Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologické drama, líčící osudy dvacetiletého matematického génia, ale zároveň i hospodského flákače Willa Huntinga. Ten pochází z nuzných poměrů a svůj život strávil převážně v sirotčincích. Mladíkovy neuvěřitelné početní vlohy vyjdou najevo, když jako uklízeč na bostonské univerzizě náhodně vyřeší složitý matematický příklad, který zůstal na tabuli. Citově vyprahlý a zablokovaný Will ovšem odmítá využít svého obrovského talentu a změnit svůj život. Nakonec se však podvolí tlaku okolí. Příběh je koncipován jako střet několika silných osobností a charakterů. Přesvědčivě je ztvárněno jak prostředí a atmosféra jižního Bostonu, tak "akademická půda". (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (997)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Tohle pro mě bylo velké zklamání, očekávala něco, co mě naprosto odrovná a nakonec jsem se nudila. Po celou dobu filmu jsem čekala příběh ve stylu Čistá duše, ale nic takového nepřicházelo. Teprve až když Robin Williams donutil Matta Damona se otevřít a rozplakat se, jsem pocítila nějaké emoce, ale tím to zase skončilo. Je pravda, že konec se mi docela líbil, ten byl udělaný vážně pěkně, ale jinak nuda. ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Konečne som sa dostala k filmu Good Will Hunting! Akí sú tu ešte všetci mladučkí. Najviac ma bavil Stellan Skarsgård. Netušila som, že scénar k filmu napísali Matt Damon a Ben Affleck. Film sa mi páčil, ale čakala som asi viac. 75% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Upřímně, ocenit musím už jenom to, že jsem zvládl celý film od Guse van Santa tak, aniž bych si kdykoli v jeho průběhu začal nadávat, jaký jsem idiot, že mu dávám ještě šanci. K Dobrému Willu Huntingovy mám řadu výhrad - celý ten námět je vycucaný z prstu, nereálný a tím pádem mu nefunguje ani ta psychologická stránka, se kterou se tu Van Sant (nebo spíš Damon s Affleckem?) ale aspoň snažil(i) nějak pracovat. Dost nepřesvědčivě je vykreslen už jenom samotný Will, protože dělá uklízeče, poflakuje se s podobnými ztracenými existencemi, chlastá v hospodách a barech, ale ve skutečnosti je obrovský matematický génius, který když na to přijde příležitost ze sebe sype vědomosti z různých oborů z rukávu, ale zároveň se furt tváří a chová, jako že patří k tomu, když to řeknu přehnaně hnusně, póvlu. Někam se ta jeho postava vyvíjí, to jo, ale celá ta premisa je prostě dost zvláštní. Takový extrémně ojedinělý případ vydávaný za poměrně obyčejný. Taky délku to podle mě má přestřelenou a byla zde místa, kdy tomu značně scházelo tempo a nudil jsem se u nich. Jenže i přes to všechno a přes ten občasný typický americký kýč to rozhodně není špatné. Koneckonců, když si Gus Van Sant nehraje na těžkého umělce, tak možná točí i průměrná (a v tomhle případu i hodně, hodně, hodně mírně nadprůměrné) díla a i když to takhle zní hnusně, já to myslím jako pochvalu. Opět, záleží, kolik se na tom podílel on a nakolik ho režírovali Damon s Affleckem, ale i tak ten výsledek vůbec není špatný. Jak už jsem psal, snaha o psychologii postav tu je, Robin Williams hraje slušně, Matt Damon se aspoň snaží (ale jak nehraje uvěřitelnou postavu, tak nemůže nijak vyniknout, že), některé scény jsou dost zajímavé a úplně nejvíc se mi líbila myšlenka celého filmu, která mi na Van Santa připadala až příliš hluboká a oceňuji na ni především to, že nezklouzla do klasického klišé a z Willa se nestal premiant Harvardu. On i tenhle konec, ke kterému to dospěje, je svým způsobem klišé, ale rozhodně menší, než ten, který jsem vypsal výše. Takže jo, sice tomu sám nevěřím a můj názor na Van Santa to moc nezměnilo, ale rozhodně mě to donutilo k tomu, abych mu ještě dal šanci - navíc když zhlédnutí Dobrého Willa Huntinga nelituji a spíš se mi to líbilo než nelíbilo. Silné 3* ()

nithiel 

všechny recenze uživatele

Přestože je docela zřejmé, kam film v závěru musí dospět, je skvělý od začátku do konce, hlavně díky výborným hereckým výkonům. V ústřední čtveřici hrdinů není slabšíhop výkonu a Damon s Wiliamsem vyčnívají až do nebes herectví. ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

762. hodnocený film: Film osazený skvělým příběhem, který mi hodně připomínal filmy Rain Man anebo Čistá duše. Tenhle ale mohu hodnotit jako zcela jistě nejlepší. Nechynělo mu nic - skvělé herecké výkony, napětí, vtip, nádherně vyprávěný příběh a láska. Matt Damon je skutečně famózní herec, který dokáže zahrát na počkání cokoliv. 5* je samozřejmostí a jsem rád, že jsem si mohl snímek prohlédnout. 5* ()

Amroth666 

všechny recenze uživatele

No po delší době jsem si opět spravil chuť. No jedna věc, která mě po skončení filmu napadla, kéž by se pořád rodiny i v téhle doby podobné filmové zážitky. Ještě že je starších filmů s originálním a vymyšleným nápadem dost a dost. Pořád je z čeho brát. Role Matta Damona, který hrál matematického génia a zároveň pouličního, nevyrovnaného obyčejného grázla, mě hodně překvapila. Nejlepší scéna z filmu je podle mě dialog na lavičce u jezírka s labutěmi. Celý film je hodně dobrý, nechybí tomu nic, ani láska! ____ Bez svobody je člověk mrtvola. ____ ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Profesně velmi zdařilý film, který má dojmout a chytit. A to také dělá. Dětství a jeho průběh nás většinou poznamenává na zbytek života a jeho vnímání a přijímání. Často se odmítá takzvaný lepší způsob bytí a tvrdí se, že je lepší žít, než se tvářit, že žijeme. Ve skutečnosti je to jen póza a pocit ukřivděnosti, který nás sráží. Máme volby, pohrdáme jimi a zatracujeme je. Lokáme, tokáme, bouříme, řveme, běsníme. Talent je nám buď na obtíž, nebo se jím jen oháníme při pokořování všech svých potencionálních rivalů. Žít je krásné, žít je složité, žít je smutné, žít je veselé, žít přináší uspokojení a štěstí. Strach ze života nás uvrhává do přežívání a všeobecné nespokojenosti, která se občas vyvalí napovrch v podobě šílených činů. Will Hunting (zajímavý Matt Damon) je nadaný mladý člověk. Dává přednost prostému životu všech těch obyčejných lidí před jinou možností. Až konfrontace s jeho obrazem v zrcadle, životní moudrost a láska ho vytrhávají ze zaběhnutých kolejí a donutí ho konečně k činu. Sean Maguire (zajímavý Robin Williams) je laskavý a moudrý člověk. Pomáhá Willovi najít jeho místo v životě. Univerzitní studentka Skyler (Minnie Driver) přináší romantiku a lásku a touhu po životě. Z dalších rolí: Willův nejlepší přítel Chuckie Sullivan (Ben Affleck), profesor matematiky Gerald Lambeau (Stellan Skarsgård), snažící se dostat Willa do světa vyšší matematiky, a další Willovi přátelé Morgan O'Mally (Casey Affleck) a Billy McBride (Cole Hauser). Můžeme mít talent, ale musíme nalézt cestu k jeho využití. Ale především musíme nalézt cestu k životu! ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

To je tak, když se do filmu nacpe scénář, který má co říct. Není to pouze prázdné vyprávění nějakého příběhu, ale má to obrovský přesah do života každého člověka. Napoprvé jsem pátou hvězdičku nedal, napodruhé (a dál) už je to povinnost, protože tenhle film je hodně výjimečný v každém ohledu. Gus Van Sant sice nic pořádného jinak nenatočil, ale tohle mu na celý život víc než stačí. 100% ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Příběh je docela zajímavý, je jen škoda, že není pravdivý. Nebo aspoň nevím o tom, že by byl. Mladý Damon na mě extra nezapůsobil, ale celkově řešený problém ano. Film poukázal na jeden problém, lidé s IQ vyšším, než je průměr, jsou na tom dost podobně, jako ti, co jej mají podprůměrné. Jen se to tak neví. ()

carly 

všechny recenze uživatele

tento film môžem kedykoľvek. a neviem sa rozhodnúť, či ma viac fascinujú rozhovory Matta a Robina, alebo Matta a Bena. chlapci sa asi boja napísať ďalší scenár, pretože už by to nemuselo byť tak dobré. ale mohlo by byť. ()

danecek24 

všechny recenze uživatele

55. Zlatý Glóbus za rok 1997 - cena (1) - *Nejlepší scénář - Affleck Ben, Damon Matt + nominace (3) - Nejlepší film (drama), Nejlepší herec (drama) - Matt Damon, Nejlepší herec ve vedlejší roli - Robin Williams ()

Flynn 

všechny recenze uživatele

Willa Huntinga jsem viděl hoodně krát, a je to výborný film o skrytém geniovi , který se na výsluní dostane až jako uklízeč na univerzitě, výborný film o životě mladého genia. Kdyby ho měl srovnat s Čistou Duší, která mi přišla krapet tématicky společná tak by asi vyhrál Will. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Film postaveny na vybornem scenari a hereckem vykonu Robina Williamse. Naopak Matt Damon mi ne uplne sedl. Velmi dobry a zabavny film i pro lidi, kterym matematika toho moc nerekne:-)! ()

SHI-SHA 

všechny recenze uživatele

Chápu, že je přímo neuvěřitelné, jaký úžasný scénář Damon a Affleck dovedli napsat, ale něco mi na tom filmu prostě nesedí. Možná je to fakt, že Damon svým výrazem génia opravdu ani v nejmenším nepřipomíná. (cíl?) Ale hlavně mi připadá, že druhá polovina filmu, narozdíl od úžasného začátku (uklízeč počmárá tabuli správným řešením), je výrazně slabší. Asi jsem pořádně nepochopil myšlenku filmu, ale boj Williamse a Skarsgårda o jednoho geniálního uklízeče mi přišel trochu nezáživný. Nicméně je to skvělý film a například za scénu s Williamsem a Damonem na lavičce si minimálně 4,5 * zaslouží! :-) ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Skvostně sepsané, citlivě zrežírované, herecky brilantně zvládnuté. Emotivní příběh o životě, který se mi dostal pod kůži. Vypráví o výjimečně nadaném chlapci, kterého natrvalo poznamenalo dětství ... a nebyla to jeho vina. P.S.: Netušila jsem, že autory tak otevřeného a upřímného scénáře jsou Matt Damon a Ben Affleck. ()

necisty 

všechny recenze uživatele

O tom žádná, že je to velice dobře zahraný a slovy nabušený film se zajímavou tématikou... ale kde je proboha nějaká pointa? Film skončí tam kde začal. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Téměř mě zaráží jak výborný dokázali napsat mladíčci Damon a Aflleck scénář o geniálním ,,dělňasovi,, a jeho toulkách životem. Výborné obsazení, velké hvězdy, kvalitní scénář, výborné dialogy. Psychologické části filmu, a to především rozjímání Damona s Robinem Williamsem, jsou naprosto fenomenální a vůbec se nedivím tomu, že Williams získal za svou roli Oscara, jelikož je naprosto bezkonkurenční. Škoda, že v okamžicích, kde jde spíš o romantickou část filmu vše tak nějak drhne a ztrácí ,,drajv,,. Tyto části brzdí celkový dojem z tak kvalitního filmu. ()

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

23.07.2019

Lidé občas zapomínají, že herci Matt Damon (Marťan) a Ben Affleck (Město) jsou nejen velcí kamarádi, ale také oscaroví scenáristé filmu Dobrý Will Hunting. A přestože spolu během let produkovali plno… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama