Reklama

Reklama

Mé soukromé Idaho

  • USA My Own Private Idaho (více)
Trailer 1

Scott (Keanu Reeves) se živí, na protest svého původu z vyšších vrstev, prostitucí. Jednoho dne potkává Mikea (River Phoenix), mladíka, kterého k prostituci přivedla naopak potřeba vůbec nějak přežít. Jeho život komplikuje narkolepsie, nervové onemocnění způsobující naprosto nečekané kolapsy v těch nejnemožnějších situacích. Spříznění pocitem vyděděnosti mezi nimi roste přátelství, které je trochu jinak vnímáno homosexuálně zaměřeným Mikem. Jejich vztah je to jediné, co jim pomáhá najít sílu k vyrovnání se se svou minulostí a odvahu postavit se tváří v tvář realitě... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (138)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Dva prostituti, dva lidské protipóly, dvě motivace, dva mysticky čisté herecké výkony a jediná otázka: kam se takové filmy o lidech a lososech plovoucích "domů" poděly? ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Příběh dvou "chlapců pro všechno," kteří zažívají mnohá dobrodružství, hodně se poflakují, hloupě hloubají o životě, sjezdí mnoho zemí, hledají různé lidi, s různými lidmi se i vyspí a celkem nic se nestane. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

To si takhle jedu sérii filmů s Keanu Reevesem a přemýšlím, kde by mě ještě mohl nějak výrazně sejmout. Tady by to třeba šlo. Gus Van Sant podle mě připravil poctivej příběh dvou kluků, co se na ulici prodávají. Pro dva herce rozhodně vyslovenej filharmonickej koncert. Jenže River Phoenix je tady až nechutně slizkej. V tom nejlepším pak odpadne, za což může nemoc jeho filmové role zvaná narkolepsie. Prostě upadne zničehonic do kómatu a spí. Keanu na něj pak mluví. Skoro mi přijde, jako kdyby si v tyhle momenty se svým filmovým bráchou nejlíp pokecal. Všechno mu to vysvětlí, pak ho odklidí někam do křoví a druhej den si pro bráchu přijde, v lepším případě se nějak domů dostane sám. Brácha jak poleno, fakt. Gus Van Sant má drsný příběhy, ale musím říct, že málokdy mi to od něj sedne. Tady jsem to prostě nedal. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2,5miliónaTržby USA $6,401,336Tržby Celosvetovo $8,600,000║ Film trpí na samoľúbosť Gus Van Santa, jeho umelecká avangarda ide akurát tak do prázdna, je to bez účelu, herci(Phoenix, Reeves) sú výborný o tom niet pochýb ale v tak rozpačitej réžii nemajú šancu viac s toho vybúchať. /40%/ ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Tento film stojí nehybně jako modla na lesním svatišti. Nechce se hnout, jelikož je nadvakrát ukotven do skály. První ukotvení obstarává Keanu Reeves. Do role člověka na scestí, který nepatří ani do světa prostitutů, ani mezi obyčejné smrtelníky, se hodí skvěle. Pomáhá mu v tom míšenecká geneze – jeho otec byl Číňan / Havajec, matka z Anglie. Jenže k čemu to, když herecky strádá a vedle Rivera Phoenixa nanejvýš přicmrndává. Druhý ukotvení je, jak jinak, pojetí filmu. Když už člověk vykácí les, měl by i vyklučit pařezy, zorat zem a zasít zrno. A na tohle Gus Van Sant shituje. Je spíš měkký než tvrdý. A poněkud sentimentální. S citem a opatrně hledá místo, kam každý z nás patří, a dobrovolně se tím vystavuje odcizení. Tímhle postupem ovšem riskuje, že mu podobně jako narkoleptik River Phoenix divák zničehonic usne. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tenhle film by se měl spíš jmenovat Teplý a teplejší. Je to taková divná road movie o dvou bukvicích, který se živěj prostitucí, cestujou sem a tam a hledaj matku jednoho z nich. Dostanou se až do Itálie, kde jeden z nich dojde k názoru, že sperma už mu asi leze krkem a najde si ženskou. Ten zbytek jsem už dával s rychloposuvem, takže ani pořádně nevim, o co tam šlo. Je to taková umělecká sračka. I ta 1 hvězdička je možná až moc. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Na My Own Private Idaho jsem se těšila hned z několika důvodů. Tím hlavním je ústřední herecká dvojice River Phoenix a Keanu Reeves. Poté námět a taktéž režie osobitého a zajímavého Gus Van Santa, jemuž už pomalu začínám odpouštět omyl v podobě Psycha. Ani vlastně nevím, nakolik mě zklamal samotný film, ale vím, že mě velmi mrzí a nehorázně štve jeho absolutně nevyužitý potenciál. Obsahuje stopáž sto minut, ale já měla dojem, jako by děj uběhl strašně rychle, během deseti minut. Během něj mi přišlo, že se odehrávalo jen minimum z onoho potenciálu, kterým příběh doslova přetékal. Tak moc by si zasloužil svého úplného naplnění, už jen kvůli skvělému Riverovi a Keanovi. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdičky patří pouze ucházejícím hereckým výkonům. Gus Van Sant zabrousil do okrajové společnosti prostitutů, přesněji líčí vztah dvou poměrně odlišných kamarádů. Mike, stižen narkolepsií, touží najít matku a dozvědět se skutečnou pravdu. Scott, pocházející ze zajištěné rodiny, působí zdánlivě jako černá ovce, která na truc dělá právě to, co dělá. Vše to ale působí zbytečně. Režisér se sice snaží syrovostí, drsností tématu i „dokumentární“ formou navodit pocit chladné a kruté reality, ale přišlo mi to celé nemastné, neslané (o konci ani nemluvě). Třebas je to tím, že tohle téma mi absolutně nic neříká. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Máte chuť na gey roadmovie jedného gigola? Výborne. Tento film je pre vás ako stvorený. Áno, River Phoenix bol veľmi dobrý herec, nech mu je zem ľahká, ale ani s pomocou Keanu Reeevesa sa nepodarilo z tejto snímky vyžmýkať viac, než nudný šedý podpriemer. Neviem aký typ človeka by som musel byť, aby ma to bavilo, alebo aby som vyložene vyhľadával takéto druhy filmov. Priznám sa, že som si to pozrel práve kvôli hercom. No to často krát zvyknem oľutovať. Film je plný nudných tichých scén, kedy sa nič nedeje, len tak si cestujete na motorke a cool háro vám veje vo vetre. Prepáčte, na hudbu si po piatich mesiacoch od pozretia tejto snímky vôbec nepamätám, rovnako tak na viac ako polovicu deja tejto teplej ságy. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Téma mužské prostituce by se stalo zajímavým, kdyby byly ženy stejnými čuňaty, jako muži. Protože tomu však není, a z oné mužské prostituce se navíc stala mužská homosexuální prostituce, vzdálil se vlak Guse Van Santa příliš daleko od mé koleje. Oceňuji výkony Phoenixe a Reevese, zde bylo zapotřebí více než jen herecký um. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak tento snímok od Santa mi akosi nesadol. Ani vlastne poriadne neviem o čom to bolo. Dej by sa dal hádam najlepšie vystihnúť spôsobom skladačky na báze jednotlivých čriepkov, ktoré niekedy spolu súvisia a niekedy nie, pričom často dokonca nedávajú žiaden zmysel, len smutný obraz alebo výjav zvýraznený Shakespeareovským dialektom. Možno sa to snažilo len byť umelecké, v tom prípade ma táto forma neoslovila, skôr naopak, často som zívol od nudy. A záver? Ten mi prišiel ako odnikiaľ nikam a zbytočne. Pozitívum vidím len v oboch ústredných hercoch, hlavne River Phoenix bol zaujímavý, škoda ho. Slabý priemer. 50/100 ()

liskam 

všechny recenze uživatele

O čem to vlastně bylo...? Pokud mě tenhle film měl šokovat, měl jsem se na něj podívat před dvaceti lety. Pokud mě tenhle film měl nadchnout... smůla, nenadchl. Prostě jen standartní drama které se mi v hlavě moc dlouho neudrží. Za mě 60% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv se ve filmu sešla dvojice Keanu Reeves a dnes již zesnulý talent River Phoenix, je to pro mě ukázkově prázdný film, ze kterého na mě nedopadly žádné emoce. Nuda na mě dopadla a to pořádná. Nemám zkrátka rád filmy ve kterých se nic neděje. 40% ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Pěkný psychadelický zážitek (hlavně co se Boba týče). Úchylnější perverzní úchylku (čistící holanďánek) abys pohledal. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z kľúčových amerických nezávislých filmov 90tych rokov od jedného z jeho najvýznamnejších predstaviteľov. Idaho prekvapí svojou tabu témou a celkovým depresívnym spracovaním, ktoré sa nikdy neuchýli k zjemňovaniu alebo idealizovaniu situácie. Mnohých možno prekvapia sugestívne kvalitné herecké výkony mladých začínajúcich hviezd, okrem Phoenixa hlavne dnes prevažne komerčného Reevesa. Film má povesť nezávislej "bomby". Páčil sa mi, ale za "bomby" považujem iné snímky. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Hodně těžce uchopitelný film, kde vše symbolizují cesty táhnoucí se v dáli s postavami, které ač se zdají být na stejné trase nacházejí se od sebe ve skutečnosti na kilometry daleko. Psychadelický, tohle slovo film vystihuje jako žádné jiné, od scénáře, postav, hudby, Udo Kiera, výkonu Keanu Reevese a hlavně toho, co předvádí River Phoenix, což se dá popsat jedině jako herecká dokonalost. Zatím si nejsem jistá, jestli na vstřebání všeho, co tenhle film nabízí stačí 1 shlédnutí, mně totiž ne. ()

Reklama

Reklama