Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvoudílný televizní film byl natočen v roce 1971 podle stejnojmenného románu Marka Twaina. Příběh, v němž náhoda svede dohromady dva chlapce, podobné si jako vejce vejci, a způsobí tak v jejich životě zásadní změnu, se odehrává v Anglii v době panování Jindřicha VIII.. Fantazie velkého vypravěče si trochu pohrála s historií a vytvořila pohádku, ve které, jak už to bývá, vyhrává dobro nad zlem... Jednoho podzimního dne se v Londýně chudé rodině narodí chlapec. Ve stejnou chvíli se na svět přihlásí miminko stejného pohlaví i v královské rodině. Následníka trůnu pojmenují Edward, chudému děťátku dají jméno Tom. Uplyne nějaký čas… Tom se vloupá do domu královského dodavatele, aby ukradl zásoby. Vyruší ho však stráž. Nepodaří se mu prchnout, a tak se schová do koše. Zásobníci jej odnesou na hrad. Dostane se tak až do koupelny samotného prince Edwarda, kde se oba chlapci setkávají… Co se stalo, když si mladý princ vyměnil šaty se svým chudým dvojníkem? Princ se rázem stal jedním z nejubožejších, zatímco chuďas je postaven před nesnadný úkol panovníka, a oba tak poznávají svou Anglii z jiné stránky, než ji dosud viděli. Edvard zažívá ústrky mezi spodinou a jen jeho věrný mužný ochránce Hendon je mu oporou, za což se mu mladý panovník odmění, když se role v závěru filmu opět obrátí. Každý z chlapců je tak o poznání bohatší a traduje se, že za vlády Edvarda se stala Anglie k lidem přívětivější. (Česká televize)

(více)

Recenze (86)

Nihlathak 

všechny recenze uživatele

Noir pochmurná a maniodepresivní atmoška, mlha a temnota, sychravo. Deprese! Takové dojmy na mě syčí z obrazovky, když dávají Prince a chuďase. Tohle se skutečně povedlo. Roman Skamene jednou zaválel. Teď se válí někde jinde, a to na nejzazším okraji českého herectva, a tam také patří. Jen tady ho jaksi strhla vyjímečnost toho snímku. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Dobré filmové spracovanie príbehu Marka Twaina o zámene princa s bedárom. Tak trocha rozprávka, tak trocha historická dráma. Produkcia je dobrá, no mix týchto žánrov jej celkom nevyšiel a atmosféru niekedy narušuje predramatizovaná hudba s typickou orchestráciou tohto československého filmového obdobia. Herecké výkony sú tiež dobré hoci väčšina postáv nemá veľa priestoru. Ten je samozrejme sústredený na dvojúlohu princa/bedára ktorú veľmi dobre stvárnil začínajúci, vtedy 16 ročný, Roman Skamene. 70% ()

Reklama

`barocco 

všechny recenze uživatele

Princ a bedar ma ocaril este ako dieta a po rokoch ked som sa dostal ku kopii tohto filmu ma opat uniesol kvalitnym spracovanim sceny, velmi prehladnou reziou a najma nezabudnutelnym vykonom mladuckeho Romana Skamene. Reziserovi Ludvikovi Razovi sa podarilo natocit velmi doveryhodnu a podarenu adaptaciu slavneho romanu americkeho spisovatela Marka Twaina. Mozno len zamrzi ze sa tomuto dielku nedostalo farebneho prevedenia, predsa len vo farebnosti by kontrast bohatstva kralovskeho dvora a biedy vtedajsieho Londyna este viac vynikol. Slo vsak o televizny projekt pre pre deti a mladez na objednavku Ceskej televizie realizacne prevedenu v Kratkom filme Praha a v tej dobe televizia stale vysielala ciernobielo a tak si vystacila s ciernobielym materialom. (Prve farebne vysielanie v ramci Ceskoslovenskej televizie zacalo prenosm MS v skokoch na lyziach v Tatrach v roku 1970 a az zhruba do roku 1973 patrila farba na TV obrazovkach zvacsa iba priamym televiznym sportovym prenosom...) ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Opravdu, paráda a tak trochu neprávem už pomalu pozapomenutá! Ta jedinečná, pochmurná a sychravá atmosféra staré Anglie někdy v šestnáctém století společně s hudbou a více než zdařilým hereckým výkonem malého Románka Skamene (chuďas Tom/ princ Edvard), tehdy 17letého kluka a nadějného herce, byly jasnými a největšími pozitivními složkami, klady, tohoto dnes už legendárního a značně působivého televizního filmu na motivy románu od Marka Twaina. Prosím vážené TV stanice častěji opakovat! ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Všechna čest ČT za odvahu a velkorysost, s níž se kdysi pustila do natáčení tohoto anglického historického příběhu. S velkým potěšením se na tuto dobrodružnou pohádkovou adaptaci románu Marka Twaina dívám, kdykoliv ji v televizi dávají. Škoda jen, že to není tak často, jak by si zasloužila. Precizní dobová výprava i stylová hudba, skvělé herecké obsazení a strhující příběh. Známé herecké osobnosti i zcela neznámí komparsisté podávají nadšené a působivé herecké výkony, jaké se už dneska nevidí. Emotivním způsobem zahrál dvojroli mladičkého prince Edvarda a chuďase Toma tehdy sedmnáctiletý Roman Skamene. Řekla bych, že to byl jeho životní výkon. Jsem ráda, že film o svátcích znovu dávali a i když jsem si musela přivstat, nelituji, protože ani o půl sedmé ráno pro mne neztratil své kouzlo. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (5)

  • Miles Hendon (Petr Kostka) říká, že jeho otec je baronet. Baronet je šlechtický titul, udělovaný výhradně britským panovníkem. Je udělován dědičně, vždy pro hlavu rodu, přičemž titul zásadně dědí nejstarší syn. (sator)
  • Jindřich VIII. (Ota Sklenčka) dává rozkaz lordu Hertfordovi (Vladimír Šmeral), aby jeho syn princ Edward byl okamžitě uveden do knížecí hodnosti. Hodnost knížete byla v monarchii vyhrazena výlučně příslušníkům nejstarších a nejurozenějších rodů s bezvadným rodokmenem. (sator)
  • Po uvedení filmu se Roman Skamene stal idolem náctiletých fanynek, které mu denně psaly stovky dopisů až se pošťačka zařekla, že mu doručovat poštu nebude. [Zdroj: časopis Můj kousek štěstí] (Duoscop)

Reklama

Reklama