Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z nejdramatičtějších okamžiků starověkých dějin ožívá ve výpravném koprodukčním filmu. Roku 1193 před Kristem unesl trojský princ Paris ženu spartského krále Menelaose, krásnou Helenu. Králův hněv vyústil v desetiletou válku mezi nejsilnějším z řeckých měst a Trojany. Střetli se v ní největší antičtí hrdinové Sparty v čele s Achilesem a Troji, vedení Hectorem, nejstarším synem krále Priama. Její vyústění patří k největším příběhům všech dob. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

Darth Revan 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nápad zobrazit Parida jako největšího padoucha z celé války je zde doveden k dokonalosti. Téměř vše sedí, Homér (pokud žil) se nemusí v Elýsiu stydět za toto zfilmování svého eposu. Steve Reeves jako Aineias je ve filmu představen jako Herkules no. 2, což mi vyhovuje. Kdyby film neměl lacinné kulisy tak dám plný počet. Takhle jsou to jen lepší 4*. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mě velmi mile překvapil, to není vůbec tak nezajímavý, jak se nám tady snaží vsugerovat uživatel Dudek, když bude čas tak se k filmu rád vrátím. Co jsem měl takhle možnost shlédnout, především od společnosti Řitka video s.r.o., která za poslední poměrně krátkou dobu, pár těchto tzv. Peplum ("Swords & Sandals") filmů vydala tak tento je zatím jednoznačně nejlepší. Tím stěžejním pilířem, je u tohoto filmu, jednoznačně jeho příběh, krásný, známý mytologický příběh, jeden z nejlepších starověkých příběhů všech dob! Epická báseň slepého básníka Homera, a jeho zmínka ve svých Ilias, někdy kolem 8. století př. n. l, tedy jestli lze vůbec věřit starověkým kronikářům a Homer vůbec existoval:-) Toto epické dílko, je silné především v perfektní choreografii a okázalých a velmi působivých bitevních scénách a různých obléhání, které tu jsou od druhé poloviny filmy skoro nepřetržitě až do samého konce, dále je to krásný barvitý obraz, pěkné nazdobené kostýmy a působivé, silně evokující hudební skóre. Samotný příběh, jak je známo se odehrává někdy kolem roku 1180 př. n. l, tedy už na úpadku, předtím prosperující mykénské kultury, v posledním roce války o Tróju, příběh dá se říct že je historicky velmi věrohodný, klade se tu důraz hlavně na charaktery a psychologii jednotlivých postav (i když některé jako Ulysses, Priam, Menelaus nebo Agamemnon, tu moc prostoru nedostanou) ať už jde o Parise, který je tu vyobrazen jako darebák, na rozdíl od Wiseovi především milostné americké verze z roku 56', jeho Heleny, která je zas spíše zahleděná sama do sebe, krále Tróje Primase, na druhé straně Agamemnona, věštkyně Cassandry, která předpověděla pád města, a v neposlední řadě hrdinného Aenease, kterého hraje hvězdný Steve Reeves (jeden z prvních herců v tomto žánru, který pomaloučku vydláždil cestu jiným), v jedné ze svých nejlepších nejpůsobivějších rolí vůbec, jeho fyzická kondice v jeho nejlepších letech byla skutečně obdivuhodná, navíc měl i jistou obrazovou přitžllivost a samozřejmě chybět nesmí ani neporazitelný legendární řecký hrdina Archilles a jeho smrtelná pata. Krásné kostýmy, včetně všech těch neuvěřitelných bojových masek, maketa (kulisy) města Tróji se mi celkem páčila, krásné paláce, špinavé ulice, na druhé straně obrovský válečný tábor ale přeci jenom více realistická a vizuálně přitažlivější byla až v jeho pokračování "La leggenda di Enea", samotný Trojský kůň byl určitě lepší než v nejnovější Tróji s Bradem Pittem. Nádherný film, jeden z těch lepších a povedenějších žánrovek od experta na Peplum Giorga Ferroniho, velké dějiny antického Řecka, a jeho lstivých bojovníků, pro fanoušky Swords & Sandals povinnost, konec v podobě mluveného epilogu byl nádherně dojemný:-) Podobné filmy : Helen of Troy 56', 300 Spartan, The 62', La leggenda di Enea 62', Leone di Tebe 64', Troja 04', 300: Bitva u Thermopyl 06' atd....Komentář zde jako čtvrtý v pořadí.. ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Nezajímavý pohled na tojskou válku, který bohužel nepřichází s ničím novým. Pestrobarevné kostými a dokonce i vzhled hrdinů dávají jasně najevo, odkud se bohatě inspirovala galská taškařice Asterix a Obelix. V rozmáchlém příběhu bez výrazné dějové linie se dočkáme důležitých rozhovorů, cesty a bojů, to vše se neustále opakuje. Právě bohužel boje však působí velice nedotaženým dojmem. Klasické krátké mečíky, štíty a lukostřelba zde sice hrají hlavní roli, ale žádného věrohodného zpracování bitvy se bohužel nedočkáte, spíše si zavzpomínáte na časy, kdy jste s kamarády bojovali klacíky. Za zmínku nestojí ani hudební doprovod, což jsou ohrané trubky a pár vcelku originálních tónů. Celkově vzato není problém celé toto dílo zhlédnout, ale jednou to bohatě stačí. ()

tonho 

všechny recenze uživatele

Tento sandálový film začína v desiatom roku trójskej vojny, na rozdiel od Pettersenovej Tróje sa odohráva až po smrti Hectora, Paridovho brata, ktorý zahynul v súboji s Achillom. Hlavným hrdinom filmu je Aeneas, jeden z obrancov obliehanej Tróje, ktorý je kladnou postavou, čo nemožno povedať o Paridovi, ani Helene, kvôli ktorej došlo k vypuknutiu trójskej vojny. Aeneas bojuje nielen proti Grékom, ktorí obliehajú Tróju, ale aj proti Paridovi, ktorí naňho žiarli. Aenea stvárnil údajne Schwarzeneggerov a Staloneho idol, kulturista a herec Steve Reeves. Vo filme uvidíme aj trójskeho kráľa Priama, jeho dcéru a veštkyňu Kasandru, spartského kráľa a Heleninho manžela Menelaa, jeho brata Agamemnona, či hrdinu a vynálezcu trójskeho koňa Odyssea. Film končí dobytím Tróje, narodením Aenehovho syna a smrťou jeho ženy – Hectorovej a Paridovej sestry Kreúsy, ktorá zomiera pri pôrode a útekom Aenea z horiacej Tróje. Dočkáme sa aj trójskeho koňa, ktorý vyzerá celkom slušne a pomocou ktorého sa Grékom (Achájcom) podarilo dobyť Tróju. Ináč, Aeanes sa po úteku z Tróje usadil v Taliansku, je považovaný za predka legendárnych zakladateľov Ríma – dvojičiek Romula a Rema, teda za praotca Rimanov. Jeho životné príbehy spracoval Vergílius v epose Aeneas. Predstaviteľ Aenea herec S. Reeves si v tom istom roku zahral aj Romula v ďalšom sandálovom filme, tentokrát o založení Ríma, Romulus a Remus. Podobne ako v Pettersenovej Tróji, ani v tomto spracovaní trójskej vojny, bohovia nezasahujú do jej priebehu. Film ma síce chvíľami nudil, ale myslím si, že na svoju dobu ide o slušne odvedené remeslo. ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Nejlepší sandálový režisér Giorgio Ferroni, nejlepší mytologický herec Steve Reeves, plus velký rozpočet. Nemohlo vzniknout nic jiného, než jeden z nejvýpravnějších a nejlepších sandalione (po talošsku) filmů, se spoustou špičkových akčních scény (Ferroniho nejsilnější stránka), které ostatní tvůrci recyklovali přinejmenším v dalších deseti filmech (Giorgio byl bohužel nucen taky, chudáček). Dále je nutné přihodit krásné kostýmy, solidné exteriéry (podezřívám juginu) a zajímavou hudbu (rejža ještě držel psychologického minimalistu Fusca pořádně pod krkem, což se nedá říct o pokračování). Pro fanoušky žánru naprostá povinnost! ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama