Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Blízká budoucnost. Douglas Quaid (Arnold Schwarzenegger) je každou noc pronásledován snem, ve kterém se ocitá na Marsu. Během návštěvy virtuální cestovní kanceláře zjistí, že mu byly nedávno vymazány vzpomínky a ve skutečnosti byl zcela jiným člověkem. Jeho procitnutí z něj náhle dělá cíl všech jeho bývalých spojenců i nepřátel... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (871)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Tohle ber jako rozvod! ...řekne Arnie, když střelí Sharon do hlavy. Působivý akční sci-fi film o děsivých vzpomínkách na Mars (kam je zasazena podstatná část děje), s Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavní roli. Vynikající je už samotný nápad a na rok vzniku perfektní zpracování, které vytváří z této sci-fi skvělý a zábavný snímek, jenž od doby svého natočení prakticky nezestárnul. Dnes se tento film řadí k naprosté klasice žánru a má status kultovního díla. Za zmínku stojí například některé masky, herecké výkony, podoba rudé planety a hlavně - PŘÍBĚH. Já jsem se výborně bavil (a ještě mnohokrát budu), protože Verhoeven stoprocentně zabodoval. Takhle má vypadat akční sci-fi. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Žlutá machna s rozložitelnou hlavou, kostlivci na zbraňovém detektoru, tříprsá coura z mutantního Titty Twisteru.. Bezesporu akční sci-fi klasika, v níž se Verhoevenovo tradičně bohaté počítadlo mrtvol zastavilo na čísle 77 a kde Arnie svým třesoucím se bicepsem při práci se sbíječkou jen stěží nahradí někoho, kdo umí hrát. ()

Reklama

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Zábavná, provokativně extravagantní, oduševnělá, viscerálně terapeutická, prostě typicky verhoevenovská… Rudá záře nad Marsem. Jestliže Joyce transponoval mýtus homérský, Verhoeven zamýšlel transponovat mýtus marxovský. Stanoviska marxismu nicméně chytře zneutralizoval, protože až do konce nedává definitivní klíč k tomu, zda tu máme co do činění se snem nebo realitou, a tudíž zda měníme duchovní nadstavbu či ekonomickou základnu. K neradosti fanoušků P. K. Dicka má celá podívaná blíže k rozmáchlé space opeře než k sedavé introspektivní paranoii, přičemž na vrub to jde bombastickým efektům, které vše ostatní ve filmu přebyly a přiměly Verhoevena, aby se na nějaký psychologizování vykašlal a posunul film k bezhlavé akci kmitající v Arnoldově temporytmu. Přestože jsem skeptický ohledně jakéhokoliv posuzování hereckých výkonů, protože vzhledem ke komplexitě každého filmu nikdy nelze oddělit vklad scénáristy (napsaná role), kameramana (nasvícení, zabírání), režiséra (vedení herce), charismatu člověka a jeho skutečného výkonu - jinými slovy kdykoliv někdo spustí o hereckých výkonech, jedno při jakékoliv příležitosti, dívám se na něho malinko úkosem -, tak přesto nelze Arnoldovu performanci nekvitovat, dvojnásob proto, že je obsazený proti typu do role nevinného civila přeneseného do necivilizovaného prostředí. Jestli se někde lámal přechod od miniatur k CGI, pak někde tady na začátku devadesátých let mezi Total Recall a T2. Kupříkladu proslulá rozplátkovaná hlava tlusté lady je kompletně mechanická práce, tzn. žádný computery, ale kabely, silikonový odlitky a starý dobrý servomechanizmy. Digitální triky stárnou o mnoho rychleji než analogový, proto je filigránsky udělaná 2001 nesmrtelná, proto má Total Recall v análech zaděláno na tuhý kořínek, roller-coasterovému béčkovému vyznění navzdory. Analogový triky a poctivý miniatury nasvědčují také tomu, proč se Total Recall přes četné spekulace odehrává v realitě. Dnes je tomu spíše naopak a filmy jako Počátek a Prokletý ostrov pracují s postavami, které sužují děsivé noční můry, z nichž se nemohou probudit do reality. Kdysi jsme si v tomto kontextu říkávali, že slabší povahy, které nedokážou unést realitu, utíkají do snu. Dnes bychom mohli spíše říci, že lidé, kteří nedokážou zvládnout své sny, utíkají do reality, kde mají alespoň zdánlivý pocit, že mají věci pod kontrolou. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tento film je pro mě zhomtněním dobré zábavy. Je to akčňárna, která má však docela zajímavý příběh, který tmelí jednotivé akční a trikové sekvence k sobě. Akční scény jsou psány Arnoldovi na tělo a nejsou nijak předimenzované. Triky a masky jsou i po letech dechberoucí. Jeden z nejlepších Arnieho filmu, ani zde nevadí, že neumí hrát. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Total Recall se mi jako mnoho jiných akčňáků z této doby dlouho úspěšně vyhýbal (možnost nostalgie tedy zcela odpadá), ale konečně došlo k našemu setkání. A popravdě řečeno, dost mě zklamal. Tuny krve a hromady mrtvol jsou ok, ostatně k Verhoevenovi to už patří. Nezničitelný Arnold (taky bych se chtěl po opakovaném nakopnutí do rozkroku jen bolestně ušklíbnout a jet dál jakoby nic :-D ) nikoho nepřekvapí. Ale příběh, i když jeho úvodní zápletka nevypadala marně, nestál ani za zlámanou grešli. Logika ustupuje až na hraniční mez, kdy ji neomlouvá ani žánr sci-fi. A tak jsem se ve výsledku sice dočkal dobrých triků a efektů, ale na druhé straně hlavně spousty klišé a nudy. P.S. Zrovna si čtu, že se připravuje nový remake s Farrellem v hlavní roli; že by se dal originál ještě víc "trumfnout"? :-D ()

Galerie (210)

Zajímavosti (88)

  • Všichni členové štábu během natáčení onemocněli otravou z jídla, s výjimkou Arnolda Schwarzeneggera a producenta Ronalda Shusetta. Schwarzenegger si vždy nechával dodávat jídlo z USA. Bylo to proto, že o tři roky dříve onemocněl kvůli pití vody z kohoutku v Mexiku během natáčení filmu Predátor (1987). Co se týče Shusetta, ten dodržoval extrémní zdravotní opatření, například si čistil zuby pouze převařenou nebo balenou vodou a trval na tom, aby si každý týden nechal píchnout injekci vitaminu B12. Štáb se kvůli tomu Shusettovi dokonce posmíval, dokud všichni neonemocněli. (Beer Ceps)
  • Na natáčaní bolo i mnoho zvierat, medzi inými i mláďa leoparda a pumy. Arnold Schwarzenegger (Quaid) sa s nimi rád hral. Často ich mal pri sebe v obytnom voze. Rýchlo rástli, priberali na hmotnosti a na konci filmovačky už mali okolo sedem mesiacov. Herec raz vstal a kráčal v obytnom voze smerom k predným dverám. Puma sa nečakane rozbehla a skočila mu na krk zozadu. Svojou hmotnosťou a nárazom ho poriadne tresla o volant. Nebol to však útok. Chcela sa iba hrať. (gogo76)

Související novinky

7. ročník sci-fi festivalu Future Gate je tu

7. ročník sci-fi festivalu Future Gate je tu

22.01.2020

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate divákům přinese řadu nových oceňovaných snímků (Malý Joe, Vivárium, H0use), které budou soutěžit o hlavní cenu festivalu, ale i nesmrtelné… (více)

Paul Verhoeven točí lesbický thriller

Paul Verhoeven točí lesbický thriller

08.08.2018

Režisér Paul Verhoeven (RoboCop, Hvězdná pěchota) se do paměti filmových fandů nadosmrti zapsal jako autor kultovních pecek Total Recall s Arnoldem Schwarzeneggerem či erotického thrilleru Základní… (více)

Vin Diesel si zahraje Bloodshota

Vin Diesel si zahraje Bloodshota

09.03.2018

O comicsovém nakladatelství Valiant Entertainment jste možná nikdy neslyšeli. Podobně jako Marvel a DC ale má svůj propojený vesmír s tisícovkami postav, který se teď převádí na velké plátno.… (více)

Remake Hvězdné pěchoty upustí od satiry

Remake Hvězdné pěchoty upustí od satiry

06.01.2014

Paul Verhoeven dal světu trojici výjimečných akčňáků – Total Recall, RoboCopa a Hvězdnou pěchotu -, které díky kombinaci satirického nadhledu a brutální akce těžko někdy upadnou v zapomnění. Bohužel… (více)

Reklama

Reklama