Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vzdálená budoucnost nevypadá pro lidstvo příliš růžově. Platí zcela jiné společenské normy, plnohodnotným občanem je pouze ten, kdo sloužil ve Federální službě. Navíc je samotná existence lidstva ohrožena útoky mimozemských brouků, kteří obsazují planety ve vesmíru a začínají ohrožovat i Zemi. Středoškolák Johnny Rico se přes nesouhlas bohatých rodičů přihlásí do služby a je přiřazen k pěchotě. Jeho láska, atraktivní Carmen, se chce stát pilotkou a kamarád Carl je přijat k vojenskému výzkumu. Společně s Ricem nastupuje k pěchotě sympatická Dizzy, která mladíka miluje. Přestože ho ostatní považují za mazánka z bohaté rodiny, Rico se pomalu zoceluje v nesmírně tvrdém výcviku. Spolu se svou jednotkou je vyslán na planetu Klendathu, kde se poprvé ocitne uprostřed bitevní vřavy. Bitva však skončí katastrofou, když brouci během jediné hodiny pobijí na sto tisíc lidí. Rico je těžce raněn. Po uzdravení je přiřazen k jednotce, které velí jeho bývalý učitel. Rica a jeho přátele ještě čeká téměř beznadějná bitva proti mnohonásobné převaze. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 049)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Hodně brutální parodie/satira na válečné filmy, nacistickou propagandu, teenegerovské seriály a na mnoho dalšího. Skvěle natočené, bohužel většinou nepochopené Verhoevenovo úchylně zábavné dílo. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Verhoeven se s ničím nikdy moc nepáře. Starship Troopers v USA komerčně propadli, amíci nenašli pochopení pro satirický podtón fašizoidně vykreslené lidské společnosti budoucnosti a pro naturalisticky krvavé scény. Když jsme na to šel do kina, vedle mně seděla malá holka s mamčou. Holčička si ze začátku libovala, příběh se zpočátku odvíjel jako takové Beverly Hills z budoucnosti. Postupně se ale začala odkrývat Verhovenovská úchylnost a holčička s mamčou nevydržely a z kina utekly. A já byl naopak ve svém živlu. Státem řízené zprávy a nábory do armády, jakoby vystřižené z dokumentů budovatelské éry. Děti ze školky, zašlapávající za nadšeného potlesku paní učitelky malé broučky - jako bych na jejich místě viděl naše rolníky, hubící v 50.letech "amerického brouka" mandelinku. Mozková elita v dlouhých černých kabátech, vypadající jako gestapáci. V bolestech a s krví v zubech umírající jedna z hlavních ženských představitelek - no řekněte, kolikrát jste v mainstreamovém filmu takto viděli umírat jednu z hlavních představitelek? Ne, já nejsem úchyl, který by si v tom liboval. Jenom mně baví ta Verhoevenova absence zábran, kterou už tolikrát předvedl a která v případě tohoto filmu činí těžce stravitelnou záležitost, která nemůže mít šanci na širší komerční ohlas. A mám takový pocit, že Verhoevenovi to je putna a to mně na něm baví. Ruce, nohy a hlavy létají vzduchem takovou četností, že z toho cenzoři museli mít těžkou hlavu. A navrch ty ohromující triky... No né, tohle není masová zábava, to je kult pro ujeťáky. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Po nějaké době trochu předělávám svůj komentář a připouštím, že Paul Verhoeven si tímhle filmemstřílí z Hollywoodu a opravdu to nemyslel nejspíš vážně. Přesto to nemění nic na tom, že jsem se u filmu ani moc nebavila a přišel mi stupidní (OK, bylo to úmyslně, ale to ho nezlepší). Jednu hvězdičku dávám za triky a druhou za docela slušnou akci a nulovou snahu o nízký rating (skoro makra vycuclých mozků, rozpůlená těla, rozstřílené hlavy, končetiny apod.). Jinak je to slátanina nejhrubšího ražení, děj neexistuje, dialogy no comment, herci v čele s Denise Richards toporní až to bolí. Navíc každých maximálně pět minut si soudný člověk říká, proč sakra tuhle a tuhle věc nevyřešil tak anebo tak, když by tím nikdo neumřel a půlka věcí by se vyřešila. Ale to by se holt nedostalo na heroické výkony odvážných vojáků a vojaček, dojemná setkání a tak dál. Opět můžete namítnout, že to bylo schválně a já opět odpovím, že to není podle mě ta nejlepší cesta, jak pobavit nebo zaujmout publikum. Jediné, co ještě můžu přičíst k dobru je to, že vlastně vůbec nešlo o americkou armádu, hlavní hrdina byl z Buenos Aires, útok na Zemi neodnesl New York ani jiné významné místo v USA, něco takového jsem viděla v tomhle žánru snad úplně poprvé. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tyler mi mluví z duše (všimněte si velkého K, když mluví o mariňácké bibli:)), za tohle by celá zkuená zásadně nefašistická a hrozně demokratická vzdělaná Amerika zasloužila převálcovat broukama. Snad nikdo netouží víc než já prohlásit, že pro nehynoucí slávu pěchoty září jméno, září jméno Rodger Young. Bohužel, Robert A. Heinlein se v hrobě obrací, a zběsile v něm nerotuje jenom díky hudbě a efektům. Možná i ten training camp docela ušel, a poručík Rasczak v podání Michaela Ironsidea byl (jako obvykle) hodně dobrý. Čímž se dostáváme k splývání a přidávání postav a zbytku té obří hnijící hromady režisérsko-producentských licencí. (Četl jsem původní scénář;)) A za všechno to ostatní, od toho odpornýho Beverly Hills na začátku, románek Johnyho a Carmen plus Dizzy a nesympatickou figurku Zandera, přes trapný snahy o napodobování a ve výsledku totální prznění modelu společnosti, kterou Heinlein zamýšlel ukázat, za zvrácení taktiky Mobile Infantry z elitních mariňáků v power armorech na sprostý, neorganizovaný, špatně vyzbrojený, chaoticky kolem sebe pálící plebs bitevního pole (po kterém se nic jiného než oni nepohybuje, což je naprostá krávovina) a hlavně a především za naprostou absenci "morální filozofie" (která je pilířem Knihy), si zaslouží hodnocení radioaktivní odpad a ne úderný soundtrack Basila Poledourise. Ale jelikož jsem našel i pár plusů, a hlavně protože jsem jenom člověk, a Denise a Dina jsou krásky k pohledání, výsledné hodnocení je takové jaké je. Ale pořád je mi blivno. Jestli chtěl Verhoeven kritizovat společnost, masmédia a kdovícoještě, měl karikaturu udělat z něčeho jiného než z Heinleinových Starship Troopers, ti jsou totiž o něčem ÚPLNĚ jiném. 40% Update 07/2011 - bože chraň, to je ale teror... výprava směšná (i po letech však nikoliv efekty), postavy kromě občasné šmouhy od prachu a umělé jizvy za všech okolností dokonale nalíčené a učesané, logika nula nula nic, bohužel díky Verhoevenově jménu a díře do světa, jakou měli Pěchoťáci udělat (a dost možná i udělali) to nejde jen tak hodit na odpad. Každopádně dnes už mě to vytáčí kromě původně popsaných vad i tímhle... A i kdyby to snad byla ta brilantní satira - což nemůžu vyloučit - tohle je pro mě zkrátka osobní. Nedávno jsem Pěchotu četl po několika letech znovu, a na její velikosti se nic nezměnilo. To jen film se stává blbějším a blbějším. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Naprosto geniálně pojatá satira, ve které se setkává Četa, Dawsonův svět a *kterékoli béčko s havětí*. Výsledkem je neopakovatelný celek, který bežný konzument nedocení ani zdaleka tak, jak by si film zasloužil... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nejlepší fašistická komedie. 85% Zajímavé komentáře: Lima, belldandy, Adman, Vitason, Zombo, VerteX, malenfant ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Je prostě jasné, proč je ve Verhoevenových filmech tolik násilí. On je to buď antimilitarista nebo magor :-) Tenhle snímek mi v mnohém připomněl Robocopa (zpravodajství a propaganda) a celou tu "beverlyhillsáckou" zápletku berte třeba jako pozdější kontrast proti těm hustejm bojům. Stačí? ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

U tohohle filmu triky přebíjejí všechno ostatní. Děj je pitomoučký, herci toporní, dialogy "na úrovni", navíc opět ten všudypřítomný a neskutečně vlezlý americký patriotismus, ale triková stránka filmu je špičková a zachraňuje tak minimálně 2 ze 3 hvězdiček. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl malej kluk, furt jsem na obal kazety Hvězdný pěchoty čuměl v naší sbírce. Kdykoliv kdy jsem VéHáSku strčil do našeho videa, rychle přiběhla máma a kazetu mi vyndala s tím, že tento film pro mě zatím není. Později ji ale dávali v televizi a já neodolal, volnou kazetu strčil do videa a potají vše nahrával. To co jsem viděl mě dost dobře udivilo, na svojí dobu skvělé vizuální efekty, co se brouků týče a překvapivě slušný Casper Van Dien. Což je paradox jako hrom, páč tohle je snad jediný jeho film, který by zde byl ohodnocen červeným čtverečkem. A to je akční borec jako Brno! Sice je Hvězdná pěchota neskutečně jednoduchá, co se příběhu týče. Prosté dobytí planety ale dokáže zabavit na 129 naprosto dokonalým způsobem. Demagogie nad demagogii a nic jiného není. Prostě a jednoduše: Hvězdná pěchota je sci-fi, na které se pokud budu moct rád a znova podívám, pobavím parádními hláškami a neméně přikovám do křesla, tak jak to mám u těchto filmů rád. --- Rico, potřebuju desátníka. Dokud vás nezabijou nebo nenajdu lepšího. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $105miliónovTržby USA $54,814,377Tržby Celosvetovo $121,214,377║ Režisér Paul Verhoeven vedel čo robí a natočil jedno z najlepších béčok čo sa na nič nehrá a ide si svojou vlastnou cestou, v podstate sa z určitej časti vysmieva veľkohubým blockbastrom a to v klasických hrdinských hláškach, v jednoduchosti a základe príbehu postavenom na útoku gigantických chrobákov na Zem. _Herecké obsadenie pekných tváričiek ako "vodcovský patriot" Casper Van Dien, "brčavá sexy zvodkina" Dina Meyer a "sympatická vymúdrelá" Denise Richards nemohli byť ani lepšie vybrané a ich drsniacke náprotivky ako ich kolega v boji Jake Busey, veliteľ v tréningovom tábore Clancy Brown a hlavne profesor a neskorší vojnový veliteľ s kovovou rukou v podobe Michael Ironside hovorí za všetko, plus netreba opomenúť propagované vojnové ideály od výtvarne spracovaných kostýmov po taktiku boja a myšlienku zakotvenú pod pojmom "občianstvo" a čo treba spraviť pre to aby ste sa ním aj skutočne stali - toto všetko tu je špecificky zostavené úplný výsmech toho čo v skutočnosti sa deje alebo dialo vo svete, kde vládla mocnosť vojnovou silou. Po technickej a teda trikovej stránke nie je čo vytknúť. "CENSURED" /videl v kine: 75%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Satira ostrá jako bič, nebo film skutečně tak debilně militantní, jak se okatě tváří? Hlasuju pro to první. Protože Verhoeven není dle mého druhého extrému schopen, odporuje to jeho naturelu. A pokud sledujete Hvězdnou pěchotu s nadsázkou a vztahujete si ji k ohraným modelům jednotlivých žánrů (válečný film, teenagerský seriál z "highschool", akční sci-fi, propagandistický dokument), pak prostě nelze než smeknout, protože Pěchota funguje báječně. Na jednu stranu dokáže strhnout masovými bojovými scénami a napětím na bojišti, na druhou stranu dokáže pobavit satirickými šlehami zejména během vkládaných sekvencí z "dobových médií". Paula Verhoevena nelze brát jinak než jako jednoho z největších úchylů stříbrného plátna a rozporuplná recepce jeho děl je nejlepším důkazem toho, že svou práci odvádí na jedničku. V tomhle případě spíš na dvojku, neboť to, co náznaky paroduje, ho zároveň místy nebezpečně pohlcuje. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře vymyšlená satira na militarismus, která nejde s duchem knížky podle představ jejího autora, ale rozhodně je velmi akční a potěší ve velkém počtu scén. Všechno přes televizní vstupy, přes skvělé reklamy " Staňte se občanem" až k černému humoru velitelů jednotek je brilantně vymyšlené a podtrhuje myšlenku filmu, který je není pouze akčním filmem. Herci jsou zde možná na oko trochu slabší, ale takový Casper Van Dien předvádí jeden z nejlepších výkonů své jinak opravdu špatné kariéry. Paul Verhoeven opět dokázal, že je výborný režisér, který rád rýpe do společnosti a jejich zvyklostí. neodolatelný mix vojenství, černého humoru a nadhledu nad tématikou. Po velkém počtu shlédnutí (asi 8-10 možná i víc) nedokáži tento snímek nemilovat. Kousavý humor s nesmrtelnými narážkami a hláškami. Hvězdná pěchota je skvělý film, který je jednoduché na první pohled odsoudit, ale skutečná kvalita je nezpochybnitelná a nakonec se vždycky prokáže. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, který se pro mě dělí na dvě části. Na skvěle udělané bojové scény podkreslené úžasnou hudbou Basila Poledourise a na zcela stupidní scény, v nichž se ve stylu Beverly Hills řeší milostné problémy hrdinů. Hezkou postavu tu zahrál Ironside, zato ta Richardsová mě strašně lezla na nervy - ten její věčný úsměv (a navíc s tím šíleným dabingem Kelly Bundové), vypadala jako úplná kráva. Navíc jsou tu kouzelné scény z televizní propagandy (to ovšem Verhoeven jen opakuje už z RoboCopa). ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Satira na fašismus uvnitř americké společnosti? Kéžby. Ve Hvězdné pěchotě vidím jen tupý machismus. Militantně tupé sci-fi béčko se špatnými efekty a krystalickým dějem. Když je totiž satira natočena stejně nebo ještě primitivněji než zesměšňovaný originál, vznikne zesměšňovaný originál... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Parodie v žádném případě. Paul Verhoeven takhle svět prostě vidí. Militaristické bojové pole brázděné figurkami i osobnostmi, které se ale rády vtělí zase do nějaké figurky. Nechutná teen a mility (jak pro koho) omáčka s jasným, výborně namíchaným obsahem včetně likvidace hrdinů podle hlubší determinace. Žádný úchyl - pořádná (nad)osobnost. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Meganářez s fakt hustou atmosférou ála "nakopeme jim ty jejich zkurvený řitě." Verhoeven prostě umí a opět si neodpustil svoje geniální nechutnosti a robocopovské televizní reklamy. Casper Van Dien se na tu roli fakt hodí a škoda, že po tomhle filmu už hraje jen ve sračkách. Denise Richards je fakt mrdna a tenhle film je prostě super. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

RETRO Dělám to pro vlast!! A co vy?…. Přesně ten film, kdy lidé umírají a já se směji. Taková kravina! Tím chci říct, že to vůbec nemusíte brát vážně! Proč je to dobrý? Sympatičtí teenager hrdinové procházejí armádním výcvikem a mají rádi armádu. Vše okořeněné humorem, dostatečně černým nebo drsným. Kosmické lodě, inteligentní brouci a HLAVNĚ VÁLKA. Teče hodně krve a jiných sraček, protože 100 000 mrtvých během hodiny není ani v Ryanovi. Napětí, humor, romantika(?) a akce (HODNĚ!!) Chcete vědět víc? ()

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Režisér X-Menů míří na měsíc

Režisér X-Menů míří na měsíc

04.03.2015

Robert A. Heinlein byl jedním z nejslavnějších sci-fi autorů vůbec. Společně s Arthurem C. Clarkem a Isaacem Asimovem patřit do tzv. "Velké trojky science fiction", není tedy divu, že byly některé z… (více)

Remake Hvězdné pěchoty upustí od satiry

Remake Hvězdné pěchoty upustí od satiry

06.01.2014

Paul Verhoeven dal světu trojici výjimečných akčňáků – Total Recall, RoboCopa a Hvězdnou pěchotu -, které díky kombinaci satirického nadhledu a brutální akce těžko někdy upadnou v zapomnění. Bohužel… (více)

Ender i pěchota si brousí zuby na emzáky

Ender i pěchota si brousí zuby na emzáky

04.12.2011

Adaptace slavného sci-fi románu „Enderova hra“ je za rohem a zřejmě se dočkáme i nové verze Hvězdné pěchoty. O válčení s mimozemšťany tedy v kinech nebude nouze. Enderovu hru měl kdysi režírovat… (více)

Reklama

Reklama