Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvoudílný televizní film byl natočen v roce 1971 podle stejnojmenného románu Marka Twaina. Příběh, v němž náhoda svede dohromady dva chlapce, podobné si jako vejce vejci, a způsobí tak v jejich životě zásadní změnu, se odehrává v Anglii v době panování Jindřicha VIII.. Fantazie velkého vypravěče si trochu pohrála s historií a vytvořila pohádku, ve které, jak už to bývá, vyhrává dobro nad zlem... Jednoho podzimního dne se v Londýně chudé rodině narodí chlapec. Ve stejnou chvíli se na svět přihlásí miminko stejného pohlaví i v královské rodině. Následníka trůnu pojmenují Edward, chudému děťátku dají jméno Tom. Uplyne nějaký čas… Tom se vloupá do domu královského dodavatele, aby ukradl zásoby. Vyruší ho však stráž. Nepodaří se mu prchnout, a tak se schová do koše. Zásobníci jej odnesou na hrad. Dostane se tak až do koupelny samotného prince Edwarda, kde se oba chlapci setkávají… Co se stalo, když si mladý princ vyměnil šaty se svým chudým dvojníkem? Princ se rázem stal jedním z nejubožejších, zatímco chuďas je postaven před nesnadný úkol panovníka, a oba tak poznávají svou Anglii z jiné stránky, než ji dosud viděli. Edvard zažívá ústrky mezi spodinou a jen jeho věrný mužný ochránce Hendon je mu oporou, za což se mu mladý panovník odmění, když se role v závěru filmu opět obrátí. Každý z chlapců je tak o poznání bohatší a traduje se, že za vlády Edvarda se stala Anglie k lidem přívětivější. (Česká televize)

(více)

Recenze (86)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Princ a chuďas vychází z námětu, že dva naprosto stejní jedinci se vymění a nikdo nepozná rozdíl. Něco podobného použili mnozí, u nás už třeba Martin Frič v Muž z neznáma. Jenže všechno to vychází právě z Twainova Prince a chuďase hozeného do 16. století. Dva chlapci se vymění, aby každý poznal život z úplně jiné strany. Edward zjistí, jak skutečné jsou starosti anglického lidu, Tom zase, že ani král nemůže úplně všechno. Zásadní problém jsem měl s tím, že ani jeden z kluků vlastně při opakování, že je někým jiným neřekl, jak k tomu došlo. Ani Edwardova motivace se převléknout za každou cenu do šatů Toma. Mohl se jen skrýt. Možná jsou tyto věci objasněny v knižní podobě. Jisté ale je, že tato verze je velmi kvalitně zahrána a ještě lépe provedena. A nutno závěrem podotknout, že pokud mnohdy posloucháte dnešní vůdce a politiky, tak jsou též úplně mimo mísu a podobná exkurze by jim rozhodně svědčila. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

I po letech kouzelné! Dokonce si troufám tvrdit, že náš "Princ a chuďas" i dnes s přehledem strčí do kapsy mnohé nákladné dobrodružné velkofilmy s historickým námětem. Okolnosti záměny korunního prince - ve 2. díle už vlastně anglického krále - Edwarda a Toma Cantyho na začátku i na konci příběhu jsou dokonce mnohem lepší než v knížce. ()

Reklama

xargos 

všechny recenze uživatele

Kolem téměř samá chvála - nemohu jinak. Příběh, dnes už by se řeklo "klasický", z počátku 70. let 20. století, natočený v domácích "malých" podmínkách a přesto velký film na dobovou i na současnou naši kinematografii. Nenudím se u něj ani dnes. Tenhle příběh lehce strčí do kapsy kdejaký ze všech stran sponzorovaný a předem vychvalovaný film. Plný počet hvězd. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Mark Twain přivedl na svět Prince a chuďase literárního, Ludvík Ráža and company televizního a to ve dvou dílech, v nichž se octneme v "Londýně" a bez ohledu na to, kde to opravdu je, atmosféra funguje bezvadně, honosné sídlo honosně vypadá, brloch je brlohem, nad "Temží" mlha, dobová hudba. Kromě elitní herecké sestavy, se mi asi nejvíc zafixoval Petr Kostka jako šlechtic Miles, který pomáhá Edvardovi k návratu do JEHO kůže, a především to byla jedna z prvních hereckých příležitostí Romana Skamene. Tehdy měl zlaté vlásky, čistý dětský výraz, krásný hlas a talent. Princátko Edvarda i hadrníčka Toma zahrál velmi sympaticky, rýsoval se jako slibný herec. Kde je dneska, není nutno dodávat, škoda slov a vzdechů. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepší TV inscenacích, přesto že studiová záležitost skvostné... Jindřich VIII. (Ota Sklenčka) dává rozkaz lord Hertfordovi (Vladimír Šmeral) aby jeho syn princ Edward byl okamžitě uveden do knížecí hodnosti. Hodnost knížete byla v monarchii vyhrazena výlučně příslušníkům nejstarších a nejurozenějších rodů s bezvadným rodokmenem. Miles Hendon (Petr Kostka) říká že jeho otec je baronet. Baronet je šlechtický titul, udělovaný výhradně britským panovníkem. Je udělován dědičně, vždy pro hlavu rodu, přičemž titul zásadně dědí nejstarší syn. Edward VI. (Roman Skamene) byl synem Jindřicha VIII. a jeho třetí manželky Jany Seymourové, která krátce po jeho narození zemřela. Králem byl korunován v pouhých 10 letech a umírá o pět let později na respirační onemocnění. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (5)

  • Edward VI. (Roman Skamene) byl synem Jindřicha VIII. a jeho třetí manželky Jany Seymourové, která krátce po jeho narození zemřela. Králem byl korunován v pouhých 10 letech a o pět let později umřel na respirační onemocnění. (sator)
  • Miles Hendon (Petr Kostka) říká, že jeho otec je baronet. Baronet je šlechtický titul, udělovaný výhradně britským panovníkem. Je udělován dědičně, vždy pro hlavu rodu, přičemž titul zásadně dědí nejstarší syn. (sator)

Reklama

Reklama