, Duvall, Spiner) a o príjemný sobotný film je postarané. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tady neni moc co okecavat, naprosto prijemny drama s lehkym nadechem mysteriozna, ktery nema zadnej buhvijak slozitej pribeh, ale stoprocentne funguje od zacatku do smutnyho a dojemnyho konce. Navic se tu sesla elitni herecka sestava v cele s perfektnim Travoltou v jedny z jeho nejprijemnejsich roli. Proste muj oblibenej film na kterej vzdy rad kouknu. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Myslíte si, že George Malley je normální a bojíte se vlků? Máte to pomotaný." Nejsem schopen naučit se cizí jazyk za půl hodiny, neumím rozluštit vojenské kódy ani jsem nevynalezl dokonalé hnojivo, ale bavilo mě sledovat nespavce George. Tedy bavilo mě to přesně do chvíle, než byl odhalen původ jeho nečekané geniality. Pak už to bylo jedno slzavé údolí a v těch se já koupu velice nerad. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Dlouho se to tvářilo jako takový trochu naivní sci-fi, ale nemůžu říct, že by to bylo špatný. Sice jsou tam některý scény na můj vkus trochu patetický, ale koukat se na to dalo. Jenže pak dojde k objasnění záhady, kde se vzaly ty super-schopnosti, a potom už film nabídne akorát potoky slz a nějaký strašně dojemný proslovy. Naštěstí tenhle sračkózní závěr zabere jenom poslední zhruba půlhodinu, takže jsem to zvládnul dokoukat. Nejzajímavější z celýho filmu pro mě nakonec byla písnička Everyday is a winding road od Sheryl Crow v nějakym zvláštnim mixu, kterej jsem nikdy neslyšel. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Tak moc jsem se natahoval pro pětihvězdičkovém hodnocení, ale nedosáhl jsem. A já narozdíl od Travolty telekinezi neovládám, takže musím zůstat tak vysoko, jak jen kurzorem dosáhnu - 4*. Nebýt posledních pěti-šesti minut a toho přílišného sentimentu (určitě to šlo - a taky mělo být - natočeno jinak), tak s plným hodnocením neváhám ani vteřinku. Velice příjemná podívaná u které mi vrněly blahem i uši. Travolta dal Georgeovi neskutečné osobní kouzlo, nebojím se říci, že jde o jednu z jeho nejlepších rolí a zároveň je Fenomén nejspíš nejlepší práce Jona Turteltauba. Chyběl jen kousek.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Neviem, či som niekedy videl dojmami z filmu tak originálne spracovaný príbeh. Smutná, dojímavá dráma so strhujúcim dejom, zároveň však príjemná, zábavná až popcornová. Márne som čakal, kedy sa látka utrhne režisérovi z rúk, ako to pri takýchto fantasy námetoch býva. A veľmi málo chýbalo k tomu, aby 'Phenomenon' odo mňa dostal prívlastok fenomenálny. Naozaj som neveril, že dám Turteltaubovi niekedy plné hodnotenie, nie menšiu zásluhu na tom mal aj Travolta, ktorý si ten prívlastok právom zaslúži. A možno to bude nízkou úrovňou filmov, ktoré som za posledný čas videl, ale tento som si vyslovene užíval. 90%. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Když se zamyslíte, tak nejvíc je Fenomén o předsudcích a o tom, že většinou neděláme, co bychom vlastně chtěli... ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Kdyby se vedle u souseda najednou objevily nadpřirozené schopnosti telekinetika a senzibila, nejančila bych jako splašená jalovice, která by volala "na hranici s ním", ale byla bych nadšená. Jsem si jistá, že bychom se ani nemuseli obávat hrozby národní bezpečnosti, jelikož Sobotka, Zeman, Trump nebo frau Merkel ad. jsou jako neřízené střely mnohem větším nebezpečím než všichni senzibilové světa. Tady jsem byla docela zvědavá, jak to dopadne. Vypadalo to, že se z George postupně stane něco jako králíček Duracell, který jede čím dál větší rychlostí a nemíní se zastavit. Pointa filmu byla ovšem nečekaná. Takové vcelku milé sci-fi. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Téma je sice zajímavé, celistvé - dozvíme se důvod/příčinu Travoltovy psychické změny, avšak pořád mi tam nesedí to záhadné "osvícení", které se stane úplně náhodou za měsíčního svitu. Jinak ale dojemný a inteligentní film pro pohodové chvíle, potažmo normální chvíle, které bez problému pohodovými udělá. Ke konci trochu sentimentální, ale dá se to ustát. Travolta totiž hraje výtečně a jeho postava je natolik plastická, že místo aby člověk kroutil hlavou a nevěřil vlastním očím, spolkne mu love story i s navijákem. Své plus má i velmi hrubý hlas Kyry Sedgwick, která je jako na venek drsná "venkovanka" v kontextu s místem kde se film odehrává mnohem přitažlivější, než spousta jejích krásnějších a vypiplanějších hereckých kolegyň. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Filmů o člověku, který náhle získá nadpřirozené schopnosti, už bylo natočeno mraky, ale nic proti. V tomto případě všechno končí u slibného nápadu, který však pan režisér Jon Turteltaub dokázal rozmělnit do dojemné Hollywoodské limonády bez ladu a skladu. Travolťák ale celkem ušel. 40%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Mam rad mysteriozne filmy, aj ked v niektorych nemam rad zdlhavost v niektorych filmoch, ale v tomto filme mi nic zdlhave neprislo a to som ho videl uz viackrat a vzdy sa mi pacil. Jednak je tu mila pekna hudba, romanticky pribeh o tom, ake tazke je nezamilovat sa, ale hlavne o tajomnej hviezde, ktora urobila z Johna Travoltu fenomen. Nechcem konkretizovat do akej miery mu zrazu vyskocilo jeho IQ, ale pacila sa mi hlavne scena, kde sa ho ten chlapik asi z FBI vypytoval na otazky, na ktore by ziadny clovek nedokazal odpovedat hned, ale George Malley to dokazal a predviedol to humornym sposobom. Mily filmik, kde si Travolta zahral sympataka, lebo uz ho mam skor v pamäti ako teroristu alebo ako gangstra, kedze si castejsie vybera tieto ulohy... 28.03.2010 _________John Travolta - (George Malley) +++ Kyra Sedgwick - (Lace Pennamin) +++ Forest Whitaker - (Nate Pope) +++ Robert Duvall - (Dr. Brunder) +++ Jeffrey DeMunn - (Prof. John Ringold) +++ Richard Kiley - (Dr. Wellin) +++ David Gallagher - (Al Pennamin) +++ Ashley Buccille - (Glory Pennamin) +++ Hudba: Thomas Newman +++ ()

Reklama

Reklama