Reklama

Reklama

Hvězdná pěchota

  • USA Starship Troopers (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Vzdálená budoucnost nevypadá pro lidstvo příliš růžově. Platí zcela jiné společenské normy, plnohodnotným občanem je pouze ten, kdo sloužil ve Federální službě. Navíc je samotná existence lidstva ohrožena útoky mimozemských brouků, kteří obsazují planety ve vesmíru a začínají ohrožovat i Zemi. Středoškolák Johnny Rico se přes nesouhlas bohatých rodičů přihlásí do služby a je přiřazen k pěchotě. Jeho láska, atraktivní Carmen, se chce stát pilotkou a kamarád Carl je přijat k vojenskému výzkumu. Společně s Ricem nastupuje k pěchotě sympatická Dizzy, která mladíka miluje. Přestože ho ostatní považují za mazánka z bohaté rodiny, Rico se pomalu zoceluje v nesmírně tvrdém výcviku. Spolu se svou jednotkou je vyslán na planetu Klendathu, kde se poprvé ocitne uprostřed bitevní vřavy. Bitva však skončí katastrofou, když brouci během jediné hodiny pobijí na sto tisíc lidí. Rico je těžce raněn. Po uzdravení je přiřazen k jednotce, které velí jeho bývalý učitel. Rica a jeho přátele ještě čeká téměř beznadějná bitva proti mnohonásobné převaze. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 049)

tron 

všechny recenze uživatele

"Kým ma nezabijú, alebo kým nenájdete niekoho lepšieho." V r. 1997 dostal kontroverzný Holanďan Verhoeven fajnových 105 miliónov na sfilmovanie Heinleinovej knihy. Tú údajne nezvládol dočítať do konca, nepáčila sa mu a nebavila ho, ale zaujal ho motív vojny obrovských chrobákov s ľudstvom. Snímka mala byť jeho spôsobom, ako sa vrátiť na hollywoodske výslnie po tom, čo po trhákoch RoboCop, Total Recall a Základný inštinkt natočil fiasko Showgirl. Diváci síce do kín chodili, ale zrejme vďaka jeho celkovej divnosti napokon zarobil "len" 121 miliónov. Ono vlastne úvodzovky tam nemajú čo byť: rečou čísel je Vesmírna pechota strašný, ale fakt že strašný prepadák. Čo je sranda, pretože vzhľadom k jeho kultovej povesti by ste to doňho ozaj nepovedali, nejeden raz to tak ale býva, že dačo v kinách pohorí a o pár rokov (desaťročí) je to vnímané ako parádna jazda. Napriek tomu sa sa film dočkal mnohých sequelov, keďže sa do istej miery stal kultovým vďaka VHS. Ja som na ňom bol v kine a absolútne ma odrovnal. Vesmírna pechota je čosi medzi vojnovým veľkofilmom (jedna scéna otvorene kopíruje nezabudnuteľnú Spielbergovu mäsiarčinu Zachráňte vojaka Ryana), RoboCopom (satirické spravodajstvo), Beverly Hills 90210 a Votrelcami. Nechutné a krvavé - fakt nechápem, ako toto mohlo vzniknúť za také ťažké prachy, za bežných okolností by sa všetko závadné povystrihovalo a do kín by sa poslalo neškodné torzo pre deti a tínedžerov, ale zas treba dodať, že Verhoeven od svojho príchodu do USA nejakým zázrakom dokázal natáčať otvorené krvavé a sexuálne scény bez toho, aby mu ich cenzurovali. Kino Považan NMnV 1998 ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak tomuto sa povie ozajstný vrchol popcornvej demencie. Táto nepriestreľne vážna paródia na sci-fi maniu je však práve preto taká originálna a prakticky už počas premietania v kinách sa stala kultom. Dá sa síce vnímať aj vážne, no každopádne si myslím, že oveľa viac si ho užijete ako poriadne R-kovo drsný béčkový úlet s namakanými efektami a skvelým hudobným motívom. Scenárista však predtým s najväčšou pravdepodobnosťou tvoril nejaké podradne infantilné akčné hry pre deti, lebo celé to bolo také deravé ako prestrieľaný brouk. A to nehovorím o takých prešľapoch ako ruka učiteľa/veliteľa Rasczaka (v škole mal ruku odseknutú pár centimetrov pod ramenom, v boji mal už funkčný aj lakeť), či Dizzyn pohreb (pri státisícoch mŕtvych vojakov určite nie každému obyčajnému vojakovi mohli vystrojiť pohreb s celou tou parádou, kde boli prítomné aj najvyššie hodnosti). Ale to čistokrvnú zábavu to určite neskazí. 75%. ()

Reklama

Ainy 

všechny recenze uživatele

Zřejmě to jakási satira bude. Není možné, aby se mi ten děj zdál tak stupidní, jelikož jistou dávku nadsázky jsem v něm cítila i já. Podobnost s fanatickou fašistickou stranou asi taky náhodná nebyla. Ono vždycky, když se lidstvo někam sere, tak to mají místní spočtené. Předlohu neznám, ale film mě nezaujal natolik, abych nad ním vyždímala své slinné žlázy a blahem tišila rozechvělé srdce. Kromě toho, že film hýřil bohatou brutalitou různých forem, jsem třeba i zírala, jak dokážou krásně hořet vesmírné lodě ve vzduchoprázdnu nebo jak se dá bez následků rozdýchat laserem prostřelená hlava. Podruhé už to vidět nemusím. :-) ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 200 nejlepších sci-fi filmů - 200 Greatest Sci-Fi Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. "Chcete vědět víc?" Sci-fi film Hvězdná pěchota je natočen podle jednoho z nejznámějších děl Roberta A. Heinleina a to mým oblíbeným režisérem Paulem Verhoevenem. Nic pro slabší nátury, povinnost pro milovníky velkolepé sci-fi, hodně brutální akce a především černočerného humoru. Já to viděl už asi 6 x a pokaždé jsem se dobře bavil. "Chcete snad žít navždy?!" Trailer: http://www.csfd.cz/film/9302-hvezdna-pechota/videa/ ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek považuji za filmovou lahůdku. Mistrovská ukázka moderního, rafinovaně vystavěného kýče s velkým rozpočtem a reklamou. Z vysokého hodnocení je možno vidět, že jde o nadmíru úspěšný příklad. Jestli je tohle ukázka protiválečného filmu a satiry na přiblblé teenagerovské seriály, pak se stávám nadšeným militaristou a konzumentem Beverly Hills a spol. Verhoeven využívá prvků právě z teenagerovských seriálů, pokleslých sci-fi snímků a krvavých akčních filmů, ale zároveň používá některých prvků z artových děl a vyvolává zdání satirické nadsázky a kritiky. Kýč je jednoduše to, co si na něco hraje, a Verhoeven je velmi dobrý hráč. Vy, holoubkové, kteří dáváte čtyři nebo pět hvězdiček, tak činíte právě pro tu vnější podobu s akčními sci-fi filmy, pro ty digitální triky, pro tu vizuální stránku filmu a pro ty nádherné mladé herce, kteří si odskočili z natáčení nějaké reklamy. Jenže si tu prvoplánovost uvědomujete a potřebujete ji zabalit do nějaké přijatelné, zdánlivě kriticky se tvářící formy. Ale jo, je to dynamické, barevné, se spoustou hezkých koček. Takže celkový dojem: 40 %. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (72)

  • Ve scéně, kdy děti drtí šváby podrážkami svých bot, byl použit falešný hmyz. (HellFire)

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Režisér X-Menů míří na měsíc

Režisér X-Menů míří na měsíc

04.03.2015

Robert A. Heinlein byl jedním z nejslavnějších sci-fi autorů vůbec. Společně s Arthurem C. Clarkem a Isaacem Asimovem patřit do tzv. "Velké trojky science fiction", není tedy divu, že byly některé z… (více)

Remake Hvězdné pěchoty upustí od satiry

Remake Hvězdné pěchoty upustí od satiry

06.01.2014

Paul Verhoeven dal světu trojici výjimečných akčňáků – Total Recall, RoboCopa a Hvězdnou pěchotu -, které díky kombinaci satirického nadhledu a brutální akce těžko někdy upadnou v zapomnění. Bohužel… (více)

Ender i pěchota si brousí zuby na emzáky

Ender i pěchota si brousí zuby na emzáky

04.12.2011

Adaptace slavného sci-fi románu „Enderova hra“ je za rohem a zřejmě se dočkáme i nové verze Hvězdné pěchoty. O válčení s mimozemšťany tedy v kinech nebude nouze. Enderovu hru měl kdysi režírovat… (více)

Reklama

Reklama