Reklama

Reklama

Dívka na koštěti

  • angličtina The Girl on the Broomstick
Pohádka / Komedie
Československo, 1971, 76 min

Předloha:

Hermína Franková (kniha)

Hrají:

Petra Černocká, Jan Hrušínský, Jan Kraus, Vlastimil Zavřel, Michal Hejný, Jaromír Spal, Vlastimil Hašek, Vladimír Menšík, František Filipovský, Zdeněk Dítě (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Komu by se chtělo být tři sta let po škole. Mladé čarodějnici Saxaně rozhodně ne. A tak není divu, že využije první příležitosti a uteče do světa lidí. Ředitel školy za ní vyšle starého vysloužilého upíra, aby ji hlídal a přivedl zpět. Jenže Saxana po návratu nijak netouží a jedinou její starostí je sehnat babské ucho. Stačí totiž lok odvaru a cesta zpět mezi pohádkové bytosti je navždy uzavřena. Protože však byla vždycky nepozorná, netuší, že nejde o opravdové babské ucho, ale o bylinkový vývar z šalvěje přeslenité. Mladá čarodějnice se dostane do řady potíží. Nejprve s partou Mikiho Rouska a nakonec i na psychiatrii. Její pobyt mezi lidmi je poznamenán řadou zdařilých i nepovedených kouzel, ale také poznáváním zcela nového citu - lásky, zejména díky sympatickému Honzovi. (TV Nova)

(více)

Recenze (494)

Marsik 

všechny recenze uživatele

NOVA - Koukám, že TV Nova opět rozjíždí každou neděli české komediální klasiky. Minulý týden to byl Vrchní, prchni a dneska Saxana. Tenhle film taky rozhodně můžu. Ani prsty na rukou by mi nestačily, abych se dopočítal, kolikrát jsem tuhle moc příjemnou pohádku viděl. "Saxáno, v knihách vázaných kůží..." - song, který vás hned na úvod nabudí a až do závěrečné verze téhle písničky zaručeně vydržíte. Na tu dobu ty efekty byly výborné a máte zde možnost vidět spoustu známých herců. Bohužel velké množství je jich po smrti. Nicméně tahle komedie je nesmrtelná, já osobně zasednu vždy, když jí vysílají a vážím si jí jako jednoho z mých TOP českých filmů. Procenta hovoří za vše. 95% // (2.11.2015) NOVA CINEMA HD (4:3) - Již několikáté promítání a opět mě to potěšilo a pobavilo. K tomu není co dodat, prostě legendární pohádka. 95% ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Takhle má vypadat správně ulítlá pohádková komedie (a ne nějaké Kdyby byly ryby, fuj). Vše zde má svůj smysl, místo, jedna situace účelně vede ke druhé, jednu komplikaci ještě více zamotá druhá komplikace, a přitom vše se vším souvisí a neztrácí se ze zřetele celkový tah na branku a celkové směřování postav. A navíc je to normální legrace, chytrá, inteligentní, žádné politické nebo aktuálně společenské pseudosatiry. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Ve velké formě byli tehdy pánové Vorlíček s Macourkem a stvořili nesmrtelnou pohádku pro děti a dospělé. Pohádková říše, ve které Saxana zůstane 300 let po škole, je vyvedena nádherně a kouzelně. Následně se prostřednictvím zaklínadla ocitáme spolu s ní v říši lidí a v ní nás čeká skvělý záporák Jan Kraus a jeho kumpáni, kterým není nic svaté, a hlavní je pro ně Kniha kouzel, skýtající netušené možnosti. Okouzlující Vladimír Menšík, potrhlý ředitel školy Zdeněk Dítě nebo černokněžník se čtyřma rukama Josefa Bláhy jsou výjimeční, a to nesmím zapomenout na Jana Hrušínského a Petru Černockou v titulních rolích sympatického zamilovaného páru. Množství nápadů je stříleno kulometnou kadencí a gejzír hlášek a triků fakt stojí za to. Vynikající je i scéna v blázinci s Helenou Růžičkovou, čekající na Kryštofa Kolumba, s hlavou oddělenou od těla, co mluví. To byl super trik a tohle je super film. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Skvělá pohádková komedie Václava Volíčka. Aneb o tom že ve světě lidí je líp než v říši kouzel. Jo jáká blbost. Jenže hold čarodějnice to viděla jinak a tak šla mezi nás lidi. Co k tomu dodat. To je Kolombus přijíždí po kouskách. Ten blázinec neměl chybu . A nebo čtyř ruký ředitel v podábí J.Bláhy. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (68)

  • Všetky triky s premenou ľudí na zvieratá (na kravu, sliepku, zajace) sa robili klasickou starou metódou nazvanou "prelínačka". To, že jedna postava začne miznúť a miesto nej sa začne objavovať iná. Čo znamenalo vracať materiál v kamere, presne to mať poznamenané, aby sa tie dve premeny zišli a prekryli sa. Film v kamere sa vracal takmer na filmové okienko presne. (Raccoon.city)
  • Vo filmovom príbehu odvar z babského ucha alebo šalvie lekárskej pomohol Saxane (Petra Černocká) zostať v ríši ľudí a stať sa smrteľnou, ale v období stredoveku spájali tento nápoj s nesmrteľnosťou človeka. Samotná herečka ho nemá veľmi rada a pila ho asi len dvakrát v živote. (Raccoon.city)
  • Nákladní auto (trambus) Škoda 706 RT, na jehož korbu přistane Saxana (Petra Černocká), má kulatá zpětná zrcátka. Při příjezdu k motorestu má auto hranatá zrcátka. (Miluna11)

Související novinky

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

15.11.2021

Již 8. ročník festivalu Malé oči je tu! Během listopadu a prosince se filmový festival pro děti objeví v několika městech po celé republice. Dramaturgové připravili pro malé diváky (i jejich rodiče)… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama