Reklama

Reklama

Kauza CIA

Trailer

Obsahy(1)

Lakonický a rezervovaný Edward Wilson řídí tajné operace CIA během událostí v zátoce Sviní. Agentura má podezření, že Castro byl předem informován, a proto Wilson hledá, odkud informace unikly. V průběhu vyšetřování v sérii retrospektiv vzpomíná na otcovu smrt, studentská léta na Yale (poezii, Skull & Bones), nábor do začínající OSS, krátké aférky, vynucený sňatek, získání ostruh ve špionážní práci v Londýně, odloučenost od syna, vypuknutí druhé světové války a vztah s agenturou a britskými a sovětskými protějšky. Sledujeme, jak se jeho idealismus vytrácí a nastupuje něco jiného: odhalování podstaty toho něčeho jiného se v závěru vyšetřování stává ústřední myšlenkou celého filmu. (Filmbox)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (338)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kauza CIA je dokonalým protipólem ryze zábavných sérií typu bondovek nebo Mission impossible, akčních a dynamických kousků. Je tak velkým popřením zažitých žánrových schémat, že to musí průměrného žánrového fanouška rozzuřit a bude snímek častovat výrazy jako nudný, utahaný a nezáživný. Ve špionážním filmu se neobjeví jedna jediná přestřelka nebo pěstní souboj. Přesto je plný vnitřního napětí, skvělých hereckých výkonů a velmi chytrých dialogů. Matt Damon svého agenta pojaj jako opak nejslavnější postavy své filmové kariéry - tedy Jasona Bourneho. Jeho Edward Wilson je spíš nenápadný úředník ve státních službách, bez oslnivého charisma, který si svou kariéru u tajné služby zasloužil díky inteligenci a analytické schopnosti. Díky jeho postavě divák vlastně jen tak mimochodem pozná okolnosti vzniku CIA a její nejvýznamnější vítězství a porážky. Hodně silný, komplexní film bez výrazných slabin, který se nejspíš velice blíží realitě práce tajné služby. To jediné, co mě rušilo, byla Angelina Jolie v roli manželky. Ten její mondénní obličej k podobnému filmu neseděl. Celkový dojem: 90 %. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Špehovat? Ne! Být dobrým občanem…… Dramatický příběh ,,ze života agenta CIA“ poukazuje víc než na činnost CIA na špinavost světa agentů a agentury, kde PŘÁTELÉ MOHOU BÝT NEPŘÁTELI A NEPŘÁTELÉ PŘÁTELI. Největším kladem je M.Damon, kterému je kromě stárnutí možno uvěřit vše a režie R.De Nira, který (myslím) mistrovsky zvládl budování atmosféry a napětí. A o to v politickém dramatu jde. ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Výborná atmosféra,téměř bezchybné obsazení.No prostě De Nirovi to jde za kamerou stejně dobře jako před ní. Příběh je sice velice spletitý a postav je až dost, ale zde narozdíl třeba od Syriany celé funguje. Celé to kazí jenom dvě věci. Film má skoro 3 hodiny, a to už je opravdu moc. A také herci vypadají pořád stejně a to se příběh odehrává v průběhu 30 let. To už De Niro nevychytal. Ale i tak velice dobré. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Film, v ktorom sa kričí iba v jedinej scéne - zvyšok je šeptom. Zaznamenal som mierne nekonzistentnú réžiu (decentné, štýlové rozprávanie občas naruší nepasujúci záber typu preletu nad zbombardovaným Berlínom alebo bayovského podhľadového obletu) a zopár nie veľmi dobrých strihov, ale inak je to kus poctivej, sústredenej filmárčiny. Filmu prekvapivo kraľuje Matt Damon, ktorý minimalisticky, ale veľmi presne vystihol hlavnú postavu. Keď tak o tom uvažujem, jedná sa možno o jeho najlepší herecký výkon vôbec. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Eric Roth .. And ye shall know the truth, and the truth shall make you free. Robert De Niro opět dokazuje, že nejen skvělým hercem, ale i velice zručným režisérem je. Není tak popisný co se fungování samotné organizace týče (vlastně sledujeme jen okolnosti během nichž se zrodila CIA a to spíše upozaděně), ale zaobírá se jednou konkrétní postavou - Edward Bell Wilson - a všemi konfrontacemi, které svádí v rodinném i profesním životě. Scénárista Eric Roth napsal komplexní příběh se silným podtextem jako jsou láska a ochrana americké svobody a hodnot před komunistickým vlivem. Příběh začíná a končí v období kubánské krize, ale mnoho času je věnováno retrospektivním pohledům do dob, kdy mladý Wilson ještě studoval, poznával kdo je pro svět nejnebezpečnější nepřítel a začínal ochutnávat tíhu kontrašpionáže během druhé světové či studené války včetně dopadů na jeho osobní život. Všechna období mají společnou precizní dobovou vizáž, kde je brán ohled na každičký detail, aby z výsledku dýchla vážnost historie. Zde kromě režijního citu pro komplexnost a detail musím pochválit kameru Robert Richardson a zejména excelentní hudební složku dvojice Bruce Fowler a Marcelo Zarvos. Mezi bohatou plejádou hereckých tváří se i De Niro párkrát objeví v roli umírajícího důstojníka, jinak ovšem obrýlený Matt Damon prakticky neopustí záběr - upřímně bych si uměl představit jiného herce na tomto postu, jeho ztvárnění je dosti nevýrazné, ale nejspíš to byl záměr, aby byl tak jednotvárný. Naštěstí dost rozmanitých a výrazných momentů přináší samotný příběh, i když zamotaná špionážní hra nejspíš neosloví každého. 70%. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (19)

Související novinky

Bobby a Marty: další spolupráce?

Bobby a Marty: další spolupráce?

09.07.2008

Robert De Niro měl během pátečního přebírání ceny za celoživotní dílo ve Varech sdílnou náladu a svěřil se s plány udělat ze svého posledního režijního počinu, u nás uvedeného pod názvem Kauza CIA,… (více)

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Lék pro zakomplexovaný český film?

Lék pro zakomplexovaný český film?

20.02.2007

Nemůžeme bohužel posoudit, jaké bylo Berlinale, ale s klidným srdcem můžeme prohlásit, že to byl velký krok pro český film. Je to specificky česká vyprávěcí forma, kterou mám rád, ocenil snímek… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama