Turks fruit

Turkish Delight

Nizozemsko, 1973, 112 min

Paul Verhoeven

• Houdini

Oscar 1 nominace: Cizojazyčný film(4.8.2004)

Scénář: Gerard Soeteman .. Staré prase Paul Verhoeven ještě s mladistvým nábojem a kontroverzní razancí. Po krátké úvodní sekvenci, protkaná několika brutálními vraždami, jsem dostal neblahý pocit, zda nepůjde o evropský předobraz Henryho. Byl to však omyl. Turks Fruit není o vraždění. Naopak je plný zadků, hoven, penisů, červů, prsou či zvratků a s tím souvisejících (ne)přirozeně znechucujících situací. Avšak má také obstojný příběh dvou mladých lidí - sexem posedlého sochaře a jedné roztomilé, lehce šílející zrzečky - v kolotoči svobodomyslných situací. Vykreslen je sice veskrze povrchně, ale minimálně po tělesné stránce funkčně. Tady mohl Verhoeven více zapracovat, protože dějové vyústění pak není i přes svoji podstatu tolik působivé. Co nezvládl on naštěstí dohání herci, zvláště výtečný bohém Rutger Hauer má jednoznačné plus, za otevřené podání své postavy.(26.11.2007)

Provokativní to bylo. Dobře zahrané taky, ale nějak mě to neoslovilo. Ke konci už jsem se docela nudil. Nejlepší z celýho filmu byl otec na křesle pobrukující si melodii z gramofonu.(15.10.2009)

Turecký med -- Vyhlášen nejlepším holandským filmem století -- Spontánní a živelné, provokující, bezchybně zahrané. Nemusí sednout každému, ale pro mě bez debaty nejlepší a nejemocionálnější Verhoeven. P.S. Pískový panák na pláži...(25.12.2006)

Jak hodnotit tohle otevřené, náladové a místy lehce kontroverzní "něco"? Popravdě řečeno - dosti rozporuplně. Na jednu stranu film zobrazuje živelný vztah dvou nespoutaných lidí (Eric - sympaťák, u něhož se člověku může zdát, že stále myslí jen na to jedno - a Olga - pro mě s přibývajícími minutami čím dál tím víc nesympatická hysterická cácora), kteří si umějí užívat života a jeden druhého - na stranu druhou je zde však patrná jakási citová odtažitost - jejich vztah je převážně tělesný, třebaže je poznat, že spolu téměř dokonale "souznějí" ve všech směrech (tedy alespoň nějaký čas) - jenže chybí tak trochu "hlubší pohled", aby je člověk mohl politovat nebo se s nimi radovat - vše je na povrchu, odtažité, nenechá nás nahlédnout do nitra. Je sice nad slunce jasné, že Olga je Ericova životní láska a on ji miluje tak, jak jen lze někoho milovat (např. krásná a všeříkající scéna na začátku jejich vztahu, kdy si on potichu sedne k posteli a pozoruje ji, spící) - avšak na mě snímek celkově opravdu působil spíše chladně (byť jejich chvilky štěstí na pláži - či jen tak, spolu - tu a tam přiměly člověka k úsměvu), pozorovala jsem vše z uctivé vzdálenosti, nebyla jsem plně vtažena do děje a neprožívala jsem s postavami jejich radosti a utrpení. A závěr, třebaže velmi smutný, mě nechal téměř úplně chladnou, lhostejnou... - snad jsem už byla tím vším tak nějak otupělá, snad je chyba někde ve mně - to zjistím při dalším zhlédnutí. 4* dávám mimo jiné za podivný pocit, který mě při sledování filmu opakovaně přepadával - pocit zhnusení z lidské povahy, tělesnosti a pomíjivosti...(29.1.2007)

Paul Verhoeven rád šokoval už za mlada a takový Základní instinkt je oproti Turks fruit vlastně docela slabá káva (abych uvedl příklad - nedokážu si představit, že v americkém trháku by Douglas přímo v záběru kamery zkoumal stolici Stoneové - to aby bylo jasno, co vás tady může potkat). Jinak příběh lásky bohémského umělce a mladé lehce šílené dívky je natočen i zahrán opravdu působivě - jakpak by ne, když se tu setkal trojlístek budoucích úspěšných hollywoodských tvůrců - kromě Verhoevena za kamerou Jan De Bont, před ní uhrančivý Rutger Hauer. Rozhodně to není nic pro přecitlivělé povahy - ale to vlastně není asi žádný Paulův snímek...(15.7.2006)

Dobře rozjeté, v první půli zajímavé zejména co se počtu a otevřenosti sexuálních scén týká. Hauer je skvělý, ale co mi nesedlo nejvíc, jsou právě postavy. Zejména ta hysterka mě štvala čim dál tim víc a proto se mnou závěr filmu naprosto NIC neudělal.(26.4.2008)

Zajímavě odtažitá a provokativní směska ze života dvojice, kolem které se točí celý svět. Podivné, ale zajímavé, lehce šokující a Hauer mladý a boží. Ani nevím, jestli se mi to líbí, ale nepochybně je to dobré.(15.2.2009)

Jednu za Hauera, jednu za to, jak elegantně parkoval kolo, jednu za maminku a jednu za tu pěkně rozvernou nevázanost.(20.3.2007)

Turks fruit je o vášnivém a bohémském vztahu 2 vzájemně se milujících lidí ozvláštněný erotickými, nechutnými a absurdními výjevy (na scény např. houpání kočárku při milování, prozkoumávání partnerčiny stolice či vylití vody na tchána v rouše Adamově, jen tak nezapomenu :-) ). Hlavní dvojice byla výborně zahraná a přestože mně jejich charaktery příliš sympatické nebyly, fandil jsem jim a také si oblíbil svérázného otce Olgy. Přiznám se, že ten konec mě docela dost překvapil a sám o sobě vrhl na film trochu jiné (z mého pohledu ještě zajímavější) světlo. Verhoevenovo úsilí hodnotím 4*, i když tento snímek zřejmě nebude pro širší divácké spektrum.(8.3.2011)

To se hned tak nevidí: bizarnost, která má energii. Jenomže bez skvělého Rutgera Hauera by "Turecký med" byl opravdu jen úlet.(14.1.2011)

• RHK

Jeden ze 125 nejlepších neanglicky mluvených filmů - 125 Greatest Foreign Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/.(11.9.2011)

Vášnivá love-story dvou spontánních asociálů podaná vrcholně pravdivým a odvážným způsobem. První role Rutgera Hauera, jehož excentrické herectví připomíná Klause Kinského a jehož andělský zjev ostře konstrastuje s jeho démonickým chováním. Absolutní nepodřízenost rovná se absolutní svoboda – to platí jak pro postavy, tak pro tvůrce filmu. Buřičská gesta a buřičské činy ve jménu lásky, fuck off autority, fuck off pravidla – Turks Fruit mohl být libertinskou oslavou l´amour fou. Ovšem nebýt toho tak drásavě smutného konce, který zpětně celý příběh přehodnocuje a zanechává pocit hořkosti a beznaděje.(7.11.2006)

Pokud jste nahodou premysleli, zdali byl Verhoeven uchylny uz ve sve ranne .NL tvorbe, premyslet uz nemusite - byl! Turks Fruit je ultra-kontroverzni snimek plny sexu a nechutnosti, ktere diky syrovemu stylu nataceni pusobi pomerne dost efektivne (neplest si s efektne, protoze vizualne to buhvijaka slast pro oko zrovna neni). V podstate se jedna o portret neobvykle extrovertniho a promiskuitniho paru od zacatku az do konce. Tah na branu tomu rozhodne nechybi, bohuzel jsem se s tim nebyl sto poradne spojit, protoze mi jsou oba hlavni charaktery extremne nesympaticke. A zeny - pokud jste vzdy snily o tom, jak asi vypada penis Rutgera Hauera, tenhle film je stvoren primo pro vas! "I screw better than God." 6/10(3.5.2010)

• Revanx

Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete.(15.2.2009)

Perverzní poetika "Turks fruit" poskytuje nevšední zážitek, který může mnohé diváky odradit či dokonce šokovat. Verhoeven si nebere servítky a jeho krásně natočená prasárna kontrastuje s režisérovými pozdějšími filmy natočenými pro Hollywood, které jsou ve srovnání s jeho domácí tvorbou (zahrnující například fenomenální "Černou knihu") umírněnější a pro samotného tvůrce limitující. K úspěchu filmu jistě dopomohl i Rutger Hauer, jehož postava si nehledá sympatie publika, ale naopak ho dráždí svou animálností, tolik typickou pro celý snímek. 9/10(30.3.2010)

Tak konecne jsem mel tu cest poznat ten proslule "osobity styl" rezie Paula Verhoevena a musim podotknout ze i pres stari filmu jsem byl misty docela sokovan, ale takovym zpusobem ze me to proste dostalo, protoze podobne zvrhlych snimku jsem zatim jeste moc nevidel...:) Ono to vlastne ani neni tak zvrhle, ale urcite se jedna o velmi originalne provokativni snimek, ktery je okerenen par nechutnymi scenkami a tomu vsemu vevodi az neprijemne presvedcivy Rutger Hauer..:).(5.5.2011)

• ad

Verhoevenovi prostě nerozumím.... to se nedá nic dělat(19.1.2010)

Surovost, syrovost, prasecinky, naboj, kontroverze, volnost, svoboda = debut (Paul Verhoeven). Ne kazdemu se zavdeci a zalibi. 65%(7.7.2009)

• d-fens

ocenenia : Oscar 1974 - Nominácia na najlepší zahraničný film(1.2.2012)

<< předchozí 1 2