Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohled na život, časy a umění nezávislého průkopníka filmu režiséra a herce Johna Cassavetese prostřednictvím rozhovorů s rodinou, přáteli a obdivovateli jeho práce. (sator)

Recenze (3)

Matty 

všechny recenze uživatele

Pozvolné rozkrývání tvůrčích metod Johna Cassavetse, se zvláštní pozorností věnovanou jeho práci s herci i jeho vlastní osobě (velmi pronikavé jsou jeho vlastní komentáře, zejména úvodní párminutové shrnutí kompletní filmografie). Namísto kvanta informací vhodných do učebnic dějin filmu dali tvůrci prostor primárně lidem, kteří průkopníka nezávislého amerického filmu osobně znali a strávili s nim tolik času, že by na něj bezesporu dokázali vzpomínat déle než tři a půl hodiny (na přirovnání jeho štábů k rodině něco bude). Poutavější mi přišla druhá polovina, věnující se více než hercům režisérovi, jeho pohledu na svět, jeho požadavkům na pravdivou kinematografii. Filmů jsem od Cassavetse zatím nevstřebal dost, abych nad nimi vynášel nějaké souhrnné závěry, jako člověk mne ale po tomto dokumentu začal zajímat. ()

lupuscanis 

všechny recenze uživatele

Po pohlcujících Faces jsem rychle za sebou viděl (z těch podstatnějších) Woman under the Influence, Killing of the Chinese Bookie, Streams of Love a pak jsem se vrátil k Shadows, s tím, že ostatní budu moci klidně dohnat časem, protože vzájemná rezonance s Cassavetesovou tvorbou sahá tak hluboko, že ji není třeba dále dopovat. __ Problémem dokumentu A Constant Forge je nezvládnutý obdiv k objektu výpovědi. Na něm troskotá vše. Cassavetes chce v divákovi vyvolat pousmání, úsměv převést do křeče a při tom mu nafackovat, vyplivnout jej ze svého filmového světa zpět odkud přišel a zanechat v něm pocit, že mu právě hrubě ublížil někdo, kdo ho miluje. Pochybuji, že autor dokumentu z toho chápe byť jen polovinu. ()

sator

všechny recenze uživatele

Pohled na život, časy a umění nezávislého průkopníka filmu režiséra a herce Johna Cassavetese prostřednictvím rozhovorů s rodinou, přáteli a obdivovateli jeho práce. ()

Reklama

Reklama