Reklama

Reklama

Kauza CIA

Trailer

Obsahy(1)

Lakonický a rezervovaný Edward Wilson řídí tajné operace CIA během událostí v zátoce Sviní. Agentura má podezření, že Castro byl předem informován, a proto Wilson hledá, odkud informace unikly. V průběhu vyšetřování v sérii retrospektiv vzpomíná na otcovu smrt, studentská léta na Yale (poezii, Skull & Bones), nábor do začínající OSS, krátké aférky, vynucený sňatek, získání ostruh ve špionážní práci v Londýně, odloučenost od syna, vypuknutí druhé světové války a vztah s agenturou a britskými a sovětskými protějšky. Sledujeme, jak se jeho idealismus vytrácí a nastupuje něco jiného: odhalování podstaty toho něčeho jiného se v závěru vyšetřování stává ústřední myšlenkou celého filmu. (Filmbox)

(více)

Recenze (338)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Robert De Niro natočil film, který je v prvním plánu o CIA, v druhém o pravdě a lži, pružných materiálech, které se jinak tvarují v rodině, jinak mimo ni, jinak v záhybech vlastního svědomí. Pojmy stejně relativní jako dobří a zlí. Edward se dá na špionážní vojnu a bojuje - poslušně, podřídí se i ohne, zároveň si bolestně uvědomuje, co potlačováním vlastních potřeb, tužeb a citů ztrácí. Rozhovor s Joem Pescim je pak takovou pomyslnou odpovědí na vše: co máme my? USA! Hezky to ten Robert de Niro natočil. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Film, který mohl být klidně o hodinu, možná i o dvě kratší a vůbec by mu to neuškodilo. Film, který mě svým příběhem dokázal zaujmout až v posledních minutách, kdy ukázal, čeho všeho jsou lidé schopni. Film, který pro mě nebyl ničím objevný, většinu času docela nudil a vlastně mě na něm zaujaly jen herecké výkony, kamera a minimalistická hudba... Průměr po (skoro) všech stránkách. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hned ze začátku se mě povedlo úspěšně zaspat, že film prochází několika časovými pásmy a tak jsem koukal na trapný výstup v podání CIA zvaný "zátoka sviní" a následně Hitlerův vstup do Polska a říkal jsem co to je za blbost, takhle se dostaneme až k tomu, jak pračlověk skolil prvního mamuta za pomoci CIA. Naštěstí hned v další scéně se vrací příběh zpět a mě se konečně rozsvítilo odkud a kam budeme sledovat příběh Edwarda Wilsona. Ano, ne CIA, ale Edward Wilson je alfou omegou a klidně i betou celého filmu. Společně s ním jsem si sám utvářel názor na práci ve státních službách hajicích "zájmy USA". Pravdou je, že mě hodně pomáhali dialogy. "Chci aby CIA byla ruce i nohy USA, ale ne jejich duše" "Proč nedáváte před CIA člen?" "Je snad před slovem bůh nějaký člen?" Vůbec nejhorší byla však povaha Edwarda Wilsona do současné doby nevím co si o ní mám myslet. Jak by třeba reagoval, kdyby se některá situace vyvinula jinak. Například kdyby dříve věděl, to co se dověděl až na "svatbě". Pravdou však zůstává, že příběh mě pohltil jako už dlouho žádnej ne, navíc jsem si pak sám dlouho po skončení dohrával některé dialogy do dalších scén v souvislosti s dnešní politikou USA a tohoto si u filmů cením hrozně moc vysoko. Ostatně největší pochvala pro film je, když vyjdete ze sálu kina, kouknete na hodinky a řeknete "ty vole to trvalo tři hodiny, ale vůbec jsem to nepoznal a klidně bych snesl ještě hodinku". Přesně to se stalo mě po skončení filmu z nejpitomějším českým názvem tohoto roku. Koukám, že už je komentář dlouhej jak prase, takže kromě mě ho asi nikdo nebude číst, tak si sem už jen v rychlosti napíši něco k hercům a tvůrcům. Matt Dammon - špica, osobitně a emočně minimalistického člověka nemohl ztvárnit nikdo lépe, nesleze ze záběru ale přitom jsem pořád čekal na další záběr s ním. Angelina Jolie - příjemné zjištění, že umí zahrát i nevýraznou ženu a přitom zůstat tak krásná. Robert De Niro + Joe Pesci - malé role, ale když jsem je viděl užíval jsem si každou sekundu, kdy byli na plátně. Robert De Niro / režisér / - Ano gratuluji, film mě dostal, příště vylepšit věkové rozdíly a práci s časovým pásmem a je to bezchybné. Scénář a dialogy: učebnicový - výstavní. Hudba i kamera: dokonalá a povedená práce, která příběhu jen a jen pomáhala. Zakončení filmu 100x lepší než zakončení mého komentáře. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Film, v ktorom sa kričí iba v jedinej scéne - zvyšok je šeptom. Zaznamenal som mierne nekonzistentnú réžiu (decentné, štýlové rozprávanie občas naruší nepasujúci záber typu preletu nad zbombardovaným Berlínom alebo bayovského podhľadového obletu) a zopár nie veľmi dobrých strihov, ale inak je to kus poctivej, sústredenej filmárčiny. Filmu prekvapivo kraľuje Matt Damon, ktorý minimalisticky, ale veľmi presne vystihol hlavnú postavu. Keď tak o tom uvažujem, jedná sa možno o jeho najlepší herecký výkon vôbec. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $85miliónovTržby USA $59,952,835Tržby Celosvetovo $99,480,480Tržby za predaj DVD v USA $33,849,061 //počet predaných kusov 2,008,900║ na to ako je film podaní, sú to v celku slušné tržby __Nehorázne uvlečený film, kde chýba čo i len najmenší náznak o nejaký spád deja, prestrihy medzi rokmi sú len nevýrazná skrumáž, herecké obsadenie je fajn ale ani zďaleka nemá pre takýto dej ako fungovať. Neviem či scenár bol takto stavaný alebo Robert De Niro si skúšal nejaký objavný štýl réžie, lebo toto čo nám ponúka ani zďaleka, nemôže nejako zvlášť upútať. Aj keď je vidieť že sa snaží podať snímku dosť reálne, plus navnadenie vtedajšej doby mu pekne vyšlo ale všetko to vyznie kvôli deju len maximálne nezáživne, škoda, moc som sa na tento počin tešil ale nič my neponúkol. /40%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Djkoma versus Kauza:CIA. Obžaloba:nuda, nic se neděje, velký počet hvězd až je to zbytečné, málo extra zajímavých událostí, momentů a scén, Angeline Jolii to nesluší, "obyčejnost, délka, možná také slabší režie De Nira, který si ukousl příliš velký kus dortu. Obhajoba: Matt Damon prostě jede a nikdo mu nestačí, De Niro se snaží místo hraní v malých filmech za slušné peníze natočit něco zajímavého, jde tu o CIA (pro neznalé docela důležitá organizace hlavně, co se týče dějin USA a různých tajných akcí a atentátů), docela zajímavá "fakta" a historické události. Verdikt poroty: Jednoznačné tři hvězdičky za dílo, které se lehce podobá JFK a neobsahuje jeho preciznost a kvality a výrazně neprohlubuje divákovy znalosti ani rozhled okolo CIA. De Niro ještě není žádný velký režisér, ale vybírat si jednodušší témata by mu prospělo. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý film, ale přesto se nemůžu zbavit dojmu, že je občas příliš nastavovaný a pomalé tempo mu spíše škodí. 70 %. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Eric Roth .. And ye shall know the truth, and the truth shall make you free. Robert De Niro opět dokazuje, že nejen skvělým hercem, ale i velice zručným režisérem je. Není tak popisný co se fungování samotné organizace týče (vlastně sledujeme jen okolnosti během nichž se zrodila CIA a to spíše upozaděně), ale zaobírá se jednou konkrétní postavou - Edward Bell Wilson - a všemi konfrontacemi, které svádí v rodinném i profesním životě. Scénárista Eric Roth napsal komplexní příběh se silným podtextem jako jsou láska a ochrana americké svobody a hodnot před komunistickým vlivem. Příběh začíná a končí v období kubánské krize, ale mnoho času je věnováno retrospektivním pohledům do dob, kdy mladý Wilson ještě studoval, poznával kdo je pro svět nejnebezpečnější nepřítel a začínal ochutnávat tíhu kontrašpionáže během druhé světové či studené války včetně dopadů na jeho osobní život. Všechna období mají společnou precizní dobovou vizáž, kde je brán ohled na každičký detail, aby z výsledku dýchla vážnost historie. Zde kromě režijního citu pro komplexnost a detail musím pochválit kameru Robert Richardson a zejména excelentní hudební složku dvojice Bruce Fowler a Marcelo Zarvos. Mezi bohatou plejádou hereckých tváří se i De Niro párkrát objeví v roli umírajícího důstojníka, jinak ovšem obrýlený Matt Damon prakticky neopustí záběr - upřímně bych si uměl představit jiného herce na tomto postu, jeho ztvárnění je dosti nevýrazné, ale nejspíš to byl záměr, aby byl tak jednotvárný. Naštěstí dost rozmanitých a výrazných momentů přináší samotný příběh, i když zamotaná špionážní hra nejspíš neosloví každého. 70%. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Film Kauza: CIA (buďme za ten název rádi, věřím, že to mohlo dopadnout daleko hůř) bych nazval komorním eposem. Sledujeme příběh Edwarda Bella Wilsona (Matt Damon), nadějného studenta Yaleu, který dostane za druhé světové války zvláštní pracovní nabídku. Připojit se k rozvědce v Německu a získávat a vyhodnocovat informace o nepříteli. Protože se při práci za války prokáže jako velice schopný analytik, je mu po jejím skončení nabídnuto místo v nové organizaci - Ústřední zpravodajské službě - CIA. Ta má být očima a ušima Ameriky a chránit ji před nepřítelem i v dobách míru, pokračovaním ve shromažďování informací o potencionálních hrozbách, v čele s Kubou. Edward souhlasí, čímž se stane jedním z jejích nejvyšších představitelů. Tak vzniká jedna z nejvýznamějších rozvětek na světě... Ufff. Tolik asi k linii historické. Zároveň sledujeme rozpad Edwardovi rodiny. Kvůli práci se čím dál více odcizuje své manželce (Angelina Jolie) a synovi, který chce jít v jeho šlépějích, ale otec je proti... Komplikovaný, ale přesto si troufám tvrdit přehledny příběh s množstvím výborných vedlejších postav (Gambon, Torturro, De Niro... a možná po osmi letech přijde i Joe Pesci ;) je naprosto brilantně převeden na plátno. De Niro s Coppolou v zádech vytvořili další z velkých příběhů Ameriky. Tentokrát ale nesázejí na okázalou výpravu nebo dramatickou akci, nýbrž na precizní dialogy a perfektní provázanost příběhu. Proto Kauza působí jako dokonale komplexní zážitek s vynikajícímy hereckými výkony a naprosto pohlcující atmosférou. Nenechte si ji ujít. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

O tom, že Robert De Niro je Pan Herec nikdo nepochybuje; ovšem na to, že je i Pan Režisér, by se pochybovačné hlasy již mohly objevit. Příběhem z Bronxu to sice vyvrátil, ale mohlo jít o štěstí začátečníka. Svým druhým filmem Kdo s Koho to nepotvrdil. Ovšem nyní osm let od debutu již nemůže být sebemenších pochyb. Vybral si zajímavou a atraktivní látku, přizval spoustu výtečných herců a natočil takřka bezchybný snímek. Ano, má na dnešní dobu již poněkud zastaralý způsob vyprávění a tempo je také značně specifické, ovšem pokud se dokážete naladit na jeho vlnu, tak vás Good Shepherd zcela pohltí. Jedinou pihou na kráse je snad jen neznatelné stárnutí charakterů v průběhu oněch cca pětadvaceti let děje. Jeden z filmových vrcholů loňského roku a film, který jistě dříve či později dojde zaslouženého uznání. Je to totiž kus dobře odvedeného řemesla, do kterého někdo evidentně vložil nejen svůj talent, ale i své srdce. Tedy něco co se dnes u filmu již tak často, bohužel, nevidí. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Ten film je řemeslně výbornej, ale je bez srdce. Všechno je tam hrozně pomalý. Všiměte si, že i Matt Damon se pohybuje pomalu. A když je nějaká scéna s akcí, tak je většinou zpomalená. Matt Damon je tam dost nesympatickej, takovej ten typickej chladnokrevňák. O to působivějších je těch pár scén, když konečně ukáže emoce (hádka s Angelinou a nebo randění s hluchoněmou slečnou hned ze začátku). Když ale chcete vidět aspoň trochu, jak probíhá to tajný špionážní tahání za nitky, Kauza CIA vás určitě nezklame. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Špehovat? Ne! Být dobrým občanem…… Dramatický příběh ,,ze života agenta CIA“ poukazuje víc než na činnost CIA na špinavost světa agentů a agentury, kde PŘÁTELÉ MOHOU BÝT NEPŘÁTELI A NEPŘÁTELÉ PŘÁTELI. Největším kladem je M.Damon, kterému je kromě stárnutí možno uvěřit vše a režie R.De Nira, který (myslím) mistrovsky zvládl budování atmosféry a napětí. A o to v politickém dramatu jde. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Malý šroubek ve velkém soukolí. Atmosférický ponor do zákoutí amerických tajných služeb a života jednoho z jejích analytiků. Režijně precizně nenápadný, jakoby se De Niro úmyslně podrobil látce, s vysoustruhovanými dialogy, až maligním důrazem na detaily a velmi přesným historickým pozadím, které nepůsobí jako pouhá strnulá kulisa, ale hraje svým způsobem větší roli než soukromé trable pana Damona. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Bruce Fowler a Marcelo Zarvos: 1. Edward ,2. Bay of Pigs ,3. Edward's Secret ,4. The Whiffenpoof Song (Baa! Baa! Baa!) ,5. Fredericks' Lure ,6. First Test ,7. Blue Skies ,8. Edward & Laura ,9. Embraceable You ,10. Tribeca Bounce ,11. Clover ,12. No Rain a Fallin' ,13. CIA ,14. Spy Lesson ,15. Day of the Locusts ,16. Christmas Eve ,17. Spy Trade ,18. Welcome Gift ,19. So In Love ,20. Edward & Laura Part 2 ,21. There Is Nothin' Like a Dame ,22. The Interrogation ,23. The Violin ,24. Come Rain Or Come Shine ,25. Miriam ,26. Ofrenda De Amor ,27. Silouans Song - Arvo Part ,28. H.M.S. Pinafore Act 1 Hail! Men O'War's Men ... I'm Called Little Buttercup , ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Tak ako viete, že ste u mňa správne?“ – „Povedali mi, že ste odmeraný bastard bez zmyslu pre humor.“ Je to až otravne akademické. Ale slušná atmosféra, občasná (veľmi občasná) napínavá scéna (odchod Gambona z deja) a silné herecké obsadenie (Damon, Crudup, Hutton, Turturro, Hurt, De Niro, Baldwin) sa postarali aspoň o to, že tých 165 minút ma nezabilo, iba prizabilo. De Nirov skvelý režijný debut PRÍBEH Z BRONXU zostal výrazne neprekonaný. Nedokázal to spasiť už ani Francis Ford Coppola ako producent. Fádne, matné, dlhé, nudné. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Na rovinu - námet ma nezaujal. Je to natočené zručne, to Robertovi nemožno uprieť. Z filmu dokonca cítiť určité tajomno a výprava je skvelá. Všetko to je však príliš rozťahané, strnulé a film má málo napätia. Herecké obsadenie je ale zaujímavé. 65% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že v Hollywoodu otevřela hráz dosud netušených talentů a ze stárnoucích tváří sříbrného plátna se stávají stejně kvalitní režiséři, navíc s čuchem na zajímavou látku. Druhé překvapení je Matt Damon, v kterém jsem dosud nijaký zvláštní talent neviděl. Jeho Edward Wilson jako uvážlivý nenápadný "tichý Američan" je precizní vystižení člověka, který vždy volí "rozumné" řešení. S postupem na žebříčku CIA se stále více ztrácí jakékoli emoce a zůstává jen naprosto chladné uvažování, kterým se projevuje i ve svém soukromém životě. V těch několika málo případech, kdy nechal průchod citům, na to vždy doplatil, a jeho práce je tím ohrožena. Závěr filmu byl trochu jiný, než jsem očekával a rozhodně mě překvapil v dobrém slova smyslu. Tempo filmu mi naprosto sedlo, děj odsýpá tak jak má a maximální hodnocení uniklo jen o vlásek. Jediná věc mi tam chyběla, a to trochu větší rozebrání vztahu Edwarda Wilsona ke své zemi. "Máme USA" mi přišlo trochu chudé. Ale jinak výborná práce. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Tak dlouhý. Proč to musí být tak strašně dlouhý? Nemám ráda filmy, které neví, o čem jsou, a tak jsou radši o všem. A taky nemám ráda filmy o tomhle typu bastardů. A vůbec, mám agresivní náladu, tak se do toho pustím trochu víc. Začněme u charakteristik filmu. Thriller - proč proboha? Protože se Damon celou dobu tváří, jako by mu bylo všechno jedno? Romantický - protože obsahuje několik sexuálních scén a ty jsou skryty pod peřinou, takže to není jako v nezávislém filmu syrové? Drama - ano, to jsem si snad možná chvílemi připadala, jako bych poslouchala stádo zpívajících satyrů, protože tak dělali Řekové první dramata. Nevím, jestli mají dlouhé záběry čehokoliv, co je zrovna po ruce, pomáhat budování napětí. I když je pravda, že jsem byla notně napnutá, jestli mě to do konce vůbec začne zajímat, jak to dopadne. Nezačalo, ale žádná škoda, ono to totiž nijak nedopadlo. A teď něco k postavám. Ještě štěstí, že každý drsný muž se pozná podle baloňáku, klobouku a drsného kouře z drsného doutníku v drsné ruce dokonce i na koncertě, jinak bych s poznáváním měla docela problémy. Rozrušené manželky se zase poznají podle rozmazaného makeupu, protože nic jiného k vidění na Angelině ve vypjatých hádkách nebylo (herecký projev už vůbec ne). Jediná pasáž, která mě na celém filmu zaujala, byl příchod synovy deziluze před kostelem a scéna "odejití" jeho milé do věčných lovišť předtím. Jenomže ani to nemůže zakrýt absenci jasné dějové linky. Když někdo žvýká s pusou plnou chleba, tak ho taky většinou hodně vypadne na podlahu. ()

Související novinky

Bobby a Marty: další spolupráce?

Bobby a Marty: další spolupráce?

09.07.2008

Robert De Niro měl během pátečního přebírání ceny za celoživotní dílo ve Varech sdílnou náladu a svěřil se s plány udělat ze svého posledního režijního počinu, u nás uvedeného pod názvem Kauza CIA,… (více)

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Lék pro zakomplexovaný český film?

Lék pro zakomplexovaný český film?

20.02.2007

Nemůžeme bohužel posoudit, jaké bylo Berlinale, ale s klidným srdcem můžeme prohlásit, že to byl velký krok pro český film. Je to specificky česká vyprávěcí forma, kterou mám rád, ocenil snímek… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama