Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V 80. letech vznikla řada filmů o dospívající mládeži. Nejdříve pojednávaly o zmatečném hledání životní orientace, o obtížném vstupu do dospělého života - a pozvolna se zájem přesouval k mládeži delikventní. Tento snímek mapuje poměry na odlidštěném sídlišti, kde se mládež z nudy shlukuje do part, které se bezcílně toulají, ponižují kolemjdoucí, napadají bezbranné. Zjišťuje, že na bezprizorné děti mají rodiče příliš málo času, že jejich činy bagatelizují tak dlouho, dokud nedojde k tragédii. Avšak zbytečné siláctví slov i gest, melodramatický důraz na první lásku a pozdní prohlédnutí v jádru slušného chlapce, jenž podlehl lákání atraktivních vzorů, umenšuje varovnost tohoto jinak cenného snímku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (112)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Svého času jsem šel na tenhle film do kina. Prý bude o darebácích, a byl a to od rodičů přes děti, jakou postavu tam zahlédne, tak nejdříve se jevila i dobře, pak se ukázalo, že jen proto, že sbírá sílu pro nějakou darebnost. ***S nudou bojují všichni dospívající a v každé době. Násilí, to se někomu vyhne, horší je vždy to psychické, a jak žít, na to si každý musí přijít sám, tedy co pro něho je a co není. ***Na tyhle myšlenky mě nyní film navedl, jinak jsem zvvědavý jak na mě bude působit, dneska se chci kouknout na CSFilmu (31.8.2011 - 18hod), protože jsem ho neviděl 23 let. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Možná v té době toto dílko mělo kultovní status , ale dnes jako třeba ja se tímto dílkem spíše nudíte. Jeho kulltovnost je spíše dána tím , že tam hraje Vitacit a to pořád! Film je dosti nevyrovnaný. Jsou tu jako by dvě linie , kde na jedný je synaček , kdy jeho máma utekla do itálie a tak má jeho otec problémy vycestovat . Druhá linie je o klukovi co díky autonehodě je o dva roky starší než jeho spolužaci a tak hledá kamaradi jemu odpovídajícímu věku. No nepripadavám to spíse trochu jako My školou povinní? Mě teda jo , protože jak se o tom mluvilo , že toto je o HEAVY METALU. Tak není! Delikventi moc metal ani neposlouchají , ale jen protože šlo na ten koncert tak už delikventi = posluchači metalu a punku. Dost propagandistický film. Opět ten největší raubíř je syn velkých buržaistů . Tak jsem to pochopil. Ne lidi tohle je opravdu špatný a nezachraní to ani , kdyby tam hrali Iron Maiden s Judas Priest. Protože je to fakt špatný, protože po konci filmu máme jeden fakt. Tato hudba je špatná , áno. A jejich priznivci násilnící a opilci ./propaganda!/ ()

Reklama

dr.Orlok 

všechny recenze uživatele

Film, který na jednou stranu oplývá kvalitní hutnou atmosférou všudypřítomné šedi (neustále je pod mrakem a celý příběh se odehrává na obrovském sídlišti), na druhé straně je zaplněn schematickými postavami - rodiče všech hrdinů jsou mimo ( Daniela Kovářová, televizní reportérka, ( a ke které chodí na návštěvu Anna Weltlinská!) a otec hlavního hrdiny vypouštějící z úst jen klišovité fráze). Některé scény působí vykonstruovaně - např. nesmyslně vyhrocená scéna na dětském dopravním hřišti, na druhé straně pak jedna ze zavěrečných scén - skupinového znásilnění - tzv. "střídačky" působí opravdu mrazivě. Přes všechny rozpory je tento film o nudě na socialistickém sídlišti poměrně zábavný. Soundtrack navíc obstarala české metalová kapela Vitacit ! A dalším plusem je skvělé protahování slabik u mladých postav, které působí správně frackovsky. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Paneláková šeď byla nasnímaná opravdu přesně, až mi z toho nebylo dobře po těle.Bylo to tak depresivní, že bych k tomu metalu taky utíkala, kdy bych neměla jiné východisko z neutěšené situace. Záznamy z koncertu Vitacitu a děj filmu se k sobě nehodí. Působily jako násilně naroubované.Buď jedno nebo druhé.Takhle to totiž vypadá moc propagandisticky a uměle. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Film má skvělou atmosféru podzimního upršeného Jižního města, kterým mezi haldami suti a uniformními paneláky bloudí chuligáni v džínových bundách s nášivkami a chlastají v betonových diskotékách. Dějově je ale bohužel poslabší. Nic moc se tam neděje a parta hlavních potížistů je až moc přepálená a nerealistická. Ztrácí se kvůli tomu zamýšlená sociální sonda a je to spíš příběh hodného kluka, co se z nějakého neznámého důvodu tahá se špatnou partou a dostává se do problémů. Ale i tak to má pro mě jakési kouzlo, kvůli kterému je ten film pro mě koukatelný. Asi ten metal a těžké boty. ()

Zajímavosti (10)

  • Vo filme je kapela Vitacit vôbec prvý krát zaznamenaná na filmovom páse. (Smok)
  • Premiéra filmu bola 4.1.1989 v pražskom kine Světozor. (Smok)
  • Film sa natáčal v meste Praha a pri vodnej nádrži Hostivař. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama