Reklama

Reklama

Dívka na koštěti

  • angličtina The Girl on the Broomstick
Pohádka / Komedie
Československo, 1971, 76 min

Předloha:

Hermína Franková (kniha)

Hrají:

Petra Černocká, Jan Hrušínský, Jan Kraus, Vlastimil Zavřel, Michal Hejný, Jaromír Spal, Vlastimil Hašek, Vladimír Menšík, František Filipovský, Zdeněk Dítě (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Komu by se chtělo být tři sta let po škole. Mladé čarodějnici Saxaně rozhodně ne. A tak není divu, že využije první příležitosti a uteče do světa lidí. Ředitel školy za ní vyšle starého vysloužilého upíra, aby ji hlídal a přivedl zpět. Jenže Saxana po návratu nijak netouží a jedinou její starostí je sehnat babské ucho. Stačí totiž lok odvaru a cesta zpět mezi pohádkové bytosti je navždy uzavřena. Protože však byla vždycky nepozorná, netuší, že nejde o opravdové babské ucho, ale o bylinkový vývar z šalvěje přeslenité. Mladá čarodějnice se dostane do řady potíží. Nejprve s partou Mikiho Rouska a nakonec i na psychiatrii. Její pobyt mezi lidmi je poznamenán řadou zdařilých i nepovedených kouzel, ale také poznáváním zcela nového citu - lásky, zejména díky sympatickému Honzovi. (TV Nova)

(více)

Recenze (494)

golfista 

všechny recenze uživatele

Filmová pohádka ve které Václav Vorlíček obsadil do hlavní role zpěvačku Petru Černockou, která roli zvládla s přehledem a hlavně jí to tenkrát moc slušelo :-) Ale Petra není to jediné, za co stojí se na tenhle film podívat. Množství bláznivých nápadů a mladý "padouch" Jan Kraus stojí také za to ! ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Mladinká Petra Černocká, zuřící sedmdesátá léta a neuvěřitelně kouzelné zpracování čarodějnictví:) Dodnes se při vzpomínce na čtyřrukého ředitele Bláhu musím smát:) Závěrečná honička s proměňováním nemá chybu. Česká pohádková klasika, i když je v podstatě současná. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Docela zábavný příběh o žákyni z čarodějnické školy. Vtipné scénky a docela dobré triky, byť opravdu dělané jednoduše. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Český filmový... možná i skvost, kteý mě však nenadchl jak jsem si představoval. Dobře odvedená práce, ale něco mi tam do těch 5* chybí. Jedna z mála českých komedií, v které neni humor nudný, přeplácaný a idiotský. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Dalsi paradni pohadkovy kousek pane Vorlicka - filmu se velmi dobre podarilo prolnout pohadkovy svet se svetem realnym (stejne jako Arabele). ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

:::::::::::::::::::: Jeden z mých nejoblíbenějších českých filmů mého dětství. Na tenhle film jsem se jako malý díval pořád. Prostě perfektní zábava a nádherná a charismatická Petra Černocká ! ::::::::::::::::::: ()

tron 

všechny recenze uživatele

“Proč ti vadí, že tvuj otec je králik? Múj je netopýr. Na to si zvykneš.“ Skvelé, akurát mladíci, ktorí chcú neustále zneužiť čary, idú na nervy. No nejakú zápletku to zrejme mať muselo. Alebo nie? Naozaj by absencia výraznejšej zápletky v ani nie osemdesiatminútovom filme prekážala? Mne nie. Ozdobou sú herecké výkony verného školníka Vladimíra Menšíka a z reťaze odtrhnutej Heleny Ružičkovej ako pacientky psychiatrického oddelenia. Už ústredná pesnička je geniálna, duo Vorlíček/Macourek vyrobilo báječne magickú atmosféru. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Ať přijde tatínek do školy." "To prosím nemůže. On je netopýr." Velmi zdařilá rodinná crazy komedie pánů Macourka a Vorlíčka s tolika (!) fantaskními nápady, že člověk až nestíhá současně se smát a civět na to v němém úžasu. P. S.: Taky jste si všimli, jak významnou součástí Vorlíčkových komedií je hudba, zběsile gradující děj s pomocí vaší hekticky pulzující krve? ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Dnes již kultovní pohádka Václava Vorlíčka, který skvěle obsadil do hlavní role Petru Černockou, které to tenkrát moc slušelo. Pěkná pohádka, na kterou se i dnes rád podívám. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tak nezdržuj, my jedeme světit kostel do Švýcarska, jeď vole!" Kouzlící trio puberťáků ve složení Rousek, Adámek, Bujnoch mě bavilo o něco víc než celá pohádková říše a o dost víc než Saxana s Honzou. Nicméně dětské vzpomínky na prodlouženou končetinu, babské ucho a na Kryštofa Kolumba cestujícího vodovodem ze mě stále ještě nevyprchaly. Taky jsem se tehdy naučil kouzlit, takže dexempo krumplex, dexempo multo šupoplex, vydravoplex vebete mexaboplex, rudexe ux, dexempo vederex a rozhodně nesmím zapomenout na vexopure nobleti hemenex. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Václav Vorlíček v Dívce na koštěti předvedl neskonale výborný cit pro umné načasování obrazu a hudby, čemuž i vydatně pomohla titulní píseň od Petry Černocké. To, že Vorlíčkovým trademarkem je jistá dávka bláznivost, jsem si již zvykl, ale zde jí bylo přesně o něco víc, než bylo vhodné. Jinak herci včetně filmového světa byly doslova kouzelní... ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Náramně legrační. Místy sice v duchu "kouzlo nechtěného", ale legrační. Pohádka, kterou musela vidět pí Rowlingová, to mi nevykládejte, že ne, když hledala námět na román. Šikovně to vše ale zamaskovala výměnou drzé hlavní hrdinky za ňoumovitého chlapce a pokud bych na to teď nepoukázal, nikdo by na to nepřišel. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Hezká pohádková komedie. Ač Petra Černocká není nějaká super herečka, role mladé čarodějky, která utekla do světa lidí, jí opravdu sedla. Ano, i já oceňuji hezké triky (hlavně ta hlava Jana Hrušínského na stolku, btw ten se mi zdá jako hodně slabý článek jinak dobře šlapajícího filmu). Navíc je tu vyšinutá Helena Růžičková, 4-ruký ředitel Josef Bláha, a další kvalitní herci (hlavně super spratek Jan Kraus). 4*, jiné hodnocení mě nenapadá. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kraus Rousek, to je kousek! Na svou dobu určitě nápaditá fantasy, ale nemohu říct, že bych z ní byl osobně nějak dvakrát odvázaný. Nicméně, zjevná inspirace pro paní Rowlingovou, která sice v době vzniku Vorlíčkova filmu ještě ani neuměla držet tužku, či šekovou knížku, ale třeba jí ten nápad s čarodějnickou školou už tehdy utkvěl v hlavě a i kdyby ne, tak po scéně z psychiatrie určitě začala osnovat svůj budoucí protest proti stavu českých léčeben (klecová lůžka). Ve srovnání se Saxanou je však nepopíratelným faktem, že Hrnčířovic Harry nemá tak hezké nohy a dlouhé… předloktí. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

DÍVKA NA KOŠTĚTI znamená v české škole pohádkové tvorby oproti TŘEM OŘÍŠKŮM PRO POPELKU cosi jako náznak civilizačního posunu, rysu, který bude tento směr žánru charakterizovat i po celá osmdesátá léta. Prolnutí pohádkového a skutečného světa - vůbec poprvé - v této souvislosti rozšířilo tvůrcům nebývalým způsobem možnosti a poskytlo příležitost k nevídaným replikám a postřehům, z nichž mnohé zlidověly. Pohádka zcivilněla a zesoučasněla. Přiblížila se a stala se jakoby hmatatelnější. Propracovaný scénář (doslova hvězdné trio Miloš Macourek, Hermína Franková, Václav Vorlíček) obohatil základní pohádkový tvar syžetu i scénáře o současné humorné prvky typického národního rázu a propůjčil tak dílu další rozměr. Oproti pohádkové tvorbě padesátých let se tak vykrystalizovala vývojově nová forma, z níž se naše kinematografie postupně vzpínala k dalším a dalším vrcholům. DÍVKA objevila nové tváře (Jan Hrušínský, Jan Kraus), jiným poskytla zcela nové příležitosti (Menšík, Bláha, Jedlička). Překvapivě dobře svou úlohu zvládla i Petra Černocká. Pokud se dříve za nejpopulárnější pohádky považovala díla vzniklá v padesátých letech, prosazením nové, civilní pohádkové tvorby přestala být tato orientace jednoznačnou. Nejen českému divákovi to určitě neublížilo. ()

Související novinky

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

Festival Malé oči přivítá v Praze i Totora

15.11.2021

Již 8. ročník festivalu Malé oči je tu! Během listopadu a prosince se filmový festival pro děti objeví v několika městech po celé republice. Dramaturgové připravili pro malé diváky (i jejich rodiče)… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama