Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dospívající Mason vyrůstá mezi nekonečnými lány polí a oblohou. Příroda je jediné místo, které dokáže utišit jeho bolest. Masonovi rodiče se neodcizili pouze navzájem, ale také jemu samotnému. Matka se otupuje prášky a alkoholem, otec je frustrovaný tím, že v životě ničeho nedosáhl. Milovaný strýc je psychicky nemocný a nejlepší přítel Eddie trpí šikanováním svého dominantního bratra Arleeho. Pak však Mason potká Danny, dívku, která se právě se svou matkou přistěhovala do jeho města. I když nemá jednoduchý život, není Danny cynická. Zdá se, že mezi ní a Masonem může vzniknout hlubší vztah. Tehdy však Masonův otec neúmyslně zaviní při autonehodě smrt člověka. Mason se rozhodne obětovat a vzít vinu na sebe Citlivé psychologické drama o dospívání, zmatcích první lásky a o rodinných hodnotách. Za zmínku stojí nádherná kamera, za kterou stál Tim Orr, kameraman snímků George Washington a All the Real Girls (režie David Gordon Green), uvedených v Karlových Varech v roce 2000 a 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Na tento dnes již zapadlý nezávislý kousek neznámého režiséra Milgarda jsem narazil úplnou náhodou, o to větší překvapení ve mně vzbudil svojí intenzitou. ~ V nekonečných lánech amerického zapadákova odehrávající se příběh, v jehož centru stojí postava dospívajícího Masona, který vyrůstá v dysfunkční rodině. Filmu se daří obnažit lidské slabosti a negativní vlastnosti jednotlivých postav, odhaluje jejich citovou vyprahlost a zároveň křehkost lidské duše (kterou mohou symbolizovat i odlétávající ochmýřené nažky pampelišky na filmovém plakátě). Dandelion nám primárně sděluje, že lidé nežijí spolu, nýbrž vedle sebe. Pojednává o odvaze vyjádřit své city a myšlenky, o odvaze přestat být srabem, o odvaze vymanit se z ubíjejícího stereotypu. Je o síle a jedinečnosti KAŽDÉHO člověka, o síle lásky, o naleznutí svého místa na světě a o (ne)uskutečnění svých snů. O otázce svědomí. ~ Vřele doporučuji, Dandelion je navzdory výše napsanému příjemným, romantickým filmem udržujícím si punc nezávislosti, s povedenými písničkami a skvělými herci (jen mně úplně nesedla teatrálnost projevu Masonova otce v první polovině). Film, z něhož jsem cítil lásku a pokoru. ~ ~ Někdy něco ztratíš a potom to dostaneš zpátky. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

To najlepšie na Pampeliške je pekná myšlienka, hlavne v kontexte vzťahu otca so synom a matky s dcérou. Osobne mi však nesadlo jej podanie divákovi. Poetická stránka a samotné tempo príbehu ma uspávali a často neskutočne nudili. Emócie, ktoré asi mali prísť neprišli a k hlavným hrdinom aj napriek vyhranenosti niektorých situácií, som si nedokázal nájsť cestu. Na druhú stranu oceňujem smutnú atmosféru a pocit niečoho zlého, čo striehlo na obe smutné postavy ako mačka na myš. Záver mnohé z uvedených negatív mierne napravil, aj keď s tým vlakom by mi tam zapasoval iný koniec, takže trocha prilepšujem. 65/100 ()

Reklama

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Smutný a emotivní příběh. Tak co je špatně? Tempo. Přes hloubku děje mě to absolutně nevtáhlo a neskutečně mě to nudilo. Přitom to není žádný hloupý patos, jen je to (dle mého) uchopeno špatně. Hlavní zápletka tam v podstatě není a jako celek to do sebe příliš nezapadá. Po půl hodině, kdy se konečně něco začalo dít jsem se těšila, že odteď to bude jenom lepší, ale zvrat skončil v momentě, kdy začal a pak se jelo dál... Přesto ta posmutnělá atmosféra (odrazující se hlavně v očích maminky) a beznaděj, která z toho čiší je mi moc sympatická. Mrzí mě nevyužitý potenciál. Ale třeba se na to někdy podívám znovu a uvidím to jinak.. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Neznámy a strašne veľa vypovedajúci film .. o posratých životoch a boľavých dušiach. O tom, že jeden chlapec si chce len ukradnúť trochu šťastia pre seba. O tom, že je smutné, keď ľudia prestanú medzi sebou komunikovať. O sebectve, priateľstve, sklamaní a predovšetkým o láske ako takej. Krásne prostredie, výborná kamera a skvelá muzika na čele s nádherným songom od Sparklehorse ... http://www.youtube.com/watch?v=UjsUZRs770U ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Má to dokonalou myšlenku, to se odepřít nedá. Bolestnou a a opravdovou. Odepřít se nedá ani to, že všechno co se ve filmu děje, se neděje bezúčelně a ke konci má člověk možnost to všechno vidět a srovnat si to. V průběhu ale je film spíše lyrický a poetický - i když syrově podaný. Příběh samotný je během většiny doby minimální, což samozřejmě není pro každého a zejména když to člověk vidí poprvé, tak se nemusí zrovna skvěle bavit. Musím se přiznat, že jsem chvílemi přemýšlela nad smyslem tohoto snímku a ne vždy jsem byla přilepená k obrazovce, ale závěrečná část za to bezpochyby stála. Najednou se mi to nějak vyjasnilo, začalo to zapadat, dávat smysl a odhalilo mi to (snad to), co chtěli tvůrci sdělit. Možná to chce mít i správnou náladu, než si člověk tenhle film pustí.( - Takže doporučuji k melancholickému přemýšlivému odpoledni, kdy se vám nechce nic moc dělat. :)) Nádherná kamera a příjemná hudba jen podtrhují klidnou a "pokornou" atmosféru. Rozhodně nelituji, že jsem si to pustila, naopak mám radost, že jsem tenhle zajímavý a svým způsobem kouzelný film našla. Moje hodnocení je někde mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama