Reklama

Reklama

Ten den by proběhl jako každý jiný, kdyby se na nebi neobjevilo „cosi“, co sourozencům Haywoodovým zabilo otce. Bylo to UFO? Nebo je vysvětlení mnohem racionálnější? Nikdo nic neví. Zjevné je jen to, že to, co se děje v okolí malé koňské farmy, na níž OJ (Daniel Kaluuya) a Emerald (Keke Palmer) žijí, je čím dál znepokojivější a nabírá to na obrátkách. Zatímco oči senzacechtivých amatérských ufologů a záhadologů se upírají k nebi ve snaze alespoň krátce zahlédnout kousek létajícího talíře, Haywoodovi klopí zraky k zemi. Kdo se na ně nedívá, toho přece neunesou. Nebo že by pravidla neplatila? (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (491)

Toren 

všechny recenze uživatele

8,5/10. Jordan Peele to dokázal. Lidstvo se od nepaměti žene za spektáklem a je fascinováno něčím novým a doposud nepoznaným... no a NOPE tyhle myšlenky fantasticky rozebírá hned na několik rovinách, zatímco nezapomíná předkládat technickou preciznost, opírat se o silné herecké výkony a u toho divácky bavit a děsit zároveň. Nepamatuji si, kdy jsem naposled sledoval "hororový" počin, který byl obsahem, audio vizuálem a tématy tak setsakra bohatý. Jakože wow. Fantastická jízda. Velká škoda, že to OPĚT náš konzum minulo. Ale to už je zdejší klasika. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

7/10 Butthole from Outer Space. Pridávam sa k hlasom, ktoré tvrdia, že toto je veľmi v štýle ostatných Shyamalanoviek. Je to vizuálne podmanivé, originálne, ale zároveň aj dosť divné a miestami smiešne až vyslovene cringy. Z celého filmu ma najviac bavila - úplne nadbytočná ale mimoriadne strašidelná - pasáž s Gordym a Jupiterom, ktorá mala potenciál na vlastný film. Zvyšok je taký mix 80s béčka (ten IT technik to strašne dáva dole) a arthouse hororu, ale od odhalenia tajomstva to ide rapídne dole a záverečný kameramanský lov má možno nejaký meta-zmysel, ale reálne sa postavy v poslednej tretine správajú ako po lobotómii. Za originalitu a špičkovú kameru zaokrúhľujem nahor, ale scenár je nesústredený a filmu by sa zišlo prestrihať (najmä v prvej hodine) tak o 20-30 minút. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Pro diváka, který zná Peelův filmařský talent i scenáristické limity je Nope přesně taková bejkovina, jakou avizoval trailer. Rejža umí poutavě natočit prakticky jakoukoliv scénu. Ale když se v těch scénách sto minut pouze něco naznačuje a některé z nich nemají pro už tak řídký příběh smysluplný význam (Asiat a šimpanz), jde o pouhé pozérské tahání za nos. Peelovo neobvyklé mixování žánrových motivů (zde sci-fi horor a western) může působit odvážně a neotřele, ale ve filmu, který chce na jednu stranu děsit a na druhou balancuje na hraně parodie, tvůrčí vize zaniká. Nope je co do povedenosti někde mezi Get Out, který stál na geniálním nápadu, a Us, který byl směšnou hloupostí. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Sourozenci OJ a Emerald mají problémy s krachujícím statkem, vlastním vztahem a teď i s něčím, co se schovává v mracích a jak se brzy ukáže, je to zatraceně nebezpečné. Jenže jak tuhle věc, která se umí dobře schovávat a nerada nechává svědky, odhalit světu? A jak to přežít? Jordan Peele natočil sci-fi, která sice v první části úplně dobře nefunguje a on jako režisér nezvládne budovat napětí tak, jak by asi chtěl. Všechno ale dohání závěrečnou třetinou, kdy si to lidé a tajemné cosi z oblaků rozdají na férovku. Čím víc se blíží konec, tím víc je Nene chytřejší a zábavnější. A navíc vypadá opravdu krásně. Ovšem skutečný strach a děs Peele zkrátka pořád neumí. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Best UFO movie in Decade ? Nope. Actually god damn YES! Jordan Peele je zpět a opět bude rozdělovat na dva tábory, byť tentokrát díky parádní látce si získá větší ovace než při přeceňovaném US. Peele je zde trochu netradiční, sociální přesah zde není tak intenzivní jak v jeho minulých filmech, ubylo i dost humoru a symbolů i metafor je zde podstatně méně, přesto natočil unikátní a působivou žánrovku, která opět není tak hororová, jak by být mohla, ale jsem velmi spokojen. Nope je rozhodně horor, který si diváky dokáže získat i silnými filmovými stránkami. Vizuálně, konkrétně v IMAXU je Nope fakt nádherný. Kamera od Hoytemy je masterpiece sám o sobě, některé záběry berou dech ( a to se v hororovém žánru zrovna 2x nevídá), potěší i skvělý herecký cásting. Kaluuya je dobréj, ale vedle Keke Palmer působil lehce jako stín, protože, ta tu předvádí snad nejsilnější ženský herecký výkon tak za 15 let ( emoce, řev, proslov, hlas) naprostéj hereckéj koncert od neznámé herečky, kterou chci okamžitě vidět i někde jinde. Povedla se i dobře zvolená hudba a hlavně atmosféra funguje královsky, je to místy hodně nepříjemné, creepy, zvláštní a nekomfortní. Je tu docela dost vzrušujících a efektních hororových scén, na které budu vzpomínat i do budoucna ( Šimpanz!! Barák zalitý krví, hlava koně v autě, trávicí proces ústředního villaina a řev mrtvých mi zvoní v úších ještě teď), Od plného počtu mě dělí snad jen finále, které je paradoxně slabší než předchozí akty ( většina lidí si stěžuje na akční finále, ale za akci bych to až tak nenazýval, člověk si hned představuje velkolepéj aliení masakr ve stylu Secret War a to se zde opravdu nekoná. Jen jsem si nebyl úplně jistý, zda se mi finální podobizna líbí či ne, ale kreativita se ji upřít nedá. Peele se hororům určitě bude věnovat i do budoucna a docela rád bych viděl slasher nebo čistě duchařinu v jeho podání. Za mne lepší než Arrival. Příběh 4/5 Humor 2/5 Násilí 3/5 Zábavnost 4/5 Hudba 4/5 Vizuál 5/5 Atmosféra 4/5 Napětí 4/5 Emoce 4/5 Herci 5/5 Celkem: 8/10. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (28)

  • V prvním traileru je Em (Keke Palmer) zobrazena, jak tančí na píseň „Fingertips“ od Stevieho Wondera, ale její pohyby jsou naprosto nesynchronizované s hudbou. Ve filmu pak ale nakonec tančí na píseň „Walk on By“ od Dionne Warwick. (TheEvilTwin)
  • Režisér Jordan Peele prozradil, že scénář napsal v době, kdy měl obavy o budoucnost kinematografie. „Věděl jsem, že jako první věc musím vytvořit opravdový spektákl, něco, na co diváci zkrátka musí přijít a vidět.“ (NiWi)
  • Film obsahuje v rámci satiry hodně odkazů na produkci J.J. Abramse. Jeden z koní se jmenuje Clover (reference na film Cloverfield, 2008 a celý stejnojmenný propojený vesmír), housle v soundtracku „the Muybridge Clip“ (reference na podobný soundtrack pro seriál Ztraceni, od r. 2004) a jméno monstra je pak Jean Jacket – J.J. (NiWi)

Související novinky

Noc ve filmu Nene je jako žádná jiná

Noc ve filmu Nene je jako žádná jiná

19.09.2022

Přinejmenším filmoví fanoušci jistě dobře vědí, že noční scény se často točí ve dne. Používá se přitom technika zvaná „americká noc“, kdy se na záběry pořízené za denního světla aplikuje modrý filtr,… (více)

Míří k nám další velká streamovací služba

Míří k nám další velká streamovací služba

11.09.2022

V Česku je dnes možné předplatit si desítky streamovacích služeb, prorazit na poměrně saturovaném trhu se ale pokusí další. A může mít dobrou šanci na úspěch. Jde totiž o SkyShowtime, výsledek… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Reklama

Reklama