Reklama

Reklama

Původní dokumentární cyklus v produkci ČT, zabývající se architekturou českých měst, pod taktovkou scénáristy a režiséra Radovana Lipuse a především pak nesmrtelného architekta-sklepáka Davida Vávry. Právě rukopis Vávrova způsobu moderování z jinak zdánlivě chladného a nezáživného tématu činní zajímavou a v kontextu běžné dokumentární tvorby netradiční podívanou. Součástí projektu Šumných měst je i stejnojmenná nezisková organizace snažící se mapovat ohrožené památky. Cyklus je velmi ceněn mezi odborníky i širokou veřejností. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (135)

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Snad nejzáslužnější počin pro českou architekturu. Má to spád, vtip, nadhled, zápal i informační hodnotu. Někdo sice Vávrův styl nemusí, ale mě sedí. No a o to víc mě potěšilo, když jsem si s Davidem zahrál fotbálek :-) Jen mě mrzí, že nebude Šumná Praha, protože jako rodilej Pražák mám velký dluh vůči pražský architektuře... ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Poněkud ujetá stylizace docela náročného architektonického dokumentu se mi líbí, úžas architekta na pouti po českých a moravských městech neméně, šílené básničky nijak zvlášť, sklepácký humor ale jen velmi, velmi částečně. Viděl jsem pár dílů (Liberec, Zlín, Jihlava, Plzeň, Náchod, Třebová a ještě cosi, co si nepamatuju). Dokument je to zajímavý a vtipný (což je celkem výjimka), občas sice trochu přestylizovaný a neobratný (nejen co se týče básniček, ale i co se týče humoru, třeba kavárenské vsuvky bývají většinou nepovedené), ale celkově velmi dobrý. ()

Reklama

Tomatáš 

všechny recenze uživatele

Určitě dnes nejsme státem, který jde ostatním ve střední Evropě příkladem..Na druhou stranu se můžeme pochlubit kulturou a historií, která daleko předčí mnohem větší státy na celém světě..Jedním znakem naší kultury jsou také naše města a díky Davidu Vávrovi máme příležitost nezapomínat na naše "poklady"... ()

riza-do 

všechny recenze uživatele

Akademický architekt David Vávra, taktéž básník.. Člověk, který stvořil seriál, na který by snad nikdy nikdo nekoukal - ale protořže ty informace, o českých městech, dokáže podat svérázným způsobem, kterému porozumí kdejaký prostý člověk, který se zrovna o architekturu nezajímá, přivede k obrazovkám tisíce lidí.. a důležité je, že je nezklame. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

O architektuře nemáte ani páru a řekli byste, že vás ani trošku nezajímá? Tak vás šumný David Vávrů svou šumně poetickou mluvou vyvede z omylu. Vezme vás sebou na poučnou, chytrou a především zábavnou cestu po městech našich tuzemských lesů, luk i hájů. A to i pokud jste naprosté architektonické bé-hovado. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Seriál České televize Šumná města získal hlavní cenu třetího ročníku mezinárodního festivalu filmů o umění Arts&film 2007 v Telči. (Stocki)
  • Cyklus Šumná města se natáčel 13 let. (M.B)
  • Po smrti šumného číšníka Františka Šece připadala v úvahu alternativa, kde by se šumnou číšnicí stala herečka Zora Rozsypalová. Novým šumným číšníkem se ale stal Jiří Krupica. (Stocki)

Reklama

Reklama