Reklama

Reklama

Svět zítřka

  • USA Sky Captain and the World of Tomorrow (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Gotham City, 30. léta 20. století. Životem kypící metropoli nečekaně napadne armáda obřích robotů. Ve městě vypukne panika. Kdo stojí za vražedným útokem? A proč v poslední době záhadně zmizelo hned několik světově proslulých vědců? Prvotřídní stíhací pilot Sky Captain (Jude Law), ambiciózní reportérka deníku Chronicle, Polly Perkins (Gwyneth Paltrow) a krásná mariňačka Franky Cook (Angelina Jolie) spojí své síly, aby zjistili, kdo má zdrcující útoky na svědomí. Zdá se, že za vším stojí tajemný doktor Totenkopf. Útok jeho robotických monster je jen první bitvou války o nadvládu nad světem. Sky Captain a jeho odvážné společnice podniknou dobrodružnou výpravu řadou exotických míst až do Nepálu, kde má Totenkopf svou tajnou základnu. Dokáží šíleného vědce a jeho roboty zastavit? Film, jehož vědeckofantastická zápletka je originálně situována do vizuálně atraktivního retra 30. let, nabídne divákům dosud nevídanou podívanou. Díky průkopnické trikové technice a originalitě filmařského pojetí je snímek již od prvních zkušebních projekcí považován za přelomový v rámci žánru, podobně jako kdysi původní Hvězdné války George Lucase. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (592)

POMO 

všechny recenze uživatele

Áno, film ma chabúčku story. Lenže vyčítať mu to by bolo ako postrádať v Schindlerovom zozname disnosaurov. Pretože Sky Captain je číre fanúšikovské potešenie, ktorého hlavnou devízou je to, čo majú Star Wars a čo chýba 90% súčasnej hollywoodskej produkcie. Sky Captain je krásna pocta starým filmom, nechýba v ňom príjemný humor, skvelá hrdinská hudba a sympatickí hrdinovia (Jude Law a Angelina Jolie sú na zožranie, iba Gwyneth Paltrow mi pripadala akosi neistá v tom, čo má hrať). Výprava nepotrebuje komentár, tibetské „rekreačné“ údolie mi pripomínalo Rivendell z Pána prsteňov. Miestami som bol až dojatý. K dokonalosti chýba už len špeciálne upravené čierno biele prevedenie. P.S. Film naznačuje éru, v ktorej fyzických hercov nahradia vo filmoch herci digitálni. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Indiana Jones, černobílé detektivky s Bogartem, Vynález zkázy - viděla jsem v tom kde co a ohromně mě to bavilo. Spousta nesmyslů, ale záměrných a roztomilých, krásná namodralá barva, výborné triky nikoli pro sebe sama, ale podporující film. Nenudila jsem se ani vteřinu. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Vizuální stránka zcela přehlušuje pitomoučký příběh, který je tak nezajímavý, že většinu času zoufale nudí. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Ačkoli takto filmy nikdy nevypadaly, pocit falešné nostalgie je poměrně silný. Filmové vzpomínky totiž Svět zítřka jenom vyvolává, žádné konkrétní nepředstavuje a spíš jde o jakousi procházku popkulturní ZOO, v níž si milovník světa včerejška najde, co potřebuje. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Cesta do pravěku + Star Wars + Četník a mimozemšťané v hávu počítačové hry Command & Conquer. Neptejte se mě jak, ale nějakou záhadou to šlape jako perfektně naolejovaný stroj. Nejoriginálnější a výtvarně nejodvážnější "starý" dobrodružný film za velice velice dlouhou dobu. Škoda, že nemá šanci se zaplatit a pravděpodobně ho potká stejný osud jako Final Fantasy. Divák fajnšmekr si však bude, proč to neříct bez obalu, rochnit jako prase v žitě ;) ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv je Svět zítřka hravý a jeho patina starých filmů okouzlující, chatrný a předvídatelný příběh sebepoutavější vizualizací zakrýt nelze. Občas jsem se i nudil. I přesto mi ale Conranův film svým obrazovým novátorstvím a svojí retro náladou trochu připomínal některé filmy Karla Zemana. Rozhodně jsem zvědavý na Conranův příští film. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Uznávám, že příběh je hloupoučký, ale podle mě o něj tady zas tak moc nejde. Pokud si film nehraje na to, že má inteligentní příběh a dokáže mě zabavit něčím jiným, tak ho beru. A tenhle film takový opravdu je. Skvělá výprava a kamera, o tricích nemluvě, moc sympatičtí herci a hlavně skvělé tempo, kterým se děj žene kupředu. Navíc se mi opravdu moc líbí ten nápad s retro sci-fi, který s sebou nese zvláštní kouzlo a zabraňuje tuctovosti snímku. Ty 4* jsou ode mě naprosto poctivé a zasloužené a kéž by bylo víc takto originálních filmů. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Žil byl pan Kerry Conran, rodilý Američan, který měl nade všechno rád comicsy s Buckem Rogersem a dieselpunk a meziválečná léta vůbec. A tak jako už řada respektu hodných mužů a žen před ním, vydupal z ničeho dostatek všeho, co bylo potřeba, aby ukecal mimo jiné Aurelia De Laurentiise (Dinova synovce) do produkce VELKÉHO "tribute to" kompletně počítačového retroscifáče. Takového, ve kterém by se hodně (a rychle) létalo, střílelo, přesvěcovaly se oči hrdinů, kteří budou jako vystřižení z propagandistických tiskovin, a kteří se nikdy (kromě posledního záběru;)) neušpiní ani nezraní, a k tomu se budou vtipně špičkovat (a budou stateční, zlatoloknatí a rudortí a blablablabla, to by bylo ještě na dlouho). A v němž se taky bude na pár okamžiků oživovat legendární Sir Laurence Olivier...tedy jenom jeho hlava;) A přesně takový film vznikl...tak jako spousta jeho ideových vzorů je plný nesmyslů v rovině základní logiky, času i prostoru, nerespektuje žádné technické ani jiné limity, a navrch je v něm asi na pět minut jednooká Angelina Jolie v uniformě a skafandru (ne těsném). Je na vás, jestli na něj budete zírat s otevřenou pusou, ideálně plnou popcornu, a budete se bavit tak jako to ve své době (kdy jim bylo max. dvanáct) dělali vaši dědečkové a babičky. Já přesně tenhle úmysl měl - a nevyšlo to. Přišlo mi to příliš daleko za hranicí toho, kde by pro mě film ještě fungoval. V téhle podobě je pro mě za frašku a od poloviny už pro mě byl vcelku slušným utrpením. Jelikož zásadně hodnotím subjektivně, dám mu 60%, protože je tak jedinečný a správným způsobem líbezný, ale už ho nikdy nechci vidět...rozhodně ne vcelku. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Něco podobného jsem vždycky chtěl vidět... a zažít. 90% Zajímavé komentáře: Tetsuo, Marigold, Falcor, Terte, jondzavid, YURAyura, Magneto, PALINO, Vlado_B ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

4 a 1/2. Pitomoučký scénář? To se mi tedy nezdálo. Ne že by byl kdo ví jak složitý, ale k takovému unikátnímu filmu jaksi "staře" zrežírovanému se "starou" atmosférou až po příjemně starosvětskou hudbu by se snad ani jiný nehodil. Mé nadšení ze snímku se nepokrytě stupňovalo s dalším záběrem, zvratem a dialogem. Nejvíc se mi líbily dialogy - slovní přestřelky mezi kampitánem a reportérkou byly nepopsatelně legračí. Taky konec se mi líbil. Celý. MÁŠ TAM KRYTKU. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Záměrná esence demence. Nechápu, proč chce někdo něco takového točit, ani proč se na to chce někdo dívat. Jako pokus o naivní dobovou noir scifárnu úspěšné, jako film, který má obstát u diváka 21. století, jednoznačný epic fail. U většiny dialogů jsem umíral pomalou a bolestivou smrtí, být film o půl hodiny delší, tak bych sem již tento komentář nenapsal. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Je to asi tak na tři a půl hvězdičky, ale zejména díky Gwyneth Paltrow jsem dal jen tři. Ona vážně neumí hrát a navíc mi nepřijde ani nijak výjimečně hezká, takže proto. Jude Law je standartně dobrý, on to není žádný super herec, ale svou úroveň si dlouhodobě drží. Jinak jak píše KevSpa - opravdu jednoduchoučký děj se spoustou více či méně ulítlých míst, ale vizuálně je to podáno opravdu velkolepě. Celý ten nádherný retro styl staví jinak úplně podprůměrný filmeček řádově o dva stupínky výše, než by si normálně zasluhoval. Máte-li rádi filmy s přehledně a logicky uspořádaným dějem, vyhněte se Světu zítřka velkým obloukem. Pokud však jste fandy vizuálních orgií, rozhodně si ho nenechte ujít. Já mám rád i to i to, a proto jsem ve výsledku rozpolcen... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelné sci-fi, které zobrazuje tak trochu jiný svět s tak trochu jinačími lidmi spojené v dost dobře divném grafickém hávu, kombinující černobílý objektiv ze třicátých let, postmoderní modré plátno a komiks, ano komiks. Autoři se pokoušejí o něco jiného a sází do svého projektu všechno. Je totiž těžké se postavit něčemu, co se jen tak nevidí, nebo o co víc, nikdy se nevidí. Takhle můžu s čistým svědomým říci, že se jim to povedlo na výbornou. Točili to proto, aby diváky zabavili a překvapili něčím jedinečným, což se skutečně stalo, jenže je to to jediné, co si ti diváci zapamatují a to je možná chyba. Řekl bych, že Svět zítřka je takový Metropolis současnosti. Jeden z mála ve své kategorii a proto dosud tak jedinečný. --- Mohli bychom, aspoň jedinkrát, umírat bez toho všeho hádání kolem? ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $70miliónovTržby USA $37,762,677Tržby Celosvetovo $57,958,696║ Vizuálne, hudobne a trikovo úchvatné, strhujúci dobrodružný Verne-ovský príbeh, výborné obsadenie(Law, Paltrow, Ribisi, Jolie), všetko príjemne odľahčené suchým humorom. /90%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Proč se tvářit, že dělám něco nového, když se tak tváří všichni kolem? Proč nepřiznat barvu, že všechno podstatné tu už bylo a nenatočit zábavné a naivní retro s futuristickými triky, roztomile příšernými hereckými výkony, atmosférou starých komiksových taškařic a dějem těch najbrakovitějších braků? Conranovi se to podařilo na velmi dobrou... Jeho Svět zítřka je dobře vyváženou směsicí retra (vše výše vyjmenované) a moderních technických postupů se zvláštní atmosférou kolorovaných filmů, starých fotografií a komiksů. Být tam ještě více humoru a nadhledu, byl by Svět zítřka takřka bezchybný, blízce příbuzný s podobně pojatou trilogií Indiana Jonese. Takhle jej občas kazí až přílišná zakoukanost do vlastní vizuální dokonalosti a nedostatečný odstup od triviality příběhu. Jenže stále funguje jako podívaná až parodicky schematická, nakažlivě zábavná, dobrodružně divoká i vesele pitoreskní. Hra na retro Conranovi a spol. vychází takřka na všech frontách (střih, herecké výkony, režie, soundtrack, výtvarná stylizace) a pokud ji přijmete, čeká vás jeden z nejzábavnějších filmů letošní sezóny. Při vší naivitě mnohem inteligentnější než 99% dobrodružné produkce made in Hollywood. Mimochodem, není symbolické, že vstup do nové vizuální epochy filmu se děje právě designerským návratem k nesmrtelný létům 20. a 30.? ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý snímek, který hodně moc sází na dokonale vypiplanou atmosféru a retro-styl. Krásný obraz zahalený do zvláštní retro mlhy působí neuvěřitelně věrohodně. Je skvělé sledovat herce, kteří točili před modrým pozadím, jak všechno dokonale pasuje. Bohužel nevýhoda této "pohádky" je ve scénáři. Ten je velmi pomalý, plný prázdných zbytečných míst a vypointovaného konce (osobně mě konec nevadí, jen mě to lehce nesedí...). Herci hrají slušně, ale čekal bych, že okolo sky captaina bude vytvořena silnější hrdinská aura a jeho místo vyvoleného bude předvedeno jinak než jeho nesetřelitelností. Angelina Jolie se na plátně moc neohřeje a Gwyneth Paltrow je taková správná redaktorka. Postava tajemné vražedkyně je perfektní a Totenkopf je zajímavě vyřešen posmrtným (ne)herectvím L. Oliviera. V celém filmu je zvláštní celkem příjemný smysl pro humor. Musím dát 4*, ikdyž jsem čekal větší využití potenciálu techniky a možností filmu. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Kerry Conran .. VIZUÁLNÍ A STYLOVÝ NÁŘEZ!! Že já si tohle nechal uniknout v kině.. Animátor a nyní už i celovečerní režisér Kerry Conran ve své prvotině ukázal, že se do budoucna máme na co těšit! A ukázal to nejen tím, jak svůj celovečerní debut pojal a natočil - ve studiu před modrým pozadím, jen za pomocí několika herců a předmětů, zato se spoustou počítačů na dotvoření výrazné vizuální podívané. K hercům jen malá poznámka - jiskření mezi dvojící Gwyneth Paltrow-Jude Law bylo zajímavé a díky několika dialogům velmi vtipné, zato obsazení Angeliny Jolie mi přišla dosti zbytečné. Giovanni Ribisi byl docela přesný a „restaurovaný“ Laurence Olivier je jakási pomyslná třešnička a vrchol výtečně dobré chuťovky.. Příběh se možná zdá slabý, ale mě přišel taktéž velice stylový a do tvořeného celku bez větších problémů pasoval. I kdyby to bylo ještě slabší, pořád je tu ona úchvatná podívaná – pochodující roboti, viditelné rádiové vlny, město Gotham City, letecká základna s hangáry, velehory, překrásný prales i tajná ostrovní archa - téměř vše je přesná trefa do mého vizuálního vkusu. Při sledování se mi vybaví trilogie Indiana Jones, King Kong, noir detektivky, Metropolis atd.. Cornan si tedy splnil svůj sen a jsem opravdu zvědavý, jaký bude jeho další film. Napoprvé totiž opravdu nastínil možný (filmový) svět zítřka... ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Jako většina sci-fi filmů má i Svět zítřka banální zápletku. Děj zachraňují naštěstí vtipné dialogy mezi Sky Captainem a Polly a zápletka milostného trojúhelníku. Ovšem výtvarné pojetí to je skutečně nádhera. ()

Související novinky

Wachowští jsou zelení

Wachowští jsou zelení

27.11.2007

Na tuzemská kina právě útočí Beowulf a i v této souvislosti není pochyb o tom, že stojíme u zrodu čistě digitální kinematografie. Jistě, pořád má za sebou jen první krůčky (vyvíjejí se technologie a… (více)

Reklama

Reklama