Reklama

Reklama

Pěstitel orchidejí

(festivalový název)
  • Dánsko Orchidégartneren (více)
Krátkometrážní
Dánsko, 1977, 35 min

Obsahy(1)

Pěstitel orchidejí z roku 1977, Trierův první „dospělý“ film, jako surrealisticky zasněný příběh reflektuje trápení mladého muže a poodhaluje Dánův budoucí cit pro kontroverzi, když si v něm sám mladý Trier zkouší nacistickou uniformu. Jako vždy je takový obraz součástí mnohem komplexnější podívané. (Letní filmová škola)

Recenze (5)

Radko 

všechny recenze uživatele

Maliar-umelec rieši osobné zapeklité nálady svojráznym mejkapom, obliekaním sa do nacistických uniforiem, popiskovaním si Lili Marlen a sexuálnymi fantáziami. Problém má zrejme aj s tvorbou - všetky svoje šmidlinky a obzerance žien sa dejú pri obrovskom prázdnom ráme. Vedľa neho je plechovka so štetcami, paleta, farby, no plátno ostáva prázdne. Až raz.... Tichá, občas okomentovaná alebo úryvkom hudby podkreslená polhodinová clivá melanchólia s náznakovo podanou dohrou je pomerne vydareným raným von Trierovým dielom. ()

Reklama

glum88 

všechny recenze uživatele

Upřímně jsem nic tak dokonalého nečekal, i když mi zpětně dochází že mě to mělo trknout - Režie a hlaní role - Lars von Trier. Nebudu tvrdit že jsem to pochopil na první shlédnutí, ale stejně 5. ()

ra1n 

všechny recenze uživatele

Už tady lze vypozorovat typické znaky budoucí Trierovy tvorby jako převlékání se do gestapáckých uniforem nebo utrhávání hlav kanárkům. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Tenhle krátký film už je zajímavý Trier. A šokuje. Nedávno (2011) o ,,Orchide,, mluvil i Trier. Protože po Antikristu ho Francouzi obvinili že je nacista, navíc ještě ukazovali i na Orchidé... (jelikož tady se objevuje v nacistickém převleku). Vysvětlil to tak, že chtěl natočit to, co nejvíc v té době šokovalo. Je tam víc toho ne jen ten převlek. A co se týče Francouzů, řekl jim o tom který národ udělal v historii židům nejvíce škod, a bylo vymalováno. Je to zajímavý snímek. 3/5 ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama