Reklama

Reklama

Základní instinkt

  • USA Basic Instinct (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Vyšetřování brutální vraždy vysloužilého rockera, kterému někdo zasadil při sexu mnoho bodných ran sekáčkem na led, dostane na starosti detektiv Nick Curran (Michael Douglas). Jako první jede detektiv se svým parťákem Gusem vyzpovídat rockerovu přítelkyni, spisovatelku Catherine Tramellovou (Sharon Stoneová). Té je však smrt jejího přítele naprosto ukradená, detektivy s úsměvem na tváři sprostě vyhodí a Nickovi je jasné, že s touto dámou budou potíže. Sám má však za sebou náročné období. Jeho vinou zahynuli při vyšetřování staršího případu omylem dva turisté. Nick byl sice zproštěn viny, ale musí pravidelně docházet za psycholožkou, se kterou sem tam prožije milostné vzplanutí, doktorkou Beth Garnerovou. Z Catherine je hlavní podezřelá. Třicetiletá žena je vdova po boxerovi, spisovatelka, která má vystudovanou i psychologii. Oba rodiče jí tragicky zemřeli, zdědila po nich velký majetek. Před rokem napsala knihu, ve které hlavní hrdinka zabije svého přítele, bývalého rockera, sekáčkem na led. Psycholog po rozboru knihy dospěje k závěru, že pokud spáchala žena tento vražedný čin, jedná se o velice nebezpečnou psychopatku, protože vraždu musela naplánovat ještě mnohem dříve, než kniha vůbec vyšla. Detektivové v čele s Nickem po ní jdou. Chtějí jí odvézt k výslechu, Nick u ní najde staré noviny s článkem o jeho osobě. Catherine pak cestou sdělí Nickovi, že už píše další knihu. Bude o policistovi, který se zamiloval do nesprávné ženy, která ho pak zabije. Při výslechu si Catherine s detektivy hraje, hlavní pozornost soustředí na Nicka. Provokuje ho sexuálními dotazy, nabízí mu cigaretu, přestože ví, že kouřit přestal. Následuje nejslavnější scéna z filmu, kdy dá spisovatelka nakouknout detektivům pod sukni, přestože si nevzala spodní prádlo. Catherine navrhne vyšetření na detektoru lži. Ačkoliv vyšetřením projde jako nevinná, Nick je stále přesvědčen, že žena lže. Má také podezření, že nehoda, při které zemřeli její rodiče, nemusela být nehoda. Večer dojde v baru mezi Nickem a jeho kolegou jménem Nilsen k roztržce. Nick si dá panáka, přestože s alkoholem před několika měsíci přestal. Do hospody dorazí Beth. Nick s ní odejde k ní domů, kde se spolu pár vyspí, ale Beth je vyděšená z Nickova surového přístupu v posteli. Pohádají se a detektiv začne znovu kouřit. Druhý den se k němu dostane informace, že Catherine studovala na Berkeley, přičemž v té samé době tam byl jeden z profesorů zavražděn sekáčkem na led. Rozjíždí se akce, jeden tým jede do Berkeley, druhý má zjistit, jak to bylo s nehodou jejích rodičů a Nick má za úkol sledovat Catherine... (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (684)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepsich thrilleru vsech dob. Verhoeven se s nicim nepara, kdyz uz pichaci scena, tak poradna, kdyz uz vrazda, tak hezky krvava. Navic pribeh je slusnej, nerikam, ze nejak zvlast originalni, ale slusnej. Nicmene scenar je tak neskutecne promakanej, kdy clovek stejne nevi, kdo je vrah a vsechno se zamotava, ze to je proste parada. Navic od zacatku do konce je film kurevsky napinavej. A pak tu je perfektni Douglas a naprosto hyper vostra svine Sharon Stone. Proste dokonalej film, kterej nema hluchy mista. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tak tomuhle říkám film ! Naprosto jedinečná atmosféra s vynikajícím hudebním doprovodem mě dostala hned napoprvé. Jiskření mezi Douglasem a Stoneovou bylo tak silné, že mě málem popálilo. Erotické scény jsou servírovany sice syrově, ale zároveň nejsou samoúčelné, což jen zvyšuje celkový kredit filmu. A neustálé posuny v ději, kdy je divák už 100 % přesvědčen, že "to udělala ona", aby hned v následující scéně jeho přesvědčení nabylo povážlivých trhlin - to je prostě brilantní. No a ona pověstná scéna s přehazováním nohy přes nohu, jež se dočkala několika parodií, ta patří mezi vrcholné filmové scény všech dob (a tím nemám na mysli to, že při ní asi mnoho chlapů dosáhlo vyvrcholení :)) ) ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Mnoho povyku pro nic, Šára Šutrová si hraje na femme fatale a kdovíproč jí to žerou ve filmu i mimo něj. Přehazování nožiček? A co jako? Nic extra nejsou a i kdyby, film se z nich neuplete. Policajt Douglas a celá policie se chovají jako banda nemyslících pitomců co půjdou první ke zdi, až nastane revoluce. Všichni se nechají tahat na vařený nudli scénáře předepisujícího Douglasovi podlehnout nesympatický lesbický krávě. Ne, to se mi nelíbilo. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Moje kniha je skoro hotová. Detektiv je skoro mrtvý." Kdybych měl zemřít při orgasmu při souloži století se spisovatelkou Catherine, tak s tím rozhodně souhlasím a chci to hned teď. Jenže jak se mám srovnat se sarkastickým detektivem Nickem, když nejsem alfasamec, kterej v kokainovým oparu střílí turisty? Tentokrát si vybrala jeho. Nevadí, já se budu koukat. Nejednou. Mám totiž důvodný podezření, že ten film totiž dokonalej. Sexuální scény jsou žhavý, hudba znepokojivá, vtípky originální, automobilový honičky nadupaný, skákání na špek nápaditý a napětí by se dalo krájet ... teda sekat sekáčkem na led. Já jsem si to užil v roce 1992 v brněnský Scale i v roce 2023 v karlovarským Času. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Tenhle film podle mě přesně vystihl hranici vkusu a nevkusu - erotických scén je sice dost a taky jsou dost syrové, ale porno to není a ani to není k smíchu... Mimo to se celým filmem nese úžasné napětí, mezi Michaelem Douglasem a Sharon Stone to patřičně jiskří, k tomu jim hraje fantastická hudba Jerryho Goldsmithe. Podle mě skvěle zvládnutý thriller po všech stránkách. ()

Galerie (193)

Zajímavosti (46)

  • Náklady na natáčení se vyšplhaly na 50 milionů amerických dolarů a Paul Verhoeven si nemohl dovolit klasifikaci NC-17, která snímku hrozila, a tak přiznal, že některé scény točil v různých verzích – od jemných až po explicitní a sestříhal film do nevinnější podoby. Ta byla asociací schválena a dostala R. V Kanadě byla i tato verze vyhrazena divákům od 18 let. (Zetwenka)
  • Známá scéna překřížených nohou patří k jednomu z nejvíce pozastavených okamžiků éry VHS kazet. (DJMaroko)

Související novinky

Paul Verhoeven točí lesbický thriller

Paul Verhoeven točí lesbický thriller

08.08.2018

Režisér Paul Verhoeven (RoboCop, Hvězdná pěchota) se do paměti filmových fandů nadosmrti zapsal jako autor kultovních pecek Total Recall s Arnoldem Schwarzeneggerem či erotického thrilleru Základní… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

„Židovské Statečné srdce“ se nekoná

„Židovské Statečné srdce“ se nekoná

13.04.2012

Alespoň prozatím. Je ale pravděpodobné, že studio Warner Bros. nakonec projekt The Maccabees zruší úplně. Důvod? Antisemitismus a hulvátství Mela Gibsona. Alespoň to tvrdí scenárista Joe Eszterhas.… (více)

Mel Gibson a židovské statečné srdce

Mel Gibson a židovské statečné srdce

10.09.2011

A taky nějaké židovské základní instinkty. Co to všechno znamená? Shrňme to jednoduše: Mel Gibson to jako filmař nevzdává a plánuje pro studio Warner Bros. produkovat a pravděpodobně i režírovat… (více)

Reklama

Reklama