Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Léta panoval mezi lidmi a Cylony zdánlivý klid. Před 40 lety vyhlásili tito lidmi stvoření roboti lidstvu válku, ale během ní záhadně zmizeli. Teď se vracejí. Silnější, vyvinutější, s modely schopnými imitace člověka a s jediným cílem. 12 lidských vesmírných kolonií čelí drtivému a dopředu připravenému útoku, ve kterém se lidstvo brzy ocitne na pokraji zkázy. Pilotní minisérie k stejnojmennému seriálu. (berg.12)

(více)

Recenze (254)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Úvodní minisérie nebo pilotní film, to je úplně fuk. Hlavní je, že tohle vás prostě zválcuje. Star Trek i SGčko vypadají ve srovnání s BSG jako nějací chudí příbuzní. Úvod do světa Battlestar Galactica prostě rozjel něco, co s námi doufám nebude přehnaně dlouho, protože bych nerad viděl zbytečné protahování a nastavování, které by snížilo tuhle kvalitu. Skvělá role pro ostříleného starouše Olmose, dále jedna z nejhnusnějších krys vesmíru (ano, mluvím o tobě, Gaie Baltare Ratte) doprovázená nádhernou a vzhledem k zevnějšku až překvapivě herecky schopnou nástupnicí startrekovské slintací ikony puberťáků Seven of Nine, posádka BSG (a tím nemyslím loď) fungující jako skvěle seřízený stroj, výborná hudba od Richarda Gibbse (v seriálu nahrazeného neméně schopným Bearem McCrearym), to všechno a mnohem víc mě dokonale infikovalo. A když je řeč o dokonalosti - fyzika Viperů, to je po všech těch X-winzích a podobně záhadně fungujících stíhačích skoro orgasmus. BSG mi svým úvodním filmem dalo plný zásah, a já jemu dávám 90%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Takovou smršť zájmu o sci-fi tenhle seriál rozpoutal, a já i na podruhé shlédnutí nedokážu pochopit, co na něm je tak originálního a chytlavého, že plno lidí tohle bere jako kult, který časem dokáže přebýt Hvězdnou Bránu nebo dokonce Star Trek. Vyrůstal jsem na něčem jiném a podle mě má seriál obsahovat postavy, které si oblíbím, budu mít rád, a hlavně mě chytnou. Tenhle tříhodinovej pilot vlastně ukazuje, na co má divák čekat, když si pustí seriál. Akční vesmírné scény jsou schválně zvláštně až trošičku herně počítačově upraveny, ale určitě to není špatné, jen ty postavy a celkově ta myšlenka mi příjde na jednu stranu sice originální ale na druhou hrozně otravná. Podle mě v tom seriálu vůbec není ten potenciál, která já od sci-fi seriálu chci, chci ve vypjatých scénách uvolnit, chci mít příběh, který mě bude chtít chytit a nepustí, čekal jsem prostě něco jiného, i když pilot byl ještě docela dobrý. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Skvělé. Tahle série má výhodu, kterou Star Trek neměl. Začíná jako součást velkého celku, nemá epizodní povahu a pilotní miniseriál jasně ukazuje, že tvůrci přesně vědí, kam se ubírat a jak velká porce Battlestar Galactica může být. Narozdíl od debutu startrekovské Next Generation tu zcela postrádám nedourčenost charakterů a vágnost vazeb, všechny figury šlapou od začátku na 100%, vytvářejí se nosné vedlejší příběhové linky a ta hlavní je vyšperkovaná fantastickou apokalyptickou atmosférou. Dialogy, ač se nijak nevymykají seriálové praxi, jsou dobře trefené a patetické momenty překvapivě nedřou v krku. Vizuálně je to perfektně odvedená práce, moderní ostření kamery na digitální triky po vzoru Star Wars a moc pěkné modely lodí. Zvukově lahůdka, soundtrack má takový ten moderně exotický nádech, který tomu dodává grády. Po 180 minutách minisérie vím jedno jistě – tenhle seriál chci vidět. Na takový jsem totiž pěkných pár let čekal. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Úvodní film (ve skutečnosti miniseriál) k připravovanému seriálu, který vychází z 27 let starého televizního sci-fi seriálu. Pár velkých změn, ale vesmír zůstal stejný. Film perfektně rozjíždí velkou jízdu, na kterou navazují již dvě série a třetí se blíží (listopad 06 už tu skoro je:)). Seriál je plný zvratů a ten největší přijde na konci druhé série. Totální risk, který může skončit vítězstvím producentům nebo krachem seriálu. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Prolog, který funguje skutečně pouze jako prolog a nikoli i jako „samostatná jednotka“. Prolog, který v tří hodinové stopáži nabízí dvě hodiny kvalitního materiálu a hodinu vaty. Prolog, který se i přes zajímavá a kontroverzní témata příliš bojí zabrousit i pod povrch. Prolog, ve kterém je nejzajímavější a nejlépe napsaná postava zcela zabita hercem, který ji svým „hereckým“ výkonem spíše karikuje. Prolog, ze kterého nesálá beznaděj zachycující cca čtyřiadvacet hodin během zániku lidstva a všeho co civilizaci jako takovou definuje; naopak to působí jako by se to vlastně nikoho ani netýkalo, jako když si v novinách u snídaně přečtete o hrůzách páchaných kdesi v Africe... I přesto všechno především prolog ke sci-fi, která svým „anti space operovým“ potenciálem a aktuálními tématy rozhodně navnazuje na hlavní chod; a tedy svůj účel ve výsledku plní. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nechápu, nestíhám. Přišlo mi to jako giganticky nízkorozpočtovej exkrement s badnou ošklivejch pornoherců, co lítaj někde ve vesmíru a bojujou s robotama. Abslutně bez nápadu, atmosféry...no fuj bléééé. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Mňa sci-fi nikdy neomrzí. Parádne zahriate pred samotným seriálom ktorý je dôvodom videnia tohoto filmu a môžem len povedať, že rozhodnutie to bolo naozaj výborné. Teším sa na seriál ........ ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Co když se Bůh rozhodl, že udělal chybu? Pilotní díl Galacticy je pořádným tříhodinovým mackem, který by při určitých dějových úpravách klidně mohl být samostatným velkofilmem, ale naštěstí mi bylo souzeno se s touhle (ne)sympatickou posádkou nějaký čas setkávat. Od úvodu bylo jasné, že tvůrci mysleli na všechny aspekty správného seriálu a silná psychika postav je zde umocněna zvláštní aurou, když v důsledku daných událostí prochází každý hrdina opravdovou zkouškou ohněm. Druhým triumfem je atraktivní a poutavá mytologie. Protivníci jsou zahaleni rouškou tajemství a přesto dodávají realistickému vyznění velmi temný podtón. Třetí klíčovou výhodou je pak téma. Myšlenka "co bych dělal, kdyby to dopadlo takhle" se dostane do hlavy snad každému divákovi a je jenom na něm, zda chce sledovat, jak budou reagovat Starbuck, Apollo, Bill Adama a spol. Já do toho šel s nimi a nikdy nelitoval. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Ano, je to plné všemožných předvídatelných klišé, jenže to má tak zvláštní "nadčasovou" atmosféru, že mě to zcela pohltilo. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Pilotní minisérie se rozjíždí v opravdu velkém stylu, megalomanský útok robotů, produktů člověka, zničí téměř celé lidstvo a do vyhnanství, vstříc nejistému osudu, se vydává pouze relativně malá skupina přeživších ve vesmírné lodi zvané Battlestar Galactica. Na to, o jak velkou a celoplošnou událost se jedná, zachází pilotní čtyřdíl Battlestar Galacticy i do detailů, vše srozumitelně vysvětlí, nastíní základní charaktery (které jsou později jednou z úplně předních složek seriálu) a udá směr, kterým se později celý seriál bude ubírat, tedy utěk před roboty - Cylony a hledání Země (Nezemě). Seriál je velmi slušně zpracován, souboje a exploze jsou efektní a hlavně celá vesmírná flotila i život na ni působí docela realisticky, nejedná se o žádnou fantasmagorii... 8/10 ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

"My jsme ve válce, a ty chceš přijímat rozkazy od nějaký učitelky?" Díky kamarádovi, který mi celý BSG podstrčil, aby mě přivedl na jiné myšlenky, jsem se dostal ke kvalitnímu pilotnímu dílu SF seriálu, přičemž obsahem jeho pilotního dílu není nic menšího než smrt většiny lidské populace a následný útěk několika desítek tisíc zbývajících příslušníků lidského rodu do hlubin vesmíru. Jak příhodné. Vůbec to nenavozuje depresivní myšlenky, jak by mohlo. Od bezpohlavního sterilního Startreku se BSG liší především živelností a zajímavými lidskými postavami, z nichž pochopitelně vyčnívají commander (už by se měli naučit, že odborný český ekvivalent je fregatní kapitán) Adama a plukovník Tigh v podání E. J. Olmose a M. Hogana. Jedinou vadou je k pos.... prudičská Kara Thrace (ale i ta si nakonec později v seriálu odnese svoje) a prezidentka (ex ministrině školství) Laura Roslin, která svými "myslím to dobře" akcemi až nápadně připomíná pana humanitárního bombardéra. Výborný pilot a nový svět na odpoutání mysli. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Mrazivé, dialogově precizní a příběhově téměř geniální... Můj bože, dokázat tak luxusně vyvraždit 99% lidské populace, to snad ani není možné. Jeden z nejlepších pilotů všech dob. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

"Galactica" využívá jedno z klasických témat sci-fi - lidmi vytvoření roboti se vymknou kontrole a snaží se zničit své stvořitele. I když později se celý seriál postupně posune do trochu jiné polohy. V televizním formátu na první pohled viditelná technická kvalita a "realistické" prostředí. Celkem velkolepý a nikterak optimistický rozjezd. To Paldini: Ohledně postav vytýkáš seriálu to, co je jednou z jeho devíz, čím se od ostatních odlišuje a na co především klade v pozdějších sériích důraz. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Pri druhom pozeraní Galacticy som v pilote našla zaujímavú chybičku. Plukovník Tigh v jednej chvíli zakľaje "Jesus". Ale obyvatelia Kolónií mali Bohov Kobolu a všetky ich mená asociujú antickú mytológiu. Navyše sú to "mimozemšťania", takže o nejakom Ježišovi nemohli mať ani potuchy :-) ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Schválně zhodnotím tento pilot ještě před tím, než se pustím do samotného seriálu. Vypadá to nadějně, ze začátku se to tváří o něco víc sci-fi, než například StarGate, ale i zde se objevují vědecké nesmysly. Mno budiž, s tím se asi budu muset smířit. Jedná se ale rozhodně o inteligentně a seriózně se tvářející science fiction, které sice nebude v mém případě až taková sranda sledovat (jako ve zmíněné SG-1), ale některé charaktery vypadají obzvláště zajímavě (jako například role Jamese Callise a postava "Starbuck" Katee Sackhoff) a rozhodně se na to těším. Jinak mě překvapila profesionalita - hudba, efekty a především kamera je na té nejlepší úrovni a zaslouží jenom chválu. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Velice kvalitní pilot seriálu, o kterém jsem nikdy dříve neslyšel. Věřím že dalšími díly, kdy se jistě budou jednotlivé postavy ještě více představovat, by mé hodnocení vzostlo na 5 hvězdiček. Jenže já prostě na ty seriály moc nejsem. Proto jsem si vybral tento pilotní filmík abych pouze osondoval situaci na poli sci-fi. Zvedám palec směrem vzhůru a chválím hlavně úkaz, který není tolik častý a to jsou těžká rozhodnutí, která jsou ve filmu učiněna i za cenu velkých lidských ztrát. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

naprosto skvostný úvod, který mne připoutal k BSG nezlomitelnými řetězy, asi nejlepší seriálový úvod vůbec. A možná i filmový. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Určitě se jedná o slibný rozjezd nečeho, čemu lze věřit, že má ambice stát se kvalitním seriálem. Oceňuji hlavně speciální efekty, které jsou na vysoké úorvni. Nic naplat, aby sci-fi seriál tohoto ražení fungoval, musí být vidět, že se na něm nešetřilo. Neustálé opakování stejných záběrů a 99% děje v interiéru, dnes už fakt nikoho nezaujme. Také oceňuji poměrně ponuré ražení seriálu. U starých seriálů jste věděli, že nikdo neumře a vše skončí dobře, což spoustu slibných sci-fi "zdebilňovalo." Dnes už se tvůrci očividně nebojí nechat umřít pár lidí, což napomáhá vytvořit napětí a atmosféru skutečné intergalaktické války. Herci jsou slušní, pouze mladý Adama šíleně přehrává. ()

Související novinky

Z Iron Mana je sirotek

Z Iron Mana je sirotek

18.12.2010

Třetí díl totiž přišel o režiséra. Dvojka byla sice úspěšná, ale sklidila spíš kritické reakce, takže je možná opravdu čas na změnu. Jon Favreau skutečně odchází. On tvrdí, že už jej nebaví být… (více)

Reklama

Reklama