Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skvělá a uznávaná psycholožka Dr. Miranda Grey (HALLE BERRY) je expertkou na posuzování toho, co je racionální. Co je logické. Co nezachází za hranice příčetnosti. Pod vedením svého manžela (CHARLES S. DUTTON), vedoucího oddělení psychiatrie Woodwardské ženské věznice, léčí nebezpečně psychicky narušené pacientky, mezi které patří i Chloe (PENÉLOPE CRUZ) charismatická vražedkyně, jejíž svědectví o satanistickém mučení jsou uvážlivou doktorkou považovány za pouhý výplod paranoidní mysli. Po setkání s tajemnou dívkou se však její spokojené manželství a vyrovnaný život změní v nejhorší noční můru. Když se Miranda probudí po hrůzné autonehodě, se zděšením zjistí, že její manžel byl zavražděn a všechny stopy směřují právě k ní. Zatímco se snaží přijít na to, za jakých okolností by vůbec mohla spáchat podobně brutální a otřesný čin vůči člověku, kterého milovala a obdivovala, ocitá se uvězněná ve Woodwardu mezi svými bývalými pacientkami.

Chování doktorky, která si z osudné noci pamatuje pouze několik nejasných vizí tajemné dívky, se postupem času stává čím dál tím více nevyzpytatelným. Zoufalá snaha, s níž se pokouší dokázat svou nevinu, je jejím bývalým spolupracovníkem Dr. Pete Grahamem (ROBERT DOWNEY JR.), který je soucitný, avšak zároveň velmi skeptický, vnímána jako začátek sestupu do hlubin šílenství. Miranda postupně začíná věřit, že se jí zmocnily nadpřirozené síly, které jsou odhodlány se pomstít i za cenu toho, že ji připraví o rozum. Zatímco ji Chloe stahuje do svého osobního pekla, musí Miranda zjistit, zda skutečně směruje k branám šílenství nebo pouze blíže k pravdě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (411)

POMO 

všechny recenze uživatele

Štandard, ktorý neurazí, ale časom splynie s davom. Odmeranejšia prvá polovica je zachránená napínavou druhou polovicou, aby bol celok napokon potopený smiešnym finále. O triedu slabšie ako Oko alebo Kruh. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

2 a 1/2*. Nemám rád Halle Berry (hlavně jako herečku), ale tady celkem bez problémů obstála - jedno z mála milých překvapení, asi si po Oscarovi vzala kurzy herectví:-) Kassovitz nemá ani chvíli potíže s temným obrazem nebo poletující kamerou a dokáže velmi vkusně přimíchat zvuky, skřeky a skřípání. Ale neumí si vybrat scénář. Gothika ho má navýsost špatný. Premisa je bezpochyby zajímavá, ale tím kvality scénáře končí. Viditelně recykluje otřepané motivy ze široké palety filmů od Kruhu až po Celu, ale tvůrci v sobě nenašli dostatek invence pro vlastní, výrazně originální vklad. Výsledek tak není ani trochu zajímavý a většinu času jsem se příjemně nudil. Efektním lekačkám chybí žádaná působivost, protože se nemůžou opřít pořádný logický základ, jsou do příběhu vkládány nazdařbůh, jen aby se podle potřeby děj zahustil nebo uvolnil. Takže ve scéně s autem vcelku bezdůvodně straší jedna scéna za druhou, aby se o pár sekund později strašidelné vize vytratily na dlouhou dobu. Scenárista nezvládl ani práci s postavou Cruzové nebo vybrousit pointu do tvaru, která by výrazněji překvapila (postup je ohraný, navíc tenhle explozivní konec je opravdu hrozný). Škoda, že si Kassovitz nevybírá pečlivěji, pak by nevznikaly takovéhle nezajímavé paskvily s podpisem zručného režiséra (i Purpurové řeky mě naštvaly svou levností a béčkovou pointou). Snad příště. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Atmosferická záležitost, jejíž příběhová konstrukce se začne povážlivě bortit pod tíhou otázek, která vás začnou logicky napadat. Zbytečná role Bernarda Hilla, velice sympatická a přesvědčivá Halle Berry, fantastická kamera a úplně pošahaný závěr - suma sumárum filmový ementál s mnohem vyššími ambicemi (které by se možná projevily při delší stopáži), ale rozhodně to nejlepší, co zatím z horové dílny Dark Castle vyšlo. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Normálně bych dal tři hvězdy, a to i přesto, že mi nikdo nebyl schopen říct, proč se to jmenuje Gothika, a tak nemám důvod si nemyslet, že je to jen sprostý tah na "coolovost". Další přesto je to, že dvě hlavní krásky tu nejsou zrovna krásky:) Hudba od Johna Ottmana bude bez "přesto", protože je to kvalitní práce, na jakou jsme od tohoto pána zvyklí. Důvod, proč hodnocení shazuju o stupeň níž oproti povedenějším béčkovým (dejme tomu že) horrorům, je katastrofální předělávka úžasných The Who a JEJICH Behind Blue Eyes z pera a jiných zrůdných orgánů panáčků jménem Limp Bizkit. Nechápu, jak jsem se jich mohl před pár lety zastávat, když mi kdosi tvrdil, že to jsou další komerční sračkeři... Nezapomeňte, hodnocení jsou vždy subjektivní;) 40% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Gothiku si vychutnáte tím více, čím později odhalíte její pointu. Takže zkuste nebýt moc prozíraví. :-) 60% Zajímavé komentáře: kiddo, castor, Tayen, Allan ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Atmoška i režie pěkná (hudba se maximálně povedla!), ovšem naprosto mě to nechytlo, ani emocionálně (příběh a postavy), ani herecky (maximálně tak Robert Downey Jr.), i když je pravda, že po druhém shlédnutí se divák baví stejně a taktéž je pravda, že Mathieu Kassovitz dokáže občas vykouzlit i nějaký ten pěkný obrázek.. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nejsou to plné čtyři hvězdičky, ale jinak mě tento horor rozhodně nezklamal. Jen je škoda, že neudržel nasazené tempo po celou dobu příběhu, totéž se Kassovitzovi stalo i u Purpurových řek. Nedá se ale říci, že by šlo vyloženě o neproměněnou šanci, výsledek je totiž dost slušný, byť mnoho originálního nenabízí. Zaujme hlavně slušný výkon Halle Berry, některé lekačky bych asi tak okatě neuváděl hudebním podbarvením, ale jinak jak říkám velmi slušné. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Takových tajuplných filmů jako je Gothika mnoho není a proto každý potěší, protože já osobně si na temné příběhy neskutečně potrpím. Zvláštní je, jak zajímavou postavou Halle Berry v tomto příběhu je, jak často vídané a ničím ojedinělé věci dělá a tím ovlivňuje celý chod příběhu. Samotný příběh rozhodně není špatný, svůj závěr si nechá pro sebe a divák pak má o čem snít, jen je to všechno, i když se to snaží být jedinečné, vcelku průměrné, a fakt, že se v začátečních titulcích objeví jméno Robert Zemeckis nic od nápaditosti nemění. Gothika je dobrý film, rozhodně dost dobrý film. Halle Berry nemám rád, ale tady mi nevadila, protrpěla si v příběhu svoje a docela se jí to všechno dařilo hrát. Není to nuda, stále se něco děje, ale i tak mám ten pocit, že to všechno je průměr, nic extra, co dokáže zaujmout svojí originálností. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Kassovitz je dozajista talentovaný filmař a Gothicu zvládl s velkým přehledem a grácií, leč jak už bývá v duchařských filmech zvykem, precizně budovanou atmosféru většiny děje totálně zazdí rutinní a za vlasy přitažené finále. Dokud se neznámo snáší k hlavní hrdince v děsivých vizích, náznacích a výtečně nafilmovaných "plížičkách", je atmosféra Gothicy hutná, elektrizující a temná. Dokud se zajímavě vypadající zápletka, ve které se nejasně prolíná subjektivní vyprávění psycholožky Mirandy a hlas objektivního vypravěče, drží mysteriózní noty, je vše v naprostém pořádku. Divák pochybuje, kde je pravda a sám balancuje na hraně pochyb, zda ona není paní doktorka vážně cáklá. Bohužel závěr nabídne konvenční krvavé finále, ve kterém se všechna mystika vytratí do thrillerového naturalismu. Těžko říci, zda se s komerční duchařinou dá dělat více, než předvedl Šestý smysl, nicméně Gothica je příkladem filmu, který 2/3 stopáže vyhlíží slibně, aby nakonec dopadl jako taková lepší hollywoodská puťka. Škoda. Ale díky režii, kameře, střihu, hudbě, Halle Berry a z toho povstávající atmošce to stojí za vidění... Dost podobný průběh i výsledek jako u Zemeckisova thrilleru Pod povrchem. Potenciál využitý ledva ze 70%. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Normálně se u podobných filmů moc nebojím ( kromě vyjímek typu Kruh, Ti druzí....) a tenhle film má skvělou atmosféru a když pomineme menší nedostatky scénaře je to zábavné :o)) a Hally Berry je jako blázen možná lepší než jako herečka :D ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Sebastian Gutierrez .. Od několika lidí jsem slyšel ohlasy že Gothika je napínavá, strašidelná a minimálně na stejné úrovni jako Kruh. Teď jsem se dodíval na DVD a výsledek? Není! Začnu od konce. Kriminálně úchylná a odhalitelná pointa by možná obstála v čistě kriminálním filmu, tady to ovšem bylo dosti nepovedené "překvapení". Navíc když si vzpomenu, co se dělo předtím v léčebně. Ale co chcete po chabém scénáři!? Navíc když duchové otvírají na požádání dveře.. Nezáživné, rádoby duchařské scény při kterých jsem nepociťoval napětí či strach. Celkově bez výraznější atmosféry. Co si ovšem zaslouží pochvalu je hlavně kamera, střihy a režie, díky ní jsou některé scény alespoň zajímavě natočeny. Vcelku slibné obsazení upadá ve špatně psaných postavách s minimem prostoru. Halle Berry má prostoru nejvíc, jenže mě prostě pořád nebere a pochybuji, že někdy bude. Dalo by se říct, že celkově je to zklamání, ale přistupoval jsem k tomu bez nějakého očekávání. I tak to bylo zklamání! Psycho atmosféru filmů Kruh, SAW či napětí snímků od Shyamalana mám radši. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Gothika nenudí, jen je téměř po všech stránkách neskonale blbá. Obvzlášť scénář je tedy "jobovka" olbřímých rozměrů. Od třetiny je vše jasné a sledujeme p-o-m-a-l-ý, špatně zahraný, postup hlavní hrdinky k "šokující" pointě. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Je to hrozný béčko, které příběhem příliš nevytrhne a jeho vyustění je spíš zábavný mišmaš, než uspokojivé vyvrcholení. Přesto mě to strašně bavilo, ať už skrze všechny opravdu kvalitní herecký výkony, tak díky povedené atmosféře a kreativní, hravé režii. Příjemná záležitost na večer, kterou si klidně s chutí někdy zopakuju. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

nejsem pravidelným divákem hororů (mám u nich strach?). snažím se vybírat jen něco zvláštního (z čeho bych měl strach). atmosféra je od začátku , osamělý lidé, temné obrazypůsobivá - noc, bouřka, a já sedím sám a z repráků se valí i ta tma. a vo tom to právě je. zvuk kolikrát udělá víc, než krvavá scéna. ale, věřili by jste bláznovi? ()

Reklama

Reklama