Melancholický příběh, natočený typickým Vláčilovým způsobem, i když velmi uměřeně. V hlavních rolích dvou chlapců, rebelujících proti všem a bezvýsledně hledajících své místo na světě, se předvedli dva ve své době neznámí polští mladíci, což dodává snímku na autenticitě. Film nabízí dva velmi dobré psychologické portréty, smutnou atmosféru a krásnou hudbu.(19.10.2006)

...tři a půl...(13.10.2005)

filmy františka vláčila u mě bodují svojí úžasnou a bohužel pro mě i nepopsatelnou atmosférou.. je to opravdu ztělesněná melancholie.. vláčilovské filmy mi chybí.. strašně mi chybí..(12.12.2008)

Vezměte bratra Čapka (toho víc upatlaného od barev), přidejte Démanty noci (dva utíkající kluci), U konce s dechem (dementní hlavní hrdina, co střílí na potkání) a Vláčila, co se snaží o to samé jako v šedesátých letech, ale kvůli absenci černobílého materiálu a hudby Zdeňka Lišky se mu to bohužel nedaří.(30.5.2008)

Kromě dokonalé kamery filmu dominují výkony obou polských herců (u nás si společně zahráli už ve Svobodově "Zániku samoty Berhof") a výborného Miroslava Macháčka v mnohočetné roli špatného svědomí prchajících zločinců. Umění Františka Vláčila s léty neztratilo nic ze své velikosti a to, jak dokázal sladit příběh dvou mladíků, ocitnuvších se ve spirále násilí, a krajinu, která je obklopuje a postupně vtahuje do své náruče, to doslova bere dech.(28.9.2007)

Čestná Vláčilova prohra. Převádět takto doslovně lyrismus románu do filmové řeči je práce předem odsouzena k neúspěchu. Zatímco v knize lze takto působivě budovat vnitřní svět dvou hrdinů pomocí subtilních slov a líčení krásy krajiny, mladík zmítající se v kocovině uprostřed louky a vyřvávající přírodě svoji nihilistickou obžalobu života vyvolává spíše zděšení. Stejně tak závěrečný monolog. Ne že by Vláčil ztratil jedinou myšlenku z románu, ale nedokázal pro ně najít adekvátní filmové vyjádření.(31.8.2010)

Kamera skvela,zaber ze stromu na chlapce pod ni, fantasticky.Pan Machacek uchvacujici.Polske herce schvaluji,nelibil se mi vsak jejich dabing.Problem je v tom ze ja ty ceske herce znam a stale jsem si pod nimi predstavoval ceske tvare a to mi matlo,mozna kdyz by se jednalo o cizi ne cesky film nerusilo by mne to tak.Snad se to dalo vyresit nejakym jinym zpusobem,napr je nechat mluvit cesky.(13.5.2008)

Film natočený podle jedinečné baladické prózy Josefa Čapka. Motiv cesty lesem, potažmo symbolicky cesty životem. Dva kamarádi - pytláci - v afektu zastřelí hajného, z cesty se stává útěk. Les je pro ně zpočátku přítelem (úkryt před četníky), dojde k různým setkání, posléze se les stává vězením, na konci cesty i lesa čeká smrt. Velmi jednoduchý, přitom geniálně propracovaný děj. Mistrnné filmové dílo Františka Vláčila.(9.2.2012)

Pro mne asi nejslabší Vláčilův film ...(29.3.2010)

Svobodův o rok starší Zánik samoty Berhof se mi sice zdál být silnější, nicméně tento obdobně laděný Vláčilův film má své nesporné kvality. Možná i tím, že do rolí těch syčáků obsadil neznámé polské tváře (opět Probosz, jako v Berhofu), čímž dodal filmu na autenticitě. Jako vždy se Vláčilovi podařilo dosáhnout jednotné nálady, v rámci které člověk od počátku až do konce nečeká žádný happy end. Ovšem na to, že stopáž je jen 90 minut, je film přece jen příliš rozvláčný, na rozdíl od atmosféry se tempo udržet nepodařilo.(23.3.2010)

Za tři a půl... Rád bych dal víc, film není špatný- ale: bohužel oba hlavní herci (Suszynski a Probosz) "hrají" totiž úplně stejně jako v -Zánik samoty Berhof-, konkrétně v scéně po vykradení statku, jak jsou v nových šatech... Je to až zarážející, ta podobnost- schválně, kdo máte oba filmy tak porovnejte. A klidně mi napište, pokud se pletu. A taky ten český "dabing", a ne jenom u polských herců.. Mám sto chutí dát plné čtyři hvězdy, ale nějak to nejde...(31.7.2008)

Režie: **** Děj: ***** Výkony herců: ***** Dialogy: **** Postavy: ***** Hudba: **** Spád: **** Závěr: ****(8.1.2011)

Unikatni snimek. Naprosto nechapu, ze se takovy skvost vali po archivech a takrka nikdo jej nezna. Genialni kamera, osudove drama (bez patosu), nenasilne nauceni. Pokud ovsem chcete videt detektivku, tak nedoporucuji, pres psychologickou propracovanost. Tohle neni detektivka. Spise intimni studie hranic mozneho a dovoleneho, vule a svevole, cinu a zlocinu, individualismu a samoty, v neposledni rade take fantasticka perspektiva uteku pred vsim vcetne sebe sameho, sebevydedovani se ze spolecnosti, aniz je to zamerem - jaky vyznam ma najednou les (bezpeci), jaky ves (korist) a jaky pes (imunitni system koristi) atd. - v tomto ohledu predci mnoha obsahla a suchoparna pojednani sociologu.(11.4.2008)