Reklama

Reklama

Mé soukromé Idaho

  • USA My Own Private Idaho (více)
Trailer 1

Scott (Keanu Reeves) se živí, na protest svého původu z vyšších vrstev, prostitucí. Jednoho dne potkává Mikea (River Phoenix), mladíka, kterého k prostituci přivedla naopak potřeba vůbec nějak přežít. Jeho život komplikuje narkolepsie, nervové onemocnění způsobující naprosto nečekané kolapsy v těch nejnemožnějších situacích. Spříznění pocitem vyděděnosti mezi nimi roste přátelství, které je trochu jinak vnímáno homosexuálně zaměřeným Mikem. Jejich vztah je to jediné, co jim pomáhá najít sílu k vyrovnání se se svou minulostí a odvahu postavit se tváří v tvář realitě... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (138)

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak tento snímok od Santa mi akosi nesadol. Ani vlastne poriadne neviem o čom to bolo. Dej by sa dal hádam najlepšie vystihnúť spôsobom skladačky na báze jednotlivých čriepkov, ktoré niekedy spolu súvisia a niekedy nie, pričom často dokonca nedávajú žiaden zmysel, len smutný obraz alebo výjav zvýraznený Shakespeareovským dialektom. Možno sa to snažilo len byť umelecké, v tom prípade ma táto forma neoslovila, skôr naopak, často som zívol od nudy. A záver? Ten mi prišiel ako odnikiaľ nikam a zbytočne. Pozitívum vidím len v oboch ústredných hercoch, hlavne River Phoenix bol zaujímavý, škoda ho. Slabý priemer. 50/100 ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Potenciál zaujmout diváka příběhem (ne až tak) ze života, lákavé herecké obsazení a přiměřená stopáž - to vše zde bylo v relativně stravitelné konzistenci, a přesto nemohu říct, že by mě snímek Mé soukromé Idaho nějak zaujal, ohromil či pobavil. V celkovém vyznění šlo o průměrné drama, což je opravdu škoda, zvláště při konstelaci výše zmíněných faktorů. Zkrátka film, který nebyl pro mě ničím výjimečný, tudíž hodnotím zlatou střední cestou. ()

Reklama

jaklee 

všechny recenze uživatele

Psychadelické vs realistické, tvrdé aj vtipne bizardné. V tvorbe Gus Van Santa obrovská výnimka. Toto je ta cesta po ktorej sa mal Gus Van Sant uberať, neskôr však začal trochu vykrádať európsku kinematografiu a aj si párkrát úplne odskočil do mainstreamu. Dokonalý výkon Rivera. Artový film ako víno. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

To si takhle jedu sérii filmů s Keanu Reevesem a přemýšlím, kde by mě ještě mohl nějak výrazně sejmout. Tady by to třeba šlo. Gus Van Sant podle mě připravil poctivej příběh dvou kluků, co se na ulici prodávají. Pro dva herce rozhodně vyslovenej filharmonickej koncert. Jenže River Phoenix je tady až nechutně slizkej. V tom nejlepším pak odpadne, za což může nemoc jeho filmové role zvaná narkolepsie. Prostě upadne zničehonic do kómatu a spí. Keanu na něj pak mluví. Skoro mi přijde, jako kdyby si v tyhle momenty se svým filmovým bráchou nejlíp pokecal. Všechno mu to vysvětlí, pak ho odklidí někam do křoví a druhej den si pro bráchu přijde, v lepším případě se nějak domů dostane sám. Brácha jak poleno, fakt. Gus Van Sant má drsný příběhy, ale musím říct, že málokdy mi to od něj sedne. Tady jsem to prostě nedal. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Homosexuální narkoleptik zamilovaný do svého nejlepšího přítele bisexuála. Už jen při téhle větě se mnoho lidí může odvrátit od shlédnutí My own private Idaho. Ale to udělají velikou chybu!! Film vypráví příběh ze života ulic prostitutů, kteří žijí ze dne na den. Od zákazníka k zákazníkovi. To by bylo ale moc jednoduché ;) Narkolepsie,s kterou se potýká jeden z hlavních hrdinů tak jen podtrhuje už i tak jeho ztrápený život. Syrovost, s jakou je film natočen je zároveň realitou, kterou i v současnosti žije velké množství lidí. Neustálé probouzení se Mikea na místech, která si nepamatuje, jak se tam dostal a kdo ho tam hlavně přemístil. I tím film získává na rychlosti. Ale nejlepší? - Statické, zpomalené znázornění sexuálních poloh :) ()

Galerie (41)

Zajímavosti (15)

  • River Phoenix (Mike Waters) se nedostavil na premiéru filmu, jež se konala v New Yorku. Neměl rád létaní a cestoval jedině autem nebo vlakem. Pokusil se tedy řídit ze svého rodného města na Floridě do NY, avšak nestihl to včas, a tak se premiéra uskutečnila bez něj. (Kacitr)
  • V první kavárenské scéně hraje na pozadí písnička "Too Many Colors" od River Phoenix's Band, Aleka's Attic. (ČSFD)
  • Během natáčení se Keanu Reeves, River Phoenix, Flea a Michael Parker (mimochodem inspirace pro postavu Mikea ve filmu) spolu s dalšími členy štábu nastěhovali do vilky Guse Van Santa v Portlandu, kde pořádali večírky tak živé, že se nakonec sám režisér musel na chvíli uchýlit ke známému, aby se vůbec vyspal. (aluna)

Reklama

Reklama