Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Zlodějka na útěku, Marion Crane (Anne Heche), najde útočiště v motelu spravovaném Normanem Batesem (Vince Vaughn) - mužem, jehož oběti se utkávájí s jeho tajemnou "matkou". Marion se brzy stane další obětí a její zmizení podnítí její sestru (Julianne Moore) a soukromého detektiva (William H. Macy) k okamžitému vyšetřování. Brzy oba objeví morbidní závazek Normana k jeho záhadné "matce" v Bates Motel. Režisér Gus Van Sant´s přispěl ke všem novým napínavým verzím filmu Alfréda Hitchcocka - PSYCHO. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (250)

UncleG 

všechny recenze uživatele

S tímhle filmem je to jako s obrazem. Jakou uměleckou hodnotu má sebelepší kopie? Nulovou. Nejvýš můžeme uznat plagiátorovu řemeslnou dovednost. A ta nestojí nikdy za víc než za jednu mizernou hvězdičku. (V postatě nechápu smysl "přetáčení" starých filmů novějšími verzemi téhož. Dalo by se ještě pobrat, když báječní muži s americkou klikou dělají remaky evropských nebo asijských filmů. Jejich publikum není zvyklé číst titulky, tak to jednoduše natočej znovu, aby jim lidi v kinech nebrblali. Ale něco jiného je udělat remake a něco jiného je natočit tentýž film. Největší rozdíl mezi původním a novým psychem tkví v neskutečně inovátorském přístupu "že to bude v barvě". Když navíc Perkinse nahradil (ve své době populární) Vaughn (po kterém už dnes zaslouženě neštěkne ani pučálkovic Amina), odebrala se výsledná atmosféra do věčných lovišť.Tento film původní Psycho nikam neposouvá, je to pouhý sprostý plagiát, který ani zdaleka nedosahuje kvalit originálu. 5% ze sta. Bez slitování.) ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Nemám problém s remaky ve formě reimaginace starších filmů, ale úplně nechápu, co tvůrce vedlo natočit doslovný scénu po scéně okopírovaný film a ještě k tomu naprosto totožnými, v té době už brutálně zastaralými, postupy. Herecky je to sice nadupané, ale on už i ten původní scénář byl děsně basic a tady je to vidět o poznání více. A jestli něco skutečně selhalo, tak to byl casting hlavní hvězdy. Vince Vaughn tu působí spíše jako úchylný Forrest Gump než jako nesmělý Norman Bates. ()

Reklama

InJo 

všechny recenze uživatele

Remake geniálního filmu si zasluhuje, aby ho natočil geniální režisér. A to Gus Van Sant očividně není. Jeho Psycho je na jedné straně velice věrnou kopií originálu, na druhou stranu je však úplně mimo. To co bych si přál, aby pozměnil (přitvrdil), tj. dialogy, erotické a šokující scény apod., tak to v podstatě jen obšlehl z Hitchova majstrštyku, jen s tím rozdílem, že je to v barvě a více-méně impotentně natočené. Hlavně v klíčových momentech (sprcha, sklep) Van Sant naprosto selhává. V těchto případech bych se většímu přizpůsobení současnosti moc nebránil. Spíš naopak. No a co se týče věcí, které změnil, tak za ty bych ho nejradši osobně vykleštil. Herci, kteří se do svých rolí jednak typově vůbec nehodí (Vince Vaughn jako Norman Bates – what the fuck?!) a navíc nechutně přehrávají (Anne Heche). Pak tu máme také různé vychytávky (kamera snímající Normanovu hlavu ze zpod!), které můžou správně fungovat jen jednou, a tudíž pokud je uvidíte znovu a vlastně jen diletantsky okopírované (žádná parodie, modernizace, natož pocta), pak prostě musíte být naštvaní. A nakonec to největší plus originálu – černobílá kamera, která z velké části pomáhala vytvářet onu božskou (strašidelnou) atmosféru, to snad ani nemá cenu komentovat. V barvě ten film působí mnohem obyčejněji, jako nějaký řadový thriller, kterými nás TV Nova zásobuje většinu všedních večerů. V černobílé by i tenhle paskvil fungoval (alespoň částečně) tak, jak má. Jako děsivá a nepříjemně realistická noční můra, která vám nedělá dobře, ale i tak ji musíte dokoukat a na kterou už nikdy nezapomenete. ___ Jestli je nějaký režisér, do jehož rukou bych vložil zfilmování nové verze této kinematografické legendy (a jednoho z mých celoživotních TOP 5), tak to bude pravděpodobně někdo jako David Fincher. ___ Bože, jen doufám, že se Van Sant nechystá i na další remaky, třeba Tenkrát na Západě, to už bych asi nepřežil... 40 % ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

V knize rozhovorů Hitchcocka a Truffauta je pasáž, v níž Hitchcock zapáleně popisuje úžasnou scénu, kterou se mu nepodařilo dát do opusu Na sever severozápadní linkou,a to z důvodu, který vzápětí vysloví Truffaut: "To je zbytečnost v ryzím stavu!" Ta scéna působila z Hitchcockova vyprávění zajímavě a dost mě mrzí, že nebyla natočena. Zbyl jen Truffautův výrok, který se právě na remake Psycha hodí daleko víc. Přesto jsem nebyl nijak naštván, navíc mě mile překvapila původní hudba, která je tu ve skvělé kondici. Herci podávají slušné výkony, hlavně Julianne Moore. Ovšem co se týče Van Santa: tento film mohl režírovat kdokoliv, kdo u sebe měl kazetu s původním filmem. Tvůrci se (krom posunutí děje do současnosti) dopustili jen málo invencí, například ve scéně druhé vraždy jsou podivně nastříhané nějaké další obrázky, snad aby to bylo znepokojivější. Jedna inovace ovšem byla dobrá - u původního snímku mě vždycky dost štvalo, že úplně poslední záběr (auto tažené z bažiny) je k filmu násilně nalepený. Tady je ta scéna o něco delší a tvoří pozadí pro závěrečné titulky, takže nepůsobí zdaleka tak nuceně. Ty tři hvězdy jsou naprosto čisté. ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Ako film značne neporovnateľné z nezabudnuteľným Hitchcockovým originálom. Ja som sa nenudil, herci podali štandartné výkony, až na kvalitného Williama H. Macyho. Vince Vaughn v roli Normana Batesa v tých časoch ešte nebol komikom, no myslím si, že to zahral celkom dobre, Viggo Mortensen mi bol v tomto filme nesympatický, ale nemôžem povedať, že hral zle a najslabšie výkony podľa mňa podali ženy Anne Heche a Julianne Moore. A film by som zhodnotil ako priemerný, aj keď dosť napínavý (nemožno mu poprieť akú-takú atmosféru). ()

Galerie (41)

Zajímavosti (23)

  • Režisér filmu Gus Van Sant se ve filmu objevil na stejném místě, jako se v původní verzi objevil Alfred Hitchcock, a to hned na začátku filmu před kanceláří, kde pracuje Marion. Gus van Sant tu dokonce mluví s mužem, který vypadá jako Hitchcock. (fisus)
  • Jeden z nejvíce podstatných rozdílů mezi Janet Leigh a Anne Heche je intonace jejich hlasu během filmu. Janet úplně jinak intonuje ve filmu Psycho z roku 1960 jako Anne v remake verzi. Také za zmínku stojí i vlasy Anne, které jsou také jiné než vlasy Janet v původní verzí. (newpage)
  • Ve scéně, kde detektiv (William H. Macy) přijíždí k motelu, vystupuje z auta dost zvláštním způsobem. Přeleze z místa řidiče na místo spolujezdce a až pak vystoupí. Takto "křečovitý" výstup byl nejspíše zapříčiněn postavením kamery blízko dveří řidiče. (Novada)

Související novinky

Zemřela herečka Anne Heche

Zemřela herečka Anne Heche

12.08.2022

Kdo sledoval zprávy ze světa posledních několika dnů, zřejmě tušil, že smutná novina se nevyhnutelně blíží. Před necelým týdnem totiž americká herečka Anne Heche během fatální autonehody v Los… (více)

Fincher a Cizinci v letadle

Fincher a Cizinci v letadle

14.01.2015

Jak před 17 lety zjistil Gus Van Sant (Dobrý Will Hunting), remakeovat Hitchcocka není zrovna dobrý nápad. Z jeho předělávky Psycha byl akorát velký průšvih, jemuž se nyní pokusí vyhnout David… (více)

Remake Federica Felliniho!

Remake Federica Felliniho!

23.07.2007

Kdopak že si to troufnul sáhnout na jednu z největších legend světové kinematografie? Tím pohanem je Rob Marshall (režisér veleúspěšného Chicaga) a abychom byli spravedliví, tak se jedná o remake z… (více)

Remake Vtákov!

Remake Vtákov!

27.04.2005

Nesmrteľný hororový príbeh o agresívnych vtákoch terorizujúcich malé mestečko a jeho obyvateľov dostane nový kabát. Štúdio Universal Pictures totiž pripravuje remake klasiky VTÁCI od majstra filmovej… (více)

Reklama

Reklama