Reklama

Reklama

Bouřlivé víno

  • Československo Búrlivé víno
Československo, 1976, 128 min

Předloha:

Jan Kozák (kniha)

Kamera:

Josef Illík

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Vladimír Menšík, Božidara Turzonovová, Jiří Vala, Čestmír Řanda st., Slávka Budínová, Eva Hudečková, Jaroslav Moučka, Zdeněk Kryzánek, Rudolf Jelínek (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Film Bouřlivé víno byl zasazen do roku 1968, kdy se předseda JZD Janák (Vladimír Menšík) ve fiktivní jihomoravské vísce Pálavice postaví plánům několika chamtivých vinařů, kteří v touze obchodovat s vínem na vlastní pěst naletí chytrému podvodníkovi. (Bohemia MP)

Recenze (163)

mh.mail 

všechny recenze uživatele

40% - Nevím, ale mám takový pocit, že tímhle filmem se museli pánové Vorlíček s Macourkem vykoupit za filmy jako Pane, vy jste vdova, Dívka na koštěti, Jak utopit dr. Mráčka a možná že i za Popelku. Ale možná se mýlím a natočili tuto trilogii dobrovolně z vlastního přesvědčení. Koneckonců je to jedno. Vznikl film, který je po technické stránce bezchybně natočen, s účastí kvalitních herců, i příběh má celkem hlavu a patu. Až na to, že to je celé naprosto prvoplánová ideologická propaganda. Černobílé rozdělení postav - divák hned ví, kdo jsou ti hodní a kdo ti zlí. Ti dobří hned od počátku působí majestátně a suše, ti zlí zase směšně. Nakonec to ani není komedie, pouze takový úsměvný příběh, jak se skupinka mamonářů nechala napálit a okrást čechorakouským podvodníčkem a jak vinařské družstvo od ještě větší blamáže zachránil uvědomělý a zásadový soudruh Janák. A vidíte, soudruzi, o tohle těm tzv. reformátorům v 68. roce šlo především! Ještěže jsme měli takové Janáky, kteří je v pravý čas odhalili a zesměšnili. A ještě taková drobnost, která nebyla moc dobře vidět: Příběh vrcholí těsně před 21. srpnem, takže obsahuje takové skryté poučení, jak by to asi vypadalo, kdyby nebyli bývali přijeli „oni“. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Režisér Václav Vorlíček je jeden z mojich obľúbených režisérov. Bohužiaľ normalizačná doba začiatkom 70tych rokov sa v tomto filme silne ukázala. Aj keď sa pán režisér snaží urobiť komédiu, v niektorých scénach filmu sa mu to aj podarilo ( striptíz vo vinárni), ale bolo tam dosť politiky. (schôdza, kde len strana vie čo majú robiť, ukážka ako strašne žijú ľudia vo Viedni). Veľmi rád sa dívam na české komédie, českých hercov a preto tento film hodnotím ako dobrý 55%. ()

Reklama

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Nebudu se zabývat politikou té doby, herci prostě skvělí, legrace sice pomálu, ale sem tam se člověk i baví. Chápu, že si agitku autoři odpustit nemohli. Také se domnívám, že by film snesl kratší stopáž. 2013102812844/12852+++++++++++ Souhlas s mým starším komentářem. Jen dodám, že Kateřina a Michal se k sobě absolutně nehodili, pan Menšík vedle ní vypadal jako její táta. Tohle vůbec nesedlo. 20191109 ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Moc dlouho sem tuhle trilogii sháněl až se podařilo a musím popravdě říct,sem trošku zklamaný!!!Čekal sem že se děj bude točit kolem práce ve vinohradech,zpracování hroznů výroba vína atd.A néé že se budou místní vychcaní vinaři předhánět kdo výhodněji prodá víno za kopečky,pokud možno i s dcerkou.Ale i za takové filmy budme rádi. ()

Zevon 

všechny recenze uživatele

Burčák mám, na rozdíl od tohoto filmu, rád. Ne že bych schvaloval podnikání po česku (i zde je útrpně i sebekritikcy podvodník stejně čech), tahle zemička je celá nakřivo a jediný rozdíl mezi námi a afrikou je v tom, že se tu nestřílí, ale okrádá a podplácí s úsměvem..Ten montérkovsko strukturovaný společenský systém zalezl i do filmového projevu, všude je to jen o kolektivním myšlení, kolektivním přístupu, kolektivní sebekritice, kurva to byla doba...i ty hajzly stavěli jako boxy bez dveří, abychom srali kolektivně. Takže dobří herci, zbytek ideologická příručka KSČ, lezlo mi to na nervy tehdy, teď se na to dívám s úsměvem a divím se, co jsem tu vlastně v té době pohledával. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (19)

  • Po celou dobu, kdy vidíme Michala (Vladimír Menšík) u jeho Škodovky, má auto vnější zpětné zrcátko na blatníku. Když však jede Michal s Kateřinou (Božidara Turzonovová) do Rakouska objednat sazenice vinné révy a loučí se s dodavatelem před jeho vilou, je sice špatně, ale přece, vidět, že vnější zpětné zrcátko, kteréž bylo po celou dobu prodělané na levém blatníku (na straně řidiče), se z nepochopitelných příčin přesunulo na rám řidičových dveří. Trochu lépe je to vidět, když oba vystupují z auta před vídeňským Hrdličkovým (Jiří Vala) bytem a zrcátko je trochu vidět průhledem autem, jak nesměle vykukuje zpoza rámu dveří. (pjotri)
  • Janžurová „necudnou“ koupací scénu odmítla, byla tedy zvolena náhradnice, ona sama použila termín kaskadérka. (sator)

Reklama

Reklama