Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hořká komedie a v pořadí třetí celovečerní film režiséra Tomáše Vorla (Pražská pětka, Kouř), odehrávající se v samém srdci Prahy - na Karlově mostě, tak jak jej známe z dnešních dnů. Je to příběh plný romantiky, vášní, černého humoru a temné pražské mystiky. Hlavní hrdina Tomáš, absolvent FAMU a někdejší slibný mladý režisér, řeší klasickou třicátnickou krizi. Potlouká se bez cíle po Malé Straně, propadá čím dál tím větší beznaději. Všude kolem něj kraluje důmyslný i prvoplánovaný duch komerce, na níž se on sám nechce podílet. Kromě tvůrčího prázdna a snad i v závislosti na něm se kolem Tomáše trhají i osobní vztahy. Pro manželku Martinu je už Tomášův bezbřehý způsob života neúnosný. Pro ní i jejího syna Péťu svitne naděje v osobě bohatého a úspěšného producenta Roberta, který se svižně pohybuje přebujelým světem reklamních šotů. Tak se Tomáš stává jedním z vrcholů manželského trojúhelníku. Robert Tomáše donutí, aby se dal do psaní filmového scénáře a slíbí mu, že bude financovat jeho natočení. Očekává, že se mu Tomáš nebude plést do jeho slibně se rozvíjejícího se vztahu s Martinou. Dochází však k nečekanému rozuzlení...

Příběh režiséra, jenž zoufale hledá cestu ze slepé životní uličky, naznačuje jistou autobiografičnost nejen křestním jménem hlavního hrdiny, ale do značné míry kopíruje i Vorlovy názory na českou současnost a rozvíjí jeho utkvělá témata. Přes všechny své kvality, výjimečný myšlenkový přesah a vnitřní upřímnost vyznívá Vorlovo hledání životní a tvůrčí autenticity poněkud uměle - lze mu minimálně vytknout stylovou nevyváženost, místy i tezovistost a přebytečnou ornamentálnost. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Adam Bernau

Adam Bernau (hodnocení, recenze)

Poč se dnešní marný Vorel mstí někdejšímu geniálnímu Vorlovi, který stvořil zásadní díla? Proč se po 20 letech rozhodl zkurvit svůj vlastní skvělý film? Proč, proč, proč?

sator

sator (hodnocení, recenze)

Tomáš Vorel vrací Kamenný most s Havlem po 20 letech do kin
15. prosince 2015 5:58

Režisér Tomáš Vorel se rozhodl znovu přivést na plátna svůj film Kamenný most z roku 1996 v hlavní roli s Tomášem Hanákem. Po dvaceti letech tak vznikla zdigitalizovaná režisérská verze s novým zvukem i obrazem, která obsahuje nově namluvené vnitřní dialogy hlavního hrdiny.
Trailer k režisérské verzi filmu Kamenný most | (1:28) | video: Vorelfilm

„Je to můj nejniternější, nejopravdovější a nejmagičtější film. Mám ho nejraději. Tomáš Hanák přijal výzvu na předělání filmu s radostí. Hlavní postava filmu je napůl Hanák a napůl Vorel. Měli jsme podobné osudy se ženami, alkoholem i tvorbou. Hanák v Kamenném mostu ukázal, že není pouze sklepácký vtipálek a ironik, ale že umí hrát i vážné věci. Je to jeho životní role," říká režisér Vorel.

Kromě Tomáše Hanáka si ve filmu zahrála i Milena Dvorská, která byla za svůj výkon nominovaná na Českého lva. Ve filmu se objevil i Václav Havel, jak je vidět i v traileru. Hudbu k filmu složil Vladimír Franz a melodie nazpívala Lenka Dusilová společně s Davidem Kollerem.

Obnovená premiéra filmu za účastí tvůrců i herců proběhne 14. ledna v pražském kině Lucerna. Vorel kromě Kamenného mostu své fanoušky potěší i vánočním dárkem ve formě komedie Skřítek, kterou zdarma umístí na internet. V současné chvíli už jsou zdarma ke zhlédnutí filmy Ulovit miliardáře a Gympl.

Zdroj: http://kultura.zpravy.idnes.cz/trailer-kamenny-most-obnovena-premiera-tomas-vorel-fh2-/filmvideo.aspx?c=A151214_171824_filmvideo_kiz

Mairiel

Mairiel (hodnocení, recenze)

Milý LEE04, dokud budou lidi, co tento film hodnotí řekněme aspoň 4 hvezdičkami, nemá vaše otázka smysl... Myslím si, že film je naprosto dokonalým znázorněním rozervané psychiky umělcovy a líbil se mi takřka na sto procent, takže klidně můžu říct, že film byl natočen pro mě a to jeho existenci dostatečně ospravedlňuje ;)

Reklama

Reklama