Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Osiřelé chlapce Nata Blakea a Dana, děti bostonských ulic předminulého století, zachrání náhodné setkání s podnikatelem Johnem Brookem před trestem za pouliční krádež. John odešle Nata s doporučením na venkov do internátní školy, kterou zčásti podporuje. Vedou ji manželé Jo a Fritz Baehrovi, kteří nejen vyučují, ale nekonvenčními postupy vychovávají děti k mravnému životu. Nat se snadno sbližuje s prostředím a novými kamarády a zbavuje se návyků z ulice. Mezitím Dan školu vypátrá a Baehrovi ho také přijímají. Protřelejší Dan však jen využívá výhod zajištěné existence, nerespektuje školní pravidla a strhává spolužáky k pochybným dobrodružstvím. Proto ho Fritz pošle do polepšovny. Dan odtud uteče a zubožený se vrací do školy, neboť pochopil, že jedině tam dostal novou šanci žít slušný život. Brzy může své zmoudření prokázat i činem (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Priatelstvo, porozumenie alaska su pekne temy na film, su tu vsak dve ale - na medziludske vztahy mam genialneho dedka /dnes uz dedek/ Woodyho Allena, i ked nie vsetky Allenovky sa mi musia automaticky pacit, ze jo. No a za druhe film komplet zhorel. este v 1998 to mohlo byt jakz takaz pozeratelne, ale film brutalne zastarava a zub casu tu parcuje neuprosne : 20 % ()

GAVIN17 

všechny recenze uživatele

Toto je jeden z ukázkových filmů s tématem přátelství, porozumnění a láska, tak jak se píše ve starších románech pro děti a mládež. Kanadští filmaři se s úspěchem zhostili literární předlohy známé autorky "Malých žen", která bývala biblí mnoha amerických a kanadských dívek v 19. století. Román "Malí muži" je známý méně, ale přesto si myslím, že je to hodnotné literární dílo, které přímo volalo po filmovém zpracování. Ústřední hrdina Nat je nám sympatický od první chvíle, ale i dareba Dan, přese všechny své prohřešky není nikdy vyloženě nepříjemným, což dává tušit, že uvnitř má dobré srdce, což finále, po velké tragédii, jednoznačně dokáže. Vkladem filmu má být mravní poselství, že dobro vždy vítězí, ale sami vidíme, jak je problematické třeba financování takové netradiční instituce, jímž Domov pro chlapce byl, bohatí se nikdy a v žádné době nezajímali o problémy a potřeby chudých dětí a když už tak jen zprostředkovaně. Já ve filmu oceňuji především vemlouvavě ukázané věrné a hluboké přátelství, při prvním shlédnutí jsem měl slzy v očích, a film si vždy znovu a znovu rád prohlédnu. Takže u mě jednoznačně pět hvězdiček. ()

Reklama

Reklama