Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nesmělý úředník spořitelny odchází na vojnu. Tam, coby maminčin mazánek, získá nelichotivou přezdívku švadlenka a zpočátku se přes veškerou snahu svých kolegů i nadřízeného kapitána Sychry chová opravdu spíš jako moula a ne chlap. Přesto se seznámí s atraktivní dívkou Julkou, která ho dotáhne nakonec i ke svým rodičům. Tam se ukáže, že Julka je svobodnou matkou a má malého chlapečka. Celá snaha její rodiny spočívá v tom, sehnat jí ženicha, aby vesnické drbny konečně daly pokoj. To je pro čestného Jiřího velké dilema... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

Cival 

všechny recenze uživatele

Je to sice nebetyčná hovadina, ale aspoň 1.5 hvězdičky si zaslouží. Funguje totiž jako výborná kulisa, která neruší - nerozesměje, ani nezaujme. Navíc výkon Hanzlíka v roli dementního mladíka je opravdu neuvěřitelný. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Mladý voják (Hanzlík) a jeho citové problémy. No, ehm, jeden z těch mnoha shitů, co se točili v 70.letech. Postava Josefa Somra, coby taťkovsky chápavého poručíka je slizká a těžce uvěřitelná. Když to neuvidíte, o nic nepřijdete. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Skoro vždycky, když hodnotíme s uživatelem sud nějaký film, máme na něj stejný nebo hodně podobný názor. Fakt, že se jedná o agitku naprosto přehlížím, protože takovéhle naivní agitce nemůže věřit ani sám agitátor natož agitovaný, ale hlavně a především, mě vůbec nepřišlo, že tady jde o armádu, která děla z chlapečků chlapy. Především jsem vnímal jak sám život cvičí s dobráckým mazánkem takovým způsobem, že i výcvik u speciálních jednotek je proti tomu nic. Navíc herecký výkon Jaromíra Hanzlíka je super kvalitní a tak nemám žádný problém rozsvítit nad dvouma mužema ohlašující svůj příchod zářivé tři hvězdy. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Hluboce znormalizovaný král české crazy komedie. Imaginace Václava Vorlíčka byla znásilněna temnou dobou. Narodila se agitka par excellence, v níž soudruh kapitán je něco jako starší brácha... Nestravitelný nudný propagandistický škvár maskovaný jako komedie s mimikry předních českých herců... ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

"Schopen, odveden!"... Jiřík Valentů ač nesmělý je hrd a šťasten, že může na vojnu a vůbec... Leč vojna není kojná, že - Jirka, neznalý světa a žen nakonec vzmužen jest a vůbec... Jó, byla to šťastná doba normalizační, "moderní družstvo a žádný Kocourkov" a taky "soudruh kapitán tady hlavu nikomu neutrhne" a vůbec... Nu a Jirka dělá dobré skutky a domů se nám vrátí jako chlap a vůbec... Vojenské prostředí a dobu vůbec značně idealizující komedie, z dnešního pohledu místy až odpudivě naivní film, nikterak nevybočující z tehdejší bezkrevně >angažované< tvorby. Až bych řekl, že tenhle film snad musel V.V. natočit >na společenskou objednávku< , jak bývávalo zvykem, že... ()

dobytek odpad!

všechny recenze uživatele

Hanzlík jde na vojnu jako totální idiot a maminčin mazánek a vojna z něj udělá chlapa (respektive o něco menšího idiota). Hanzlík tam fakt hraje takovýho kokota, že mi bylo až líto Jorgy Kotrbový, že se s nim musela někde tahat. No řek bych, že soudruzi chtěli filmem přesvědčit nebohý brance, aby se na vojnu těšili, i když na mě by to asi neplatilo. Berte to tak, že moje hodnocení je trochu ovlivněný tim, že jsem zapřísáhlej odpůrce armády. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Podepisuji komentář uživatele sud. Drobná agitka za armádu mi vůbec nevadí, jako mi nevadí v docela oblíbeném Copak je to za vojáka. To není jádro příběhu, tím je tak trochu varování pro naivní a čestné kluky, kteří se chtějí zachovat rytířsky, že za hezkou tvářičkou se může skrývat pěkná mrcha. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Když jsem se na film koukal, přišlo mi, že v TV programu píší o úplně jiném filmu. Psali, že je film o chlapci, kterému říkají Švadlenka, jenž dostal povolávací rozkaz a vojna (prostřednictvím otcovského soudruha velitele) z něho udělá chlapa. Není to tak úplně pravda. Tato dějová linie tu sice je, zvláště v první půli. Zobrazení vojny je značně zidealizované a romantické. Ovšem dle mého je hlavní dějovou linií vztah Švadlenky s dívkou Julkou. Tudíž tento film je pro mne spíše než komunistickou agitkou celkem dobrým melodramatem o chlapci, který se ožení s dívkou, která má nemanželské dítě, aby vyvrátili sousedské pomluvy. 50%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Je moc povznášející a zároveň smutné sledovat staré/starší kousky, které byly ubité temnou dobou. Smutné proto, že se jedná o naprostou agitku a nohy ji navíc podkopává mizerný propagandistický scénář, povznášející proto, že se i v takovém kousku objevují neuvěřitelně civilní a přirozené herecké výkony. Jorga Kotrbová krásná!! ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Pro mě jen další doklad toho, jak se mění doba i lidé. 25 let zpátky by nikomu tenhle film nepřišel zvlášť naivní, přehnaný ani agitující. Poprvé jsem "Dva muže atd." viděla jako puboška a neměla jsem s tím problém, film se mi líbil: připadalo mi atraktivní vojenské prostředí, kapitán Sychr byl správný "táta", bavila mě "Švadlenkova" bambulovitost, dojímal mě jeho hezký vztah k bastarděti Martínkovi, k štětce Julce jsem okamžitě zahořela antipatií. Dvacet let po revoluci mi na "Dvou mužích atd." nepřijde normální lautr nic: je to naivní, přehnané a agitka k tomu :-). Konečný verdikt 40%, pravicově smýšlející jedinci mohou libovolný počet hvězdiček odečíst, levicoví voliči mohou libovolný počet hvězdiček přidat ;-). ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Strašně suché, ale takový život přeci je, velmi hořká eská komedie s prominentním obsazením. Život se s lidmi nemaže a vztahy jsou toho důkazem a hlavním nositelem.!!! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tahle socialistická rádoby taškařice může jen těžko bavit. Nic tomu nepomohl přehršel známých herců s Hanzlíkem, Menšíkem, Řandou a Somrem v čele. Nepomohlo tomu ani to, že se to točilo pro někoho v atraktivním vojenském prostředí.. Divák těžko věří laskavosti a neskutečné trpělivosti otcovského důstojníka Somra, který slíbil mamině, že jí z kluka udělá chlapa... a určitě tomu nevěřily ani maminy, které zrovna měly ty své chlapečky rozeseté po naší socialistické republice na dva roky u armádních útvarů... Je to škoda, Hanzlík hraje dobře, Valeš (Postránecký) také i ostatní, ale celé to tak nějak zapadá do toho normalizačního humusu o hodné armádě a jednom blbounovi. Dvě pecky za pár zajímavých momentů. * * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má velké štěstí na herce, Kotrbovou do této kategorie samozřejmě nepočítám, ta vždy uměla pouze afekt, a režiséra. Jinak by to byla strašně nudná slátanina. Hanzlík je ve své roli excelentní, až si říkám, že pro něco takového je tak kvalitního herectví opravdu škoda. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Vypadalo to, že existovaly dvě verze scénáře. Místo věty od soudruha kapitána v podání Josefa Somra "Vojna z Vás udělá chlapa", tam původně bylo "Já z Vás udělám chlapa". Na ubikacích nám nebylo ukázáno nic nemravného, ale cítil jsem opět sílu původního scénáře, ve kterém zřejmě byly dost hardcore scény. V přepsané verzi zůstalo, jak jsou nováčci "pérováni" přísným a nesmlouvavým desátníkem, vojín Valenta si vysloužil legrační přezdívku Švadlenka kvůli své zálibě ve vyšívání, pochopení od vlídného kapitána, že každý mladý muž má své potřeby a čas od času potřebuje vyčistit trubky, a do toho pohledná holka s vizáží štětky, o kterou jiný vojín ztratil zájem. Kotrbová potřebovala samečka a dostala jelimana, ale co, to se přece stává. A všechno je tak dokonale idealistické a optimistické už jen s rozezněním tónů hudby Karla Svobody. Vorlíček přistupoval filmovým způsobem, a to se vyplatilo, protože jeho film o "vojančení" za socialismu je natočený s řemeslnou zručností a perfektním hereckým obsazením, které má komediální načasování v malíčku. A jak to bylo doopravdy, už si musíte zodpovědět sami, ale nejdříve se zkuste pobavit s touhle stařičkou komedií z vojenského prostředí, která má vlídnou tvář a rodinné hodnoty. 60% ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

J. Hanzlík v mladých letech hodně uměl. Netřeba vyjmenovávat v čem všem hrál a hrál dobře, dával postavě správný ráz. Zde hraje úředníka ve spořitelně, co jde na základní vojenskou službu. Až zde si ho všimne kapitán, a začne mu mluvit do života. Dělat z něho chlapa, jak se dříve říkalo. Co nedokázali rodiče Švadlenky (výborně ovládá pletení koberečků a dělá to rád), tedy táta - zubař a máma, tak zvládá muž na svém místě, kapitán Sychra. Tenhle pohled na armádu těch časů, polovina sedmdesátých let se mi líbí, dojímá mě a zapomínám přitom i na podstatu socialistické armády, protože tyhle myšlenky ve mě tvůrci zatlačí a sleduji jímavé lidské příběhy, dojemné postavy, kde vysvětluje hodně život venkovanů i postava, kterou hraje V.Menšík a samotní občané venkova, či malého města. Jorga Kotrbová je dívkou, či mladou ženou, která se Švadlenkou dost manipuluje a zde se ukazuje, že Švadlenka JORGU moc nerozebírá, ta to táhne i s tamním traktoristou, ženáčem, který byl ale tak laskavý, že JORGU oplodnil, i když má vlastní ženu. Konec je ale zvláštní. Švadlenka se pochlapil, ale až moc, takže žena Jorga, mu uteče s traktoristou, co se dá k na lepší, a vezme si synka domů, i když není jeho, ale má ho moc rád, a tak se o něho chce starat, a dítě se přitom ve filmu vůbec neprojevuje, nevíme zda je to budoucí revolucionář či řezník či učitel, nic! No, ale jinak je to milý film. Jen se u něho nesmí moc hloubat. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Nedlouho po pohádkové zakázce pro západoněmecké myslivecké spolky se Vorlíček se Svobodou pokusili o sondu do etiky normalizované socialistické armády. Pod variacemi na silnou melodii se střídají ty nejbanálnější obrazy ze zaniklého světa paruk, které zachycují Prahu jako epicentrum ošklivosti, z něhož by bylo krásné utéci, kdyby však bylo kam, což ovšem nejde, protože venkov je podobně neobyvatelný. To ovšem z filmu vyplývá spíše bezděčně. Režisér jinak všemu nasazuje masku spokojeného soužívání opravdu přesvědčivě. Laskaví desátníci a otcovští důstojníci, neúplatní, svědomití, ale chápaví, sokratovsky vedou své zelené výhonky k slunci a nezáleží na tom, že jeho umělé světlo orientuje jen k prostředečně uvažujícím praktikům, do života, který je jen divadlem, jakkoli kolektivizovaným. Vorlíček nezastírá, že všechna světla zacílil na žumpu, ale sentimentálním brumendem nechal přehlušit všechno – i všechny. PS: Skvělé Smyczkově Krajině s nábytkem se často vyčítá nezvládnutá inspirace Létem s Monikou; o deset let dříve zde vzniknul film, který se Bergmanovou studií neinspiroval, ale příbuzné téma zpracoval tak, že si na severského mága nikdo ani nevzpomněl – jako laxativum. Špína. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Já tě zaškrtím jako holuba !!" - "Slyšels to ?? Na to ale musej bejt dva !! Jeden aby škrtil a druhej aby držel.. A nesahej na mě nebo ti urazím palici !!" No, ty Vo(r)le !! Teda vlastně Vorlíčku..;) To byla ale rozkošná, jak říkáme u nás na Moravě, kokotina !! Vykastrovaný Václav Vorlíček se v téhle naivní normalizační báchorce, agitka neagitka, vyznává ze své lásky k povinné vojenské službě, za vydatné pomoci Václava "kam vítr tam plášť" Oplustila, mi(ni)stra(nta) oné krásné komunistické estrádní zábavičky.. Ale zato náš Laďa, jak ten se nám vybarvil, když si snad taky střihnul jedinou nečernobílou postavu "milujícího"otčíma Pacholíka.. Jak ten se nám tady zase rozjel !! A právě už jen kvůli Vladimíru Menšíkovi, věrohodnému jako málokdo, stojí tenhle uvědomělý snímek vlastně vůbec za vidění.. Nicméně ten symbolický vtípek s tím luxusně kýčovitým paroháčem, co ho Hanzlík v roli naprostého idiota dostal jako svatební dar, mě hodně pobavil.. A Josef Somr ?? Ten hokej měl za to, že s láskou dělal bráchu kdejaký švadlence.. Vojna přece není kojná, Pepiku !! ;) ()

Pishin 

všechny recenze uživatele

Totalní naivita a prehnanost ...na vojne jsou vsichni pratele a Josef Somr jako pratelsky porucik, ktery kdyz nekdo potrebuje domu tak ho i bez opustaku pusti je totalne neuveritalna figura. A spousta dalsich chujovin. Zbytecnost. ()

Reklama

Reklama