Reklama

Reklama

Maso a krev

  • Česko Krev a maso (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Na začátku šestnáctého století zuří kdesi v západní Evropě jedna z mnoha šarvátek podporovaných dosud ještě stále netuchající morovou nákazou. Italský šlechtic Arnolfini (Fernando Hilbeck) se snaží za každou cenu dostat zpátky svůj hrad a slíbí bandě žoldáků několik hodin plenění, pokud se jim podaří ho dobýt. Jenže žoldnéři jsou horší jak smečka vlků a tak se rozhodne svůj slib změnit. Odebere jim zbraně i kořist a pár jich pro výstrahu nechá pověsit. Malá skupina z nich vedená Martinem (Rutger Hauer) se ale rozhodne svou křivdu napravit loupením. A jaké je jejich překvapení, když se jim do kořisti připlete i sličná nastávající choť Arnolfiniho syna Stevena (Tom Burlinson) Agnes (Jennifer Jason Leigh). A netrvá dlouho a Martin se zamiluje... (monolog)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (204)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Paul Verhoeven je kontroverzní a neortodoxní, leč dle mého názoru i velice talentovaný režisér. Nejednou si sice vybere zrovna žánr nebo námět, který mi moc neříká a když už se konečně odhodlám podívat na jeho film, provází mě první minuty pocit, že mě slavný režisér mine velkým obloukem. Jenže to se opět nestalo, tentokrát mě upoutal snad ještě víc, než většinou předchozích, ryze nizozemských počinů, a z Masa a krve se brzy rozjel zážitek, tentokrát v duchu výpravného žánrového dobrodružství se špetkou fantasy a romantického nádechu v prostředí středověkých reálií. Divoká putování žoldáků jsou ze strany režiséra doplněna rovněž divoce naturalistickým ztvárněním soubojů, zhoubného moru, tragických skonů a mrtvol, nespoutanosti a erotiky, nicméně atmosféra spolu s mnoha zajímavými prvky v čele s magickou sochou svatého Martina dělá své a díky svižnému epickému vyprávění fungovalo na mě Maso a krev jako osobitá žánrová zábava. S příchodem na hrad a během následných opulentních hodů se děj ještě lépe roztáčí a těch nezapomenutelných akčních scén přijde hromada... ať už souboje s nečekaným střetem na mostě, série akcí s jezdícím dřevěným krytem, žebříkem a bombou, později se studnou, řetězem a bleskem... nebo v protikladu k výpravné akci upoutá i komorní chvilka pro hravé stínové divadélko rytířských siluet na bílé zdi. U této velkolepé, leč drsné podívané jsem byl nečekaně nadmíru spokojen. [85%] ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Dobrý film. Hauerovi historické role vždycky sedly, vedle Navarra z Ladyhawke jeho nejlepší role, ve které jsem ho viděl. Naprosto beskrupulózní, egoistický žoldnéř, žádný nagelovaný hrdina, co nám vykládá etický kodex po americku. Už jen pro Verhoevenovu "nepokřivenou" vizi (ono je to relativní) mám tenhle film rád. Ani andělsky vypadající princeznička není nevinná panenka. Film, jehož atmosféra dýchá středověkem i dráždivou erotičností. Nebere si servítky, evidentně si nehraje na film, který chce zachovat dekórum. Takové filmy mám rád. Spolu s velmi dobrou hudbou Basila Poledourise jednoznačně jeden z TOP historických filmů. ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Excelentni stredoveke fantasy, ktere je jak spravne pohadkove zabavne a poutave, tak typicke Verhoevenovsky brutalni a syrove. Napr. zamilovani princ a princezna se poprve polibi, jen jim tam na okrasu visi brutalne znetvoreni obesenci, misto romantickych love scenek jsou zde mnohonasobna znasilnovani atd. Navic ma Verhoeven k dispozici vyborny casting, ktery mi misty pripominal muj oblibeny Blade Runner, precijen zde byli v jednom teamu hned 2 replikanti - vyborny Rutger "I want more life, fucker!" Hauer a Brion "let me tell you about my mother!" James. Stredovekym feelingem a hlavni roli to zase pripomina dobove velmi podobnou Ladyhawke a super trademarkovy medieval soundtrack Basila Poledourise zase evokuje Conana. Kazdopadne Flesh & Blood se muze smele mezi tyto klenoty zaradit, protoze se jedna o dalsi z mnoha vybornych Verhoevenovych kousku. "Let's see if this angel bleeds!" 8/10 ()

shyster 

všechny recenze uživatele

Paul Verhoeven při psaní scénáře použil všechny klasické znaky středověku a myslím si, že je nám ukázal v pravém smyslu (víra ve znamení, žádná ctnost rytířů, plundrování a tak). Bohužel to ale tak nešikovně zamíchal, že z toho vylezla jen patlanina a ne pořádný příběh. Samotný film pak až na scénu "znásilnění" JJLeigh není ani pramálo drsný. I ten Rutger Hauer se mi tu nelíbil, ale v dalším roce natočil vynikajícího Stopaře, takže jsem mu tohle odpustil. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,...TEN, KTO NIE JE S NAMI JE PROTI NÁM." __ Ak sa pod réžiu historického filmu podpíše Paul Verhoeven, v hlavnej úlohe je Rutger Hauer a Jennifer Jason Leigh je viac v Evynom rúchu ako oblečená, je zrejmé, že o žiadnu klasiku žánru sa jednať nebude. Áno, násilie, špina, krv, mor, sex a znásilňovanie by boli výbornými atribútmi filmu zasadeného do začiatku 16. storočia, predsa len ako tu už odznelo, Krutosť a láska je nakrútené nanajvýš svojsky. Táto skutočnosť ma na začiatku mierne odrádzala a ak by som mal hodnotiť prvých 30 min. filmu bol by zrejme na 2*. Ak sa však cez to prehryziete, čaká vás prekvapivo pútavá snímka, ktorej sa dá odpustiť aj postupná obyčajnosť príbehu. Ten sa nesie v trocha nadnesenom, až zveličenom duchu skĺzajúcom do rozprávkovosti, čo mu však do istej miery pridáva na atmosfére. Trocha nekomplexne vykreslená mi prišla Leigh-ovej postava princezny Agnes, ktorá až príliš nejasne hrá na dve strany. Zároveň by sa dalo povedať, že žiadna z postáv filmu by sa nedala považovať za vyslovene kladnú. Inak Verheovenova réžia i keď určite nijako oslnivá, neostáva však ani v úzadí a vie ukázať ako odľahčujúci čierny humor (vyznávanie si lásky nad párom obesencov), tak aj pôsobivé momenty (útek zbojníkov z morom nakazeného hradu). Samotný záver by sa však mohol niesť v tragickejšom duchu. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (6)

  • Film je částečně založen na nevyužítých scénách a materiálu ze seriálu Floris (1969), ve kterém debutoval režisér Paul Verhoeven a ve kterém také hrál Rutger Hauer. (Terva)
  • Natáčení probíhalo ve španělských městech Belmonte, Cuenca, Cáceres a Ávila. (Terva)
  • Postava menom Hawkwood (Jack Thompson) bola pomenovaná po Sirovi Johnovi Hawkwoodovi (1320-1394), skutočnej historickej postave. Hawkwood viedol skupinu condottiérov - talianskych žoldnierov v 14. storočí. (misterz)

Reklama

Reklama