Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Stano Matička, Rosťa, Edison, Fera Ondráček a cikán Štefan Daniel, kterému nikdo neřekne jinak než Daňo, jsou nerozlučná pětka kamarádů ze sedmé třídy základní školy v jihomoravských Čejkovicích. Díky dalekohledu mají dokonalý přehled, co se ve vesnici děje, a jsou také první, kdo si všimne příjezdu nového učitele Petra Mikeše. Pomohou mu se zavazadly, a dokonce mu zařídí byt, aby byl obyvatelný, mimo jiné palmou, která v sále kulturního domu cudně zakrývá nahotu sochy Thálie. To je jen první z "průšvihů", které s nimi učitel během školního roku prožije. Hned následující týden totiž přísná učitelka Mlýnková zabaví klukům západní časopisy s erotickým obsahem. Do problémů se dostane i Mikeš, když odmítne doučovat primadonu třídy, nafoukanou Moniku. Navíc se musí bránit snaze rodičů, kteří ho chtějí ve vsi udržet, a proto se mu rozhodnou dohodit nevěstu. Situace se stane opravdu vážnou, když matka odmítnuté Moniky rozšíří pomluvu, že se učitel s kluky opil a pak rozbili sklípek dobráckého učitele Vrbeckého. To však kluci nehodlají nechat jen tak a rozhodnou se vypátrat skutečného viníka. Když se za Mikešem přistěhuje jeho dívka Petra a její uvítání se klukům zvrtne do další katastrofy, nemůže už zkušeného učitele nic rozházet. Dobře ví, že s klukovskou pětkou si ještě užije. (TV Nova)

(více)

Recenze (112)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Vánoce znamenají pořádnou porci nostalgie ;o) A tohle byl velmi nadprůměrný dětský film. Krásně odráží atmosféru klukovských lumpáren a ti učitelé, ti jsou jak vystřižení z e života. Jejich proslovy jako by vypadly z Vyšetřování ztráty třídní knihy. Aby toho nebylo málo, tak krásný moravský kolorit a spousta úžasných fórú navrch. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Na malou vesnici uprostřed vinic přijíždí nový pan učitel. Jeho příjezd samozřejmě budí pozdvižení protože je za a) mladý a pohledný (to je důležité pro místní děvy) a za b) sympatický a trochu i naivní (což je zase důležité pro místní rošťáky). Pro pana učitele bude ale výuka na místní škole tím pravým očistcem, protože místní (zkostnatělé) učitelky mají o stylu výuky a přátelství s žáky jiné představy než mladý učitel... Před lety to byl jeden z nejlepších dětských filmů (po boku Ať žijí duchově, Lucie postrach ulice, atd). Z dnešního pohledu už ale film působí trochu archaicky, takže jde spíš o připomínku dob minulých (proslov pana ředitele hned zpočátku filmu), než nějakou velkou zábavu. Nicméně u pár scén se člověk zasměje i dneska (např. poučování místní tety o přednosti starších na silnici)... ()

Reklama

Fanak 

všechny recenze uživatele

Nevím, co bych napsal, abych neopakoval komentář k Bota jménem Melichar nebo Výbuch bude v pět. Stejně krásný film pro stejnou krevní skupinu. Zde navíc okořeněn prostředím Moravského Slovácka, což mě jako lokalpatriota musí potěšit. Lituji děti, které zaměnily podobná dobrodružství za vysedávání u ICQ. ()

joelly01 

všechny recenze uživatele

Jako dite jsem na podobne filmy poulila oci s velkou oblibou, ovsem nyni po sto letech me to nejak neuchvatilo. Na destive nedelni odpoledne k zehleni se to da, proste takovy sikovny prumer. Ty deti mi tam docela splyvali a Jan Hartl nikdy nebyl mym nejvetsim oblibencem. Ale neco malo z te detske poetiky me tak trochu chytlo, takze proc ne, ze? ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Tohle jest takový stroj času. Jejda, to je vzpomínek.;-) Ale jinak jde o squellou věc, která v podstatě nemá chybu. Dokonce to není ani moc normalizační či jinak poplatné době. Velké plus. Mám moc rád cs filmy z 80tek, které jsou zvláště ve školním prostředí. Když jste to totiž zažili, nejde jinak.;-) ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Film je natočen dle stejnojmené knihy Jiřího Jilíka, který popsal své zkušenosti během působení na základní škole ve Vlčnově. Postavy vycházejí z reálných osob. (Ganka)

Reklama

Reklama