Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Doktor Walter je výborný chirurg a působí na Blízkém východě. Jednoho večera jej doma vyhledá pan Bortak se svou vážně nemocnou ženou. Walter je posílá do nemocnice, cestou se ale porouchá auto a žena kvůli pozdnímu příjezdu umírá. Bortak přičítá smrt manželky Walterovi, ten ale vinu necítí, protože v domácím prostředí své vily nemohl zasáhnout. Walter postupně zjišťuje, že Bortak jej sleduje, jednou za něj zaplatí i útratu v baru. Walter nechce zůstat dlužen a Bortaka se snaží najít, cestou mu ale někdo ukradne kola u auta. Nakonec Bortaka najde a ten mu slíbí doprovod do Damašku. Walter ale cestou zjišťuje, že Bortak spřádá sebevražednou pomstu a že jejich cesta vede do nekonečné pouště.
Film Oko za oko (Oeil pour oeil) vznikl v režii slavného francouzského filmaře André Cayatta, který se tímto drsným dobrodružným příběhem odklonil od své dosavadní koncepce v tvorbě justičních dramat s kriminální zápletkou. Natáčení probíhalo v Nice a zdání asijské pouště evokovaly exteriérové scény pořízené ve španělské Andalusii. Ústřední dvojici doktora Waltera a samozvaného mstitele Bortaka vytvořili významní herci z Německa a Itálie Curd Jürgens a Folco Lulli, podruhé přizval Cayatte ke spolupráci také italskou divadelní hvězdu Leu Padovani, zahrál si tu i původem turecký zpěvák Darío Moreno. Naproti tomu francouzské hvězdy byly degradovány do pozice podružných postav (Micheline Gary, Pascale Audret). Film měl ve Francii premiéru v září 1957 a v kinech dosáhl velmi dobré návštěvnosti. (argenson)

(více)

Recenze (2)

PAGE 

všechny recenze uživatele

Opět skvělý André Cayatte, ještě jsem od něj neviděl špatný film. Tohle je, ale opravdová pecka! ()

Zajímavosti (1)

  • Film Oko za oko je dnes v podstatě zapomenutý, ale ve své době měl díky mezinárodnímu hvězdnému obsazení úspěch v řadě zemí. Režiséru André Cayattovi se tak přičítá zásluha, že pro evropské filmaře objevil nehostinnou oblast španělské Andalusie, kde pak v 60. letech různí režiséři natočili přes 250 westernů a dobrodružných filmů, mimo jiné i slavný snímek Lawrence z Arábie (1962). (argenson)

Reklama

Reklama